Se încarcă pagina ...

Reactii la decizia Elisabetei Lipă de a interzice imnul de stat la competitiile sportive

Data publicarii: 17.01.2016 15:32:00

 

AÈ™a cum se È™tie, în urma meciului de baschet feminin dintre echipele Sepsi SIC din Sfântu Gheorghe È™i Universitatea Cluj, contând pentru etapa a 17-a din cadrul Ligii NaÈ›ionale de Baschet Feminin, care a avut loc la Sfântu Gheorghe în data de 5 ianuarie a.c., a fost un nou prilej ca galeria echipei locale să se manifeste È™ovin la adresa echipei oaspete, È™i implicit a antrenorului È™i a galeriei. Înainte de începerea partidei, dupa intonarea imnului de stat al României, organizatorii, alături de cei 1.500 de suporteri, au trecut la ascultarea „imnului” Èšinutului Secuiesc. Pentru că sportivele clujence È™i-au continuat încalzirea, la îndemnul antrenorului Dragan Petricevic, pe întreaga desfăÈ™urare a intonării acestui cântec, au fost înjurate È™i huiduite de cei prezenÈ›i în sală.

 

Antrenorul UniverităÈ›ii Cluj, Dragan Petricevic, a avut o atitudine foarte demnă în acest caz. In regulamentul Federatiei Romane de Baschet este prevazut ca inaintea desfasurarii partidelor oficiale sa fie intonat imnul de stat al Romaniei. Un lucru firesc si normal, dar in Secuime s-a incetatenit ca echipele venite in deplasare sa fie obligate sa stea in pozitie de drepti si sa asculte si imnul Tinutului Secuiesc. Dragan Petricevic, antrenorul Universitatii Cluj, a decis ca acest lucru nu este firesc si a dispus ca pe perioada in care era intonat imnul Tinutului Secuiesc fetele pe care le antreneaza sa isi continue incalzirea. Acest lucru a enervat la culme galeria gazdă care le-a huiduit È™i înjurat pe componentele echipei Universitatea Cluj È™i pe antrenorul acesteia.

 

Care este reacÈ›ia Elisabetei Lipă, general român È™i ministru al Tineretului È™i Sportului, după acest nou episod È™ovin în care maghiarii i-au huiduit pe români la Sfântu Gheorghe? A blamat Lipă atitudinea suporterilor maghiari de la Sfântu Gheorghe pentru atitudinea lor nesportivă? Nu! A salutat atitudinea demnă a antrenorului Dragan Petricevic? Nici vorbă! Lipă a transmis, pe 13 ianuarie, o circulară federaÈ›iilor sportive naÈ›ionale prin care le pune în vedere faptul că imnul naÈ›ional al României „se intonează în mod obligatoriu pe stadioane È™i alte baze sportive, cu ocazia desfăÈ™urării competiÈ›iilor sportive oficiale internaÈ›ionale în care este reprezentantă România; (…). Nerespectarea dispoziÈ›iilor (…) constituie contravenÈ›ie (…)”.

 

 

Adică, cu alte cuvinte, ministrul Elisabeta Lipă ne trensmite oficial că ar cam trebui s-o terminăm cu intonarea imnului naÈ›ional la competiÈ›iile sportive interne pentru că riscăm să fim amendaÈ›i.

 

Care ar putea fi rostul acestei circulare care vorbeÈ™te dspre intonarea imnului naÈ›ional al României la competiÈ›iile internaÈ›ionale È™i care vine la o săptămână de la incidentele È™ovine de la Sfântu Gheorghe? Că doar nu a reclamat nimeni la vreo competiÈ›ie internaÈ›ională că nu s-a intonal imnul naÈ›ional al României. Rostul acestei adrese oficiale a ministerului nu poate fi decât acela de a sublinia că imnul de stat al României se intonează la competiÈ›iile sportive oficiale internaÈ›ionale în care este reprezentantă România. Deci legea nu ar face referire È™i la competiÈ›iile sportive interne, motiv pentru care ministrul Lipă ne transmite oficial s-o terminăm cu imnul naÈ›ional la competiÈ›iile interne. Și uite aÈ™a nu-i mai supărăm nici pe micuÈ›ii extremiÈ™ti maghiari de la Sfântu Gheorghe, nevoiÈ›i să îndure intonarea imnului naÈ›ional al României la competiÈ›iile sportive interne.

 

Stupiditatea È™i ridicolul acestei circulare au fost remarcate È™i de către Emil Hossu-Longin, comentator sportiv la TVR. „În urma scandalului cu imnul “È›inutului secuiesc” de la Sf. Gheorghe ce face Ministrul Tineretului şi Sportului? Avertizează FederaÈ›iile că n-au voie să pună imnul naÈ›ional la competiÈ›iile interne!!!! Vă daÈ›i seama? Dacă se aude imnul României la un meci de baschet din Liga NaÈ›ională gazdele sunt pasibile de amendă!”, a comentat Emil Hossu-Longin după ce a dat publicităÈ›ii documentul MTS.

 

Într-un mesaj public adresat primului ministru, scriitorul Laurian Stănchescu, cunoscut pentru atitudinea sa radicală È™i intarnsigentă la adresa trădătorilor de neam È™i È›ară, scrie următoarele:

 

„Un ministru tont şi imbecil din Guvernul dumitale interzice intonarea IMNULUI ROMÂNIEI la toate competiţiile sportive de pe teritoriul ţării, motivul fiind acela de a nu-i supăra pe unguri.

Acest ministru ar trebui arestat imediat şi condamnat pe viaţă pentru defăimarea, umilirea şi ofensa fără precedent adusă IMNULUI NAŢIONAL!

Nebunilor! Gunoaielor! Criminalilor! Vânzători de neam! Ucigaşilor! Lichelelor! Golanilor! Putreziciunilor! Sunteţi buni să vă spargem capetele cu pietre, să fiţi alungaţi cu parii din ţara asta oropsită şi dispreţuită de voi.

Meritaţi să fiţi bătuţi pe unde sunteţi prinşi, tăvăliţi prin canale pline de mizerii, legaţi de stâlpi şi scuipaţi din cap până în picioare.

Canaliilor, să vă ardă cuvintele mele ca un foc ucigaş!”

 

NOTA ISPRAVNICULUI. În Hotărârea de Guvern 1157/21.11.2001 nu se interzice, aÈ™a cum ne spune doamna general Elisabeta Lipă, intonarea Imnului NaÈ›ional al României, ci ni se precizează situaÈ›iile în care intonarea imnului e obligatorie. Altfel, prevederea din regulamentul intern al FederaÈ›iei Române de Baschet că inaintea desfasurarii partidelor oficiale interne se intonează imnul de stat ar fi ilegală. Iată care sunt dispoziÈ›iile HG 1157/21.11.2001 (sublinierile ne aparÈ›in):

 • Imnul naÈ›ional al României se intonează ÎN MOD OBLIGATORIU pe stadioane È™i alte baze sportive, cu ocazia desfăÈ™urării competiÈ›iilor sportive oficiale internaÈ›ionale în care este reprezentată România;
 • Imnul naÈ›ional al altor state se intonează NUMAI cu prilejul vizitelor, festivităÈ›ilor È™i ceremoniilor oficiale cu caracter internaÈ›ional, împreună cu imnul naÈ›ional al României, înaintea acestuia.

Nerespectarea dispoziÈ›iilor din Hotărârea Guvernului nr. 1157 din 21.11.2001 constituie contravenÈ›ie în temeiul art. 24 alin. (1) lit. j) din acelaÈ™i act normativ È™i se sancÈ›ionează cu amendă cuprinsă între 2.500 – 5.000 lei, iar constatarea contravenÈ›iei È™i aplicarea amenzii se fac potrivit dispoziÈ›iilor art. 24 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1157 din 21.11.2001.

 

Bibliografie: DanTanasa.ro, Cunoastelumea.ro, Hotnews.ro

 

Afisari: 4293
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Nelu Stiuca (Jan, Fri 22, 2016 / 09:58)
ELISABETA LIPA este o MARE rusine nationala in haina militara.
Nume: ProPatria (May, Sat 07, 2016 / 22:14)
Ajutor!!!! Doresc sa inlatur o tradatoare! pe Lipa . cum procedam ? Romania este a romanilor si toti cetateni se supun legi ei, nu se faciliteaza si nu se face =nepotisme= pt nimeni . Cei in cauza sa fie destituiti si sa i se retraga gradele fara a le mai recupera vreodata ! Rusine dna Lipa, v-ati dovedit indizerabila ca multi alti lasi .
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter