Se încarcă pagina ...

APROAPE TOTUL DESPRE SCULPTORUL ADRIAN COSTEA

Data publicarii: 30.04.2017 20:32:00

 

Una dintre cele mai enigmatice figuri ale României post-decembriste este Adrian Costea. Plecat definitiv din România cu aproape o jumătate de secol în urmă, el È™i-a revăzut È›ara doar punctual È™i sporadic, È™i asta numai începând cu vara anului 1992. Reala dimensiune È™i influenÈ›a acestui personaj asupra a doi preÈ™edinÈ›i ai României, precum È™i asupra întregii clase politice de după 1989, dar nu numai, rămâne în continuare un mister, dacă nu cumva chiar un secret.

 

Personalitatea lui în spaÈ›iul public românesc a fost prezentată ca fiind una exclusiv negativă, „graÈ›ieË® unei campanii de alegaÈ›ii furibunde, cu precădere din partea presei de mare tiraj de la acea epocă, campanie declanÈ™ată brusc în primăvara anului 2000 È™i alimentată, de cei interesaÈ›i, până târziu, spre finele anului 2008. Întreaga presă românească s-a lansat, la începutul anului 2000, într-o canonadă fără precedent, îndreptată împotriva lui Costea, deÈ™i niciunul dintre cei care s-au exprimat pe seama lui în fel È™i chip, verbal sau în scris, nu l-au cunoscut, de fapt, niciodată, neavând deci nici cea mai mică ideee despre cine ar putea fi Costea în realitate, cu ce se ocupă sau măcar cum arată la faÈ›ă. Pe cale de consecinÈ›ă, e de la sine înÈ›eles că nimeni n-a avut, vreodată, nici cea mai mică informaÈ›ie despre dimensiunea artistică a acestui personaj singular È™i misterios.

 

Toate acestea până în vara anului 2011, dată la care destinul a vrut ca eu să-l pot întâlni È™i să descopăr, astfel - recunosc, cu foarte multă uimire - , la acest om, o lungă È™i importantă activitate plastică internaÈ›ională. AÈ™a am devenit primul jurnalist român care s-a interesat, a scris È™i a publicat articole È™i comentarii despre activitatea artistică a lui Adrian Costea. Cu timpul, cercul celor interesaÈ›i de arta È™i potenÈ›ialul lui s-a lărgit, prin apariÈ›ia È™i adeziunea mai multor personalităÈ›i din viaÈ›a culturală românească, personalităÈ›i care au început să se intereseze È™i ei de activitatea plastică a artistului.

 

Adrian Costea este un mare sculptor. Cât de mare – nu È™tiu. Și n-o È™tie nimeni, căci aceasta este de competenÈ›a posterităÈ›ii. Pot să afirm, însă, cu toată responsabilitatea, că nivelul de universalitate a lucrărilor sale nu este cu nimic mai prejos decât cel al lui Constantin BrâncuÈ™i. În toÈ›i aceÈ™ti ultimi ani mi-am confruntat, prudent, dar constant, intuiÈ›iile personale cu aprecierile verbale sau scrise ale mai multor oameni specializaÈ›i în domeniu È™i, cel puÈ›in la acest nivel de investigare primară a „cazuluiË®, pot susÈ›ine oricând enunÈ›ul de mai sus, privitor la valoarea artistică a lui Costea.

 

AÈ™adar, începând din vara anului 2011, dată la care l-am descoperit È™i cunoscut ca artist pe Costea, am început de unul singur o utopică È™i naivă (ar zice unii) „contra-campanie de presăË® cu mijloacele pe care le-am avut la dispoziÈ›ie: site-ul certitudinea.ro, blogurile personale, contul meu de youtube, reÈ›elele È™i platformele de socializare pe care am redistribuit ceea ce am scris. Dar È™i ceea ce au scris È™i alÈ›ii, probabil ca urmare a unui fenomen de inducÈ›ie, provocat de substanÈ›a textelor mele. Fenomen de care sunt nu numai perfect conÈ™tient, dar È™i foarte mulÈ›umit.

 

Prin tot ceea ce È™i cum am scris în aceÈ™ti ultimi ani, nu am făcut altceva decât să prezint detalii È™i aspecte reale din activitatea artistică a unui Adrian Costea total necunoscut. Care, în afară de afaceri È™i activitate politică la cel mai înalt nivel internaÈ›ional, mai este, în paralel, oricât de surprinzător ar părea, È™i posesorul unei bogate activităÈ›i plastice. De neînÈ›eles rămâne, deocamdată, faptul că această activitate a fost È›inută aproape secretă de către autor, cu toate că ea s-a desfăÈ™urat pe mai multe continente È™i pe o perioadă de timp de peste 50 de ani.

 

Celor cu adevărat nedumeriÈ›i, le-aÈ™ atrage atenÈ›ia asupra unui fapt esenÈ›ial È™i determinant în ceea ce-l priveÈ™te pe Adrian Costea: în anii adolescenÈ›ei lui prelungite, perioadă premergătoare plecării din România, a fost elevul mai multor personalităÈ›i È™i/sau artiÈ™ti români consacraÈ›i, unii prieteni de familie, dintre care mi-aÈ™ permite, cu acordul său, să citez câteva nume: sculptoriÈ›a MiliÈ›a PetraÈ™cu, sculptorii Oscar Han È™i Boris Caragea, graficienii Vasile Kazar, Gh. Ivancenco È™i Iosif  Molnar, pictorul Henri Catargi, acuarelistul Mircea Olarian È™i caricaturistul Alexandru Clenciu, inginerii Alexandru CiÈ™migiu È™i Nicolae Korcinschi, arhitecÈ›ii Ascanio Damian, Pascal Georgescu, Octav Doicescu È™i Radu Mihai Papae, regizorii Erwin Szekler È™i Virgil Calotescu, scenograful Mihai Tofan.

 

Rezultatul efectiv, până la ora actuală, al acestei campanii online de promovare culturală È™i artistică, declanÈ™ată È™i susÈ›inută de mine, este faptul că ea a reuÈ™it deja să reconfigureze, cel puÈ›in parÈ›ial, sensul percepÈ›iei publice privitoare la acest personaj clar-obscur, complex È™i enigmatic, pe nume Adrian Costea. S-a creat astfel, cu timpul, o alternativă artistică a imaginii sale publice, dar s-a È™i facilitat È™i accelerat accesul la o parte din operele create de Adrian Costea, răspândite azi cam pe tot pământul.

 

Iată, aici, un rezumat al textelor, materialelor publicistice È™i fotografiilor de È™i despre Adrian Costea, apărute în limba română È™i franceză, atât pe certitudinea.ro, cât È™i pe contul meu de youtube. O mare parte dintre acestea au fost preluate de alte site-uri È™i platforme online. (MIRON MANEGA)

 

Texte în limba română 

 

 

Textes en français

 

 

Clipuri Youtube

 


Afisari: 13447
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter