Se încarcă pagina ...

Lucian Ciuchită versus Hollywood. Un român îi bagă în corzi pe Schwarzenegger si Silvester Stalone. Cazul a ajuns si la Donald Trump

Data publicarii: 12.06.2018 00:42:00

 

LUCIAN CIUCHIÈšĂ este bsolvent al FacultăÈ›ii de Cibernetică ASE, BucureÈ™ti, 1993, doctor în statistică (ASE BucureÈ™ti, 1999), scriitor cu o activitate literară de peste 20 de ani - 20 de cărÈ›i publicate È™i trei în curs de apariÈ›ie - , scenarist, membru al Uniunii CineaÈ™tilor din România din 1991, realizator TV în perioada 1990-2002: PoliÈ›ia în acÈ›iune, PoliÈ›ia în alertă, ActualităÈ›i, Lege È™i fărădelege, Transfocator, Bună dimineaÈ›a (TVR1), Dreptul la replică È™i Observator (Antena1). A lucrat zece ani în poliÈ›ie È™i cinci ani în SPP. A făcut parte dintr-o echipă specială de protecÈ›ie a PreÈ™edintelui României (în timpul preÈ™edinÈ›ilor Ion Iliescu È™i Traian Băsescu). Este colaborator al revistei CERTITUDINEA, unde deÈ›ine rubrica MONADA RAÈšIUNII.

 _______________________________________________________

 

Povestea lui Lucian CiuchiÈ›ă, fost poliÈ›ist È™i jurnalist, în prezent jurnalist, scriitor È™i scenarist, face vâlvă mai ales peste Ocean, în America. Până È™i Donald Trump a afl at de păÈ›ania românului. CiuchiÈ›ă a scris un scenariu de fi lm în urmă cu È™ase ani, l-a predat, încrezător, unui regizor româno-american - Ion Ionescu - , pentru ca, ulterior, să constate că băieÈ›ii deÈ™tepÈ›i de la Hollywood i-ar fi furat ideile, materializându-le într-o producÈ›ie cinematografică de pe urma căreia s-au câÈ™tigat deja sute de milioane de dolari. Dacă mai adăugăm È™i amănuntul că celebrii Sylvester Stallone È™i Arnold Schwarzenegger sunt actorii principali ai peliculei Escape Plan, păÈ›ania lui Lucian CiuchiÈ›ă poate deveni ea însăÈ™i un scenariu de film. De milioane!

 

De mai bine de patru ani, Lucian CiuchiÈ›ă poartă o luptă inegală prin tribunale, dar, înainte de a ne dezvălui în ce stadiu este procesul cu „greii” de la Hollywood, să schiÈ›ăm, în câteva tuÈ™e, tabloul acestei poveÈ™ti uluitoare.

 

„În vara lui 2012 l-am cunoscut, prin intermediul unor prieteni comuni, pe regizorul Ion Ionescu, cu dublă cetăÈ›enie (româno-americană), care se laudă cu vreo cinci filme realizate la Hollywood. Într-adevăr, erau cinci sau È™ase filme, dar de categoria B (cu buget foarte mic, pentru cei care nu È™tiu clasificarea). Mă rog, pentru mine conta mai puÈ›in acest aspect. Cu buget mic sau cu unul mare tot filme se cheamă. Nu i-am destăinuit că sunt un vechi cineast. M-am prezentat fără un CV impozant, nu i-am spus că îmi place să scriu, că am fost jurnalist È™i am realizat niÈ™te reportaje importante, că am câteva cărÈ›i scrise etc. Omul m-a plăcut imediat. Eram o „prospătură”.

 

 

 

Întrebare de escroc

 

Lucian CiuchiÈ›ă oftează, pradă amintirilor, apoi trage aer în piept: „M-a întrebat pe loc: „Ce vrei să obÈ›ii, bani sau faimă?”. Știam răspunsul corect pentru întrebarea americană. „Bani”! Dacă răspundeam „Faimă”, atunci se întrerupea brusc totul. Aviz amatorilor È™i un sfat gratis. Dacă vă pune cineva această întrebare, vă ridicaÈ›i È™i plecaÈ›i făra să salutaÈ›i! Nu veÈ›i pierde nimic! Numai escrocii pun o asemenea întrebare. Punct!

Cam aÈ™a lucra distinsul regizor, iar în plasa domniei sale căzuseră mai mulÈ›i novice. Dar acest amănunt nu îl È™tiam pe atunci. Mai târziu am aflat că este chiar o practică în lumea cinematografică. Dar să revenim la oile noastre”.

 

Omului îi strălucesc ochii. E È™i acum, la È™ase ani distanÈ›ă, în miezul poveÈ™tii: „I-am prezentat un synopsis în care era vorba de o puÈ™cărie pe ape, dar nu orice fel de ape È™i oriunde amplasată, nu pe canale È™i gârle împuÈ›ite, ci tocmai în mijlocul oceanului È™i era musai vorba de o închisoare ridicată pe petroliere dezafectate. Insist pe aceste amanunte - puÈ™cărie pe petroliere, în mijlocul oceanului - pentru că sunt idei originale caremi aparÈ›in. Regizorul Ionescu a fost încântat. Am bătut palma. Urma să-i trimit scenariul È™i să ne pregătim de filmări. Eram tare fericit. Mă È™i vedeam scenarist la Hollywood!”

 

Carte înainte de film  

 

Bucurie multă, inimă ruptă! „Se pare că naivitatea s-a împărÈ›it cu generozitate. Bine că i-am trimis scenariul pe bucăÈ›i. Mai târziu am aflat È™i de ce. Ion Ionescu m-a anunÈ›at printr-un e-mail că va pleca în SUA pentru câteva săptămâni.

Când s-a întors, la începutul lui octombrie 2012, mi-a mărturisit că a prezentat scenariul meu unor agenÈ›i de la Hollywood, care au spus că este foarte bun, dar că nu au buget pentru el. Părea costisitor. Și asta a fost tot. Am rămas cu buza umflată È™i m-am gândit să fac altceva cu scenariul.

 

      

Să-l transform într-un roman, ceea ce s-a È™i întâmplat. A apărut în librării sub denumirea Insula Purgatoriului”. Drama lui Lucian CiuchiÈ›ă prinde contur: „După un an, fix pe 15 Noiembrie 2013, era într-o vineri, primesc un telefon de la un bun prieten. Medicul Toni GuÈ›iu. Acesta m-a felicitat pentru filmul pe care tocmai îl văzuse la cinema, dar era contrariat de ce nu apar pe generic la scenariÈ™ti. În urmă cu un an îi povestisem ce anume scriam, dar È™i că urma să trimit un scenariu la Hollywood. ÎÈ™i aducea aminte perfect elementele care compuneau povestea, elemente care, normal, se regăseau È™i în filmul Escape Plan.

 

Paharele cu coniac - revelația

 

Ritmul povestirii devine trepidant: „Am grăbit pasul spre casă - eram într-un anticariat când mă sunase preienul medic - È™i imediat ce am pătruns în apartament am dat drumul la laptop. Mi-am pus È™i un deget de coniac într-un pahar, simÈ›eam că mă cuprind niÈ™te emoÈ›ii ciudate. Am căutat on-line filmul Escape Plan È™i am privit liniÈ™tit. Primele 15 minute nu-mi spuneau nimic. Apoi, brusc, când personajul principal merge la organizaÈ›ie È™i primeÈ™te o misiune secretă - să ajute la evadarea unui geniu dintr-o puÈ™cărie-petrolier aflată în mijlocul oceanului - am îngheÈ›at. Strigam în mine să nu apară secvenÈ›a cu generatorul, cu petrolierul, cu formula, cu…. Toate secvenÈ›ele, însă, erau în aceeaÈ™i ordine, inclusiv finalul, unde este ucis È™eful organizaÈ›iei, era identic. Am crezut că leÈ™in. Am mai băut un pahar de coniac…”.

 

Respins de televiziunile mari

 

„Nu È™tiam ce să mai fac, simÈ›eam că o iau razna. Am ieÈ™it din casă cu scenariul în mână. Unde să mă duc? La TVR! Am fost È™i am aÈ™teptat să mă primească Claudiu Lucaci. Fusesem colegi la „ActualităÈ›i”. Acum tot acolo era. Director! BineînÈ›eles că nu m-a primit, erau alte È™tiri mult mai importante. Am plecat la Antena 1. Povestea s-a repetat chiar dacă le-am spus că am lucrat È™i acolo, la „Observator”, în anul 2000, È™ase luni, iar în 1995 am avut prima emisiune la ei, „Dreptul la replică”, realizată împreună cu jurnalistul Horia Alexandrescu. Nimic! „Și ce dacă?!”, mi-am spus. Am luat un taxi È™i am ajuns la PRO TV. M-a primit un reporter tânăr. A fost drăguÈ›. Mi-a zis că a doua zi, sâmbătă, vor face un interviu. M-a sunat la ora 11 să-mi spună că au întrebat pe nu È™tiu cine È™i că cei de la Hollywood au făcut filmul mai devreme decât… La revedere! Am suferit enorm în acel week-end”, rememorează CiuchiÈ›ă.

 

UCIN i-a dat dreptate

 

Ce a urmat? „Luni dimineaÈ›ă m-am dus glonÈ› la UCIN. M-a primit Presedintele Uniunii CineaÈ™tilor, d-nul regizor LaurenÈ›iu Damian, care m-a ascultat atent È™i m-a crezut! ArtiÈ™tii văd altfel lucrurile. M-a rugat să aduc a doua zi copia scenariului È™i povestea - cum a ajuns la Hollywood etc - , spunându-mi că se va întruni o echipă de experÈ›i în cinematografie care urma să facă o expertiză. După o lună, expertiza era gata È™i confirma că am avut dreptate”, susÈ›ine Lucian CiuchiÈ›ă.

 

Èšeapă de 2.000 de dolari de la o avocată din SUA

 

Ce greutăÈ›i a întâmpinat CiuchiÈ›ă odată cu deschiderea „ostilităÈ›ilor”? „După ce am primit expertiza de la Uniunea CineaÈ™tilor din România, în care se spunea foarte clar că este vorba de un plagiat È™i că se regăsesc o mulÈ›ime de similitudini majore între scenariul meu („Prizonierii Apelor”) È™i filmul Escape Plan, am trecut la pasul următor. Am angajat un avocat de drept intelectual din SUA, pe d-na Robin Gross, cotată în primii zece avocaÈ›i specializaÈ›i în astfel de cazuri. Am plătit onorariul de 2.000 de dolari È™i am trecut la fapte”.

Continuarea e fabuloasă: „AÈ™a credeam eu atunci. De fapt, d-na avocat american avea alte planuri. Nu a întreprins absolut nimic È™i am pierdut trei luni aiurea. Am rugat-o să-i notifice pe producători, dar nu a făcut nimic în acest sens. Trăgea de timp È™i răspundea cu întârziere pe e-mail, justificând fel de fel de scuze. M-am prins că asta era politica, să pierd timp È™i resurse. Am somat-o să notifice casele de producÈ›ie de la Hollywood sau, dacă nu avea de gând să facă asta, să-mi înapoieze banii”, se înfierbântă scriitorul.

 

Protejat de drepturile de autor  

 

CiuchiÈ›ă îÈ™i aranjează È™uviÈ›ele rebele de pe frunte cu un gest repezit: „Vă daÈ›i seama că nu a mai răspuns. Am fost a doua oară dezamăgit de „visul American”. Între timp i-am dat în judecată din România. Opera mea era înregistrată la Dacin Sara, protejată de legea dreptului de autor… AlÈ›ii profitau însă de pe urma muncii mele. 

I-am notificat în februarie 2014, iar pe 6 martie 2014 Uniunea CineaÈ™tilor din România organiza o conferinÈ›ă de presă la Cinema Studio (sediul UCIN), prin care se cerea sprijinul mass-media de a prezenta cazul unui scenarist român plagiat de Hollywood. Pe 25 aprilie, în acelaÈ™i an, începea procesul…

Un proces lung, costisitor È™i, cel mai important, inegal ca forÈ›e. Un om care se lupta cu un sistem. O furnică în luptă cu un elefant”.

 

Lucrat de hackeri

 

Lucian CiuchiÈ›ă a început procesul cu scenariÈ™tii de la Hollywood È™i, în acelaÈ™i timp, lupta cu practicile mafiote. „Din prima s-au făcut de râs cei de la Hollywood, când au pretins că nu-l cunosc pe regizorul Ion Ionescu. Dar, la proba cu martori, pe cine credeÈ›i că au adus? Da, chiar pe dnul Ion Ionescu! A fost martorul Hollywoodului! Ion Ionescu nu a recunoscut că le-a predat scenariul, abia cu jumătate de gură a confirmat că am colaborat. Nu fusesem însă chiar atât de naiv. Îi predasem scenariul pe bucăÈ›i, prin mai multe emailuri. A fost foarte bine, pentru că deveniseră probe grele la dosar. Dar, la un moment dat, e-mailurile mi-au dispărut din casuta yahoo”.

 

I-au spart contul de yahoo

 

Ce se întâmplase? CiuchiÈ›ă e prompt: „La proces, Ionescu pomenise ceva, că domniei sale i se È™terseseră mesajele, fiind foarte vechi. Am verificat imediat adresa mea de yahoo È™i am constatat cu stupoare că din 800 de e-mailuri doar cele 9 dispăruseră. Atunci mi-am dat seama că este vorba de violarea casuÈ›ei mele de yahoo. Am sesizat imediat YAHOO È™i ce să vezi? După o săptămână m-am trezit cu e-mailurile înapoi în căsuÈ›ă. Mi-au dat o explicaÈ›ie de tot râsul, semnată „Jack”, în care explicau că a fost o problemă de mentenanÈ›ă. Tocmai cele 9 mesaje dispăruseră subit… Cu dovada că am avut parte de „vizita” unui hacker la mine acasă, am prezentat InstanÈ›ei ce s-a întâmplat È™i totul a rămas ca probă la dosar. InstanÈ›a a rămas uluită. Era însă doar începutul...”.

 

La trântă cu doi escroci vizaÈ›i de FBI

 

De remarcat că procesul intentat de Lucian CiuchiÈ›ă scenariÈ™tilor de la Hollywood a intrat, mai nou, în atenÈ›ia FBI: „Vorbim, în momentul de faÈ›ă, de o anchetă federală pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. FBI investighează cazul meu È™i încearcă să prindă autorii falsurilor care au ajuns în InstanÈ›a din România, cu scopul clar de a nu-mi primi drepturile de autor. Lesne de constatat este faptul că doi producători ai filmului Escape Plan - pe care i-am dat în judecată conform dosarului 14119/3/2014 de la Tribunalul BucureÈ™ti, SecÈ›ia a IIIa Civilă - sunt deja anchetaÈ›i penal în SUA pentru comiterea unor infracÈ›iuni foarte grave. Cei doi producători sunt: George Furla È™i Raldall Emmett. AceÈ™tia sunt anchetaÈ›i pentru comiterea infracÈ›iunilor: încălcarea contractului, evaziune fiscală, spălare de bani, fraudă, racket, încălcarea Legii RICO (Legea Americană împotriva crimei organizate)”, ne-a dezvăluit Lucian CiuchiÈ›ă.

 

Documente false de la NASA

 

„Vă daÈ›i seama pe cine am dat în judecată? Ce îi reÈ›inea pe aceÈ™ti oameni să încalce drepturile de autor ale scenaristului Lucian CiuchiÈ›ă? Nimic. Au încalcat ei contractul inclusiv cu colega lor de la Escape Plan, producătoarea Robbie Brenner, care i-a dat în judecată pentru că a fost păcălită de aceÈ™tia cu o sumă din È™ase cifre. Ce contract? Nu respectă nimic. Vă mai miră că s-a falsificat semnatura lui Arnold Schwarzenegger pe două declaraÈ›ii mincinoase care, la fel, aveau scopul de a influenÈ›a InstanÈ›a din România? Apoi, un alt document măsluit, venit, chipurile, tocmai de la NASA. De ce de la NASA? Pentru că filmările au fost efectuate într-un vechi siloz de rachete de la NASA! Au închiriat acel spaÈ›iu pentru decorul filmului The Tomb, care, ulterior, a devenit Escape Plan, menÈ›ionează CiuchiÈ›ă. 

 

 

 Semnătura lui Arnold Schwazenegger - falsul È™i originalul

 

AmeÈ›it de noianul informaÈ›iilor de senzaÈ›ie, solicit o concluzie. Care, din fericire, vine repede: „Sunt convins că FBI îÈ™i va face datoria È™i îi va găsi pe cei care au comis falsurile în procesul meu. Nu aÈ™ vrea să speculez, dar când vezi cu ce se ocupă cei doi mari producatori de la Hollywood, nu credeÈ›i că ei au fost primii „intervievaÈ›i” de anchetatori È™i în cazul meu?!”.

 

Vrea recunoaștere și drepturi financiare

 

Ce aÈ™teptări are de la acest proces Lucian CiuchiÈ›ă? „RecunoaÈ™terea. Da, este foarte importantă pentru mine. Să recunoască! S-au folosit de scenariul meu pentru a realiza filmul. Am pretenÈ›ia să fiu trecut co-scenarist pe generic. Apoi, urmează drepturile care mi se cuvin. Vorbim de 5-6% din încasări. Suma acceptată în instanÈ›a de judecată este de 10 milioane de dolari È™i, în plus, 600.000 de dolari pentru daune morale. Pare o sumă mare, dar È™i încasările au fost de sute de miloane de dolari, iar prin ce trec eu cu acest proces nu doresc nimănui”, punctează, ferm, CiuchiÈ›ă.

 

Cum a ajuns la Trump

Cazul CiuchiÈ›ă versus Hollywood a ajuns inclusiv la urechile lui Donald Trump, preÈ™edintele SUA. Cum aÈ™a? Am fost sprijinit de o agenÈ›ie de publicitate care a trimis cazul meu la sute de agenÈ›ii de presă din toată lumea. Atunci mi-a venit ideea de a-l informa chiar È™i pe PreÈ™edintele Donald Trump despre infracÈ›iunile comise de producătorii de la Hollywood. I-am scris povestea mea pe paginile de Facebook, Twitter, atât la Casa Albă, cât È™i pe pagina personală. Mi s-a confirmat că a luat la cunoÈ™tinÈ›ă. Ulterior, am înÈ›eles că PreÈ™edintele Trump a aflat È™i de faptul că Arnold Schwarzenegger figurează cu două declaraÈ›ii false în procesele din România, cele legate de plagiatul meu”.

 

A cheltuit în jur de 30.000 de euro

 

Lucian CiuchiÈ›ă susÈ›ine că a risipit, până acum, o avere pentru a-È™i găsi dreptatea: „Cred că am depăÈ™it de mult timp 30.000 de euro. PuÈ›in în comparaÈ›ie cu sumele care se vehiculează în alte părÈ›i. În SUA, de exemplu, pentru că acolo sunt cele mai multe procese legate de plagiat - în ultimii 20 de ani au fost peste 50 de asemenea procese, care, desigur, au fost pierdute de scenariÈ™tii È™i scriitorii furaÈ›i - dacă nu ai 200.000 de dolari nici n-ai ce căuta în sala de judecată. Iar în Europa, mai precis la Paris, trebuie să dispui de 100.000 de euro”, apreciază CiuchiÈ›ă.

 

Sursă: Evz.ro

Titlul original: „Un scriitor român luptă cu <greii> din Cetatea Filmului pentru 10.000.000 de dolari! A intrat pe fir È™i FBI”

 

Afisari: 6626
Autor: Florian Saiu
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: soare (Apr, Sat 25, 2020 / 14:32)
Vă felicit, Domnule Lucian! V-am cunoscut la o lansare "râmniceană" a uneia dintre cărţile dv.
M-a impresionat odiseea dumneavoastră, dar m-a bucurat reuşita finală. Plagiatul şi în general furtul intelectual sunt la modă, mai ales în "Ţara tuturor posibilităţilor". Sper să obţineţi toate drepturile şi despăgubirile cuvenite, Succes!
P.S. L-am cunoscut (la fosta Editură CARMIREL) şi pe fratele dumneavoastră - un băiat citit, inteligent şi de caracter. Vă rog să-l salutaţi din partea mea,I.S.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter