Se încarcă pagina ...

ILIE SERBĂNESCU: "Schema Trump răstoarnă cliseele globalizării si ale asa-numitei "political correctness"!

Data publicarii: 06.04.2017 17:52:00

 

Nu È™tim ce va face efectiv noul preÈ™edinte american Trump. Dar, dacă va face ceea ce a spus că va face, atunci multe lucruri nu vor mai fi ca până acum.

 

Înainte de toate, vor ajunge la gunoi miile de cliÈ™ee – de la pretinsele imperative ale globalizării È™i dispariÈ›iei naÈ›iunilor, la ipocriziile mârÈ™ave ale aÈ™a-numitei „political correctness“ – care erau impuse cu obstinaÈ›ie întru prosteala oamenilor. Când atâÈ›ia din America È™i de pe mapamond, inclusiv de pe aici, din È›ara numită România, se mediau de ceea ce susÈ›ine È™i va face Trump, ei înÈ›elegeau bine pericolul, pentru că era un pericol, de fapt nu pentru planetă, ci pentru ei înÈ™iÈ™i, căci trumpismul, de îndată ce ar fi fost aplicat, îi va fi măturat cu toate cliÈ™eele È™i ipocriziile lor, care îi È›ineau în mod spurcat în fruntea bucatelor, prin aservirea sistemică È™i batjocorirea popoarelor de pretutindeni.

 

Ghidându-ne după ce Trump a repetat că va face, ar urma, într-o extrem de schematică descriere, ca lucrurile să se petreacă în America în felul următor: marile companii americane nu È™i-ar mai externaliza producÈ›ia È™i comerÈ›ul întru exploatarea pe alte meridiane a salariilor mult mai mici decât în America, având ca obiectiv - È™i drept consecinÈ›ă - crearea de locuri de muncă în America, È™i nu afară, È™i redarea unui nou suflu clasei mijlocii americane, aspru lovită în ultimele decenii de această politică a capitalului, numită globalizare, cântată È™i iar cântată de menestrelii ei È™i transformată de aceiaÈ™i în paradigma dezvoltării, în zilele minunatului capital transnaÈ›ional!

 

Ca urmare, în acelaÈ™i scenariu schematic de petrecere a lucrurilor în noua eră, ar urma ca investiÈ›iile americane să se îndrepte mult mai puÈ›in „overseas“, rămânând în America spre a finanÈ›a îndeosebi sectoarele ajunse în deficit, sau chiar în restriÈ™te ori demodare, în frunte cu infrastructura depăÈ™ită È™i lăsată de izbeliÈ™te de politica „internaÈ›ionalistă“ È™i nenaÈ›ională a corporaÈ›iilor americane. O asemenea răsturnare a rânduielilor ridicate în slăvi până acum ar implica, în mod obiectiv È™i corelativ, o altă aÈ™ezare a comerÈ›ului american cu restul lumii. ProtecÈ›ia pieÈ›ei interne ar căpăta o altă dimensiune È™i invazia produselor străine mai ieftine ar fi barată, după cum Trump a È™i avertizat, prin mari taxe vamale È™i alte metode.

 

În condiÈ›iile ponderii imense a economiei americane în economia mondială, aceasta din urmă va resimÈ›i efecte puternice. Refrenul deschiderii economice se va răsufla È™i replicile la replici vor porni în sarabandă între principalii actori economici ai lumii. Este foarte important de precizat că ceilalÈ›i actori de forÈ›ă nu vor putea continua nici între ei să meargă pe drumul de până acum, deschis È™i practicat chiar de către americani, când tocmai americanii nu ar mai juca acest joc. Ce va face marea Chină, devenită furnizorul prioritar al Americii, tocmai prin deplasarea de până acum a producÈ›iei în China de către firmele americane?! Și cum se va adapta magazinul chinezesc în care marea Americă însăÈ™i a fost transformată, de aceeaÈ™i politică de până acum, a nimănui altcuiva decât a corporaÈ›iilor americane?! Oricum, constructorii germani auto nici nu mai vor avea de ce să fabrice maÈ™ini în Mexic spre a le exporta în America, atât timp cât aceasta din urmă va îngrădi derularea respectivei stratageme, inspirată È™i promovată, până nu de mult, chiar de firmele americane.

 

Poate aceste câteva aserÈ›iuni suferă de schematism È™i simplism, în raport cu niÈ™te realităÈ›i care sunt mult mai complexe È™i complicate. Dar, fără echivoc, sugerează schimbările pe care le-ar antrena aplicarea politicilor de care vorbeÈ™te preÈ™edintele Trump. În opinia mea, politicile sugerate de Trump dau expresie unor necesităÈ›i americane, apărute mai demult, dar formulate mai articulat abia acum – ce să mai spunem de cele mondiale?! – dar sunt atât de minunate, încât sunt imposibile. Voi încerca, data viitoare, să argumentez de ce le cred imposibile. Pur È™i simplu, pentru că, în toate, se bate capitalul cu capitalul!

 

Sursă: Cotidianul.ro

 

Afisari: 1648
Autor: Ilie Șerbănescu
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter