Se încarcă pagina ...

MONSANTO, gigantul OMG, pune în pericol biosfera pământului prin IERBICIDUL nociv Roundup

Data publicarii: 17.04.2012 11:43:00

 

Indiferenta nesabuita a companiei Monsanto fata de sanatatea publica si stabilitatea agricola a planetei s-ar putea sa fie chiar mai semnificativa decat se credea pana acum. Un raport socant dezvaluie cum produsul Monsanto Roundup ameninta potentialul de recolta al intregii biosfere. Raportul dezvaluie cum glifosatul, dezvoltat de Monsanto la inceputul anilor ’70 si folosit ca ingredient activ in ierbicidul propriu numit Roundup, ar putea fi responsabil pentru devastarea ireversibila a microbiodiversitatii solului – compromitand astfel sanatatea intregii planete.

 

Noi studii publicate de revista Microbiologie Contemporana subliniaza masura in care glifosatul altereaza, in unele cazuri pana la distrugere, microorganismele de care depind atat sanatatea solului, cat si, uimitor, beneficiile alimentelor crude sau fermentate. Ingrijorator, anumite specii de bacterii folosite in culturile de iaurt, cum ar fi Lactovacillus cremoris, au disparut deja din anumite regiuni geografice unde traditional se gaseau din abundenta. Studiul reclama ca moartea si prevenirea dezvoltarii vietii microorganismelor benefice au fost observate in zone unde concentratia de Roundup este chiar mai mica decat cea recomandata.

 

Aceasta inseamna ca fermierii care folosesc Roundup sau ierbicide similare in concentratii din ce in ce mai mari, pentru a contracara super-buruienile tot mai rezistente ce au luat nastere ca urmare a agriculturii modificate genetic, nu numai ca distrug sanatatea solului, ci omoara si culturile de microorganisme responsabile pentru fertilitatea acestuia.

 

Microorganismele sunt responsabile pentru mult mai mult decat continutul in substante hranitoare a alimentelor crude sau fermentate.

Cei mai numerosi inhabitanti ai planetei, microorganismele, iau parte la geneza ciclurilor de nitrogen, fosfat, oxigen si carbon, si sunt astfel indispensabile pentru sanatatea intregii biosfere. Uluitor, conform estimarilor, exista circa 6,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 (6 x 10 la puterea 30) celule bacteriene pe planeta, iar aceste microorganisme din sol reprezinta aproximativ 50% din numarul total de specii ale biosferei.

 

Cum folosirea Roundup ameninta aceste microorganisme, inclusiv ciupercile si miceliul, se poate ajunge la implicatii devastatoare. Numai compromiterea sanatatii miceliului este suficienta pentru provocarea unui dezastru ecologic. Potrivit celebrului micolog Paul Stamets, miceliul s-ar putea sa actioneze ca o “retea” in cadrul biosferei, ca un “internet natural” al Pamantului, pe care se bazeaza toate organismele. Este un fapt recunoscut de-a lungul istoriei ca viata depinde de calitatea solului. Fara un sol fertil, sanatatea intregii planete este supusa riscului.

 

Charles E. Kelogg a fost unul dintre sustinatorii acestei teorii. In 1939, el afirma: “Toata viata depinde de sol. Nu poate exista viata fara sol si nici sol fara viata; acestea au evoluat impreuna”. Franklin Delano Roosevelt a subscris: “Natiunea care isi distruge solul, se autodistruge”.

 

Pe baza dovezilor stiintifice tot mai numeroase care arata cum biodegradarea glifosatului are loc lent, se scufunda in solul de suprafata, acumulandu-se in apele subterane (surse de apa potabila – fantani, izvoare), si regasirea acestuia in aproape toate mostrele de aer si apa de ploaie luate in Statele Unite, se poate spune fara nicio indoiala ca ierbicidul cel mai bine vandut al lui Monsanto este una dintre cele mai grozave amenintari impotriva omului si a mediului inconjurator din cate au fost create vreodata.

 

Cum Departamentul de Agricultura al Statelor Unite nu face nimic pentru a impiedica Monsanto sa ameninte stabilitatea globala a mediului inconjurator, devine din ce in ce mai evident ca cele doua institutii sunt dispuse sa sacrifice viitorul planetei de dragul castigului pe termen scurt. Mai mult chiar, Departamentul de Agricultura si-a dat foarte rapid acordul pentru cele mai recente culturi modificate genetic ale Monsanto, asigurand astfel profiturile companiei si ignorand numeroasele efecte daunatoare ale creatiilor mai vechi ale acesteia (cum ar fi Agentul Portocaliu, Aspartamul, DDT).

 

Efectele negative ale Roundup au fost clar stabilite de numeroase studii stiintifice si investigatii la scara larga, oamenii de stiinta mergand pana la corelarea intre acest ierbicid si boli precum infertilitatea sau cancerul. Chiar si diluat in procent de 99,8% (concentratie de 450 de ori mai mica decat cea folosita in agricultura), Roundup tot prezinta caracteristici genotoxice extrem de daunatoare pentru ADN-ul uman. In tot acest timp, acest ierbicid cancerigen este folosit la scara nationala de catre fermierii neavizati. In 2007, numai pe teritoriul Statelor Unite au fost folosite 80.000 de tone de Roundup.

 

Pe langa problemele de sanatate, haosul ecologic provocat de Roundup este poate un motiv si mai mare de ingrijorare. In ciuda faptului ca a fost creat pentru distrugerea buruienilor, se pare ca acesta a cauzat aparitia unor specii de super-buruieni pe suprafata a milioane de hectare, falimentandu-i pe fermieri si distrugand terenul agricol. Aceste plante acopera azi mai mult de 4,5 milioane de hectare de pamant numai in Statele Unite, desi expertii estimeaza ca la nivel global, numarul se ridica la 120 de milioane de hectare (in 2010). Extinderea super-buruienilor este din ce in ce mai remarcata in Australia, Argentina, Brazilia, Chile, Europa si Africa de Sud.

 

Sursă: Război întru Cuvânt
  

Afisari: 46214
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter