Se încarcă pagina ...

Masă rotundă pe tema Bioeconomiei. Întâlnirea agricultorilor cu inventatorii si producătorii

Data publicarii: 21.06.2020 07:02:00

 

În data de 11.06.2020, la invitaÈ›ia Forumului Inventatorilor Români, în sala de conferinÈ›e a companiei „ecoHornet” a avut loc o masă rotundă cu tema: „BIOECONOMIA - O ŞANSĂ  DE DEZVOLTARE DURABILĂ PENTRU ROMÂNIA”.

 

Au participat, prin reprezentanÈ›i, Forumul Inventatorilor Români (Dr. Alexandru Stănilă), AsociaÈ›ia ProfesioniÈ™tilor Români (Dr. Florian Colceag), Ministerul Agriculturii È™i Dezvoltării Rurale (Avram FiÈ›iu, secretar de Stat), Academia de StiinÈ›e Agricole È™i Silvice (Prof. Univ. Valeriu Tabără), Blocul NaÈ›ional Sindical (Dumitru Costin), Patronatul Investitorilor Autohtoni Români È™i Clusterul MedGreen (Iuliean HorneÈ›), Cooperativa Dacia Unită (Mihai Iulian Cuculas), Clusterul Nord-Est (Perino Baraga), AsociaÈ›ia Producătorilor de Cânepă (Puiu Ioan), Asociatia SUNE (Manuela Drăghicescu), alÈ›i producatori agricoli È™i industriaÈ™i cu interes în domeniu, ca È™i, din partea presei, Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România È™i revista CERTITUDINEA (Miron Manega), INEDIT Tv (Silviu Alupei) È™i NATURAL TV (George Grosescu).  

      În cadrul discuÈ›iilor s-au semnalat marile probleme ale agriculturii din È›ara noastră dar È™i efectele încălzirii globale.

     

SuprafeÈ›e mari, îngrijorătoare de teren, din diferite regiuni ale È›ării, sunt ameninÈ›ate cu deÈ™ertificarea (DOBROGEA, OLTENIA, BANATUL, sudul MOLDOVEI) , ele fiind afectate atât de seceta cât şi de lipsa resurselor de apă; se constată scăderea fertilităÈ›ii solului în ultimii 10 ani, cu consecinÈ›e dramatice asupra culturilor actuale (în special cultura mare) care nu vor putea fi susÈ›inute pe termen lung din asigurări agricole, fără existenÈ›a unui plan de combatere a creÈ™terii temperaturilor medii anuale, susÈ›inut de toate guvernele lumii.

         

În aceste conditii, oprirea încălzirii globale în contextul Dezvoltări Durabile, utilizarea Economiei Circulare È™i programele de BIOECONOMIE pot deveni soluÈ›ii vitale È™i eficiente de salvare a agriculturii româneÈ™ti. ParticipanÈ›ii la dezbateri, inventatori, producători agricoli, producători de tehnologii de echipamente au venit cu soluÈ›ii tehnice pentru realizarea unei strategii naÈ›ionale adevărate, de  refacere a fertilizării solului prin diferite mijloace tehnice, utilizând un întreg pachet tehnologic de soluÈ›ii complementare, recunoscute pe plan mondial.

 

ToÈ›i participanÈ›ii au subliniat necesitatea de alocare a unui buget naÈ›ional în cadrul proiectului european de BIOECONOMIE È™i utilizareaa tuturor surselor de finanÈ›are interne, de stat È™i privat, precum È™i externe, rambursabile sau nerambursabile, pentru trecerea de urgenÈ›ă la realizarea practică a măsurilor necesare de salvare a agriculturii autohtone în folosul Èšării dar È™i al Europei.          

           Au fost depistate È™i prezentate, în cadrul pachetului tehnologic, trei aspecte importante È™i aplicabile pe orice teren agricol, legate de ameliorarea È™i fertilizareaa solului: 

 

1. Oprirea apei în sol

       Prin folosirea biomasei excedentare ca sursă ecologică de ameliorator de sol, numit „Biochar”. Biocharul, este un cărbune activ, extras din masa lemnoasă sau vegetală, prin tratare termică controlată, în instalaÈ›ii de  piroliză (tratarea termică fără adaos de oxigen, cu obÈ›inerea a componentelor utile: combustibili, gaz de sinteză È™i biooil, o motorină inferioară È™i biochar). 

      Biocharul creează mediul propice fertilizării solului prin absorbtia de apă, a nutrienÈ›ilor pentru plante È™i a climatului necesar dezvoltării rapide a microorganismelor în sol.     

Cercetătorii pedologi au demonstrat că cel mai fertil teren din lume a fost creat artificial de precolumbieni, sub formă empirică de obÈ›inere a cărbunelui de tip mangal, în Golful Mexic, în urmă cu 2.500 de ani. Noua soluÈ›ie tehnologică de tratare termică în instalaÈ›ii tehnologice moderne de piroliză, autohtone, mobile chiar, ecologice, în flux continuu a biomasei excedentare, este o evoluÈ›ie necesară pe plan global, pentru oprirea carbonului în sol È™i refacerea fertilizării, pentru o agricultură eficientă È™i reducerea riscurilor climatice asupra culturilor pe termen lung.

       În acelaÈ™i timp, se produce reducerea costurilor de producÈ›ie. 

 

2. Fertilizarea solului cu fertilizatori naturali, bio, după o metodă de mare randament, cu soluÈ›ie apoasă, obÈ›inute după o tehnologie aparte, practicată cu foarte mult succes în întreaga lume, mai ales în America Centrală. 

 

3. Fertilizarea solului prin produse de microbiologie aplicată, în soluÈ›ie apoasă, specifice tipului de sol. Aplicarea cu drone a fertilizatorilor de tipurile 2 È™i 3, aceasta fiind soluÈ›ia cea mai economică È™i mai eficace. Producători de drone autohtoni au fost prezenÈ›i la discutii. Ca È™i potenÈ›iali producători de fertilizatori, după reÈ›ete aplicate pe mapamont.  

 

4. Identificarea a noi tipuri de culturi cu potenÈ›ial de creÈ™tere, cu soiuri româneÈ™ti tradiÈ›ionale care ar putea deveni culturi industriale de valoare mare, în domenii noi unde cererea este în creÈ™tere È™i valoarea produsă pe hectar este net superioară, având È™i un potenÈ›ial pentru export.  

 

5. IrigaÈ›iile alternative reprezintă o zonă specifică ce trebuie dezvoltate progresiv, mai ales pe zonele de practicare a agriculturii de mare randament economic recunoscut.  

 

        ParticipanÈ›ii au propus lansarea unui program naÈ›ional fertilizare a solului, cu un sistem de finanÈ›are pe toate căile disponibile dedicat tuturor formelor de organizare a agricultorilor, pentru combaterea efectelor secetei, a fertilizării solului, an de an, progresiv, pe baza unei strategii adevărate, pe termen lung. În acest context au fost schiÈ›ate grupuri de lucru, în parteneriat public privat, cu profesioniÈ™ti pe fiecare domeniu, specialiÈ™ti, pentru definitivarea acestei strategii nationale, pană la finele lunii septembrie. 

 

      Proiectele vor fi fundamentate È™tiinÈ›ific de ASAS È™i de institutele specializate care vor participa în elaborarea documentelor de aplicare È™i în cadrul unor clustere la programul de cercetare dezvoltare împreună cu fermierii.

      Avem plăcerea sa anunÈ›ăm constituirea deja a unui prim grup de lucru, permanent pentru dezvoltarea bioeconomiei È™i adaptarea la schimbări climatice. 

ToÈ›i participanÈ›ii au exprimat dorinÈ›a voluntară să îÈ™i aducă aportul la rezolvarea aceastei probleme cu caracter primordial pentru Èšară.


Alexandru STĂNILĂ

VicepreÈ™edinte Forumul Inventatorilor Români

 

 

Afisari: 352
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: iulian Hornet (Jun, Sun 21, 2020 / 09:48)
SC Shamanic Apothecary SRL
a finalizat testele pentru produsul sau "ELLE OIL'S dvb"

ELLE OIL'S dvb este confirmat, soluÈ›ia dezinfectanta ELLE OIL'S dvb este indicată în tratamentul adjuvant al afecÈ›iunilor sistemului respirator superior, inclusiv: nas, sinusuri, rinofaringe, rinită, infecÈ›ia cu Stafilococ (Staphylococcus aureus) în nas È™i Candida orofaringiana (Candida albicans), atât în faze acute, cât È™i cronice, ante È™i post-virală sau provocată de poluanÈ›ii mediului înconjurător; sindroame de gripă sau răceală; stare congestivă în sistemul respirator superior (sinuzita, disfagie, laringită È™i faringită, afonie, tuse), depisteaza si vindeca instantaneu cei mai puternici virusi si bacterii. Testele efectuate pe subiecti infectati sunt un miracol, rezultatele de depistare sunt imediate - 2 secunde, iar vindecarea 2-4 secunde.

Departamentul de Analize Fizico-Chimice si Controlul Calitatii al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutica "" I.C.C.F Bucuresti din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii a emis Certificatul de Analiza Nr 1/11.05.2020 si Studiul Microbiologic (Raport de Testare 11/2020) care atesta calitatea si eficienta produsului ELLE OIL'S dvb in igiena cailor respiratorii (nas, sinusuri, rinofaringe..) cat si in stari congestive ale acestora (testari microbiologice "" activitate microbiana), comanda 672/27.04.2020.

Analiza Fizico-Chimica s-a efectuat in conformitate cu prevederile Ph Eur. 9.0 monografia "ESSENTIAL OILS"
Flacoanele contin 1,4ml, costa 60 lei cu TVA si transport in Romania inclus.
Se pot cumpara direct de pe site: elleoils.com - relatii Tel. 0722661423 sau 0745050050,
Nume: iulian Hornet (Jun, Sun 21, 2020 / 11:11)
Sa tratam termic toate deseurile organice solide si lichide neutilizate care agreseaza mediu
Procesul de descompunere endoterm (piroliza) este curat cu emisii "zero".
Procedeul este de viitor, asigura descompunerea in materii prime: cărbune vegetal, compuÈ™i volatili È™i gaze combustibile a tuturor deseurilor organice solide si lichide neutilizate.

Sa nu uitam de BIOCHAR "Terra preta do Indio", o experienta fabuloasa de peste 2500 de ani.
Degradarea, epuizarea si eroziunea solului se produce prin introducerea la adancime a deseurilor agricole cu ajutorul plugului ("Nebunia aratului - Edward Faulkner").

Descompunerea deseurilor in sol produce; foamea de azot, emisii de metan, distruge nutrientii, slabeste rezistenta plantelor la boli, fiind apoi necesara o chimizare abundenta spre bucuria chimistilor si masinistilor.

Prin tratarea termica a deseurile agricole se obtin: bio-oil 30%, bio-gaz 20%, biochar 50%, astfel 1 tona paie de grau este mai valoroasa ca 1 tona de grau.

Biochar-ul este un carbune vegetal activ, este energia pamantului, un ameliorator si fertilizator pentru solurile nefertile sau secătuite de nutrienÈ›i, revigoreaza solurile desertificate, sporeste productivitatea agricolă È™i oferă protecÈ›ie împotriva transmiterii unor boli, este hygroscopic cu capacitate mare de a atrage È™i de a reÈ›ine apa in sol, scade considerabil aportul îngrăÈ™ămintelelor chimice si contribuie la atenuarea schimbărilor climatice prin sechestrarea carbonului
"Salvarea Planetei" nu mai este o idee, un proiect, o speranta, este o actiune concreta si acum.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter