Se încarcă pagina ...

Un suport legislativ pentru încurajarea mecenatului şi a pieţei de artă

Data publicarii: 16.04.2013 09:49:00

Pe la jumătatea lunii ianuarie semnalam revenirea, în prim-planul pieţei de artă, a ACOAR (Asociaţia Comercianţilor de Opere de Artă din România). Asociaţia fusese înfiinţată în 2008 de actualul ministru secretar de stat Radu Boroianu, ca o extensie, în spaţiul românesc, a CINOA (Confederaţia Internaţională a Negustorilor de Opere de Artă). Precizare: CINOA este alcătuită din 5.000 de dealeri şi 32 de asociaţii din 22 de ţări şi urmăreşte, printre altele, facilitarea circulaţiei legitime a operelor de artă.  

Prima acţiune publică a ACOAR în formula “resuscitată” (adică o nouă conducere şi formule punctuale de “mobilizare” a membrilor) a fost notificarea Inspectoratului General al Poliţiei Române şi a Ministerului Culturii, prin care li se cerea sprijinul concret în campania de “extirpare” a celor doua vicii majore ale comerţului cultural: 1) proliferarea falsurilor şi circulaţia lor nestingherită şi 2) perpetuarea necontabilizării şi nefiscalizării tranzacţiilor cu obiecte de artă.

 

 

Această iniţiativă a fost însă doar preambulul unei acţiuni cu adevărat importante a ACOAR, şi anume elaborarea unui proiect de hotărâre de guvern şi a unei legi pentru reglementarea pieţei de artă în România. Acest proiect, gândit ca o completare şi o corectare a Legii Patrimoniului, ar scoate comercianţii cu obiecte de artă din zona “bişniţarilor cu ştaif”, aşa cum încă sunt percepuţi la ora actuală, în spaţiul public.

 

Proiectul a fost în dezabaterea publică a comercianţilor de artă membri ai ACOAR, dar şi a specialiştilor din domenii conexe (Reţeaua Naţională a Muzeelor, Uniunea Artiştilor Plastici, Asociaţia Galeriilor de Artă Contemporană, Asociaţia Experţilor şi Evaluatorilor de Artă, Uniunea Profesiilor Liberale etc.). Luni 8 aprilie a avut loc Adunarea Generală Extraordinară a Membrilor Fondatori şi a Membrilor Activi ai ACOAR (cu excepţia principalului membru fondator, Radu Boroianu, care s-a retras, din motive de incompatibilitate), unde s-au adus ultimele retuşuri la Proiectul de lege şi normele tehnice privind reglementarea şi încurajarea pieţei de artă. Acestea a fost depuse, spre analiză şi aprobare, la Secretariatul General al Guvernului. Următoarea şedinţă a ACOAR va avea loc pe 22 aprilie.

 

 

Pe lângă scopul declarat de a reduce infracţionalitatea pe piaţa de artă, proiectul legii, ataşat metodologiei de reglementare, mai are două direcţii: pe de o parte încurajarea achiziţionării de opere de artă şi formarea unei clientele specifice, iar pe de altă parte stimularea mecenatului şi a investiţiei în artă. Astfel, articolul 1 al amintitului proiect de lege formulează tranşant următoarea prevedere, conformă cu legislaţiile europene: DonaÈ›iile, sponsorizările sau mecenatele în obiecte de artă È™i de colecÈ›ie către operatorii culturali sunt scutite de orice taxe. Similar, sunt scutite donaÈ›iile, sponsorizările sau mecenatele în bani către operatorii culturali, cu sarcina achiziÈ›ionării de către aceÈ™tia de obiecte de artă sau de colecÈ›ie pertinente programului lor cultural. De asemenea sunt scutite de orice taxe achiziÈ›iile de obiecte de artă È™i de colecÈ›ie pe care cumpărătorul le acordă în împrumut muzeal, în cadrul aceluiaÈ™i an fiscal, operatorilor culturali, pentru o perioadă de cel puÈ›in 5 ani”.

 

Dacă o asemenea prevedere va deveni funcţională iar la aceasta se va adăuga art. 3 al aceluiaşi proiect de lege (Cota de TVA pentru livrările de obiecte de artă românească sau europeană sau importul din state terÈ›e este 9%...”), e posibil ca investitorii să privească obiectele de artă, dacă nu cu respect, măcar cu interes.

 

Sursă: FINANŢIŞTII

 

Afisari: 1201
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: bwzM8otb (Jul, Sun 12, 2015 / 15:36)
I have nuthin agsnait giving hickies or gettin them it's just that i dnt lyk gettin them. I'd rather have ma dude constantly lick ma neck passionately and wildly rather than just suk it. Itz fun an all but i dnt like anyone in ma business so i keep it on the minimum + the 1st hickie i got that ma muther saw geesh i got my ass whopped by mother and punishment lol .by the way just becuz u get hickies doesn't mean that ur a slore (slut +whore) and it doesn't mean that u had sex 2 get them
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter