Se încarcă pagina ...

ŞTIRI CULTURALE. Dinu Cocea, premiat la Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi

Data publicarii: 01.10.2010 00:29:00

Dinu Cocea, premiat la Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi


Regizorul şi scenaristul Dinu Cocea va primi Premiul de excelenţă pentru intreaga activitate, in cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi, care ii va dedica integral secţiunea Retrospective. Iubitorii de film vor putea şi viziona cateva dintre cele mai renumite pelicule ale sale: Haiducii lui Şaptecai, Zestrea Domniţei Ralu şi Săptămana Nebunilor. Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi va avea loc in perioada 6 - 10 octombrie şi se doreşte a fi un festival eclectic, deschis tuturor genurilor, de la horror, la arthouse, de la pelicule de studio, la cele indie, de la documentar, la animaţie sau scurtmetraj.

 

„Adevăratul Chopin” la Radio Romania Cultural


Radio Romania Cultural sărbătoreşte cei 200 de ani de la naşterea compozitorului şi pianistului polonez, Frédéric Chopin, printr-un maraton muzical intitulat Adevăratul Chopin. Acesta va incepe la ora 0.00, sambătă, 2 octombrie, şi se va incheia după 24 de ore. In acest interval, pe frecventele Radio Romania Cultural vor putea fi ascultate cele 21 de CD-uri din seria „The Real Chopin”, care cuprind inregistrări realizate exclusiv pe instrumentele epocii, mai precis de la mijlocul secolului al 19-lea. Maratonul „Adevăratul Chopin... 24 de ore in compania muzicii la Radio Romania Cultural” se desfăşoară in aceeaşi zi in care la Varşovia are loc deschiderea celei de-a XVI-a ediţii a Concursului Internaţional „Chopin”. Gazdele evenimentului radiofonic vor fi Oltea Şerban Parau şi Sebastian Crăciun, care vor prezenta 24 de ore de inregistrări ale creaţiilor lui Chopin in versiunile unora dintre cei mai mari interpreţi ai zilelor noastre. Maratonul este realizat cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi poate fi ascultat şi pe internet, la adresele www.radioromaniacultural.ro şi www.radiocultura.ro.

Cea de-a noua Bienală de Arhitectură Bucureşti se deschide, astăzi la TNB


Cea de-a noua ediţie a Bienalei de Arhitectură Bucureşti se deschide, maine, la ora 18.30, la Galeria 3/4 din cadrul Teatrului Naţional. Expoziţia principală a evenimentului va putea fi vizitată pană pe 26 octombrie şi cuprinde o selecţie a celor mai valoroase proiecte romaneşti realizate in ultimii doi ani in domeniile arhitecturii, urbanismului, restaurării şi publicaţiilor. Ceremonia de premiere a proiectelor caştigătoare va avea loc pe 11 octombrie. La ediţia din acest an a Bienalei de Arhitectură au fost inregistrate 215 proiecte - un număr record de lucrări. Iniţiată in 1991 de către Uniunea Arhitecţilor din Romania, Bienala de Arhitectură de la Bucureşti a devenit principalul eveniment de arhitectură desfăşurat la nivel naţional.
Opera Comică pentru Copii, la Festivalul Internaţional al Artei Lirice de la Sibiu
Opera Comică pentru Copii a prezentat, aseară, la Teatrul Gong din Sibiu, musicalul „Bărbierul din Sevilla”, o adaptare după celebra operă a lui Gioachino Rossini, in regia lui Cătălin Voineag, cu Pompei Hărăşteanu in rolul principal, ansamblul „Serioso” şi Mădălina Florescu la orgă. Evenimentul a avut loc cu prilejul Festivalului Internaţional al Artei Lirice, desfăşurat in fosta capitală culturală europeană. Bucurestenii vor putea viziona spectacolul pe 4 şi 5 octombrie, in Foyerul Alb din incinta fostului Teatru Giuleşti.

Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio", in perioada 1 - 11 octombrie


Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio" incepe maine , la sala de concerte "Mihail Jora" din Bucureşti, şi va cuprinde nouă concerte şi recitaluri susţinute de solişti de talie internaţională pe cea mai mare orgă din Romania. Evenimentul debutează, de Ziua Internaţională a Muzicii, la ora 19.00, cu "Misa de orgă" de J. S. Bach, in interpretarea renumitei soliste Ilsa Maria Reich, urmată de recitalul lui Marcel Costea. Vedeta Festivalului va fi chiar orga Sălii Radio - cea mai mare din Romania, cu 7.420 de tuburi, artiştii romani şi internaţionali invitaÈ›i urmand să cante exclusiv pe impresionantul instrument. Sala de concerte "Mihail Jora" din Bucureşti are cea mai bună acustică dintre toate sălile de concerte simfonice romaneşti şi adăposteşte una dintre cele mai mari orgi din Europa. Ambele au fost renovate, pentru prima oară după 50 de ani, in vara anului 2009. Biletele pentru Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio" pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online, de pe www.eventim.ro. Coproducătorul evenimentului este TVR Cultural, iar parteneri sunt Fundaţia Vodafone Romania, Centrul Ceh, Institutul Polonez Bucureşti şi Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

Romanian International Film Festival, intre experiment şi provocare


Cea de-a şasea ediţie a Romanian International Film Festival va prezenta, incepand de maine, in cadrul secţiunii necompetitive 'Underground', pelicule experimentale şi provocatoare, care trec orice barieră, fără limite sau cenzură, premiate la festivaluri internaţionale de profil. Evenimentul va oferi publicului, timp de 10 zile, peste 80 de lungmetraje, documentare şi scurtmetraje, impărţite pe cinci secţiuni: CineBlackSea, Femeia in Cinema, Underground, Focus şi Panorama. Proiecţiile filmelor vor avea loc la cinematografele Scala, Eforie, Corso şi Clubul Ţăranului Roman din Capitală, iar accesul spectatorilor in săli va fi gratuit. Programul festivalului va include şi evenimente muzicale.

Ziua Florian Pittiş, la Radio 3 Net


Radio3Net "Florian Pittiş", post de radio din portofoliul Societăţii Romane de Radiodifuziune, va organiza cea de-a treia ediţie a maratonului "Ziua Florian Pittiş", luni, 4 octombrie, ziua in care părintele Generaţiei Blue Jeans ar fi implinit 67 de ani. Incepand cu ora 8.00 şi pană după miezul nopţii, publicul va putea urmări online materiale audio şi video, multe dintre ele inedite, cu şi despre Moţu Pittiş. De-a lungul carierei sale, actorul Florian Pittiş a fost Alencon din "Elisabeta I", Alioşka din "Azilul de noapte", Edmund şi Jamie din "Lungul drum al zilei către noapte", şi Ariel din "Furtuna", toate in regia lui Liviu Ciulei. In 1992, Florian Pittiş a fondat trupa Pasărea Colibri, impreună cu Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vlady Cnejevici. A fost, in permanenţă, o prezenţă activă in lumea muzicii, prin emisiuni la radio şi televiziune, articole, prezentări de concerte şi colaborări pe diferite discuri. Istoria il leagă de radio timp de 40 de ani, ca actor, prezentator, realizator şi director la Radio3Net.

„100, 1000, un milion de poveşti”, la ediţia a VI-a


Teatrul Ion Creangă din Bucureşti organizează, in perioada 2-9 octombrie, cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii „100, 1000, un milion de poveşti”. Ediţia din acest an este una specială, pentru că Teatrul Ion Creangă sărbătoreşte 45 de ani de existenţă. Festivalul are un caracter competitiv şi se adresează tuturor teatrelor din ţară şi din străinatate, care au in repertoriul lor spectacole pentru copii. Evenimentul este structurat pe două secţiuni adresate categoriilor de varstă: 1-4 şi 4-12 ani.

Festivalul Internaţional al Filmului „Document. Art.”, la Otopeni


Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Artă, Ecologie şi Turism „Document. Art.” are loc, incepand de astăzi şi pană pe 2 octombrie, in Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Manu” din Otopeni. Evenimentul include proiecţia a 45 filme intrate in competiţie, a unor documentare incluse in secţiunea paralelă, conferinţe de presă ale unor regizori străini, vernisarea expoziţiei de pictură Dan Isăilă şi Orlando Năstase, a expoziţiei de artă fotografică Bogdan Militaru, precum şi vizitarea unor obiective turistice din Bucureşti şi judeţul Ilfov. In cadrul festivalului va fi marcată aniversarea a 200 ani de la naşterea compozitorului Fryderyk Chopin, precum şi cei 90 ani ai artistei cubaneze Alicia Alonso. Festivalul a fost lansat in 1994 sub numele de 'TourFilm”, la iniţiativa lui Nicolae Luca, şi a fost unul dintre primele evenimente de acest gen organizate in Europa de Sud-Est, cu scopul promovării filmului turistic şi al cunoaşterii realizărilor altor şcoli naţionale de film documentar.

Expoziţie de cristale, la Cluj


La Muzeul de Artă din Cluj Napoca va avea loc, incepand de maine, Expoziţia Mineralia. Timp de trei zile vor putea fi admirate pietre semipreţioase şi preţioase, pietre şlefuite şi geme. In plus, cei peste 25 de expozanţi vor etala bijuterii confecţionate din coral, perle, sidef sau chihlimbar. De asemenea, vor fi expuse cristale, colecţii didactice, cărţi şi enciclopedii din lumea mineralelor. Expoziţia va fi deschisă vineri şi sambătă, intre orele 10:00 şi 19:00, iar duminică intre orele 10:00 şi18:00

60 de artişti la Bienala Tinerilor Artişti de la Bucureşti


Circa 60 de artişti din 20 de ţări expun, intre 8 octombrie şi 7 noiembrie, la Bienala Tinerilor Artişti de la Bucureşti. Ajuns la cea de-a patra ediţie, evenimentul se desfăşoară sub sloganul "Police the police" şi cuprinde secţiuni noi de film şi fotojurnalism. Bienala se va desfăşura la Palatul Ştirbei şi testează tensiunea care se creează intre două noţiuni problematice: supravegherea şi subvegherea. Deschiderea expoziţiei va avea loc pe 8 octombrie, fiind precedată de un simpozion cu titlul "Catcher in the Eye. Despre practici creative incorecte, dispozitive şi strategii ale subvegherii". Evenimentul urmăreşte promovarea creaţiei tinere, precum şi o mai bună reprezentare a artei contemporane romaneşti pe plan local şi internaţional.

Artişti renumiţi, ateliere şi filme, la eXplore dance festival


Festivalului eXplore dance incepe maine la Bucureşti cu spectacolele unor artişti renumiţi dar şi cu filme despre dansul contemporan. Cea de-a cincea ediţie a festivalului internaţional de dans contemporan se va desfăşura sub genericul "What Next?" şi va prezenta, timp de zece zile, 14 reprezentaţii de dans contemporan semnate de coregrafi din Romania, Serbia, Franţa, Austria, Olanda, Marea Britanie, Belgia, Italia şi Germania. Printre cei mai importanţi artişti invitaţi se numără compania belgiană Ultima Vez. De asemenea, in festival vor fi prezente şi două spectacole romaneşti, realizate in colaborare cu artişti străini: "EIO" de Maria Baroncea, Eduard Gabia şi Dragana Bulut, şi "Posthuman" de Florin Flueraş, Iuliana Stoianescu şi Valentina Desideri.

Film şi muzică in expoziţia „Dracula - voievod şi vampir”


Ansamblul Einuiea va susţine duminică, 3 octombrie, un recital inedit, pe durata proiecţiei filmului 'Nosferatu, simfonia groazei', din cadrul expoziţiei 'Dracula - voievod şi vampir'. Evenimentul are loc la Muzeul Naţional de Artă al Romaniei. Concertul şi proiecţia filmului au loc in ultima sală a expoziţiei, dedicată evoluţiei imaginii lui Dracula şi a vampirilor in cinematografia mondială. Acest spectacol ? un tandem de muzică şi film - face parte dintr-un proiect care constă in proiecţia, in spaţii neconvenţionale, a unor filme mute din arhivele cinematografiei mondiale. Aceste filme sunt insoţite de muzică originală, interpretată live. Expoziţia 'Dracula - voievod şi vampir' rămane deschisă pană duminică, 10 octombrie.

Romanca Liliana Lazăr şi-a adjudecat premiul celor cinci continente ale Francofoniei


Romanca Liliana Lazăr a caştigat ediţia din acest an a concursului literar susţinut de Organizaţia Internaţională a Francofoniei 'Prix des cinq continents de la Francophonie' pentru romanul intitulat 'Terre des Affranchis' / Pămantul celor eliberaţi. Premiul, in valoare de 10.000 de euro, va fi acordat vineri, 22 octombrie, la Chateau de Chillon, Montreux, in Elveţia. Juriul a considerat romanul Lilianei Lazăr 'o poveste crudă, politică şi metafizică, unde, in lupta dintre bine şi rău şi in faţa brutalităţii faptelor, nu există mantuire'. Liliana Lazăr este născută in anul 1972 in Romania şi locuieşte in prezent in Franţa. Ea a mai fost distinsă in martie anul acesta cu premiul literar 'La Premiere' din Belgia, pentru acelaşi roman.

Cesaria Evora revine in Romania


Cesaria Evora, cantăreaţa din Insulele Capului Verde, revine in Romania in turneul de promovare a albumului 'Nha Sentimente'. Ea va susţine două concerte - unul la Braşov, pe 15 octombrie, şi al doilea in Bucureşti, pe data de 18 octombrie. Supranumită 'Diva desculţă' , Cesaria Evora, este cea mai cunoscută cantăreaţă de morna, un melanj intre fado portughez şi blues. Ea cantă intotdeauna desculţă, in semn de solidaritate cu femeile şi copiii săraci din ţara sa. La inceputul acestui an, artista a fost decorată, la Paris, cu 'Legiunea de Onoare', cea mai inaltă distincţie civilă a Franţei. Cesaria Evora va canta pentru a cincea oară in Romania.

"Star Wars", va fi relansata in versiune 3D
 

Creatorul seriei, regizorul şi producătorul american George Lucas, a anunţat relansarea in versiune 3D a celebrei serii STAR WARS. El fost inspirat pentru acest demers de succesul filmului "Avatar" - instalat confortabil pe primul loc in topul incasarilor din toate timpurile. Seria "Star Wars" a fost lansată in 1977 si a creat un veritabil fenomen social, filmele cu acest titlu inspirand carti, jocuri video, seriale de televiziune şi teme de discuţie in cadrul unor fan-club-uri cu sute de mii de membri in toata lumea.

Romania la Targul de Carte de la Frankfurt


Romania va avea propriul stand la Targul de Carte de la Frankfurt care se va desfăşura intre 6 şi 10 octombrie. Evenimentul este principalul loc de intalnire pentru actorii cei mai importanţi ai industriei editoriale din intreaga lume. Cu mii de expozanţi din peste o sută de ţări, targul propune, in fiecare an, un program dens şi variat, adresat atat editorilor, cat şi industriilor complementare. Anul acesta, unul dintre subiectele principale ale Targului de Carte de la Frankfurt este digitizarea cărţilor, căreia ii este dedicat un program profesional special, numit 'Bune practici - noi idei'. La standul romanesc, sunt aşteptaţi scriitorii Gabriel Chifu, Dan Lungu şi Varujan Vosganian, care vor susţine lecturi publice, in romană şi germană, din cărţile lor cele mai recente. Vor avea loc, de asemenea, lansări de carte sau lecturi ale scriitorilor Nora Iuga, Horia Garbea, Karin Gundisch, Joachim Grem şi Adriana Carcu.

Lady Gaga vrea castel


Cantăreaţa americană Lady Gaga intenţionează să işi cumpere un castel in Marea Britanie, după ce va incheia turneul mondial intitulat Monster Ball Tour. Excentrica artistă americană s-a indrăgostit de peisajele rurale din Marea Britanie şi intenţionează să calce pe urmele "reginei muzicii pop" Madonna, cumpărandu-şi o locuinţă la ţară. Cantăreaţa americană a declarat că adoră tradiţionalul preparat "fish and chips" şi că ii iubeşte pe muzicienii britanici. Lady Gaga are 24 de ani şi este caştigătoare a două premii Grammy. Ea este considerată una dintre cele mai interesante şi originale artiste din noul val şi se bucură de un imens succes comercial.

"Misiune: Imposibilă", patru, la Dubai


Cel de-al patrulea film din franciza "Misiune: Imposibilă", in care Tom Cruise va juca din nou rolul super-spionului Ethan Hunt, va fi turnat parţial in Dubai. Pelicula va fi regizată de Brad Bird, cunoscut pentru premiatul "Ratatouille? şi va fi lansată in decembrie, anul viitor.

Vaya con Dios revine şi ea in Romania


Vaya con Dios revine in Romania, pentru un concert care va avea loc pe 11 noiembrie in capitală. Povestea formaţiei a inceput in Belgia, in urmă cu mai bine de 20 de ani, insă lansarea la nivel mondial s-a produs in 1990 cu albumul "Night Owls". Band-ul s-a destrămat după caţiva ani iar revenirea la muzică s-a produs in 1999, cu albumul "Purple Prose", şi apoi, in 2004, cu "The Promise", care include hiturile "Je l'aime, Je l'aime" şi "Don't Deny". In 2006, a fost lansat cel mai important album al trupei, "The Ultimate Collection". Materialul recompune istoria celei mai cunoscute formaţii belgiene, care şi-a menţinut popularitatea de-a lungul anilor in randul a milioane de fani europeni. Biletele pentru concertul de la Bucureşti s-au pus deja in vanzare.

 

Sursa: Radioromaniacultural.ro

 

Afisari: 2525
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter