Se încarcă pagina ...

Gheorghe Pănculescu - inspiratorul lui Gustave Eiffel

Data publicarii: 26.12.2009 16:41:00

Pe 27 decembrie se împlinesc 106 ani de la moartea celebrului inginer Gustave Eiffel (1832-1923), proiectantul faimosului turn ce-i poartă numele. Monumentul a fost construit în 1889, în onoarea centenarului Revoluţiei Franceze. Aşadar, în 2009 s-au împlinit 120 de ani de la construcţia Turnului Eiffel.

 


 

Recomandat de Alecsandri

Puţini români ştiu, însă, că acest simbol al Parisului a fost realizat după o tehnologie descoperită în România, de inginerul român Gheorghe Pănculescu. Acesta, după ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zürich, a ajuns să lucreze, la recomandarea scriitorului Vasile Alecsandri, în cadrul companiei “Eiffel“. A revenit în ţară în 1878, pentru a demara construcţia căii ferate Bucureşti – Predeal, ocazie cu care a inventat un sistem de îmbinare a traverselor de cale ferată, sistem ce avea să revoluţioneze domeniul construcţiilor metalice. Datorită noii metode de montare a şinei pe traverse în afara spaţiului căii ferate, Pănculescu a finalizat construirea liniei ferate în mai puţin de 12 luni - deşi termenul alocat a fost de cinci ani.

Oţel de Reşiţa şi fontă de Govajdia

Gustave Eiffel, care-l cunoştea pe Pănculescu de la Paris, a aflat de acestuia şi s-a deplasat la Vălenii de Munte, în 1879, pentru a discuta despre noua metodă. Francezul a fost impresionat de ideea românului şi i-a propus aplicarea ei în proiectul său de înălţare a unui turn ieşit din comun, turn ce avea să fie prezentat la Expoziţia Universală din 1889. Au discutat despre adaptarea tehnicii inventate de Pănculescu la construcţia turnului, folosind subansamble metalice confecţionate la sol şi asamblate pe măsură ce se edifică lucrarea. Împreună au concretizat acest proiect ce avea să devină unul dintre simbolurile lumii. Este de presupus că cei doi ingineri s-au întâlnit şi în cursul anului 1882, când Gustave Eiffel retuşa ultimele detalii ale veritabilei bijuterii arhitectonice din România numită Hotelul Traian din Iaşi. Structura turnului Eiffel a fost construită între 1887-1889, din oţel produs la Reşiţa. Turnul Eiffel mai are în compoziţie fontă de la furnalul din Govajdia, localitatea Ghelar din judeţul Hunedoara.

Cu chiu, cu vai, o şcoală cu numele său

Profesorul Eugen Stănescu de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova s-a numărat printre puţinii cercetători ai colaborării dintre Gustave Eiffel şi Gheorghe Pănciulescu. El s-a dus special în Franţa pentru a studia cat de cunoscută este contribuţia inginerului român la ridicarea acestei construcţii. Studiind documentele acelor vremuri, profesorul a găsit un studiu intitulat “Communication sur les travaux de la tour de 300 m”, datat 1887, în care Alexandre Gustave Eiffel precizează că turnul care îi poartă numele nu s-ar fi putut construi dacă nu ar fi aflat de tehnica inovatoare folosită de inginerul român Gheorghe Pănculescu la construcţia tronsonului de cale ferată Bucureşti-Predeal. Aşadar – şi din păcate - numele românului este mult mai cunoscut în Franţa decât în ţara unde s-a născut. Pentru o minimă recunoaştere a valorii marelui inginer român, la insistenţele profesorului Eugen Stănescu, o şcoală generală din Vălenii de Munte poartă numele inginerului Gheorghe Pănculescu.

Afisari: 29134
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Alice (Dec, Fri 03, 2010 / 10:00)
Frate...nu mai gasesc cum era atunci cand am gasit si am reusit sa fac turnul suuper bine...acum imi da niste prostioare
Nume: Ion Bocioaca (Jan, Thu 06, 2011 / 18:39)
Editura Verus Bucuresti a lansat la Valenii de Munte,la 4 decembrie 2010,cartea "Inginer Gheorghe Panculescu-legenda si adevar" care lamureste implicarea si mai ales neimplicarea inginerului la constructia Turnului Eiffel,a caii ferate Ploiesti-Predeal si la alte lucrari.
Nume: vikityyy (Jan, Fri 28, 2011 / 13:24)
constructed by gustave eiffel
Nume: Cristian Petru Bălan (Dec, Sat 21, 2013 / 16:39)
Un articol corect, bazat pe documente reale. TotuÈ™i, nu ar fi fost rău dacă autorul ar fi amintit că È™i scheletul Statuii LibertăÈ›ii de la New York, al sculptului francez Bartoldy, a fost construit tot de Gustave Eiffel care a aplicat tehnologia inginerului Gh. Pănculescu de îmbinarea grinzilor metalice.
Nume: GO2-Romania.com (Aug, Tue 11, 2015 / 12:47)
Sunt bune articolele de acest gen. Articole care scot la suprafata mult informatii pe care nu le cunosteam...
Nume: viorel (Jan, Mon 07, 2019 / 16:07)
La ce pagina in studiu intitulat "Communication sur les travaux de la tour de 300 m", este pomenit Gheorghe Panculescu si la ce pagina ca este fabricat la Resita ?
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter