Se încarcă pagina ...

APROAPE TOTUL DESPRE SCULPTORUL ADRIAN COSTEA

Data publicarii: 30.04.2017 20:32:00

 

Una dintre cele mai enigmatice figuri ale României post-decembriste este Adrian Costea. Plecat definitiv din România cu aproape o jumătate de secol în urmă, el È™i-a revăzut È›ara doar punctual È™i sporadic, È™i asta numai începând cu vara anului 1992. Reala dimensiune È™i influenÈ›a acestui personaj asupra a doi preÈ™edinÈ›i ai României, precum È™i asupra întregii clase politice de după 1989, dar nu numai, rămâne în continuare un mister, dacă nu cumva chiar un secret.

 

Personalitatea lui în spaÈ›iul public românesc a fost prezentată ca fiind una exclusiv negativă, „graÈ›ieË® unei campanii de alegaÈ›ii furibunde, cu precădere din partea presei de mare tiraj de la acea epocă, campanie declanÈ™ată brusc în primăvara anului 2000 È™i alimentată, de cei interesaÈ›i, până târziu, spre finele anului 2008. Întreaga presă românească s-a lansat, la începutul anului 2000, într-o canonadă fără precedent, îndreptată împotriva lui Costea, deÈ™i niciunul dintre cei care s-au exprimat pe seama lui în fel È™i chip, verbal sau în scris, nu l-au cunoscut, de fapt, niciodată, neavând deci nici cea mai mică ideee despre cine ar putea fi Costea în realitate, cu ce se ocupă sau măcar cum arată la faÈ›ă. Pe cale de consecinÈ›ă, e de la sine înÈ›eles că nimeni n-a avut, vreodată, nici cea mai mică informaÈ›ie despre dimensiunea artistică a acestui personaj singular È™i misterios.

 

Toate acestea până în vara anului 2011, dată la care destinul a vrut ca eu să-l pot întâlni È™i să descopăr, astfel - recunosc, cu foarte multă uimire - , la acest om, o lungă È™i importantă activitate plastică internaÈ›ională. AÈ™a am devenit primul jurnalist român care s-a interesat, a scris È™i a publicat articole È™i comentarii despre activitatea artistică a lui Adrian Costea. Cu timpul, cercul celor interesaÈ›i de arta È™i potenÈ›ialul lui s-a lărgit, prin apariÈ›ia È™i adeziunea mai multor personalităÈ›i din viaÈ›a culturală românească, personalităÈ›i care au început să se intereseze È™i ei de activitatea plastică a artistului.

 

Adrian Costea este un mare sculptor. Cât de mare – nu È™tiu. Și n-o È™tie nimeni, căci aceasta este de competenÈ›a posterităÈ›ii. Pot să afirm, însă, cu toată responsabilitatea, că nivelul de universalitate a lucrărilor sale nu este cu nimic mai prejos decât cel al lui Constantin BrâncuÈ™i. În toÈ›i aceÈ™ti ultimi ani mi-am confruntat, prudent, dar constant, intuiÈ›iile personale cu aprecierile verbale sau scrise ale mai multor oameni specializaÈ›i în domeniu È™i, cel puÈ›in la acest nivel de investigare primară a „cazuluiË®, pot susÈ›ine oricând enunÈ›ul de mai sus, privitor la valoarea artistică a lui Costea.

 

AÈ™adar, începând din vara anului 2011, dată la care l-am descoperit È™i cunoscut ca artist pe Costea, am început de unul singur o utopică È™i naivă (ar zice unii) „contra-campanie de presăË® cu mijloacele pe care le-am avut la dispoziÈ›ie: site-ul certitudinea.ro, blogurile personale, contul meu de youtube, reÈ›elele È™i platformele de socializare pe care am redistribuit ceea ce am scris. Dar È™i ceea ce au scris È™i alÈ›ii, probabil ca urmare a unui fenomen de inducÈ›ie, provocat de substanÈ›a textelor mele. Fenomen de care sunt nu numai perfect conÈ™tient, dar È™i foarte mulÈ›umit.

 

Prin tot ceea ce È™i cum am scris în aceÈ™ti ultimi ani, nu am făcut altceva decât să prezint detalii È™i aspecte reale din activitatea artistică a unui Adrian Costea total necunoscut. Care, în afară de afaceri È™i activitate politică la cel mai înalt nivel internaÈ›ional, mai este, în paralel, oricât de surprinzător ar părea, È™i posesorul unei bogate activităÈ›i plastice. De neînÈ›eles rămâne, deocamdată, faptul că această activitate a fost È›inută aproape secretă de către autor, cu toate că ea s-a desfăÈ™urat pe mai multe continente È™i pe o perioadă de timp de peste 50 de ani.

 

Celor cu adevărat nedumeriÈ›i, le-aÈ™ atrage atenÈ›ia asupra unui fapt esenÈ›ial È™i determinant în ceea ce-l priveÈ™te pe Adrian Costea: în anii adolescenÈ›ei lui prelungite, perioadă premergătoare plecării din România, a fost elevul mai multor personalităÈ›i È™i/sau artiÈ™ti români consacraÈ›i, unii prieteni de familie, dintre care mi-aÈ™ permite, cu acordul său, să citez câteva nume: sculptoriÈ›a MiliÈ›a PetraÈ™cu, sculptorii Oscar Han È™i Boris Caragea, graficienii Vasile Kazar, Gh. Ivancenco È™i Iosif  Molnar, pictorul Henri Catargi, acuarelistul Mircea Olarian È™i caricaturistul Alexandru Clenciu, inginerii Alexandru CiÈ™migiu È™i Nicolae Korcinschi, arhitecÈ›ii Ascanio Damian, Pascal Georgescu, Octav Doicescu È™i Radu Mihai Papae, regizorii Erwin Szekler È™i Virgil Calotescu, scenograful Mihai Tofan.

 

Rezultatul efectiv, până la ora actuală, al acestei campanii online de promovare culturală È™i artistică, declanÈ™ată È™i susÈ›inută de mine, este faptul că ea a reuÈ™it deja să reconfigureze, cel puÈ›in parÈ›ial, sensul percepÈ›iei publice privitoare la acest personaj clar-obscur, complex È™i enigmatic, pe nume Adrian Costea. S-a creat astfel, cu timpul, o alternativă artistică a imaginii sale publice, dar s-a È™i facilitat È™i accelerat accesul la o parte din operele create de Adrian Costea, răspândite azi cam pe tot pământul.

 

Iată, aici, un rezumat al textelor, materialelor publicistice È™i fotografiilor de È™i despre Adrian Costea, apărute în limba română È™i franceză, atât pe certitudinea.ro, cât È™i pe contul meu de youtube. O mare parte dintre acestea au fost preluate de alte site-uri È™i platforme online. (MIRON MANEGA)

 

Texte în limba română 

 

 

Textes en français

 

 

Clipuri Youtube

 


Afisari: 1742
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter