Se încarcă pagina ...

Credinta

PILAT DIN PONT: "Luaţi-L voi şi răstigniţi-L, căci eu nu-I găsesc nici o vină
07.04.2018 16:33
1. Deci atunci Pilat a luat pe Iisus şi L-a biciuit. 2. Şi ostaşii, împletind cunună din spini, I-au pus-o pe cap şi L-au îmbrăcat cu o mantie purpurie. 3. Şi veneau către El şi ziceau: Bucură-te, regele iudeilor! Şi-I dădeau palme. 4. Şi Pilat a ieşit iarăşi afară şi le-a zis: Iată vi-L aduc pe El afară, ca să ştiţi că nu găsesc în El nici o vină. 5. Deci a ieşit Iisus afară, purtând cununa de spini şi mantia purpurie. Şi le-a zis Pilat: Iată Omul! 6. Când L-au văzut deci arhiereii şi slujitorii au strigat, zicând: Răstigneşte-L! Răstigneşte-L! Zis-a lor Pilat: Luaţi-L voi şi răstigniţi-L, căci eu nu-I găsesc nici o vină.
citeste tot >>
A fost Mântuitorul vegetarian sau veganist? Sensul postului si al înfrânării
13.03.2018 09:39, Pr. Constantin Sturzu
Circulă tot felul de informaţii pe internet cu privire la modul în care S-ar fi hrănit Domnul în cei 33 de ani petrecuţi pe pământ. M-am decis să scriu câteva cuvinte pe acest subiect sesizând faptul că inclusiv dintre cei cu preocupări duhovniceşti se găsesc unii care să dea crezare la tot soiul de speculaţii pe această temă. Se spune că Iisus şi apostolii ar fi fost vegetarieni - ba chiar că ar fi ţinut un regim numit azi raw vegan - , iar acest fapt ar fi ascuns de Biserică şi de către slujitorii ei. Afirmaţii care pot fi lesne demontate, doar citind cu atenţie Noul Testament. Ca să vă imaginaţi cât de caraghios trebuie să fie cel ce susţine
citeste tot >>
"Nu esti cetătean al României! Esti doar o viperă mongoloidă care pune venin în pahare românesti si unguresti"
13.01.2018 09:53
În comuna Vâlcele din județul Covasna există și unguri/secui normali. Adică cetățeni români care se delimitează clar de politica antiromânească a UDMR și de discursul separatist la lui Kelemen Hunor. E o comună în care românii și secuii trăiesc în deplină armonie și loialitate față de statul român. Părintele Vasile Antonie Tămaș, preotul paroh al comunei Vâlcele, a reacționat dur, încă din luna august a anului trecut, împotriva atitudinii ostile a lui Kelemen Hunor față de Ziua Națională a României. Liderul UDMR (organizație nonprofit care funcționează ca partid politic și e plătită de statul român din banii publici ai românilor), declarase, cu obrăznicie, că formațiunea pe care o conduce și maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
citeste tot >>
Lectia lui Pavel Corut: blasfemii cu efect de antibiotic
09.01.2018 08:14, ALEXANDRU MIHAIL CERNAT - teolog, psiho-sociolog
Deşi în ultima vreme chiar nu mă mai miră nimic din ceea ce văd, aud sau citesc în media românească, un fapt neobişnuit comis la o televiziune fără nicio viziune dealtfel, mă determină acum să inserez aici punctul meu de vedere la o asemenea nemaiîntâlnită şi riscantă atitudine. Pe scurt, sub pretextul deja consumat al idioţeniei scornite cu denumirea de ''flacăra violetă'' şi al ''războiului psihologic'', scriitorul Pavel Coruţ, invitat ca expert în cele două chestiuni, virează surprinzător de repede şi cu mult aplomb într-o a treia problematică pe care de fapt şi-o propusese ab initio, anume denigrarea televizată cu audienţă maximă a Sfintei Scripturi şi a Fiului lui Dumnezeu. Era suficient să citeşti banda care însoţea cadrul filmat ca să înţelegi exact ce vrea omul să spună românilor: anume că Biblia este o carte plină de blasfemii la adresa lui Dumnezeu, iar Iisus Hristos un impostor extremist, fiul unui soldat roman şi al unei evreice, nicidecum Fiul lui Dumnezeu.
citeste tot >>
Lumină de la cruce
12.12.2017 23:59, Alina A. Rotaru
Dumnezeu îmi dăruieşte uneori momente de seninătate totală. În astfel de momente am detaliat în mine o mărturisire de credinţă, în care totul este clar şi sacru. Această mărturisire de credinţă este atât de simplă, iat-o: să crezi că nu există nimic mai frumos, mai profund, mai simpatic, mai raţional, mai curajos şi mai perfect decât Cristos; şi nu numai că nu există, dar - îmi spun asta cu o iubire geloasă - nici nu poate să existe. Mai mult încă: dacă cineva mi-ar fi demonstrat că Cristos este în afara adevărului, şi dacă s-ar fi stabilit că de fapt adevărul este în afara lui Cristos, aş fi preferat să rămân mai degrabă cu Cristos decât cu adevărul.
citeste tot >>
Primul preot ortodox care a obtinut un titlu de doctor în neurostiinte si mecatronică la Academia Tehnică Militară, a primit si Marele Premiu al Concursului PatriotFest 2017
30.11.2017 23:51, Miron Manega
Iată o știre care, după toate regulile jurnalisticii mainstream, ar trebui să titreze prima pagină oricărui ziar de mare tiraj. Ar trebui, de asemenea, ca Biserica Ortodoxă Română să fie mândră de o astfel de realizare dar, nu știu de ce, am impresia că va încerca să o bage sub preș. Sau, în cel mai bun caz, să o menționeze cumva, în treacăt, la categoria ''diverse''. Nu pentru că ortodoxia creștină ar avea vreo vulnerabilitate în acest sens, ci pentru că ierarhia bisericească e alcătuită din oameni. Sper din tot sufletul să mă înșel...
citeste tot >>
JURNALUL FERICIRII (XXVI). Despre stilurile ortodoxiei si treptele iertării
11.10.2017 16:55, NICOLAE STEINHARDT
Religia la liceul Spiru Haret am făcut-o cu preotul paroh al bisericii Silvestru - cartier burghez de semi-centru al capitalei -, un bărbat falnic, barbă mare roşcată, proprietar de vie bună, vechi şi statornic liberal, iubitor de vin negru vârtos şi de bucate de soi şi mai cu seamă de sarmale. Ochiadele pe care le arunca femeilor, cu destulă discreţie dealtfel, păreau a nu rămâne întotdeauna platonice.
citeste tot >>
Eminescu, agent secret si contrabandist
05.09.2017 14:08, Miron Manega
Există încă multe, foarte multe necunoscute în privința vieții lui Mihai Eminescu și a impactului pe care l-a avut existența sa în viața socială și politică a României. Astfel, pasionatul bibliofil Dan Toma Dulciu a sesizat câteva detalii mai puțin cunoscute (de fapt, neglijate) din viața lui Eminescu, în perioada în care acesta a fost rezident la Berlin (1872-1874). Ceea ce îndeobște se știe este faptul că în acea perioadă Eminescu era un simplu student la Universitatea Imperială Humbold (înfiinţată în 1766). Cercetând documentele diplomatice ale vremii, Dan Dulciu a descoperit că poetul, care era şi secretar personal al consulului român la Berlin (al lui Theodor Rosetti mai întâi, apoi al lui Nicolae Cretzulescu), trebuia să fie, în această calitate, şi cifratorul corespondenţei diplomatice, având astfel acces la informații pe care numai consulul le știa.
citeste tot >>
Proprietăţile semnului crucii, studiate ştiinţific
26.08.2017 23:09
Oamenii de ştiinţă ruşi au dovedit experimental proprietăţile miraculoase ale semnului crucii şi al rugăciunii. ''Am stabilit că obiceiul facerii semnului crucii deasupra mâncării şi băuturii, înainte de masă, are un profund sens mistic. În spatele lui este un folos practic: mâncarea este purificată efectiv instantaneu. Este un mare miracol, ce se întâmplă fizic în fiecare zi'', a declarat fizicianul Angelina Malakhovskaya, citat de Agenţia Interfax. Malakhovskaya a studiat puterea semnului crucii timp de 10 ani. Ea a descoperit, în special, proprietăţile bactericide unice ale apei după ce este binecuvântată cu o rugăciune ortodoxă şi cu semnul crucii.
citeste tot >>
JURNALUL FERICIRII (XXV). "...nu cuvinte, ci vorbe, nu vorbe, ci palavre, nu palavre, ci lozinci"
10.08.2017 21:23, NICOLAE STEINHARDT
Numai comunist nu sunt, dar când citesc că unul din miniştrii Comunei de la Paris, Delescluze, văzând că situaţia e pierdută - l9 mai 1871 - îşi ia jobenul şi puşca şi se urcă pe baricadă unde e ucis, nu pot să nu încerc un fior şi să nu iau - măcar mintal! - poziţia de ''onor la erou'' ca şi în faţa Sfântului Ioan Nepomuk care, decât să divulge regelui Boemiei taina spovedaniei reginei, mai bine primeşte a fi azvârlit în apele Vltavei; ori în faţa monseniorului Affre, arhiepiscopul Parisului, căzut şi el, în timpul sângeroaselor ciocniri din iunie 1848, tot pe o baricadă.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircia Chelaru, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter