Se încarcă pagina ...

Piaţa românească de artă, din nou la "Index"...

Data publicarii: 27.05.2013 23:35:00

 

A apărut a doua ediţie tipărită a Indexului independent Tudor-Art. Cuprinde 20.142 lucrări de artă vândute (cu informaţii detaliate privind vânzările în perioada 1995-2012), 2049 de artişti români şi străini şi 800 de semnături.

 

Dacă facem o comparaţie cu statisticile ediţiei de anul trecut, constatăm că, în interval de un an (2011-2012), numărul lucrărilor vândute a crescut cu 14.597. Indexul se deschide cu un top 100 al anului 2012, urmat de un top 100 al întregii perioade 1995-2012 şi se încheie cu un indice de nume. Topurile sunt realizate nominal, pe artişti, după criteriul vânzărilor în perioadele menţionate (un an, respectiv 17 ani).

 

 

În vârful topului pe 2012 se află Nicolae Tonitza, cu vânzări în valoare de 1.415.277 euro (pe locul doi e Grigorescu, cu 1.136.103 euro), iar în topul general se menţine Nicolae Grigorescu, cu vânzări totale de 5.765.850 euro (Tonitza e pe locul doi, cu 4.539.124 euro). Există şi un top 50 al “doamnelor” din artele frumoase româneşti, dominat de Magdalena Rădulescu Campigli, cu vânzări totale (în perioada 1995-2012) de 246.817 euro.

 

Per ansamblu, comparativ cu ediţia inaugurală, cea de-a doua are o creştere de aproximativ 20% a volumului de informaţie şi este concepută pentru a promova oriunde în lume piaţa de artă românească. Adică nu chiar oriunde, dacă e s-o luăm stricto sensu, pentru că această ediţie este tipărită exclusiv în limba engleză!... Îşi menţine însă, ca şi ediţia de anul trecut, iniţiativa de a prezenta în facsimil şi semnăturile artiştilor monitorizaţi. Acestea, deşi au doar un caracter orientativ, sunt foarte utile în lumea exploratorilor de pe piaţa de artă.

 

 

Aşa cum am mai spus, Indexul Tudor-Art a apărut, în varianta online, înaintea celui de la Artmark (2010), mai exact pe 1 septembrie 2005. În varianta print, a apărut la un an după. Amândouă Indexurile oferă informaţii complete despre piaţa de artă din România, fiecare după algoritmul său. Complete, în măsura în care operatorii declară vânzările căci, până acum, cele care o fac consecvent şi prompt sunt doar casele de licitaţii. Galeriile, nu prea… Acest lucru sare în ochi (în sensul că se vede cu ochiul liber absenţa tranzacţiilor prin galerii) la o simplă răsfoire a indexului. Faptul că galeriştii nu declară lucrările vândute e şi condamnabil, şi scuzabil. Rămâne de abordat subiectul cu altă ocazie… Până atunci, poate că resuscitarea ACOAR (Asociaţia Comercianţilor de Opere de Artă din România) va genera mai multă transparenţă.

 

Reamintesc că iniţiatorul proiectului Tudor-Art se numeşte Dan Tudor şi nu este nici artist plastic, nici colecţionar, nici comerciant de artă, nici critic sau istoric de artă şi nu a lucrat nicodată într-o instituţie publică destinată artelor plastice. Formaţia sa profesională este aceea de dascăl, practicată în perioada 1977-1990. Din 1990 până în 1992 a lucrat ca secretar literar la teatru. A fost fondator al radioului şi televiziunii Etalon din Rm. Vâlcea (1993), apoi realizator al proiectului Televiziunii regionale VTV (2007), director de creaţie la o agenţie locală de publicitate (din 1996), membru fondator al Rotary Club Râmnicu Vâlcea (1996), fiind şi deţinător al distincţiei Paul Harris a Rotary International (2010). Este publicist şi autor de proză scurtă şi teatru. Sau era, până să treacă la Index…

Sursă: FINANŢIŞTII

 

Afisari: 1614
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: ptl1MtiG (Jul, Sun 12, 2015 / 15:43)
K. BAZE ta lete olla kalla qe orea qe etsi ine stin pragmatikotita,alla pu na kaallatvi o anthelinas Lame qe i parea tu,pu tus ehi pnixi to misos ja tin elladha.Se esas prosopika simaritirjaja to thrasos sas na ekfrasete tin alithja,omos apo ton vorioipiroti tha ithella pistevo ego qe i ipolipi vorioipirotes 2 apantisis.1+O ARTAN LAME ine dheksi heri tu EDI RAMA,JATI OMOS O SIMAHOS TU PU FERNI TO ONOMA EVANGJELLOS DULES,dhen perni thesi jaola afta ta kafta racistika qe anthelinika arthra,i mipos dhen enohllun tn idhjo qe oli tin fara mas.2+Dhen ehume dhi kapja sovari stasi ite anaqinosi apo to koma ton ELINON ,jati afti istasi mu lei oti simvivazonde me ton Evangjello.As pari kapios ton kopo na mas ekzihisi,jati se 10 mines tha ehome ekllojes. O VURKARIS .
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firi╚Ťă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea ╚śerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter