Se încarcă pagina ...

Categorie Tmp

CALENDAR "CERTITUDINEA". Luna Decembrie
02.12.2019 06:40, Miron Manega
Doctor în genetică (pionier al radiogeneticii din România), istoric și filosof al științelor, a fost naturalizat francez în 1972, consacrându-se unor ample studii în calitate de istoric și de filosof al științelor. Acestea s-au materializat în primul rând într-o teză de doctorat de Stat (1983), intitulată ''Istoria geneticii și evoluționismului în Franța'', teză ce reprezintă o premieră absolută în materie de istorie veritabilă a acestei științe, realizată în Franța.
citeste tot >>
CALENDAR "CERTITUDINEA". Luna Noiembrie
04.11.2019 00:42, Miron Manega
Singurul român care a câștigat Premiul Nobel (1974, pentru fiziologie și medicină). Dar nu ca român, ci ca american (a emigrat în SUA în 1946) ● George Emil Palade este considerat părintele biologiei celulare moderne. Fostul președinte american Ronald Reagan i-a acordat Medalia Naționala pentru Știință, în anul 1986 ● S-a născut la Iași în 1912, într-o familie de profesori. În 1940 a absolvit Facultatea de Medicină a Universității din București, obținând rapid și titlul de doctor în medicină. În perioada 1942-1945, Palade a servit în Corpul Medical al Armatei Române ● În 1946 s-a căsătorit cu fiica industriașului Nicolae Malaxa, Irina Malaxa, cu care a avut doi copii: o fiică, Georgia Palade Van Dusen, și un fiu, Philip Palade. A plecat cu soția sa în Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. Acolo l-a întâlnit pe Albert Claude, omul de știință care i-a devenit mentor. Claude lucra la Rockefeller Institute for M
citeste tot >>
CERTITUDINEA nr. 50 - număr jubiliar. Fericirea Internă Brută (FIB) - indicele de bunăstare al statului Bhutan
21.10.2019 10:09, Miron Manega
REÎMPĂDURIRE IDENTITARĂ: 3.000 de hectare de ''CERTITUDINEA''! Revista ''Certitudinea'' a ajuns la numărul jubiliar 50, acoperind aproape 300 m.p. de informație tipărită. Dacă înmulțim cu numărul exemplarelor vândute (minim 100.000), ajungem la o suprafață respectibilă de 3.000 de hectare. Noi numim aceasta reîmpădurire identitară.
citeste tot >>
CALENDAR "CERTITUDINEA". Luna Octombrie
07.10.2019 12:17, Miron Manega
A fost un filozof, medic militar și scriitor român, precursor mondial al ciberneticii generalizate pe care a denumit-o ''psihologia consonantistă''. Datorită contribuțiilor sale remarcabile, îndelung ignorate și nerecunoscute, Ștefan Odobleja a fost ales membru post-mortem al Academiei Române. ● Punctul cel mai important al carierei sale este atins în 1938, când Ștefan Odobleja stabilește temele de bază ale ciberneticii, în lucrarea ''Psihologia consonantistă'', publicată la Paris. Aceasta este un volum de 900 de pagini, pe care autorul îl descria ca fiind doar un sumar, un index pentru un Tratat de psihologie care, în viziunea autorului, urma să cuprindă 20-30 de volume.
citeste tot >>
CALENDAR "CERTITUDINEA". Luna Septembrie
05.09.2019 10:21, Miron Manega
La Muzeul Național Tehnic ''Prof. ing. Dimitrie Leonida'' din București se află expusă în stare de funcțiune o invenție ciudată, al cărei autor este inginerul, fizicianul și academicianul român Nicolae Vasilescu-Karpen. Este vorba de două ''baterii'' electrice - celebrele ''Pile Karpen'', care funcționează continuu de 68 de ani. Invenţia se numeşte ''Pila termoelectrică cu temperatură uniformă'', brevetată încă din 1922.
citeste tot >>
DECLARATIA ANULUI: "Familia traditională distruge vieti"
10.08.2019 16:05, Miron Manega
DECLARAȚIA ANULUI, Familia tradițională distruge vieți ● DECLARAȚIA ANULUI, Familia tradițională distruge vieți ● DECLARAȚIA ANULUI, Familia tradițională distruge vieți ● DECLARAȚIA ANULUI, Familia tradițională distruge vieți ● DECLARAȚIA ANULUI, Familia tradițională distruge vieți
citeste tot >>
INVITATIE LA PLĂVICENI - 418 ani de la Tăierea Capului lui Mihai Viteazu
25.07.2019 14:43, Miron Manega
La 9 August 2019, zi de mare sărbătoare la mănăstirea Plăviceni, vă așteptăm cu deosebit respect pentru ca, împreună, să comemorăm după putință, cei 418 ani de la decapitarea Sfântului nostru Voievod Mihai Viteazu, întâiul întregitor și martir al neamului Românesc. Trupul descoperit în mod miraculos în curtea mănăstirii ne obligă să ne unim smerit în rugăciune și dragoste întru Hristos. Festivitatea celei de-a opta comemorări din 2012 încoace, va începe la ora 9.00, cu Sfânta Liturghie, urmată de Acatistul și Parastasul Voievodului, și se încheie cu discursurile oaspeților, un program artistic și agapa frățească.
citeste tot >>
CALENDAR "CERTITUDINEA". Luna Iulie
30.06.2019 22:51, Miron Manega
Nicolae Tesla este considerat ca fiind cel mai important om de știință al sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX. Invențiile, precum și munca teoretică ale lui Tesla au pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.
citeste tot >>
MAREA DILEMĂ BASARABEANĂ
26.06.2019 08:52, Miron Manega
Care din ei va decide soarta Republicii Moldova: Igor Dodon sau Vlad Plahotniuc? * Care din ei va decide soarta Republicii Moldova: Igor Dodon sau Vlad Plahotniuc? * Care din ei va decide soarta Republicii Moldova: Igor Dodon sau Vlad Plahotniuc? * Care din ei va decide soarta Republicii Moldova: Igor Dodon sau Vlad Plahotniuc? * Care din ei va decide soarta Republicii Moldova: Igor Dodon sau Vlad Plahotniuc? * Care din ei va decide soarta Republicii Moldova: Igor Dodon sau Vlad Plahotniuc?
citeste tot >>
CALENDAR "CERTITUDINEA". Luna Iunie
04.06.2019 12:18, Miron Manega
''The memorial day'' este sărbătoarea prin care americanii cinstesc memoria celor care au avut o contribuţie deosebită în formarea Statelor Unite ale Americii. Ea este celebrată în fiecare an, în ziua ziua de 30 mai. Printre cei omagiați se numără și Gheorghe Pomuţ, românul pe care președintele Clinton a ținut să-l pomenească în discursul său, cu ocazia vizitei în România, în 1997.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter