Se încarcă pagina ...

Primul vernisaj al unei artiste geniale, în vârstă de 8 ani

Data publicarii: 23.06.2015 17:47:00

 

Problema copiilor supradotaÈ›i este o rană deschisă a sistemului educaÈ›ional din România. Una dintre adceste răni, pentru că sunt multe. Profesorul Florian Colceag („antrenorul de genii”, cum i se spune) a încercat să implementeze, prin anii '90, în învăÈ›ământul public, un sistem de identificare, „recrutare”, protejare È™i dezvoltare a copiilor gifted, într-un mediu adecvat, pentru a le asigura o traiectorie corespunzătoare indicelui lor de inteligenÈ›ă sau de talent. N-a reuÈ™it, pentru că s-a izbit de obtuzitatea È™i ostilitatea sistemului politic.

 

Astfel, talentele de excepÈ›ie ale României apar È™i mor în sălbăticie, ca niÈ™te efemeride, majoritatea fără să ajungă la împlinire sau recunoaÈ™tere. Sistemul educaÈ›ional din România reprezintă, practic, un fel de genocid din culpă (È™i chiar cu premeditare) împotriva valorilor È™i viitorului acestei È›ări.

 

 

Luna aceasta, pe 4 iunie, artistul plastic Adrian Costea m-a invitat la Eclectico Studio de pe Strada General BudiÈ™teanu nr. 18, la un vernisaj. Am acceptat din pură prietenie, căci nu m-a avertizat în niciun fel despre ce urma să văd. Iar ceea ce am văzut m-a uluit. Era vernisajul unei fetiÈ›e de 8 ani, din Corbeanca-Ilfov, pe nume Irene Podoleanu, elevă în clasa a treia la Școala Gimnazială nr. 11 „I.H. Rădulescu” din BucureÈ™ti. Uluit e puÈ›in spus, căci pictura fetiÈ›ei, aflată la primul vernisaj, este excepÈ›ională, stârnind uimire È™i admiraÈ›ie din partea adulÈ›ilor veniÈ›i în număr mare la expoziÈ›ie.

 

Pictura Irenei nu e cu nimic mai prejos decât cea a Alexandrei Nechita, „micuÈ›a Picasso” din Vaslui care, la 9 ani, avea primul vernisaj în Statele Unite. Și, la fel ca în cazul Alexandrei Nechita, pictura Irenei Podoleanu face trimitere direct la Picasso, prin portretele sale cu un singur ochi, pe care Irene le explică astfel: „Le-am făcut aÈ™a pentru că oamenii, chiar dacă au doi ochi, văd o singură imagine”. Irene nu È™tie ce sunt ciclopii È™i nici nu e iniÈ›iată în pictura lui Pablo Picasso, Matisse, Chagall, Van Gogh sau Dali. Pictează din instinct È™i e firesc să fie aÈ™a, căci are abia 8 ani împliniÈ›i!

 

ImpulsionaÈ›i de talentul fetiÈ›ei lor, părinÈ›ii, Mădălina È™i Cristian Podoleanu, au dus-o la un cerc de pictură, unde Irenei i s-a spus că lucrările ei sunt niÈ™te „porcării”. FetiÈ›a a suferit enorm, a plâns È™i era pe punctul de a renunÈ›a. Însă, în urmă cu un an, Cristian Podoleanu l-a întâlnit pe sculptorul Adrian Costea È™i i-a cerut părerea. Sec È™i imperativ, acesta i-a semnalat potenÈ›ialul excepÈ›ional al fetiÈ›ei È™i i-a recomandat să-i organizeze cât mai repede posibil un vernisaj, adăugând că lucrările ar fi bine să fie expuse fără ramă.

 

Faptul s-a petrecut întocmai, pe 4 iunie, la Eclectico Studio, prin expoziÈ›ia intitulată „Chipuri”, unde Irene a confirmat aprecierile lui Adrian Costea, spre bucuria părinÈ›ilor. A fost un succes peste aÈ™teptări iar câteva lucrări au È™i fost cumpărate, spre nemulÈ›umirea fetiÈ›ei, care nu voia să se despartă de ele.


LUCRĂRI DE IRENE PODOLEANU

 

  

 

 

 

 

 

LUCRĂRI DE PABLO PICASSO

 

  

 

  

 

 

Dintre cele peste 40 de lucrări expuse, una i-a atras în mod special atenÈ›ia lui Adrian Costea, care le-a spus părinÈ›ilor că aceasta are valoarea unei opere mature, a unui artist de 40 de ani. Costea a mai găsit în mapa Irenei o lucrare, de acelaÈ™i calibru, pe care i-a sugerat să o facă de dimensiuni mari...

 

 

 

 Adrian Costea È™i Cristian Podoleanu

 

În acest moment, destinul micuÈ›ei artiste Irene Georgia Podoleanu se află în mâna părinÈ›ilor. Pentru că potenÈ›ialul creativ al Irenei, oricât ar fi de mare, trebuie îndrumat. Iar, la această vârstă, o îndrumare greÈ™ită poate distruge iremediabil tot ce i-a dăruit natura. Personalitatea Irenei trebuie lăsată să se dezvolte în direcÈ›ia în care instinctul ei curat o îndreaptă. Toate aspectele academice ale picturii vor veni de la sine, cerute de ea, nu impuse de profesor sau de maestru. Căci nu maestrul învaÈ›ă pasărea să zboare. El doar îi aranjează puÈ›in penele.

 

Problema care se pune este următoarea: unde vor găsi Cristian È™i Mădălina Podoleanu pe acel profesor sau maestru în stare să gestioneze destinul artistic al fetiÈ›ei lor?

 

Vezi È™i „APROAPE TOTUL DESPRE SCULPTORUL ADRIAN COSTEA”

____________________________________________

 

 

Afisari: 4543
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: ioana... (Jun, Fri 26, 2015 / 23:47)
v
Nume: ioana (Jun, Fri 26, 2015 / 23:54)
:)...
Nume: continuarea unui mesaj ...explicit de...implicit... (Jul, Mon 06, 2015 / 23:15)
ce mic e dorul...de... "aproape"...:)...uneori...:)
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter