Se încarcă pagina ...

Avanpremiera unei duble lansări: "Dacia Preistorică Ilustrată" si "Mandale dacice"

Data publicarii: 19.03.2014 18:05:00

 

Legende sau Adevăr? Controverse sau RealităÈ›i acceptate È™tiinÈ›ific? Știm cu adevărat cine ne-au fost înaintaÈ™ii È™i ce păstrăm cu exactitate de la ei? Vrem să descoperim aceste rădăcini care ne leagă de locul în care ne-am născut?  

 

Și noi avem eroi legendari È™i poate tocmai aceÈ™ti eroi i-au inspirat pe alÈ›ii care, cu ajutorul unor tehnologii avansate È™i o finanÈ›are demnă de invidiat, au reuÈ™it să promoveze filme artistice È™i de animaÈ›ie, cărÈ›i, jocuri È™i jucării, aplicaÈ›ii pentru telefoanele mobile È™i calculatoare, în care imaginaÈ›ia depăÈ™eÈ™te adevărul istoric, poveÈ™tile se încurcă È™i se amestecă, totul devenind o industrie, o maÈ™inărie comercială axată pe vânzări È™i nu pe o educaÈ›ie corectă È™i coerentă din punct de vedere È™tiintific, educativ.

 

CărÈ›ile, lucrările de specialitate, muzeele È™i expoziÈ›iile studiate È™i vizitate de artistul Mihai I. Grăjdeanu, i-au inspirat creionul dând naÈ™tere unui proiect care azi împlineÈ™te 1 an: “Legendele Dacilor”.

 

 

 

Mihai, cum s-a născut acest proiect?

Cu ani în urmă am început o colaborare  cu editura Dacica, ceea ce a însemnat o documentare  care mi-a trezit interesul pentru poveÈ™ti È™i legende despre geto-daci, păstrate din moÈ™i stramoÈ™i È™i transmise din generaÈ›ie în generaÈ›ie prin cântece È™i doine, prin poveÈ™ti, de ciobanii din munÈ›ii CarpaÈ›i. Colaboarea  s-a concretizat într-o serie de ilustraÈ›ii publicate în cartea „Legendele Dacilor Liberi” care a avut mare succes la public. Am lucrat după aceea la banda desenată „Legendele Dacilo Liberi - Piatra sacră”. Scenariul l-am realizat împreuna cu Felix Craincu, iar cartea a fost publicată în 2011, într-o ediÈ›ie limitată, din finanÈ›are proprie.

Ce a urmat după această experienÈ›ă?

Din 2011 am început să aprofundez cercetarea în istoria antică a României. Mi-am cumpărat  de la anticariate foarte multe cărÈ›i scrise de istorici români, am cercetat pe internet, dar È™i la biblioteci: lucrări de doctorat, articole, esee, am început să merg la muzee È™i la expoziÈ›ii, apropriindu-mă  de un univers, un univers dacic plin de adevăruri È™i mistere.

Când ai lansat proiectul?

Proiectul „Legendele Dacilor” l-am lansat din proprie iniÈ›itaitvă la prima ediÈ›ie în România a ComicCon 2013, un eveniment specific literaturii americane pentru copii. De ce? Pentru că mi-am dat seama că la un astfel de eveniment era nevoie de mai multe personaje româneÈ™ti, cu rădăcini în poveÈ™tile È™i legendele noastre. Am marcat lansarea proiectul cu volumul „Legendele Dacilor Personaje”, o carte cu ilustraÈ›ii È™i bandă desenată, cu un concurs surpriză: cuvinte ascunse în paginile benzii desenate care, descoperite È™i arnajate corect, formau o propoziÈ›ie, un concurs în premieră naÈ›ională pentru literatura de gen. Cartea a fost tipărită în numar limitat, din fonduri proprii, iar epuizarea ei a dat naÈ™tere la numeroase ateliere pentru copii, expoziÈ›ii È™i întâlniri cu grupuri de tineri pasionaÈ›i de istorie È™i bandă desenată.

Cum sărbătoreÈ™ti primul an al proiectului tău?

Cea mai bună metodă de a marca un an de existenÈ›ă a proiectului este, cred eu, lansarea a două titluri noi: „Dacia preistorică ilustrată” È™i „Mandale dacice”.

Sunt două cărÈ›i în pemieră! Nici mandalele, dar nici această enciclopedie ilustrată a României antice nu au mai fost realizate până acum.

Da, sunt două abordări curajoase! Ambele sunt la graniÈ›a dintre adevăr È™i legendă, dar acesta este È™i scopul întregului proiect! Să descoperim adevărul prin intermediul legendei È™i nu a oricărei legende, ci a celei din È›ara noastră, pe care toÈ›i copiii ar trebui să o cunoască È™i din care să-È™i aleagă eroii preferaÈ›i!

 

Pentru „Dacia Preistorică Ilustrată” m-am documentat timp de 3 ani. Am pornit de la cartea „Dacia Preistorică” a lui DensuÈ™ianu, o lucrare care îmbină mitologia cu descoperirile arheologice, dar mult prea mare pentru copiii din ziua de azi. Are 1300 de pagini. Mi-am dat seama că trebuie scurtată, îmbogăÈ›ită cu alte descoperiri È™i elemente mitologice, folosind un limbaj rapid È™i uÈ™or de înteles pentru tânara generaÈ›ie de azi, considerând ilustraÈ›ia ca fiind cea mai uÈ™oară È™i directă cale de a ajunge la ei, de a le capta atenÈ›ia, de a-i dezlipi pentru câteva minute de telefoanele mobile, calculatoare sau televizor. Cartea povesteÈ™te prin ilustraÈ›ii È™i text  puÈ›in, începuturile vieÈ›ii pe teritoriul Daciei străvechi, ajungând până la civilizaÈ›ia danubiană (12.000 de ani î.e.n.). Voi continua cu volumul 2 care va acoperi civilizaÈ›ia gumelniÈ›a, cucuteni, hamangia, vinca, vedica, apoi traco-geto-dacii pâna la civilizaÈ›ia pre-romană.

 

„Mandalele Dacice” este o colaborare cu editura Curtea Veche È™i este o carte de colorat. Abordează, printr-o manieră originală, mitologia È™i arta traco-geto-dacilor. Face parte dintr-o colecÈ›ie a editurii dedicată mandalelor È™i spiritualităÈ›ii antice.

 

CărÈ›i pentru copii, legende È™i adevăruri povestite într-un stil uÈ™or de înÈ›eles: ilustraÈ›iile - acestea fiind de cele mai multe ori un limbaj fără graniÈ›e. MoÈ™tenirea pe care o avem de la moÈ™ii È™i strămoÈ™ii noÈ™tri este bogată È™i frumoasă, dar trebuie să învăÈ›ăm să ne bucuram de ea È™i nu s-o ignorăm.

______________________________________________________________

 

Afisari: 2286
Autor: Mădălina Corina Diaconu
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter