Se încarcă pagina ...

Expansiunea economică a Ungariei în Transilvania. "Planul Kós Károly"

Data publicarii: 30.04.2020 11:57:00

 

Este vorba despre un program finanÈ›at oficial de guvernul Viktor Orban cu zeci de milioane de euro È™i care se adresează fermierilor din Transilvania care depun în limba maghiară proiecte pentru subvenÈ›ionare. Programul, care poartă acum denumirea „Planul Kós Károly”, se derulează încă din februarie 2018, când s-a semnat, la Tg. MureÈ™, Programul de Dezvoltare Economică a zonei Mureş-Câmpia Transilvaniei. Ungaria i-a mulÈ›umit în 2018 lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului.

 

Documentul programatic care stă la baza implicării masive a Ungariei în Transilvania prevede clar susÈ›inerea cetăÈ›enilor maghiari din România deÈ™i, până acum, Budapesta susÈ›inea că ajutorul financiar e nediscriminatoriu pentru maghiari È™i români. 

 

Planul Kós Károly, strategia de dezvoltare economică elaborată de guvernul Ungariei È™i membri ai UDMR care stă la baza intervenÈ›iei economice a Budapestei în Transilvania, arată clar că acÈ›iunile guvernului maghiar prevăd ajutoare directe pentru cetăÈ›enii de etnie maghiară din România, transmite G4 Media.

 

În septembrie 2019, Péter Szijjártó, ministrul maghiar de Externe, a anunÈ›at că guvernul Ungariei va extinde în aproape tot vestul României aÈ™a-numitul program de dezvoltare economică transilvăneană, care până acum se derulase doar în Èšinutul Secuiesc.

De atunci, noi runde de finanÈ›are au venit în Transilvania È™i, potrivit unei investigaÈ›ii a portalului Atlatszo, marii beneficiari sunt oligarhi apropiaÈ›i de premierul Viktor Orban.

 

De altfel, planul Kós Károly prevede explicit acest lucru:

”Se are în vedere intensificarea È™i dezvoltarea relaÈ›iilor dintre comunităÈ›ile maghiare È™i actorii economici din È›ara-mamă (Ungaria – n. red.), o interconectare strânsă a relaÈ›iilor de comerÈ› dintre actorii economici locali È™i cei din Ungaria”.

Planul Kos Karoly, la elaborarea căruia au participat È™i membri UDMR, foloseÈ™te denumiri de regiuni istorice precum Partium È™i Èšinutul Secuiesc, care sunt respinse de autorităÈ›ile române.

 

Proiectul guvernului Ungariei e gestionat în România de fundaÈ›ia Pro Economica din Ungaria, condusă de Monica Kozma (candidat UDMR la alegerile pentru Senat în 2016, consilier al preÈ™edintelui Consiliului JudeÈ›ean MureÈ™, Peter Ferenc), care canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania. 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari, iar printre românii finanÈ›aÈ›i de Budapesta se numără È™i È™eful PSD MureÈ™, Vasile Gliga, după cum arăta G4Media.ro în 2018.

 

Întrebată despre contribuÈ›ia sa la elaborarea planului Kos Karoly, Anna Horvath, vicepreÈ™edinte UDMR È™i unul dintre experÈ›ii care apar drept co-participanÈ›i la elaborarea planului, a declarat pentru G4Media.ro că „având în vedere faptul că am fost solicitată în elaborarea acestui document doar ca expert pe anumite subcapitole, vă recomand să vă adresaÈ›i FundaÈ›iei Pro Economica”.

Monika Kozma, È™efa FundaÈ›iei Pro Economica, a refuzat să discute despre planul Kos Karoly È™i a declarat pentru G4Media.ro că „nu avem cunoÈ™tinÈ›ă despre site-ul si contentul site-ului precizat de catre Dvs. Din partea operatorului wekerle.org nu am fost contactata niciodata si originalul documentului tradus in limba engleza nu ne apartine”.

 

În noiembrie 2019, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, i-a transmis public vicepremierului maghiar Zsolt Semjen, într-un eveniment desfăÈ™urat la Bekescsaba, că programul guvernului Ungariei pentru subvenÈ›ionarea fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu guvernul României È™i că România nu şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri.

 

Mai mult, Lazurca a spus, la acel moment, că România cere ca programul să fie derulat „doar cu implicarea autorităÈ›ilor române, în mod transparent È™i nediscriminatoriu”.

 

„Profit de această ocazie – şi de prezenţa domnului vice-prim-ministru Semjen – pentru a reafirma poziţia oficială a guvernului României în legătură cu acest subiect: aşa-numitul Program de Dezvoltare a Ardealui al Guvernului ungar NU a fost discutat în detaliu cu guvernul român şi NU face obiectul unei înţelegeri bilaterale, aşa cum ar fi natural. În consecinţă, o spunem din nou, România NU şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri şi, prin urmare, solicită ca acest program să fie derulat doar cu implicarea autorităÈ›ilor române, în mod transparent È™i nediscriminatoriu. Cerem, de asemenea, respectarea legislaÈ›iei române È™i a regulilor aplicabile pieÈ›ei interne UE, precum È™i a strategiilor È™i programelor naÈ›ionale care vizează dezvoltarea regională”, a spus ambasadorul Marius Lazurca la acel moment.

 

Monika Kozma, directorul executiv al Fundaţiei Pro Economica, a avut la acel moment o reacÈ›ie extrem de nediplomatică. Ea a calificat, într-o declaraţie acordată cotidianului „Kronika”, cuvintele ambasadorului român drept o declaraţie nedemnă de statutul unui diplomat, susÈ›inând că Lazurca ar fi spus neadevăruri referitor la programul de dezvoltare economică al guvernului ungar.

 

Ministerul de Externe de la BucureÈ™ti a anunÈ›at, în octombrie 2019, că nu există nici un acord bilateral între România È™i Ungaria È™i nici nu a transmis în alt mod consimÈ›ământul privind programul prin care guvernul de la Budapesta investeÈ™te zeci de milioane de euro în fermierii din Transilvania.

 

MAE susÈ›ine că „a atras atenÈ›ia” Ungariei, arătând că „acordarea de asistenÈ›ă economică depăÈ™eÈ™te sfera tratamentului preferenÈ›ial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internaÈ›ional, È™i că, în consecinÈ›ă, astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimÈ›ământul părÈ›ii române, È™i fără vreo discriminare în funcÈ›ie de criteriul etnic”, potrivit unui răspuns remis G4Media.ro.

 

Iată cum se raportează FundaÈ›ia Pro Economica la planul Kós Károly într-un articol pe propriul site: „Dezvoltarea economică sustenabilă È™i crearea bazelor înfiinÈ›ării unor locuri de muncă pe termen lung, reprezintă condiÈ›ia supremă pentru maghiarii din România de a rămâne în ţară şi de a se bucura de siguranÈ›a existenÈ›ială. Odată cu conştientizarea acesteia, în 2016 s-a realizat o strategie de dezvoltare economică intitulată „PLANUL KÓS KÁROLY”, care defineÈ™te priorităÈ›ile de dezvoltare ale diferitelor regiuni din România”.

 

Kós Károly (1883-1977)

Kós Károly, cel care dă numele planului, a fost un arhitect maghiar (neamÈ› după tată), scriitor, grafician, etnograf È™i politician, iniÈ›iator al transilvanismului din Austro-Ungaria È™i România. A fost decorat de Miklós Horty cu cea mai importantă decoraÈ›ie a regimului, Crucea Apărării NaÈ›ionale (Nemzetvédelmi Kereszt).   

 

Sursă: „Cer È™i pământ românesc”

 

Afisari: 1924
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter