Se încarcă pagina ...

Noi "proiecte" la Ministerul Transporturilor. Astăzi: înstrăinarea Spitalului Clinic CF Constanta

Data publicarii: 19.07.2017 10:31:00

 

Vineri 16 iulie, la Constanța a avut loc o întâlnire între secretarul de stat Dragoș Vasile Pelmuș, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Marius Țuțuianu (PSD), și conducerea Spitalului Clinic CF Constanța. Scopul întâlnirii era, ca să mă exprim pe scurt, „confiscarea” Pavilionului din B-dul 1 Mai nr 5-8 al Spitalului Clinic Căi Ferate din Constanța și transformarea lui într-un spital privat  materno-infantil. Întrucât tentativele de dizlocare a acestui spital din rețeaua Spitalelor CFR au un istoric sumbru, iar managerii spitalelor din rețeau transporturilor nu au dreptul de a da declarații presei, decât cu acordul Ministerului, m-am adresat direct, în aceeași zi, ministrului Transporturilor, solicitându-i un punct de vedere pe această temă. Nu am primit niciun răspuns până astăzi, ceea ce m-a făcut să revin la departamentul  de relații cu presa al ministerului. Un oarecare domn Laurențiu Voicu mi-a spus că cererea mea este „în lucru” și că, conform Legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public, voi primi răspuns în termen de 10 zile. Întrucât, având experiența „expertizei” sumbre de care pomeneam, în zece zile spitalul, deja „fezandat” pentru cedare/preluare , poate fi bine-mersi „livrat” unor terți privați, îmi rezerv dreptul de a face public conținutul solicitării mele.
 

„În numele transparenței care incumbă funcției și statutului Dumneavostră de slujitor al poporului, pe domeniul de competență care vă revine, vă rog, domnule Ministru, să aveți amabilitatea de a-mi răspunde oficial dacă Ministerul Transporturilor intenționează, într-adevăr, să înstrăineze pavilionul din B-dul 1 Mai nr 5-8 al Spitalului Clinic Căi Ferate din Constanța și transformarea lui într-un spital privat  materno-infantil.                

În această situație, ca simplu cetățean, dar și ca avertizor public și jurnalist care, de cel puțin 7 ani, s-a ocupat îndeaproape de soarta spitalelor din rețeaua Ministerului Transporturilor, țin să vă aduc la cunoștință următoarele:             

            1. Spitalele CFR nu s-au construit din bani publici, ci din contribuția bănească a salariaților CFR (rețineri din salariu).

            2. De-a lungul timpului, au fost nenumărate tentative de a înstrăina sau privatiza, fie Spitalul CF Constanța, fie Ambulatoriul de Specialitate. Primul care a încercat (dar nu a reușit, întrucât nu îi permiteau nici legislația internă, nici legile internaționale) este fostul primar Radu Mazăre (PSD). S-a reușit doar „confiscarea” unui teren de aproximativ 7.000 mp (din spatele pavilionului de pe B-dul 1 Mai) și transformarea acestuia în parcele private (ale unor persoane fizice), unele scoase acum la vânzare de noii proprietari.

            3. Următoarul „atentat” la patrimoniu a venit, în 2015, din partea viceprimarului Constanței, Decebal Făgădău (PSD), care a mințit oficial Ministerul Transporturilor, prin declarația că „ambulatoriul de specialitate al Spitalului Căi Ferate Constanța este într-o stare avansată de degradare”, drept pentru care se impune „transferul acesteia în patrimoniul municipiului Constanța”. (adresa 88126/24.06.2015). Reacția presei, a salariaților și a Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR l-a făcut să renunțe.

            4. În anul următor, senatorul de Constanța Vergil Chițac (PNL), în perioada campaniei electorale, promitea, în programul său, „Preluarea spitalului CF Constanța la municipalitate și transformarea lui în spital universitar, în strânsă legătură cu Facultatea de medicină”. Din fericire, Vergil Chițac nu a câștigat alegerile și proiectul nu a putut fi dus la împlinire.

            5. Inițiativa de a transforma Pavilionul din B-dul 1 Mai al Spitalului Clinic Căi Ferate Constanța în spital materno-infantil (informație care mi-a parvenit prin colegii jurnaliști din Constanța) redeschide o pagină sumbră din istoria Spitalelor CFR. Sper să fie o informație falsă sau greșit percepută, iar întâlnirea de la Constanța între secretarul de stat Dragoș Vasile Pelmuș, președintele Consiliului Județean Constanța Horia Marius Țuțuianu (PSD) și conducerea Spitalului să fi avut altă ordine de zi decât cea la care m-am referit.  Altfel, faptul în sine (înstrăinarea Spitalului) este profund imoral și iresponsabil, căci nimic din patrimoniul istoric al unei instituții nu aparține vreunui ministru vremelnic și niciun ministru vremelnic nu are legitimitatea unei asemenea acțiuni. Iar în ochii salariaților și opiniei publice înstrăinarea acestui pavilion, indiferent de justificările de circumstanță, este percepută ca o formă nemijlocită de jaf.

            Sper, așa cum spuneam, că e o informație falsă sau o eroare de înțelegere. Vă rog, Domnule Ministru, să lămuriți această situație, în modul cel mai corect și responsabil posibil”.

 

Întâlnirea de vinerea trecută a fost doar începutul negocierilor „cu pistolul la tâmplă”, ca să mă exprim patetic. Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, a convocat-o, pe 19 iulie, pe managera spitalului, la sediul Consiliului Județean, pentru continuarea discuțiilor privind predarea/primirea unității spitalicești.

Salariații spitalului și membrii Sindicatului din Spitalul Clinic CF Constanța sunt îngrijorați, pentru că știu bine, din experiență, care este protocolul unei asemenea confiscări „cu față umană” Č™i în ce culori e prezentată publicului. Concret spus, se zvonește că se pregătește urgent, prin ... Ordonanță de urgență, transferarea pavilionului menționat către Ministerul Sănătății, cu alte cuvinte către Primăria Constanța. Adică „metoda” Fenechiu, care a procedat așa cu toate spitalele CFR. Acum e la pușcărie.

Știind, deci, ce urmează să se întâmple, Sindicatul Medico-Feroviar CF Constanța a făcut apel la presă. Iată conținutul acestui apel:

 

„In data de 13.07. 2017 la sediul administrativ al Spitalului Clinic CF Constanta a avut loc o intalnire intre reprezentantii Consiliului Judetean Constanta, in frunte cu presedintele acestuia, Horia Tutuianu, Dl Daragos Pelmus, secretar general adjunct din cadrul MT si conducerea spitalului. Tematica acestei intalniri a fost nici mai mult nici mai putin preluarea cladirii din bd. 1 Mai 5-7 din patrimonial MT de catre Consiliul judetean C-ta in vederea infiintarii in aceasta locatie a unui spital materno-infantil, neprecizandu-se daca in regim public-privat sau de stat.

 

Initiativa este, in sine, laudabila, doar ca reteaua sanitara din cadrul MT-ului este construita nu din bani publici, ci din retineri salariale ale angajatilor CF. Mai mult, cladirea vizata ca find ideal apt un spital de pediatrie este pe un bulevard intens circulat si este construita pe structura de Ambulatoriu de specialitate, neavand nici circuitele si nici dotarile necesare unei unitati spitalicesti cu paturi.

 

Aici figureaza clinica de neurologie si clinica Medicala II, cu compartiment de reumatologie, avand in medie 150 pacienti/luna, din care aproximativ 100 de pacienti lunar doar pe neurologie. Ce se va intampla cu acesti pacienti in momentul desfintarii acestei sectii? Va putea SCJU C-ta, pe singura clinica de neurologie care este supraaglomerata sa ii absoarba?
In alta ordine de idei, se pare ca aceasta locatie a spitalului CF sta de mult in gat decidentilor nostri, fiind la a treia tentative de preluare.

 

Dupa preluarea de catre DSP a spitalului CF din Palas (actual in paragina), de catre Municipiul Constanta -  printr-o hotarare de consiliu local - a terenului de 7000 mp pe care urma sa se construiasca spitalul CF (actual parcelat si aflat in proprietatea unor persoane  private), a tentativei de preluare a locatiei din BD 1Mai de catre Nicusor Constantinescu si a incercarii de preluare a Ambulatoriului de Specialitate de catre D-nul Decebal Fagadau, actual, un alt menmbru marcant al PSD doreste preluarea unei proprietati din cadrul MT, proprietate construita din banii angajatilor CF si care actual deserveste intreaga populatie a Constantei, dupa desfiintarea Casei de Asigurari a transportatorilor.


         Mai mult, aceasta veste a cazut ca un fulger peste angajatii acestei institutii care se afla in plin process de reacreditare a unitatii spitalicesti, un examen foarte greu, care se desfasoara pe banii institutiei, si nu putini, si care se desfasoara ca un examen fara bibiografie si fara barem de corectare.

 

Acum, cand acest spital a achizitionat aparatura de ultima generatie – prin fonduri ale MT (primele achizitii dupa anul 2003 ) si aveau sansa de a se dezvolta si a asigura asistenta sanitara de calitate pentru populatia constanteana, acum se doreste tocmai in aceasta locatie infiintarea unui spital de pediatrie!!! De ce aici? De ce din cadrul altui minister? Este singurul loc sau singura cladire de care poate beneficia Consiliul Judetean? Un alt spital dezafectat asa cum a fost sic el de ortopedie de la Eforie? Ce s-a intamplat acolo? Unde s-a consruit spitalul dezafectat? In privat?


Lider sindicat medico-feroviar constanta,  Radulescu Nicoleta”

 

P.S. ...Aceasta în timp ce protocolul dintre Ministerul Transporturilor cu Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” este tratat cu spatele iar cadrele medicale ale Spitalului CFR din Port, care asigură servicii medicale internaționale, sunt obligate să-și plătească singure parcarea.

 

Afisari: 2498
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Doina (Jul, Sun 23, 2017 / 06:51)
Ce mai... Se pare ca le-au revenit pohtele la borfasi , cand au vazut ca Mazare nu a ajuns prin condamnare la " beciul domnesc" . Ce si-au zis baietii: mai incercam o data...
Numai sa fie atenti : prescrierea faptelor de coruptie la acest nivel se face in 15 ani ...Sunt convinsa ca vor da cu subsemnatul multi ( inclusiv din MT ) pentru acest spital CFR si pentru celelante spitale CFR !
NU MOR CAII CAND VOR CAINII !
Nume: Lorelai (Jul, Sun 23, 2017 / 09:31)
Cum se poate sa vinzi s-au sa privatizezi ceva ce nu-ti apartine?Intradevar,se numeste coruptie.Cel ce viseaza la o "bucatica " din acel spital a-r fi cazul sa se gindeasca bine ce face sincera sa fiu nu stiu daca legislatia actula pemite furtul s-au incurajeaza furtul,doar si pentru ca esti unul de-al lor ( un fel de ligator de blide pe la vreun partid),daca este asa situatia e mai mult decit grava.
ROMANIA,TREZESTE-TE !
Nume: Octi (Mar, Fri 09, 2018 / 11:55)
Veniți să vedeți ce se întâmplă de cel puțin zece ani cu Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara. Furat pe bucăți iar acum în incapacitate operațională din cauza lipsei complete a materialelor sanitare, a reactivilor de laborator, a medicamentelor, a accesului la imagistica modernă. Încălcarea gravă a dreptului la muncă prin aducerea în incapacitate de funcționare, aberații (re)organizatorice, lipsa ambulatoriului integrat spitalului, ciudățenii financiare administrative, etc. Un butoi cu pulbere.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter