Se încarcă pagina ...

Simbolul Braziliei si al întregii Americi Latine poartă amprenta unui român: sculptorul GHEORGHE LEONIDA

Data publicarii: 05.03.2014 01:21:00

La 12 octombrie 2011 s-au împlinit 80 de ani de la inaugurarea, pe muntele Corcovado din Rio de Janeiro, a celebrului monument dedicat Mântuitorului Isus Hristos (Cristo Rodentor).

 

În decursul celor 80 de ani de existenţă a devenit un brand al Braziliei şi chiar al Americii Latine, considerat de presa internaţională ca fiind una din cele şapte minuni ale lumii moderne, vizitat anual de milioane de turişti.

 

În 2003, s-a amenajat la baza statuii (în interior) o capelă romano-catolică unde se oficializează cununii cu miri din întreaga lume. În timpul activităţii la Rio de Janeiro (1970 – 1975) la Oficiul diplomatic român – în calitate de consul – am vizitat de mai multe ori acest minunat monument. Pe atunci, urcarea se făcea cu un „bondinho” – un tramvai cu cremalieră de două vagoane, al cărei staţie de pornire era vis-à-vis de sediul Legaţiei noastre, pe rua Cosme Velho.

 

 

 

Am avut prilejul să studiez multe materiale documentare (inclusiv cele publicate în 2009) cu privire la istoricul construcţiei acestui munument. Nicăieri, însă, nu se făcea vreo referire la autorul, de fapt, al sculpturii figurii (capului) statuii. Se acredita ideea că ar fi opera sculptorului Paul Landowsky – francez, de origine poloneză, care fusese managerul general al lucrării, realizată la Paris între anii 1926-1931. În contactele avute la Rio de Janeiro cu personalităţi culturale din diaspora română, am aflat de la doamna Vana Duchiade, patroana Librăriei Leodardo da Vinci, informaţia potrivit căreia sculptura capului monumentului Cristo Rodendor este opera artistului român Gheorghe Leonida, născut la Galaţi, în 1892, cu studii de specialitate şi realizări sculpturale de marcă la Roma şi apoi la Paris.

 

Graţie talentului său unanim recunoscut, a fost angajat de Paul Landowsky să realizeze figura (3,75 m) acelui monument. Informaţia respectivă a fost confirmată ulterior şi de alte personalităţi, precum: prof. Alexandru Frâncu, Alecu Nicolau şi muzicologul Petrică Jianu. În lucrarea mea, „Evocări – Un vâlcean în lumea largă” (Râmnicu Vâlcea, Ed.Adrianso – 2001) referitoare la Brazilia, am introdus această informaţie cu privire la realizarea sculptorului Gheorghe Leonida.

 

 

 

În anii 1999 – 2000, pe când lucrarea se afla în manuscris, am intrat în contact cu acad. prof.dr. Atico Vilas-Boas da Mota care se afla la Bucureşti în calitate de vicerector la Universitatea Internaţională şi profesor de portugheză la Ambasada Braziliei. În timpul vizitelor profesorului Atico la noi, acasă, i-am prezentat manuscrisul cărţii, pentru a-mi prezenta opinia şi observaţiile domniei sale. Cu acel prilej, a rămas foarte surprins de cele menţionate cu privire la realizarea sculptorului Gheorghe Leonida şi m-a întrebat: „de la cine aţi obţinut această informaţie?”

 

Făcându-i cunoscut că sursa era doamna profesoară Vana Duchiade, a reacţionat pe loc spunând: „Îmi amintesc, că şi mie mi-a spus acelaşi lucru, în anii 50″. În lucrarea sa enciclopedică „Brasil e Romenia, Pontes Culturais” – Ed. Thesaurus – 2010, prof. Atico, în secţiunea „Sculptura română în Brazilia”, referindu-se la sculptorul Gheorghe Leonida, menţionează: „Cel ce vine în zilele noastre la Rio de Janeiro, pe cale terestră, maritimă sau aeriană, zăreşte imediat minunatul monument dedicat lui Isus Hristos. A devenit simbolul acelui oraş. Însă, puţini ştiu, chipul acelei gigantice sculpturi a fost opera unui român. Pe când studiam la Rio de Janeiro, în decada 1950, animatoarea culturală, d-na Vana Duchiade, patroana Librăriei Leonardo da Vinci, ne informase că un artist român fusese responsabil pentru sculptura capului Mântuitorului Hristos. De atunci, am notat această informaţie cu intenţia ca la prima oportunitate să aprofundăm cercetarea. În ziua de 15 iulie 2000, când eram la Bucureşti, profesor la Universitatea Internaţională, am contactat telefonic pe dl. Lazăr Zamfirescu, fiul ministrului român la Legaţia de Rio de Janeiro în perioada interbelică, rudă îndepărtată a sculptorului Gheorghe Leonida şi a surorii sale Elisa Leonida, „prima femeie inginer din lume, care mi-a confirmat că, întradevăr, artistul Gheorghe Leonida a lucrat la atelierul artistului Landowsky, când acesta l-a angajat să realizeze capul menţionatului monument”.

 

Precizarea făcută de prof. Atico da Mota în prestigioasa lucrare, „Brasil e Romenia Pontes Culturais”, cu privire la sculptorul Gheorghe Leonida, elimină o omisiune de neînţeles şi aduce la cunoştinţa milioanelor de vizitatori ai Monumentului un adevăr care constituie o mândrie pentru spiritualitatea românească.

 

 

Notă:

Cristo Redentor a fost inaugurat la 12 octombrie 1931, ora 1900. Piatra de temelie a fost pusă în 1922, la aniversarea a o sută de ani de la proclamarea Independenţei Braziliei, 7 septembrie 1922. Lucrările la monument au început în 1926. Statuia are 38 m înălţime: distanţa între capătul mâinilor întinde – 30 m. Greutatea totală: 1.145 tone.
Pe lângă vechiul tramvai cu cremalieră din 2003, funcţionează şi o instalaţie cu scări rulante. Statuia se află la altitudinea de 710 m, pe muntele numit Corcovado, situat în zona de Centru-Sud a metropolei Rio de Janeiro.
Gheorghe Leonida a decedat în anul 1942

Consemnare şi traducere din portugheza-braziliană, de Nicolae Sporiș

Sursă: Ziarul NAȚIUNEA

Titlul original: „Un nume de rezonanţă: artistul Gheorghe Leonida, în Brazilia”

 

GHEORGHE LEONIDA (1892-1942)

Gheorghe Leonida provine dintr-o familie care a dat culturii românești o suită de personalități marcante. Fratele său, Dimitrie Leonida a fost fondatorul Muzeului Tehnic din București, care îi poartă numele, iar sora sa, Eliza Leonida se numără printre primele femei inginer din lume.
Numele lui Gheorghe Leonida a rămas legat de celebra statuie-simbol din Rio de Janeiro, Iisus Mântuitor, a cărui chip este opera sculptorului român.
Gheorghe a ales, spre deosebire de frații săi care s-au orientat spre cariere din domeniile tehnice, cariera artistică, înscriindu-se la Conservatorul de Arte frumoase din București.

 

Şi-a făcut debutul în 1915, la un salon naţional. După ce a luptat în Primul Război Mondial, şi-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani, iar operele sale au fost încununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea „Reveil”) şi la Paris („Le Diable”).

 

În 1925, s-a mutat în capitala Franţei, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul). Unanim recunoscut pentru expresivitatea chipurilor pe care le realiza, Gheorghe Leonida a fost angajat de Landowsky să sculpteze capul monumentalei statui a lui Iisus. Începută în 1926, întreaga lucrare a fost finalizată în 1931 şi a devenit în timp un adevărat simbol al Americii Latine. Cu o înălţime totală de 38 de metri (numai capul are 3,75 metri) şi o greutate de 1.145 de tone, Cristo Redentor este considerată una dintre minunile lumii moderne.

 

Revenit în ţară, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze, însă a murit la numai 49 de ani, în primăvara lui 1942, căzând de pe acoperişul casei familiei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei.

 

Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului că Leonida a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel că faimoasa sa contribuţie la minunea din Rio a rămas uitată. Lucrările sale se află în principal la Castelul Bran şi la Muzeul Naţional de Artă, dar pot fi admirate şi la alte mari muzee bucureştene.

 

 

ALTE LUCRĂRI DE GHEORGHE LEONIDA

 

   

 

 

     

______________________________________________________________

 

 

 

Afisari: 4447
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter