Se încarcă pagina ...

Primul actor de la Hollywood care l-a interpretat pe "Dracula" a fost din Lugoj

Data publicarii: 12.07.2014 13:44:00

„Vampirul decăzut” („The Fallen Vampire”), filmul lui Florin Iepan, a avut premiera în luna octombrie 2007 la Sibiu, în cadrul Festivalului ASTRA Film Fest. „Acest film nu l-am făcut pentru mine – a declarat autorul filmului. L-am făcut pentru televiziune și sunt onorat că premiera lui are loc în cadrul acestui Festival. «Vampirul decăzut» face parte dintr-o serie de filme biografice despre mai mulți actori americani cu origine est-europeană”.

 

Filmul lui Iepan urmărește viața lui Bela Lugosi (1882-1956), starul hollywoodian de origine româno-maghiară născut în Lugoj, primul care l-a întruchipat pe Dracula, personaj cu care a ajuns să se identifice în prima parte a secolului trecut. „Vampirul decăzut” realizează nu numai o colecție de imagini celebre legate de viața lui Lugosi, ci aduce în prim plan și o serie întreagă de secvențe șocante despre obiceiurile precreștine legate de moarte, din Banat și Transilvania.

 

 

„Am ales să aduc în discuție și aceste ritualuri precreștine, deoarece cred că este un domeniu care ține de antropologie și de care nu ar trebui să ne ferim. Aceste ritualuri alcătuiesc o poveste mult mai interesantă decât cea a lui Bram Stocker. Aici mă refer la ritualurile vechi de 3-4.000 de ani”, a precizat Iepan.

 

Cunoscut realizator de documentare care studiază amănunțit astfel de ritualuri, tradiții și mituri străvechi, Iepan consideră că istoria lui Bela Lugosi și-ar pierde importanța fără acea legătură vizibilă cu aceste tradiții și mituri. „Mai toate documentarele despre Dracula ocolesc aceste tradiții precreștine. Și cred că mai există o legitimitate pentru faptul că am adus aceste discuții în film – Bela Lugosi a construit constant o legendă în jurul său. A fost decizia lui de a se promova în felul acesta. Iar această alegere a lui îmi permite să duc speculația mai departe. Nu poți vorbi despre Lugosi fără să prezinți astfel de ritualuri”, a adăugat Florin Iepan. 

 

Documentarul lui Florin Iepan urmărește cu lux de amănunte cariera primului actor care l-a întruchipat pe Dracula, misticul vampir închipuit de Bram Stocker. Personaj pentru care și-ar pune cariera la bătaie mulți actori în ziua de azi, în primii ani ai cinemtografiei, Universal Pictures a găsit relativ greu un actor dispus să joace pe un astfel de scenariu. Bela Lugosi și-a dorit mult acest lucru, jucând acest rol în mai multe piese de teatru.

 

Succesul filmului în Statele Unite l-a transformat aproape peste noapte într-una din cele mai cunoscute figuri de la Hollywood. A jucat în peste 100 de filme, a fost căsătorit de patru ori, a devenit un megastar al primei jumătăți de secol.

 

Figura lui Bela Lugosi se confundase cu cea a lui Dracula. „Fără Lugosi nu ar fi existat Dracula”, concluzionează cei care l-au cunoscut pe Bela Lugosi – printre aceștia, Bela Lugosi jr., regizorul István Szabó, actorul Boris Karloff (primul actor care l-a jucat pe Frankenstein) sau istoricul de film Gary Rhodes.

 

Filmul lui Iepan surprinde și momentele de decădere ale actorului – Bela Lugosi este primul actor de la Hollywood care își recunoaște dependența de droguri și care nu ascunde faptul că urmează o cură de dezintoxicare.

 

 

Synopsis:
Filmul urmareste biografia lui Bela Lugosi începând cu nasterea si copilaria sa într-un oras mic din Transilvania, urmând cu începuturile carierei de actor si perioada în care îl întruchipa pe Iisus pe scena Teatrului National din Budapesta, pâna la gloria obtinuta cu rolul "misteriosului conte din Carpati", identificarea sa cu "Dracula" si imposiblilitatea de a se mai desprinde de aceasta aura. Bela Lugosi este prezentat prin intermediul oamenilor care l-au cunoscut, al pritenilor apropiati, al familiei, adversarilor, regizorilor si scenaristilor cu care a lucrat (printre acestia Bela Lugosi jr., regizorul Istvan Szabo, actorul Boris karloff, istoricul de film Gary Rhodes). Documentarul investigheaza si modul în care originea transilvaneana a artistului a influentat crearea personajului care i-a adus celebritatea.

 

(Material furnizat de biroul de presă al ASTRA Film Fest 2007)

 

_______________________________________________

 

Afisari: 1918
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter