Se încarcă pagina ...

Arte vizuale

Corneliu Zelea Codreanu, sculptat în bronz de Constantin Brâncusi!
19.05.2017 12:28, Miron Manega
Această sculptură în bronz, din care a rămas numai o imagine, recuperată de Michel Bertrand în cartea sa ''Codreanu et La Garde de Fer. Histoire d'une tragédie'', apărută în 2010 la editura Akribeia, Saint-Genis-Laval, a fost realizată de Constantin Brâncuși după moartea Căpitanului (asasinat în 1938, împreună cu alți 13 legionari, în pădurea de la Tâncăbești). Nu știm, deocamdată, dacă Brâncuși avea sau nu simpatii legionare, dar sigur a avut legionari printre verii și nepoții lui din țară. Ceea ce se știe cu certitudine este însăși evidența: această lucrare a fost realizată de Constantin Brâncuși și reprezintă, așa cum sublinia profesorul Ion Coja, ''un certificat de excelență fără egal''.
citeste tot >>
RECORD BRÂNCUSI: Lucrarea "Muză adormită", vândută la New York cu 57.300.000 de dolari
17.05.2017 09:43, Miron Manega
Ca o replică - parcă - la scandalul ''Cumințenia Pământului'' din România (lucrare care, în realitate, valorează mult mai mult decât evaluarea finală), iată că, pe 15 mai, la Christie's, New York, o lucrare de numai 26 de centimetri a lui Brâncuși a fost vândută cu 57.300.000 de dolari (estimare înainte de licitație 25.000.000 - 35.000.000 dolari). Este vorba de ''Muză adormită'', bronz realizat în 1913 după o matriță din perioada 1909-1910. La aceeași licitație, o lucrare de Picasso, ''Femeie în rochie albastră, șezând'', a fost adjudecată pentru suma de (aproape) 45 de milioane. Totalul vânzărilor licitației de luni a fost de 289 milioane de dolari.
citeste tot >>
APROAPE TOTUL DESPRE SCULPTORUL ADRIAN COSTEA
30.04.2017 20:32, Miron Manega
Adrian Costea este un mare sculptor. Cât de mare - nu știu. Și n-o știe nimeni, căci aceasta este de competența posterității. Pot să afirm însă, cu toată responsabilitatea, că nivelul de universalitate a lucrărilor sale nu este cu nimic mai prejos decât cel al lui Brâncuși. Mi-am confruntat intuiţia cu aprecierile unor oameni specializaţi în domeniu şi, cel puţin la acest nivel de investigare primară a ''cazului'', pot susţine oricând enunțul privitor la valoarea artistică a românului Adrian Costea.
citeste tot >>
Parizianul Adrian Costea, contemporanul Leoaicei Guennol si al Turnului Babel?
28.04.2017 20:58, Miron Manega
Până unde și la ce nivel de expresie artistică ar fi putut ajunge Michelangelo Buonarroti, fără mecenatul generos al lui Lorenzo de Medici, al papei Iulius al II-lea și cel al lui Clement al VII-lea? Nimeni nu poate răspunde. Probabil că numele acestor puternici lideri ai acelor vremuri ar fi rămas undeva, departe, pe la coada istoriei, dacă Michelangelo nu i-ar fi tras după el în posteritate, făcând din mormintele lor opere de artă și pictând Capela Sixtină. Chiar dacă contextul a fost oarecum diferit, aceeași întrebare o putem pune și în ceea ce-l privește pe Molière, Racine și La Fontaine, toți fericiți și prolifici sub mecenatul protector al lui Louis al XIV-lea, mecenat generos datorită căruia s-au înființat, într-un timp relativ scurt, și academia de arhitectură și cea de muzică și cea de științe, dar și cea de pictură și sculptură, pentru binele contemporanilor, dar mai ales al generațiilor care au urmat.
citeste tot >>
Bârfe despre un tablou în facere
25.03.2017 18:45, Aurelian Mușat
Am tras cu ochiul, în etape şi pe bucăţi, la un nou tablou. Poate că primele flori de primăvară vor marca finalizarea lui. De undeva, din gol hain, răzbate iubirea, în cea mai raţională accepţiune a sa, adică linie şi formă în definirea artistică, plastică, a căutării, aventură către un conţinut. Acolo, cu paletă şi penel, îl zăresc pe Adrian Costea, spetindu-se spre holograma care îmbracă firea şi se laudă avan cu un Univers în plus. Deloc hilar, cu freza zburlită, nicicând cu vreo cărare, ateist al formei, zugrav de zei, iconoclast, a renunţat haiduceşte la conţinut şi, mai ales, la formă. Dar atât forma, cât şi conţinutul se răzbună.
citeste tot >>
DIMITRIE BEREA: cunoscut în Europa, renumit în SUA, ignorat în România
10.03.2017 16:19, Mădălina Corina Diaconu
Afirmația din titlu nu trebuie luată stricto sensu, ci doar ca o accentuare a faptului că pictorul român Dimitrie Berea nu este onorat pe măsura notorietății sale internaționale. Cota lui din România este relativ medie, iar biografia spectaculoasă este aproape necunoscută. Aceasta și din cauză că, plecând din țară la începutul perioadei staliniste, a fost ocultat de responsabilii culturali ai vremii și vremurilor care au urmat. S-a născut pe 2 noiembrie 1908, în Bacău. Tatăl său a fost avocat și politician, iar mama, artist plastic, cu studii în Franța. George Bacovia i-a fost profesor în timp ce a studiat la Liceul Ferdinand I, din orașul natal. După liceu, la vârsta de 19 ani, se înscrie la Facultatea de Arhitectură și Arte din București. În anii petrecuți în capitala României, fondează Academia de artă non-conformistă și progresistă, numită
citeste tot >>
"ETERNELLE ET FASCINANTE ROUMANIE":  ANALIZA UNUI CONCEPT ISTORIC SI IDENTITAR
13.11.2016 19:10, Aurelian Mușat
Cu volumul în braţe, mă tot întrebam: ''ce am aici?''. Un album? O carte? O colecţie compactă și voit impunătoare de imagini narative și atemporale? Un reportaj fluviu, vertiginos și mut? O lucrare de deconspirare a unor noi și necunoscute tărâmuri? O chintesență vizuală despre însăși substanța unui întreg popor ? Sau poate toate reunite laolaltă? Într-o primă etapă, imediat după ce am obținut volumul mai sus menționat, l-am parcurs de trei ori: în 30 de minute, în 1 oră şi 10 minute şi, în cele din urmă, în 2 ore şi 40 de minute. Apoi, pentru că a existat și un apoi, de mai multe ori, cuprinzând între degete fascicule întregi, în dezordine și pe sărite. Înţeleg, percep rapid.
citeste tot >>
"LA MAIN BLEU OUTREMER", d'Adrian Costea
30.10.2016 21:05, Aurelian Mușat
Referitor la ultima lucrare văzută de mine dintre cele exprimate de Adrian Costea - ''Mâna albastră'', vreau să prezint un flash, precum efectul mental pe care mi l-a indus. Forţez să spun că este o transmutaţie, simţirea in vivo, dar în lumea din oglindă. Palma. Care? Stânga? Dreapta? Pictura pare ori că nu are perspectivă, ori că perspectiva este subsumată ambivalenţei care sugerează esenţe anorganice, structuri materiale tari, dure, tratate special pentru a oferi flexibilitate. În acelaşi timp, toate elementele de încărcătură grafică imagistică sunt structural create, conştient sau impulsiv, instinctual, cu însuşiri de chiralitate, de neidentitate simetrică, precum în oglindă.
citeste tot >>
"Regele gol" si fenomenul Adrian Ghenie
09.10.2016 16:01, Miron Manega
Pentru cine nu cunoaște mecanismele și dinamica pieței de artă, Adrian Ghenie poate fi perceput ca un fenomen al pieței de artă. Și într-un anumit fel chiar este, dar nu unul natural, cum a fost Brâncuși pentru arta modernă, ci unul de laborator, asemănător cu organismele modificate genetic. M-am exprimat cândva despre acest laborator infernal, într-un articol din 2012, așa că voi relua o parte din aserțiunile mele de atunci... Aşa cum, în inflaţia monetară, avem de-a face cu emisiunea excesivă de bilete bancare peste oferta reală de bunuri și servicii, un fenomen similar se întâmplă şi pe piaţa artei contemporane: preţurile la care se vând lucrări aparţinând acestui conglomerat de curente şi stiluri, care mai de care mai conceptuale şi mai fistichii, depăşesc cu mult oferta reală de valoare conţinută. Practic, preţurile tind spre infinit iar valoarea tinde spre zero.
citeste tot >>
CONSTANTIN NOICA: "Ar fi bine ca în toate pieţele lumii să figureze Cuminţenia Pămîntului"
19.09.2016 21:40, CONSTANTIN NOICA
Către anul 2000, scria Paul Morand prin anii douăzeci, ''operele lui Brâncuşi vor împodobi pieţele lumii întregi''. S-ar putea să nu se întîmple chiar aşa cum imagina scriitorul francez, dar ar fi extrem de recomandabil ca una cel puţin dintre operele sculptorului să figureze în toate pieţele lumii: ''Cuminţenia pămîntului''. Într-adevăr, nu se stie dacă la un moment dat nu va veni în inspecţie pe pămînt vreun intendent cosmic, însărcinat cu supravegherea părţii acesteia mai secundare a galaxiei noastre, care să ne întrebe: ''Sînteţi cuminţi? Este cuminte Pămîntul? Sau să trimitem din cosmos o cometă ca să măture viaţa de pe el?''
citeste tot >>
 
Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter