Se încarcă pagina ...

O CARTE NOUĂ SI TRISTĂ: "Uitati în inima României", de Dan Tanasă

Data publicarii: 28.03.2017 22:24:00

MarÈ›i, 21 martie 2017, în cadrul programului „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe” la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, a avut loc lansarea volumului „UitaÈ›i în inima României”, de Dan Tanasă, preÈ™edintele AsociaÈ›iei Civice pentru Demnitate în Europa.

 

Volumul e prefaÈ›at de Acad. Dinu C. Giurescu, iar postfaÈ›a e semnată de prof. univ. dr. Radu Baltasiu. Programul „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe” e organizat de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Liga Cultural-CreÈ™tină „Andrei Șaguna” È™i AsociaÈ›ia „Ștefadina” BucureÈ™ti.

 

„Lucrarea lui Dan Tănasă este un strigăt al imperativului regăsirii de sine a dimensiunii profunde a spaÈ›iului civic românesc; identitatea naÈ›ională, reacÈ›ie la practica umilinÈ›ei de a fi român în România” - scrie profesorul Radu BaltaÈ™iu în postfaÈ›a cărÈ›ii. „Da, la început de secol XXI, în România, a-È›i afirma identitatea este un lux pentru români (nu pentru alÈ›ii). Și da, neafirmarea identităÈ›ii nu este o opÈ›iune, ci vine la pachet cu prezervarea unor drepturi fundamentale, inclusiv a drepturilor omului. (…) În acelaÈ™i timp, lucrare domnului Dan Tănasă este È™i un ghid de practică cetăÈ›enească în condiÈ›iile în care instituÈ›iile statului au abandonat societatea. Este un ghid de acÈ›iune, model de gândire È™i asumare a apartenenÈ›ei la o È›ară care nu respinge nicio comunitate, dimpotrivă. Din acest punct de vedere, putem spune liniÈ™tiÈ›i că lucrarea - în sensul de muncă civică, este tot atât de bună pentru maghiari, cât È™i pentru români. Pentru că suntem aici, la răscruce de vânturi, împreună. Dar pentru asta, elitele trebuie să respecte drepturile elementare ale individului. Și cel mai important este cel la identitate”.

 

ÎmpărtăÈ™ind celor prezenÈ›i sentimentul de amărăciune pe care l-a simÈ›it pe parcursul lecturării cărÈ›ii „UitaÈ›i în inima României”, profesoara Ligia Ghinea a spus, printre altele: „VeÈ›i simÈ›i, probabil, aceeaÈ™i revoltă, aceeaÈ™i amărăciune È™i, de multe ori, furia că lucrurile nu sunt aÈ™a cum trebuie în atâtea zeci de ani de democraÈ›ie - sau ce mai e asta, nici nu mai È™tiu ce este... o formă de haos căruia le place unora să-i spună democraÈ›ie. (...). Volumul acesta, extrem de masiv, este reprezentat, în mare parte, de documente autentice - exact cum se procedează în arhivă, documentele sunt autentice, nu există intervenÈ›ia autorului decât pentru a prezenta problema aÈ™a cum a fost pusă în instanÈ›ă. Multe materiale, multe decizii greÈ™ite, multă nedreptate, este repusă pe fond problema respectivă, È™i Dan Tănasă nu se lasă până nu câÈ™tigă È™i nu aduce adevărul È™i dreptatea la iveală”.

 

Dan Tanasă este unul dintre cei mai activi È™i mai îndârjiÈ›i  luptători împotriva  epurării etnice la care sunt supuÈ™i românii din Covasna È™i Harghita de către UDMR, Partidul Civic Maghiar (PCM) È™i alte organizaÈ›ii politice maghiare din România.

 

Din 2008, Dan Tanasă desfăÈ™oară o activitate intensă de sesizare a instituÈ›iilor centrale ale Statului Român cu privire la această epurare. A câÈ™tigat numeroase procese în instanÈ›ele din România împotriva autorităÈ›ilor publice locale din Covasna È™i Harghita controlate de UDMR sau PCM È™i a dovedit cu acte ilegalităÈ›ile comise de UDMR È™i PCM în cele două judeÈ›e. Din iunie 2014 este preÈ™edinte-fondator al AsociaÈ›iei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC).

 

Cartea „UitaÈ›i în inima României” este o confirmare editorială a patriotismului civic È™i a luptei pentru românism a lui Dan Tanasă.

 

Afisari: 1554
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Goia Nicolae (Apr, Mon 03, 2017 / 12:35)
Cum se poate cumpara cartea
Cu multumiri
Nume: costea doina (Apr, Wed 19, 2017 / 19:45)
doresc un exemplar al cartii Uitati in inima romaniei se Dan Tanasa
Nume: CHIS VICTORIA (Apr, Fri 21, 2017 / 08:35)
Doresc sa compar aceasta carte. Va rog sa ma ajutati sa o pot primi si plati online. Cum sa procedez? Locuiesc in Medias....
Nume: CHIS VICTORIA (Apr, Fri 21, 2017 / 08:38)
Spuneti, unde sa fac o comanda a cartii?
Multumiri, Victoria Chis
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircia Chelaru, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter