Se încarcă pagina ...

ÎN ATENTIA C.S.A.T. "Hoitarii" pandemiei

Data publicarii: 09.04.2020 10:51:00

 

Într-un articol apărut pe site-ul podul.ro, avocatul Doru Costea (membru fondator al International Media Lawyers Association -  Oxford, 2002) a avut următoarea „răbufnire”: „Acum înÈ›elegeÈ›i de ce mai toÈ›i miniÈ™trii sănătăÈ›ii È™i guvernele iresponsabile, în privinÈ›a sănătăÈ›ii publice, ar trebui împuscaÈ›i în piaÈ›a publică? Au furat tot, au pus la pământ cercetarea virusologică, Institutul Cantacuzino, producÈ›ia de medicamente, infrastructură, personalul medical, nu avem rezerve pentru nimic. Voi pricepeÈ›i că ticăloÈ™ii ăstia au vândut timp de 30 de ani, au furat cam tot ce se putea fură, iar în situaÈ›ii de criză e debandadă totală? Un judeÈ› are o singură izoletă, care s-a stricat, È™i nu se produce la noi, că s-a furat tot, filtre de la cehi - nema, că ăia nu mai dau decât pentru ei. Vorbeam cu doctorul Viorel Alexandrescu , fost È™ef al departamentului virusologic de la Cantacuzino, acum pensionar,  care mi-a explicat că institutul a fost deliberat distrus, deÈ™i era cel mai important din sud-estul Europei, puteam face cercetare È™tiinÈ›ifică de top, produceam vaccinuri È™i imunoprotectoare, pentru toată Europa, era de interes strategic, trebuia să fie superdotat, să se intre că la NASA, doar că banii au fost furaÈ›i. Dovada capacităÈ›ii de cercetare o avem, statuia dr. Cantacuzino este alături de cea a lui Pasteur, chiar la intrarea în Institutul Pasteur, la Paris. La vaccinurile antigripale i s-a propus [n.r. doctorului Viorel Alexandrescu] un milion de euro È™pagă pentru a le importa de afară, de afaceriÈ™tii morÈ›ii. A fost găsită altă soluÈ›ie, a fost falimentat [n.r. institutul]. Voi vă daÈ›i seama că, în caz de război, scapă cine poate? Vom muri noi, pentru că ei vor fugi că È™obolanii”.

 

Cine-i păzeÈ™te pe paznici, să nu fure?

 

Această intervenÈ›ie, uÈ™or necontrolată, vine dintr-o revoltă profundă È™i profund justificată. Ea relevă spectacolul sinistru al unei realităÈ›i medicale înspăimântătoare, care îÈ™i arată faÈ›a hidoasă abia acum, când confruntarea cu COVID 19 nu poate fi escamotată sau ascunsă sub preÈ™. Și totuÈ™i, chiar È™i în această situaÈ›ie - sau mai ales în această situaÈ›ie! - „hoitarii” sitemului public de sănătate, necrofagii, jefuitorii de cadavre, sau oricum i-am numi (nu există termen sau expresie care să poată fi considerată exagerată în raport cu nivelul lor de abjecÈ›ie) îÈ™i potenÈ›ează la maximum arsenalul de prădători fără Dumnezeu. Nu au nicio tresărire, niciun recul moral, nicio ezitare în lăcomia lor de a face bani din spaima È™i suferinÈ›a umană. Pentru ei boala È™i moartea sunt un bussiness. AceÈ™ti hoitari sunt de două feluri: cei din afară, care vin cu oferta, È™i cei dinăuntru, care acceptă oferta. Cei mai condamnabili sunt cei dinăuntru, pentru că sunt decidenÈ›ii È™i paznicii sistemului care ar trebui să ne protejeze. Dar, vorba lui Aristotel: „Cine-i păzeÈ™te pe paznici?”. Cine-i păzeÈ™te pe paznici să nu fure?


O „donaÈ›ie” în valoare de 103.950 euro

 

Am făcut acest preambul pentru a încadra cât mai corect în context un fapt reprobabil È™i cinic care s-a petrecut acum, în plină pandemie de COVID 19. Mai exact, la data de 30 martie, Ministerul SănătăÈ›ii a semnat un protocol cu firma BESMAX PHARMA DISTRIBUTION SRL (urmat de un contract care a consfinÈ›it protocolul), prin care aceasta din urmă se „obliga”, în calitate de „donator”, să furnizeze trei echipamente  de colectare de plasmă convalescentă È™i 3.000 de kituri aferente echipamentelor (în valoarea totală de 103.950 euro, fără TVA), cu scopul de a colecta plasma (convalescentă) de la bolnavii vindecaÈ›i, urmând ca plasma să fie utilizată „exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare”.

 

 

 

Plasma convalescentă poate fi utilizată ca atare dar, conform recomandărilor internaÈ›ionale, necesită testarea nivelurilor de anticorpi. La momentul actual sunt în desfăÈ™urare studii prin care se stabilesc titrul (concentraÈ›ia) È™i tipul de anticorpi eficienÈ›i în vindecare. Medicina nu poate fi separată de È™tiinÈ›ă, mai ales în faza unui tratament experimental.


Există, de altfel, o formă de plasmă procesată, cu un nivel de concentrare standardizat, numită „plasmă hiperimună”. Ea a fost testată pe alte virusuri, nu însă È™i pe COVID 19. Transformarea „plasmei convalescente” în „plasmă hiperimună” se face printr-un procedeu industrial de „fracÈ›ionare”. România nu posedă însă o platformă industrială de fracÈ›ionare, ceea ce implică transportarea plasmei convalescente în afara È›ării (Germania, de pildă, care posedă o asemenea platformă). Prin urmare ne aflăm în situÈ›ia confuză de a nu înÈ›elege ce se va întâmpla de fapt cu plasma recoltată: va ajunge ea direct la pacienÈ›ii din È›ară sau va fi exportată È™i livrată într-un alt context?


Manipulare prin confuzia termenilor

 

În realitate, în spatele „donaÈ›iei” se află o afacere. Pentru a crea o punte de legătură cu scopul real È™i ascuns al acestei „donaÈ›ii”, protocolul dintre Ministerul SănătăÈ›ii È™i  BESMAX PHARMA DISTRIBUTION SRL foloseÈ™te în mod deliberat ambele denumiri: atât plasmă convalescentă, cât È™i plasmă hiperimună, pentru a crea confuzia între identitatea termenilor  È™i a celor două tipuri de terapii. Această manipulare, prin confuzia termenilor, urmăreÈ™te, de fapt, asigurarea cadrului „legal” de recoltare a plasmei convalescente (component sanguin labil) È™i procesarea ei, pentru obţinerea produsului stabil „plasmă hiperimună”. Căci, prin procedeul numit plasmafereză (scopul declarat al donaÈ›iei), se realizează numai colectarea plasmei, nu È™i procesarea ei. (Ex. citat din Protocol: „Având în vedere cele descrise în Preambul, scopul donaÈ›iei este să asigure accesul pacienÈ›ilor români infectaÈ›i cu SRS COV 2 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, colectată de la convalescenÈ›i, la fel ca pacienÈ›ii din alte È›ări, care au autorizat acest tratament salvator de vieÈ›i”.)

 

 

 

În protocol nu se precizează cum È™i sub ce formă („plasmă convalescentă” sau „plasmă hiperimună”) vor beneficia („exclusiv”!) bolnavii români de produsul recoltat din România, ceea ce ne îndreptăÈ›eÈ™te să facem următoarea deducÈ›ie: „donatorul” BESMAX PHARMA DISTRIBUTION SRL „donează” României trei echipamente de Plasmafereză (cu 3.000 de kituri de colectare), în valoare totală de 103.950 euro (fără TVA), ca să colectăm noi plasma convalescentă, pe care le-o dăm lor (gratis), iar ei ne-o vând nouă sub formă de plasmă hiperimună. Iar contractul este denumit, parcă în batjocură, „Contract de donaÈ›ie”, donatorul fiind BESMAX PHARMA DISTRIBUTION SRL iar România beneficiarul. De fapt, donatorul (recte fraierul tranzacÈ›iei) este România!

 

Contractul este ilegal


Lucrurile nu se opresc aici. Conform protocolului din 30 martie, contractul va fi finalizat de Ministerul SănătăÈ›ii prin AgenÈ›ia NaÈ›ională a Medicamentului È™i Dispozitivelor Medicale. Cităm din Protocol: „În maxim 2 săptămâni [beneficiarul] va finaliza împreună cu AgenÈ›ia Natională a Medicamentului È™i Dispozitivelor Medicale protocoale terapeutice de administrare experimentală a plasmei umane colectate de la pacienÈ›ii COVID vindecaÈ›i”. Ceea ce înseamnă ocolirea, ba chiar încălcarea legii. În România terapia transfuzionalã cu componente sanguine labile este reglementată prin Legea 282/2005 È™i Ordinul 1224/2006. Astfel, Legea nr. 282/2005, la Art 2(1),  precizează: „Introducerea sau scoaterea din È›ară sângelui, a plasmei È™i a altor componente sanguine se poate face numai pe baza autorizaÈ›iei speciale a Ministerului SănătăÈ›ii, la propunerea Institutului NaÈ›ional de Transfuzie Sanguină, fără prejudicierea stocurilor din rezerva naÈ›ională”. AceeaÈ™i lege, la Art 7 (1), mai spune: „Ministerul Sănătăţii îşi exercită prerogativele prin intermediul următoarelor structuri: a) Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină şi centrele de transfuzie sanguină teritoriale; b) Inspecţia sanitară de stat; c) unităţile de transfuzie sanguină din spitale”. Nici una dintre aceste instituÈ›ii nu sunt implicate în „proiectul” care se va derula pe o perioadă de 3 ani.

 

 

 

Este inexplicabilă excluderea ilegală a reţelei naÈ›ionale transfuzionale din configurarea unui protocol destinat terapiei cu plasmă convalescentă, centrele de transfuzie fiind unicele instituţii medicale cu drept legal de recoltare, testare, validare, stocare şi distribuire de componente sanguine labile.


Și mai mult decât atât, în acest moment centrele de transfuzie au dispozitivele È™i capacitatea de a recolta plasmă care să acopere nevoile transfuziei de plasmã convalescentă, nefiind necesară implicarea unei firme private în configurarea unui protocol terapeutic la nivel naţional. Oricine este interesat poate afla, de pe site-ul donare-sange.ro, că procedura de plasmafereză se realizează în Romania de mulÈ›i ani.

 


 

Cine este Florin Hozoc

 

Să vedem însă cine se află în spatele firmei BESMAX PHARMA DISTRIBUTION SRL: nimeni altul decât Florin Hozoc, „vedeta” investigaÈ›iilor DNA È™i a anchetelor de presă. Fost angajat al PreÈ™edinÈ›iei pe vremea lui Traian Băsescu (pe probleme de politică internă), fost Consilier local al PNL în vremea în care Iaşul era condus de Constantin Simirad, fost consilier al miniştrilor Mircea Cinteză È™i Eugen Nicolaescu (miniştrii Sănătăţii în 2005-2006), Hozoc a devenit cunoscut in 2004, prin celebrul scandal „Stenogramele PSD”, când a dat cu subsemnatul la Parchet, alaturi de naÈ™ul È™i partenerul său de afaceri, Cristian Boureanu.

 

Prin 2018, el apărea ca asociat în firma care tocmai dăduse faliment, HK & ZY BEST PHARMA DISTRIBUTION SRL, despre care DNA susÈ›inea că ar face parte din lanÈ›ul de firme prin intermediul cărora ar fi fost încasată È™paga aiuritoare de 20 de milioane de euro (calculată de DirecÈ›ia NaÈ›ională AnticorupÈ›ie în dosarul lui Sebastian Vlădescu, fost ministru al FinanÈ›elor în guvernul Călin Popescu-Tăriceanu). Interesant este că, în afară de Florin Hozoc, alÈ›i asociaÈ›i ai firmei erau două entităÈ›i offshore: MNGV INVESTMENTS LTD È™i BRIGHT DREAM LTD din insulele Seychelles. Numele acestor două societăÈ›i apar într-o investigaÈ›ie RISE Project legată de lanÈ›ul de distribuÈ›ie în România a imunoglobulinei È™i a plasmei umane. De altfel, Vlădescu È™i Hozoc, timp de ani de zile au deÈ›inut monopolul în spitalele româneÈ™ti în ceea ce priveÈ™te imunoglobulina importată din Germania È™i vândută cu adaosuri comerciale imense. (surse: psnews.ro, b1.ro, newsmaker.ro, national.ro).


AÈ™adar, Florin Hozoc are o „slăbiciune” specială faÈ›ă de recoltarea de sânge È™i plasmă. Și are È™i „expertiză”, are È™i cu cine... ÎÈ™i doreÈ™te însă cam mult: vrea să deÈ›ină monopolul imunoglobinei È™i al plasmei în România. Un prim pas (dacă nu cumva doi) s-a făcut deja, prin protocolul È™i contractul cu Ministerul SănătăÈ›ii. ReprezentanÈ›ii ambelor entităÈ›i fac parte din aceeaÈ™i categorie (sub)umană pe care am definit-o la început. Din partea Ministerului SănătăÈ›ii, cel care a semnat protocolul a fost chiar ministrul Nelu Tătaru...

CSAT-ul ar trebui să se autosesizeze, căci sângele uman, cu toate componentele lui, reprezintă UN BUN NAÈšIONAL.

 

Afisari: 3926
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter