Se încarcă pagina ...

Despre onoarea si nesimtirea prezidentială. Cazul Christian Wulff si cazul Klaus Iohannis

Data publicarii: 24.02.2017 09:12:00

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu, după ce Curtea de Apel Piteşti le-a respins irevocabil contestaţia în anulare la decizia Curţii de Apel Braşov. Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale declarase că preşedintele respectă deciziile instanţelor de judecată şi s-a conformat deciziei instanţei din noiembrie 2015.

 

În perioada 2011-2012, în Germania s-a derulat un caz asemănător: tânărul preÈ™edinte Christian Wulff a fost acuzat că a primit foloase necuvenite, în valoare de 753 de euro şi 90 de cenţi. PreÈ™edintele Germaniei a demisionat imediat È™i s-a pus la dispoziÈ›ia JustiÈ›iei germane. Spre deosebire de cazul Klaus Werner Iohannis, unde avem o decizie definitivă, în urma procesului din Germania, Christian Wilhelm Walter Wulff a fost găsit nevinovat È™i achitat.

 

PreÈ™edintele României, Klaus Iohannis, cu soÈ›ia

 

Președintele Germaniei, Christian Wulff, cu soția

 

Wulff a fost acuzat că a profitat de poziţia sa de şef al Guvernului din Saxonia inferioară, înainte de a fi ales preÈ™edinte, pentru a obţine diverse avantaje financiare, încercând apoi să ascundă aceste afaceri. Fostul preşedinte german a fost atacat fără menajamente pentru că ar fi ascuns un împrumut pentru construirea unei vile, că ar fi profitat de vacanţe gratuite din partea unor oameni de afaceri bogaţi, iar apoi pentru că ar fi încercat să facă presiuni asupra jurnaliştilor, cu scopul de a împiedica publicarea informaţiilor.

 

Potrivit ziarului Bild, suma de 500.000 ar fi fost investită pentru achiziţionarea unei vile. La începutul anului 2010, împrumutului i s-ar fi substituit un credit bancar normal. Christian Wulff a avut din partea lui  Egon Geerkens un câştig net de câteva mii de euro pe an, dată fiind diferenţa de dobândă dintre împrumutul acordat de bijutier şi cel pe care l-ar fi primit de la o bancă, releva săptămânalul german Der Stern. Potrivit calculelor publicaţiei, diferenţa la dobândă i-ar fi adus lui Wulff un profit de anual circa 6.600 de euro, şi un câştig total de 33.000 de euro. 

 

Cazul a ajuns în justiÈ›ie după demisia lui Wulff. Dar fostul şef al statului german acuzat de trafic de influenţă, a fost achitat.  Wulff fusese acuzat că a primit foloase necuvenite, în valoare de 753 de euro şi 90 de cenţi.

 

Wulff este primul preÈ™edinte din istoria Republicii Federale ajuns în boxa acuzaÈ›ilor în cadrul unui proces penal. Începând cu decembrie 2011, o listă tot mai lungă de acuzaÈ›ii aduse celui ce ocupa, la acea vreme, funcÈ›ia de È™ef al statului, a determinat procuratura din Hanovra să solicite, în februarie 2012, ridicarea imunităÈ›ii acestuia. A doua zi după această solicitare, Wulff demisiona. Au urmat anchete care au vizat concedii în străinătate, la reÈ™edinÈ›ele unor influenÈ›i oameni de afaceri, dar È™i un credit avantajos obÈ›inut pentru achiziÈ›ionarea unei case. Multe dintre acuzaÈ›ii s-au dovedit, pe parcursul investigaÈ›iilor, ca fiind irelevante din punct de vedere penal. Într-un final, în faÈ›a instanÈ›ei s-a ajuns cu un singur cap de acuzare, legat de cei 720 de euro pe care prietenul lui Wulff i-a plătit pentru a acoperi o parte din È™ederea la München, cu ocazia Oktoberfestului.

 

InstanÈ›a supremă a landului Saxonia Inferioară a decis că Wulff nu este vinovat în cazul celor aproximativ 720 de euro cheltuiÈ›i, în 2008, de producătorul de film David Groenewold pentru a-i asigura fostului preÈ™edinte (pe atunci premier de land) È™ederea la München, pe perioada celebrului festival popular al berii Oktoberfest. Două luni mai târziu, Wulff i-ar fi solicitat È™efului Siemens sprijin pentru proiecte cinematografice derulate de Groenewold. Judecătorii au apreciat, însă, că nu se poate vorbi despre trafic de influenÈ›ă, punând preÈ› pe latura amicală a relaÈ›iei dintre cei doi, consolidată pe perioada primului divorÈ› al lui Wulff, È™i nu pe dimensiunea economică a acesteia, relata Deutsche Welle.

 

CHRISTIAN WILHELM WALTER WULFF (n. 19 iunie 1959, Osnabrück, Germania) este un politician creÈ™tin-democrat german (CDU), între 2010 È™i 2012 preÈ™edinte al Germaniei. Între 2003–2010 a îndeplinit funcÈ›ia de prim-ministru al landului Saxonia Inferioară. Este unul din cei mai proeminenÈ›i politicieni ai Uniunii CreÈ™tin-Democrate din Germania, partid aflat la putere în Berlin împreună cu CSU È™i în coaliÈ›ie cu liberal-democraÈ›ii (FDP).

La 3 iunie 2010 a fost numit candidat la cea mai înaltă funcÈ›ie în stat din partea coaliÈ›iei guvernamentale dintre fracÈ›iunea CDU/CSU È™i FDP, în urma demisiei lui Horst Köhler din funcÈ›ie.

La 30 iunie 2010 a fost ales de către Adunarea Federală drept nou preÈ™edinte al Germaniei, în cel de-al treilea scrutin de vot, pentru următorii 5 ani. În cursă au mai fost È™i alÈ›i 3 candidaÈ›i.

Învestirea sa în funcÈ›ie a avut loc în Berlin la 2 iulie 2010 È™i a deÈ›inut-o până la 17 februarie 2012, când în urma unor acuzări de corupÈ›ie devenite publice, a demisionat. Este al doilea preÈ™edinte german (după Horst Köhler), care demisionază în timpul guvernării Merkel.

Afisari: 779
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: dgm (Feb, Fri 24, 2017 / 19:02)
Ceea ce ati scris, reprezinta modul romanesc, superficial, de-a trata orice subiect. Bild si Stern nu reprezinta nimic! Niciodata nu se va afla adevarata cauza din doua reviste, despre care nu cunoasteti prea multe, dupa cum se poate lesne observa. Amanuntele nu le poate cunoaste decit cineva care stie unde sa se uite, ca sa vada adevaratele motive si care are cunostinte despre problemele interne ale acestui stat. Toti politicienii vestului sint corupti, pt ca acesta este sistemul si asa functioneaza. Daca Wulff ar fi facut "ce trebuie" nu s-ar fi stiut niciodata de avantajele pe care le-a obtinut. Ce n-a facut sau care este motivul pt care a fost pedepsit:
Bleiben als mögliche Gründe für den konzertierten »Vogel-frei-Beschluss« nur noch Wulffs Klartext-Reden in jüngster Vergangenheit. Zum Beispiel hatte Wulff auf dem Deutschen Bankentag Ende März die Bankster ordentlich abgewatscht. Manche politische Beobachter waren schockiert, passten diese harschen Warnungen so überhaupt nicht zu den damaligen »Rettungsaktionen« des verzweifelten Merkozy-Duos.
Weiter kursieren immer wieder Gerüchte, Wulff habe sich geweigert, den ESM-Vertrag zu unterzeichnen. Zur Eröffnung der 4. Tagung der Wirtschaftsnobelpreisträger in Lindau hielt Wulff erneut eine flammende Rede für die Wahrheit.
....
"Politik muss ihre Handlungsfähigkeit zurückgewinnen. Sie muss sich davon lösen, hektisch auf jeden Kursrutsch an den Börsen zu reagieren. Sie darf sich nicht abhängig fühlen und sich am Nasenring durch die Manege führen lassen, von Banken, von Rating-Agenturen oder sprunghaften Medien«.
Auch die überraschend harsche Kritik des Bundespräsidenten Ende Juni 2011 an den Fehlleistungen sowohl der bundesdeutschen wie auch der europäischen Politik, sowie an den unzulässigen Machenschaften der europäischen Bankster in einem Zeitungsinterview dürften ihm nicht nur Freunde gebracht haben.
Acestea sint adevaratele motive pt care a fost indepartat!Nu exista semanare intre el si nevrednicul Iohannis!
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter