Se încarcă pagina ...

O MIZERABILĂ MANIPULARE. Reportaj pervers despre legionari, habotnicie antitehnologică si Grupul pentru România

Data publicarii: 17.02.2017 21:55:00

 

Interesantă și abjectă manipulare! Deși îndoielnică sub aspectul realizării propriu-zise, și cam școlărească, ea este construită, totuși, după manual. E vorba de un reportaj despre legionari și obscurantismul religios, prezentat în urmă cu o săptămână la postul de televiziune al „miliardarului fără chip” Zoltán Teszári (patronul companiei RCS&RDS). Conspirațiile Naționaliștilor Români: Mișcarea Legionară și Cruciada antitehnologie se numește reportajul de la Digi 24 și începe, în registru ironic, cu o ceremonie legionară care cuprinde un „apel al morților” și jurământul legionar. Textul explicativ al reporterului este următorul: „Mișcarea legionară este cea mai cunoscută dintre organizațiile de inspirație fascistă care au apărut în România după 1989”.

 

Urmează o declarație echilibrată a președintelui Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, și „sentința” reporterului la adresa legionarilor: „caracterul naționalist, mistic-religios, violent, anticomunist și antisemit le-a definit ideologia”. Sentința e întărită de cuvintele condescendente (ipocrite și jignitoare, mi s-au părut mie) ale unui alt intervenient, Ion Stanomir, profesor la Facultatea de Științe Politice: „Pentru cei care au nostalgia acestor mișcări salvaționiste, cred că este util să li se ofere accesul la imagini și la arhive, ca să înțeleagă ce consecințe dramatice asupra vieților umane produc aceste mișcări cu caracter salvaționist și mesianic”.  

 

Urmează avertismentul reporterului privind Legea 217/2015, în care o manifestație precum cea filmată la începutul reportajului e pasibilă de închisoare de la 3 luni la 3 ani, apoi o revenire a lui Aurel Vainer și a profesorului Ion Stanomir, care afirmă că „esența mișcării legionare constă în etnicism, fascism, xenofobie, antisemitism și gândire totalitară” Č™i că „în România de azi, mișcarea legionară s-a refugiat în spațiile virtuale, în social media și în anumite spații ecleziastice ale Bisericii Ortodoxe”. După care e „focusată” mănăstirea Petru Vodă (unde a trăit și a slujit părintele Justin Pârvu), ca spațiu a legăturii dintre mișcarea legionară și credința ortodoxă (Intertitlu: „Cuvioșii Mișcării Legionare”). Urmează partea cu „obscurantismul” bisericii ortodoxe, refractară la implantarea cipurilor biometrice, și „cruciada antitehnologică” a călugărilor de la Mănăstirea Petru Vodă...

 

Ei, bine, în acest context „nevinovat”, apare, hodoronc-tronc, în vizor, Grupul pentru România, ilustrat cu imagini și declarații publice ale lui Florin Zamfirescu (purtător de cuvânt al GpR) și Cezar Avrămuță. Aproape că nici nu mai contează ce spun ei, contextul incriminant îi plasează în aceeași aură. Episodul reportajului poartă denumirea de „Spaimele noilor naționaliști”. Titulatura, cadrele alese cu „discernământ”, cuvintele și expresiile-cheie ale reportajului (naționalist, fascist, xenofob, mistic-religios, antisemit, salvaționist, etc.) desenează Grupului pentru România un profil întunecat și primitiv. Grupului pentru România dar, mai ales, conceptului de NAȚIONALISM. Așadar, Mișcarea Legionară, Biserica Ortodoxă și Grupul pentru România sunt folosite ca instrumente balistice împotriva naționalismului. Ingenios, nu? 

 

Strategia de manipulare e simplă: se face, în tușe groase (de tip KGB-ist) un profil monocrom negativ al Mișcării Legionare, se exportă imaginea în sânul Bisericii, efectul astfel amplificat este extins asupra GpR și iată ce compoziție terifiantă are naționalismul! Iată ce ființe patibulare sunt cei care nutresc sentimente de adeziune la valorile identitare ale neamului românesc!

 

Este un reportaj mizerabil, care încearcă să dezarmeze instinctul național construind, la nivelul de competență sau de „misiune” a realizatorilor, o inadmisibilă prezumție de vinovăție a naționalismului în sine și a naționaliștilor implicit.

 

În acest fel, un proiect legislativ revoluționar cum este CONSTITUȚIA CETĂȚENILOR e proiectat în derizoriu sau, și mai rău, în fundamentalism etnicist, fascist, xenofob, mistic-religios, salvaționist etc. O manipulare bine gândită, dar, din fericire, prost realizată, de televiziunea lui Zoltán Teszári.

 

P.S. Textul integral al proiectului CONSTITUȚIA CETĂȚENILOR, susținut de Grupul pentru România, este publicat și pe certitudinea.ro, cu precizarea că e vorba de varianta din 2013 a acestui proiect legislativ. Între timp, adică din 6 în 6 luni, când trebuia să fie republicată în Monitorul Oficial, CONSTITUȚIA CETĂȚENILOR a suferit ajustări, căci dezbaterile au continuat în tot acest timp. Tot pe certitudinea.ro este publicată și Expunerea de motive.
 

Cât privește legionarismul, să ascultăm și o altă opinie:

 

Afisari: 3011
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter