Se încarcă pagina ...

Istorie

Ucraina sau drama românilor de la margine (III). Nasterea "Ucrainei"
24.04.2017 00:51, Col. (r) Dr. Mircea Dogaru
Dotată cu mental de cuceritor, marea ''naţiune culturală'' a ''ucraini'ilor'' revendica nu numai teritoriile româneşti în care rusificarea se produsese dar şi pe cele devenite ţintă a imperialismului rus. Potrivit ideologului Miron Korduba ''ucrainţilor'' li se cuvenea, la începutul secolului trecut, tot Maramureşul de la nord de Vişeu, întreg teritoriul românesc dintre Munţii Gutin şi Apa Turului, Bucovina întreagă, nordul ''Basarabiei'' dar şi Ardealul de Nord. Efervescenţa revoluţionară de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, ca să nu spunem concepţia lojelor masonice privind retrasarea frontierelor statelor pe planetă, având ca primă consecinţă Constituţia din 1905, a permis, în pofida rezistenţei majorităţii intelectualităţii ruse care milita pentru unicitatea poporului rus şi a limbii sale, extinderea mişcării ''ucrainiţilor'' şi în Rusia.
citeste tot >>
Ucraina sau drama românilor de la margine (II). Alte natiuni inventate: russinii si rutenii
21.04.2017 20:38, Miron Manega
Cele trei împărţiri ale Poloniei - din 1792, 1793 şi 1795 - , aduseseră Imperiului Romano-German, importante zone din Podolia, Pocuţia, Volhynia etc. regiuni cândva populate de români (volohi) şi, alături de polonezi şi malo-ruşi, populaţii şi popoare supuse rusificării, dar nemijlocit legate de istoria românilor, ca huţanii (huţulii), lituanienii şi primii români rusificaţi, aşa cum vom vedea - ''rutenii''. Cu excepţia goralilor din jurul Cracoviei şi lituanienilor, toţi aceştia se considerau ''ruşi mici'' sau ''russini''.
citeste tot >>
Ucraina sau drama românilor de la margine (I). Reţetele rusificării
19.04.2017 09:36, Col (r) Dr. Mircea Dogaru
Beneficiind de experienţa acumulată de înaintaşii săi, Petru I cel Mare (1696--1725), Ana Ivanovna (1730-1740), Ecaterina a II-a cea Mare (1762-1796) şi Pavel I (1796-1801), în deznaţionalizarea românilor refugiaţi (1711, 1739, 1774, 1792), înrobiţi (1650, 1661), deportaţi în teritoriile controlate de ţar (1739) şi a românilor cazaci (1739-1801), ţarul Alexandru I (1801-1825) a elaborat un amplu program de rusificare a românilor, potrivit principiului - ''Cumpără păstorul, că turma îl va urma''.
citeste tot >>
ESCROCHERIA SECOLULUI XX. Omul care a vândut Turnul Eiffel si fraierul care l-a cumpărat
07.04.2017 18:49
În mai 1925, un ziar din Paris publică un scurt articol despre starea deplorabilă în care se află Turnul Eiffel. La 36 de ani de la ridicarea să, turnul avea nevoie urgentă de reparaţii, iar autorul articolului era de părere că ar fi mai ieftin pentru guvernul francez să-l dărâme şi să-l vândă ca fier vechi decât să bage bani în întreţinerea lui. ''C'est la vie'' şi-au spus, probabil, cei mai mulţi cititori şi au trecut indiferenţi la ştirea următoare. Nu însă şi Victor Lustig. Acest individ de origine cehă, de o inteligenţă sclipitoare, cu un şarm aproape hipnotic, care vorbea cinci limbi străine şi care avea în spate o bogată carieră de escroc, a simţit imediat că aici e rost de o ''afacere'' extraordinară.
citeste tot >>
Odiseea osemintelor lui Mihai Viteazu, reconstituită după sursele istorice. "Necunoscutul de la Plăviceni"
04.04.2017 12:58, Miron Manega
În anul 2010, în curtea mănăstirii Plăviceni din fostul județ Romanați (astăzi, Teleorman), niște muncitori au descoperit, într-o surpătură de pământ, oasele frumos mirositoare ale unui bărbat foarte înalt. Scheletului îi lipseau capul, clavicula și coastele. Făcându-se legătura cu împrejurările dispariției trupului lui Mihai Viteazu, în 1601, și cu faptul că acesta nu a mai fost găsit, a apărut ipoteza tulburătoare că osemintele cu pricina ar aparține marelui voievod. Echipa IML, care s-a ocupat de investigarea cazului, a constatat că vechimea osemintelor corespunde perioadei în care a trăit Mihai Viteazu.
citeste tot >>
Fascinatia istorică a lui Vlad Tepes asupra rusilor. "Skazanie o Drakule voevode" , un best-seller reeditat în peste 22 de editii
21.03.2017 18:45, Miron Manega
Există o relatare destul de utilizată ca sursă istorică, dar nemenționată prea des ca atare, despre personalitatea domnitorului Vlad Ţepeş, scrisă în Rusia la aproximativ zece ani după moartea acestuia. E vorba de manuscrisul miscelaneu al preotului copist Eufrosin de la mănăstirea rusă Kirillo-Belozersky, în care este inserat un capitol intitulat ''Skazanie o Drakule voevode'', adică ''Povestire despre Dracula voievod''. Datele, menționate în compilațiile sale de Eufrosin, sunt cuprinse între anii '60 și '90 ai secolului al XV-lea, ultima menționată fiind din octombrie 1491.
citeste tot >>
THE TIMES, 30 nov. 1867: "Românii au mai mult respect pentru idealurile lor măreţe decât alte popoare"
14.03.2017 09:52, Miron Manega
Pe 30 noiembrie 1867, la 9 luni după compromisul constituirii dualismului austr-o-ungar (februarie 1867), celebrul ziar THE TIMES publica un reportaj despre istoria din ultimele două milenii a românilor. Articolul apărea sub semnătura corespondentului din Austria al THE TIMES şi relata despre marile idealuri ale românilor, cel de a fi consideraţi descendenţi puri ai dacilor şi romanilor şi cel de unire a vechilor teritorii stăpânite de daci.
citeste tot >>
Vila Diodati din Elvetia, locul unde a început literatura horror. "Vampirul" si "Frankenstein
12.03.2017 10:04
În anul 1816 (considerat de oamenii de știință ''anul fără vară'', din cauza temperaturilor anormal de scăzute și a ploilor abundente), conacul a fost închiriat de poetul George Gordon Byron şi medicul său personal, John Polidori. Plecat din Anglia în urmă unor scandaluri de amploare, generate de un divorţ zgomotos şi de acumularea unor datorii imense, Lordul Byron s-a refugiat în Elveţia pentru a-şi găsi liniştea. De altfel, el este cel care a denumit vila aceasta ''Diodati'' (ea având, până atunci, numele de Villa Belle Rive).
citeste tot >>
Răscoala de la 1907 - manipulare geopolitică austro-ungară, instrumentată de la Cernăuti
06.03.2017 19:09, Miron Manega
S-au împlinit 110 ani de la izbucnirea cealei mai mari răscoale țărănești a secolului XX - răscoala de la 1907 - și încă suntem departe de a cunoaște totul despre cauzele reale ale acestei uriașe revolte care a cuprins întregul regat al României. Se știe însă că în spatele marilor mișcări sociale se ascund de cele mai multe ori interese oculte externe, unele cu caracter geopolitic și chiar globalist. Cel mai concludent exemplu din istoria modernă a Europei îl constituie revoluțiile pașoptiste, de la care România nu a făcut excepție. Un exemplu autohton este și răscoala de la 1907. Ea a avut două aspecte ocultate parțial sau total de istoria oficială: caracterul antievreiesc și caracterul geopolitic, prin amestecul efectiv al serviciilor secrete austro-ungare în politica statului român.
citeste tot >>
CUM A SCĂPAT DE LA DEMOLARE "COLOANA FĂRĂ SFÂRSIT". Resturile metalice urmau să fie predate la D.C.A
19.02.2017 23:03, Oliver VELESCU, istoric
Prezentăm mai jos odiseea birocratică prin care s-a hotărât, în 1952, salvarea de la demolare a Coloanei fără Sfârșit de la Tg. Jiu, a cărei transformare în fier vechi pentru DCA fusese dispusă de autoritățile staliniste care guvernau, la momentul acela, România. A fost meritul unor personalități decidente de la Comitetul pentru Artă și de la Academia R.P.R., care au au dat dovadă de multă abilitate pentru a evita demolarea uneia dintre capodoperele plastice ale umanității.
citeste tot >>
 
Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter