Se încarcă pagina ...

Regal românesc la Berlin, după 17 ani de absenţă

Data publicarii: 22.02.2010 00:19:00

De la “Patul conjugal” încoace (film în regia lui Mircea Daneliuc, cu Gheorghe Dinică şi Coca Bloos în rolurile principale), România n-a mai participat la competiţia oficială a Festivalului de la Berlin."Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este asfel primul film românesc din ultimii 17 ani care participă la Ursul de Argint. Şi nu doar participă, ci şi reuşeşte să ia două premii importante: Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint şi premiul "Alfred Bauer".

 

 

Prin premiile obţinute sâmbătă seara - Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer", oferită pentru noi perspective în arta cinematografică -, la gala Festivalului de Film de la Berlin, Florin Şerban a demonstrat că merge în ton cu succesele filmelor româneşti înregistrate în ultimii ani.
"Eu când vreau să fluier, fluier" s-a aflat printre peliculele favorite încă de la începutul festivalului. Filmul s-a "bătut" în competiţie cu regizori renumiţi, precum Roman Polanski, Oskar Roehler, Benjamin Heisenberg, Rob Epstein şi Jeffrey Friedman sau Benoit Delépine şi Gustave de Kervern, pe care a reuşit, în final să-i surclaseze.
Regizorul Florin Şerban şi actorii Ada Condeescu şi George Piştereanu au primit Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint chiar din mâna cunoscutei actriţe Renée Zellweger. Producătorul Daniel Mitulescu a declarat pentru MEDIAFAX că pelicula este un succes şi în privinţa distribuţiei sale internaţionale. Pelicula a fost vândută deja în 15 ţări, printre care Spania, Olanda, Belgia şi Israel.

"Noi am avut pe tot parcursul festivalului reacţii foarte bune, şi de la presă, şi de la distribuitori, care spuneau că filmul are potenţial comercial, de cinematograf. Faptul că am primit acum o recunoaştere oficială, mai ales de la directorul juriului (Werner Herzog, n.r.), care este un regizor foarte important, înseamnă că, practic, putem obţine şi mai multă vizibilitate. Deja presa internaţională a fost şi este alături de noi şi asta înseamnă foarte mult pentru un film", a explicat Daniel Mitulescu.
Lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier" este o poveste despre emoţie şi despre lupta cu sinele pentru eliberarea sufletului, traseu exprimat prin luptă fizică, mimică şi, uneori, cuvinte.
După patru ani petrecuţi într-un penitenciar pe malul Dunării, Silviu (interpretat de George Piştereanu) a avansat în ierarhia de dormitor, devenind Jupân. Cu două săptămâni înainte de eliberare, primeşte o vizită neaşteptată. El află că mama lui s-a întors acasă după mult timp din Italia şi vrea să îl ia cu ea pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie. Cele cinci zile devin o eternitate atunci când Silviu se îndrăgosteşte de o studentă frumoasă la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venită în practică la penitenciar. Copleşit de emoţii şi presat de timp, Silviu închide ochii. Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment i se poate întâmpla orice.
Povestea lui Silviu (George Piştereanu) este prezentată într-un mod simplu de către regizor. Florin Şerban alege să exprime drama tânărului - care, cu două săptămâni înainte de eliberare, află că mama lui s-a întors acasă după mult timp petrecut în Italia şi vrea să îl ia pe fratele lui mai mic acolo - în special prin prisma mimicii şi a gesturilor tânărului, cu prea puţin dialog şi, uneori, neesenţial pentru personaj.
Din distribuţia filmului, pe lângă George Piştereanu, fac parte şi Ada Condeescu, Clara Vodă, Mihai Constantin şi Marian Bratu.
Într-o cronică publicată de Screen Daily, criticul Dan Făinaru a descris pelicula lui Florin Şerban într-un singur cuvânt: "brută". "«Brut» este cuvântul care poate să descrie acest film de debut şi calitatea sa excepţională. Povestea unui deţinut de 18 ani, Silviu (George Piştereanu), care urmează să fie eliberat curând, dar care pare că vrea să îşi saboteze eliberarea are, bineînţeles câteva neajunsuri, dar este mai autentic decât alte filme asemănătoare, care sunt realizate cu mijloace mai sofisticate, de regizori cu experienţă", scrie Screen Daily, care califică "Eu când vreau să fluier, fluier" ca fiind "un aport meritoriu la noul val al cinematografieie româneşti".


De cealaltă parte, criticul Jay Weissberg, de la Variety, a avut un entuziasm reţinut faţă de pelicula lui Florin Şerban. Acesta a apreciat, însă, jocul neprofesioniştilor din film. "«Eu când vreau să fluier, fluier» este un film închegat, pe care spectatorii de la festivaluri îl apreciază şi care are potenţial de a rula şi în cinematografele din afara circuitului festivalier", scrie Weissberg.
"Eu când vreau să fluier, fluier" este o coproducţie Strada Film, Film I Vast (Suedia, coproducător al filmelor lui Lars von Trier, "Dogville", "Manderlay", "Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark"), The Chimney Pot (Suedia, printre cele mai active studiouri de post-producţie, colaborează cu Madonna, Robbie Williams, Moby, Suede şi Lady Gaga) şi este reprezentat pe plan internaţional de Celluloid Dreams. De altfel, "Eu când vreau să fluier, fluier" este primul film românesc reprezentat de agenţia care "a avut în custodie" titluri celebre, precum "Un Prophete" şi "Persepolis".
Filmul are la bază piesa de teatru cu acelaşi nume a Andreei Vălean.
Proiectul "Eu când vreau să fluier, fluier", după un scenariu de Cătălin Mitulescu şi Florin Şerban, care semnează şi regia, a primit două premii la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo: anul trecut a primit servicii de postproducţie în valoare de 80.000 de euro, iar în 2008 a primit premiul The Magic Box Service la CineLink.
"Eu când vreau să fluier, fluier" va intra în cinematografele din România în luna martie.
Festivalul Internaţional de Film de la Berlin s-a desfăşurat în perioada 11 - 21 februarie. Aflat la cea de-a 60-a ediţie, Festivalul de la Berlin este unul dintre cele mai mari evenimente de gen şi găzduieşte premiere ale unora dintre cei mai mari autori. Berlinala, al doilea festival de film european după Cannes ca importanţă, este în mod tradiţional deschisă producţiilor cu buget mic.
România a fost reprezentată la Berlin de patru filme: două lungmetraje - "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, care a rulat în competiţia principală, şi "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu, care a rulat în secţiunea Forum - şi două scurtmetraje - "Derby", de Paul Negoescu, şi "Colivia", de Adrian Sitaru, proiectate la Berlinale Shorts.


De altfel, regizorul Adrian Sitaru a şi câştigat premiul serviciului german de schimb academic (DAAD) la Berlinale Shorts, în cadrul unei gale care a avut loc pe 16 februarie, în cadrul Festivalului de la Berlin. Premiul obţinut de Adrian Sitaru, care a concurat în secţiunea dedicată scurtmetrajelor din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin cu pelicula "Colivia", constă într-o bursă de trei luni la Berlin. "Colivia" spune povestea unui copil care găseşte pe stradă o vrabie bolnavă şi se luptă să îşi convingă părinţii să accepte pasărea. Din distribuţia filmului fac parte Adrian Titieni şi Clara Vodă.
De asemenea, noul proiect al lui Florin Şerban, "El Rumano", a fost prezentat tot la Berlinală, la Piaţa de coproducţii, în programul Rotterdam-Berlinale Express.
Totodată, la Berlinală a participat actorul Dragoş Bucur, în programul Shooting Stars. La Berlinale Talent Campus, program dedicat tinerilor care urmează să se implice în industria cinematografică, au participat Ilinca Belciu şi Laura Căpăţînă.

Sursa: MEDIAFAX
 

Afisari: 3487
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter