Se încarcă pagina ...

INTERVIU CU STEVEN SEAGAL: "Copiii sunt lumina universului"

Data publicarii: 15.11.2009 20:37:00

STEVEN SEAGAL - sau Shihan Steven Seagal după denumirea de maestru în artele marţiale - este cunoscut în cercurile Aikido din Japonia ca Ia Shigemichi Shihan. A devenit şef-instructor TenShin ("inimă de rai", în traducere) la Osaka, în Japonia, încă din 1975. Ten-Shin Aikido reprezintă o manieră mai severă de predare a Aikido-ului, dezvoltată în ultimii 30 de ani. În 1982, Seagal Shihan s-a întors în Statele Unite.

 

Aici, împreună cu discipolul său Haruo Matsouka Sensei, a deschis şcoala tradiţională de arte Marţiale TenShin Bugei Gakuen care, în sudul Californiei, a devenit TenShin Dojo. Din 1982 până în 1989, Seagal Shihan a fost Instructorul-Şef TenShin Dojo. Din 1989, maestrul s-a dedicat carierei de actor, Matsuoka Sensei rămânând Instructor-Şef. Din 1997, metoda TenShin Dojo e continuată de Luis Santos Renshi, elevul lui Matsuoka, acesta din urmă hotărându-se să se întoarcă în Japonia.

 

Steven Seagal este unic în lumea aikido-ului şi a artelor marţiale. Spre deosebire de mulţi mari maeştri în aikido, el nu s-a îndepărtat niciodată de şcoala de aikido japoneză tradiţională, pentru care are un profund respect. Contemporan cu multe schimbări în curentele din această artă, Master Seagal a ales să rămână fidel aikido-ului pe care l-a învăţat şi care i-a adus atâta faimă. Esenţa stilului Aikido se traduce prin cele trei silabe care compun cuvântul: ai-unire, ki-spirit, do-cale.

 

Pe lângă latura de mare maestru aikido a identităţii sale, Steven Seagal este actor de film, producător, scenarist şi muzician. A jucat în 37 de filme, a produs 38, a scris nouă scenarii, a compus trei coloane sonore. Se află pentru a patra oară în România, pentru turnarea unui nou film. În pauza dintre două filmări, avut amabilitatea de a ne acorda acest interviu. Este al doilea interviu acordat de Steven Seagal unui ziarist român.

 


- Unde v-aţi născut? Povestiţi despre copilărie, despre fraţii şi părinţii dumneavoastră.
- Nu am prea multe de spus şi nici nu-mi place să vorbesc despre lucrurile intime. Consider că familia reprezintă ceva intim. În orice caz, am avut o copilărie relativ obişnuită. M-am născut în Detroit-Michigan şi am avut încă trei surori. Una dintre ele a murit. Părinţii mei nu mai sunt nici ei în viaţă.

- Aţi visat în această perioadă să ajungeţi un “jusţitiar”? De fapt, ce aţi visat să ajungeţi?
- Când eram mic îmi doream să ajung poliţist. Nu era neapărat un vis, era o dorinţă. Nu aveam nici cea mai vagă idee despre destinul şi cariera mea de azi.

- Se ştie că sunteţi maestru în aikido. Aţi învăţat acest stil de arte marţiale pentru a juca în filme?
- Mi-a plăcut să învăţ această artă de mic copil. Nici prin minte nu-mi trecea că voi ajunge să joc în filme. Iubesc acest sport şi, de 40 de ani, mă antrenez şi învăţ. Între 1971 şi 1987 am trăit în Japonia, unde m-am instruit în artele marţiale. Aikido nu este însă singura disciplină pe care o practic. Sunt instruit în mai multe tipuri de arte marţiale.

- Aikido este şi o filosofie de viaţă?
Mai degrabă o atitudine. Una din regulile de bază ale acestei discipline este să dai înapoi ceea ce primeşti. Cel care atacă primeşte înapoi toată forţa atacului său şi este doborât de propria violenţă. Pentru că este nonviolent, Aikido nu permite folosirea propriei forţei decât în cazuri extreme. Adăugată la forţa adversarului, aceasta are efecte dezastruoase pentru cel care atacă.

- De ce Aikido interzice folosirea propriei forţe?
- Pentru că violenţa te opreşte din progresul spiritual.

- În legătură cu cariera actoricească: cine v-a descoperit, cine v-a deschis calea spre Hollywood?
- Au fost două personaje importante în viaţa mea, care mi-au dat într-adevăr o şansă: Terry Semel - directorul de la Warner Brothers, şi Michael Ovitz - agentul meu de atunci.

 

 

- Care este filmul care v-a consacrat ca vedetă?
- Filmul care m-a consacrat a fost "Above the Law", în 1988, în care a jucat şi Sharon Stone.

- Aţi cântat în România, în 2005, cu Michael Bolton, la Sala Palatului… Aţi scos şi mai multe albume, printre care “Songs from the Cristal Cave” (Melodii din Peştera de Cristal), în 2004 şi “Mojo Priest” (Preotul Mojo), în 2006… Cât de importantă e muzica în viaţa dumneavoastră?
- E unul dintre cele mai importante lucruri din viaţa mea, ca şi filmul, ca şi artele marţiale. Toate mă definesc într-o oarecare măsură. Nu pot spune care este mai importantă, pentru că, de fapt, toate sunt importante, ca şi părţile componente ale corpului omenesc. Fiecare are o funcţie diferită şi împreună formează corpul.

- Din donaţiile pe care le-aţi făcut, în cadrul unor campanii de sărbători, rezultă că iubiţi foarte mult copiii. De unde provine această afecţiune specială?
- M-am născut cu această afecţiune faţă de copii. Consider că ei sunt lumina universului.

 

 

- Ce părere aveţi despre actorii români şi despre români în general?
- Am observat că există mult talent aici şi am cunoscut mulţi oameni de calitate. Am lucrat cu actori ca Mihai Stănescu, Mihai Bendeac, Bogdan Uritescu, Coca Bloos, Ileana Lazariuc, Tomi Cristin, Florian Ghimpu, Emanuel Pârvu, Şerban Celea şi vreau să spun că am fost încântat de profesionalismul lor. Şi nu numai al actorilor. Am fost, de pildă, la antrenament şi la trageri cu poliţiştii români. Sunt foarte buni, m-au impresionat. Chiar şi modul în care se antrenează denotă un mare profesionalism. Strategiile şi soluţiile de rezolvare a cazurilor infracţionale sunt adevărate scenarii de film.

- În calitate de actor şi producător,v-aţi gândit să faceţi un film despre România, în care să fie promovate exact lucrurile despre care spuneţi că v-au încântat?
- Pentru asta ar trebui să primesc o ofertă, o propunere. România are foarte multe lucruri spectaculoase, inclusiv în ceea ce priveşte istoria, din câte am putut să-mi dau seama. Eu pot pune la dispoziţie actori de la Hollywood, producţia propriu-zisă şi, mai ales, distribuţia filmului în toată lumea. De fapt ăsta este aspectul cel mai important pentru că un film, oricât de bun ar fi, dacă n-ajunge la public este ca şi când n-ar fi fost făcut. Iar costurile sunt doar pierdere. În schimb, dacă există un sistem puternic şi coerent de difuzare, înseamnă nu doar profit de imagine - care este imens - dar e vorba şi de profit la propriu, din vânzare. Aşadar, nu numai că aş fi dispus să realizez un film despre România, dar chiar l-aş face cu mare plăcere. Dar scenariul trebuie făcut aici, iar bugetul alocat ar trebui să vină din partea statului român sau a unei instituţii care să aibă interes de imagine în acest sens. Cinematografia este un bussiness.

- Acum la ce film lucraţi în România?
- Filmul se numeşte “Born to Raise Hell” (Născut pentru a aduce iadul n.r.). Aceasta e denumirea de platou… E un film de acţiune despre mafia rusească, despre traficul de droguri şi armament în estul Europei şi Balcani. Filmările vor dura până la sfârşitul lunii.

- Fimaţi şi în alte ţări din Europa?
- Nu, toate filmările se fac în România.

- Am observat că într-unul din filmele făcute aici, (Attack Force, în 2006), au jucat mai multe modele şi fotomodele. Cât de importantă este frumuseţea feminină în promovarea imaginii unei ţări? Poate fi modelingul un factor de promovare în acest sens?
- Nu spun un lucru nou dacă afirm că frumuseţea feminină este cea care a mişcat sau a schimbat lumea. Bineînţeles că e un factor de promovare, pentru orice, nu doar pentru imaginea unei ţări. Şi, ca să mă refer numai la industria cinematografică, cum ar arăta filmele fără femei?... Deci frumuseţea este relativ importantă, dar nu e suficientă. Un model poate foarte bine sa aibă talent şi să fie pregătit pentru lumea filmului, sau poate foarte bine să nu aibă talent şi atunci frumuseţea nu-i foloseşte. În orice caz, foarte multe actriţe celebre au fost manechine sau modele la începutul carierei lor: Sophia Loren, Monica Bellucci, Mila Jovovich, Halle Berry, Vanessa Williams, ca să dau numai câteva exemple.

 

Steven Seagal şi Alexandra Poiană (studentă la actorie şi manechin)

 

- Cum vi se par româncele?
În România fetele sunt foarte frumoase şi talentate, deci probabilitatea de a descoperi printre ele viitoarele vedete de film este foarte mare. Şi, ca să vă răspund complet la întrebare, vreau să spun că voi organiza, împreună cu Fashion Tv - România, un mare casting pentru distribuţia viitorului meu film, altul decât cel la care lucrez acum. E o şansă mare pentru multe tinere din România să ajungă la Hollywood, dar vreau să spun că nu e deloc uşor. Filmul presupune multă muncă, nu doar talent şi frumuseţe. Şansa există, dar va beneficia de ea doar cine ştie s-o fructifice.
- În afară de acest proiect, veţi mai face şi alte filme la noi?
- Cu siguranţă. 

P.S. În 2006, am avut acceptul lui Steven Seagal să intru pe platoul de filmare de la Castel Film şi chiar să fac câteva fotografii. Se turna “Attack Force”, dar titlul de platou al filmului era “The Harvester”. Unul dintre rolurile importante în acel film îl avea Ileana Lazariuc (pe vremea aceea nemăritată şi fără copii). Mai juca o fată, un manechin, pe nume Monica Gostian. Am fost însoţit de un fotograf, Cornel Lazăr, autorul fotografiilor care urmează. Mi s-a părut important să prezint aceste detalii, pentru că Steven Seagal este o personalitate greu accesibilă şi orice apropiere de el este o mică performanţă profesională…

 

Ileana Lazariuc în platou, la "Attack Force"

 

Monica Gostian şi Ileana Lazariuc

 

Monica Gostian antrenându-se pentru o scenă de luptă ("Attack Force")

Afisari: 15981
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: andrei (Nov, Sat 21, 2009 / 19:29)
Pff sunt primul care comenteaza, nu inteleg de ce articolele cu pitipoance( din cancan, libertatea etc) sunt pline de comentarii si aici nimic...
Felicitari pentru interviu, tuturor le place Romania
Nume: geo (Jan, Sat 16, 2010 / 18:26)
felicitari pentru interviu si multa admiratie actorului Seagal...
Nume: panduru mihaela (May, Thu 20, 2010 / 23:01)
multa admiratie pt steven seagle ii doresc tot binele din lume il admir ,il venerez
Nume: Focseneanu Carmen Doina (Nov, Thu 04, 2010 / 11:36)
Imi place foarte mult Steven ca maestru in arte martiale, actor si acte filantropice.
Nume: parnica (Dec, Wed 15, 2010 / 07:33)
sal parnica si vreau va spun ca imi place enorm de mult filmele lui steven seagal si cum joaca;) este un om care stie ce vrea cu intradevar in viatza si merita multa respecte si increderea oamenilor in viatza.
si ce pot sa-tzi spun ca iti doresc tot binele din lume si multa sanatate si bucuri in viatza si o viatza viatza frumoasa alaturi de familia ta care o ai acum casa ta personaj normal si iti urez succes incontinuare la pasiunea,meseria ta in viatza.
Nume: nemes (Mar, Sat 31, 2012 / 21:38)
sunteti cel mai tare actor pana la ora actuala si din partea mea de la un fagaras-an ce sa zic va stimez cu adevarat viorel nemes
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter