Se încarcă pagina ...

Europa postcrestină: 2 800 de biserici vor fi demolate în Franta

Data publicarii: 31.08.2017 23:58:00

 

Declinul creÈ™tinismului practicant în Europa, contracarat în acelaÈ™i timp de secularismul maselor È™i de ateismul militant al elitelor, nu mai este un simplu moft trecător, ci este o certitudine. Cifrele demonstrează că majoritatea în Europa nu mai sunt creÈ™tinii, ci sunt cei ce se declară „fără religie”, pe măsură ce ia amploare un alt fenomen pe Bătrânul Continent È™i anume islamizarea acestuia. Pe măsură ce numărul de credincioÈ™i a scăzut constant în ultimele decade, multe temple au fost practic abandonate, în timp ce numărul moscheilor creÈ™te simÈ›itor. Pe de altă parte influenÈ›a creÈ™tinilor în politică este tot mai scăzută, în timp ce politicile umaniste de stânga, puternic influenÈ›ate de lobby-ul LGBT, domină agenda majorităÈ›ii  guvernelor.

 

FranÈ›a – Conform unui raport al Senatului francez, 2 800 de biserici vor fi demolate în FranÈ›a, multe din acestea cu o vechime de secole. Decizia a fost luată datorită costurilor de restaurare ce sunt mai ridicate decât cele de demolare.

 

În 2013 de exemplu, Biserica St. Jaques din Abbeville, construită în 1868, a fost demolată, cheltuielile totale fiind de 350 000 de euro. Această sumă este inferioară celei care era necesară pentru restaurarea templului. Pe măsură ce numărul de credincioÈ™i a scăzut constant în ultimele decade, aceste temple au fost practic abandonate. Pentru multe oraÈ™e din FranÈ›a, lipsa de interes È™i înaltul preÈ› al terenurilor unde sunt construite aceste biserici, pur È™i simplu nu mai justifică investiÈ›iile de restaurare. Din 2007, când s-a luat această decizie, mai multe biserici au fost substituite de centre comerciale, magazine, blocuri de locuinÈ›e sau parcări de maÈ™ini.

 

Recenta invazie în Biserica Santa Rita din Paris, ce a culminat cu expulzarea preotului È™i a credincioÈ™ilor ce celebrau sfânta liturghie, a reaprins discuÈ›iile. Terenul fusese vândut È™i noii proprietari revendicau ca edificiul să fie demolat.

 

Deputata Marine Le Pen a generat o dispută, spunând că guvernul în loc de a distruge biserici, ar trebui „să demoleze moscheile radicalilor”. Ea a luat poziÈ›ie È›inând cont de un factor ce nu este luat în seamă de majoritatea mediilor de comunicaÈ›ie. O parte din aceste terenuri sunt vândute grupurilor islamiste ce construiesc moschei pe aceste locuri.

 

De fapt, sute de noi moschei se construiesc în fiecare an în Europa. Acestea dispun de o capacitate pentru sute de mii de tineri musulmani, născuÈ›i în Europa sau pentru emigranÈ›ii recent sosiÈ›i. În funcÈ›ie de legile fiecărei È›ări, deseori aceste edificii primesc bani din partea guvernelor.

 

 

SituaÈ›ia este aceeaÈ™i È™i în alte È›ări

 

Biserica Angliei, cunoscută în lume ca Biserica Episcopală Anglicană, are 16 000 de biserici în Marea Britanie. Cu creÈ™tinismul aflat într-un pronunÈ›at declin, opÈ›iunea administrativă este de a închide 2 000 de temple. În aceste locuri se întâlnesc de obicei mai puÈ›in de zece credincioÈ™i, majoritatea acestora fiind de o vârstă înaintată. Acest lucru face neviabile cheltuielile de întreÈ›inere a acestor temple, aÈ™a că opÈ›iunea este transformarea acestora în „biserici de vacanÈ›ă” ce se deschid doar în săptămânile de Crăciun È™i de PaÈ™te, când mulÈ›i credincioÈ™i nominali caută o biserică în virtutea obiceiului.

 

Un program de finanÈ›are al guvernului prin intermediul Consiliului Artelor din Anglia, caută alte destinaÈ›ii pentru aceste edificii ce aparÈ›in bisericii oficiale a statului. Aceste spaÈ›ii pot să fie închiriate pentru o amplă gamă de evenimente È™i activităÈ›i cum sunt conferinÈ›e, recepÈ›ii pentru nunÈ›i, activităÈ›i de caritate, filmări sau târguri pentru locuri de muncă.

 

The Guardian informează că 394 temple creÈ™tine sunt disponibile pentru a fi renovate È™i transformate pentru alte destinaÈ›ii. În unele cazuri acestea au fost transformate în moschei.

 

În ultimele decade în Germania, peste 350 de biserici au fost închise. Acum, proiectul cunoscutului politician de stânga Joachim Reinig are ca obiectiv „integrarea cât mai rapidă” a miilor de refugiaÈ›i musulmani ce sosesc în Europa în fiecare săptămână. Conform propunerii, bisericile creÈ™tine trebuiesc demolate pentru ca moschei musulmane să fie construite pe respectivele locuri.

 

Discursul lui Reinig, regizat de ideea multiculturalismului, se bazează pe un raport din 2013, la care el însuÈ™i a ajutat  ca să fie redactat, È™i care identifică o „nevoie urgentă” pentru construcÈ›ia de moschei în regiune. Conform Senatului din Hamburg, ce a redactat un raport similar pe această temă, ideal ar fi „o moschee în fiecare cartier”. Motivul principal al acestei măsuri ar fi importanta „muncă comunitară” promovată de aceste moschei.

 

Surse: Știri creștineNoticiaCristiana.com


Afisari: 5560
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: prepeleac (Sep, Fri 01, 2017 / 14:31)
- "decadă" = zece Z I L E; 10 ani se-adună-ntr-un DECENIU;
- "credincioşi nominali", temple creştine, proprietari "revendicau" ca edificiul să fie demolat, a "generat" o dispută, biserici au fost "substituite" de centre comerciale...
Şi altele, şi topica...
RuMÂNEŞTE s-ar putea, vă rog?
Mulţămire!
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter