Se încarcă pagina ...

Un document care infirmă vinovătia lui Ion Antonescu în "pogromul" de la Iasi

Data publicarii: 27.04.2015 09:58:00

Se consumă încă multă cerneală pentru a demonstra că în România a existat un holocaust împotriva populației evreiești. Se urmărește culpabilizarea statului român, a întregului popor și, în special, a șefului statului de la vremea aceea, Mareșalul Ion Antonescu. Iar vocile evreiești care contestă o asemenea culpă sunt bruiate sau estompate până la limita tăcerii.

 

În materialul publicat pe Wikipedia, enciclopedia liberă se afirmă foarte clar că „pogromul” din iunie 1941 a fost inițiat de Ion Antonescu:

„Pogromul de la Iași din 27 iunie 1941 și până pe 29 iunie 1941 a fost unul din cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, INIȚIAT DE GENERALUL ION ANTONESCU (s.n.), secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din orașul   Iași. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei”.

 

Depoziția Mareșalului la procesul din 1946 nu a contat, nu a fost luată în considerare, nici atunci, nici acum, nici măcar ca ipoteză de lucru pentru o înțelegere corectă a istoriei. Iată ce a declarat Ion Antonescu în fața președintelui completului de judecată: 

„Domnule Președinte, eu n-am știut niciodată, decât din Actul de acuzare, de 8.000 [de evrei], se spune. Acuma, domnul acuzator public vorbește de 10.000. În Actul de acuzare vorbește... n-am știut niciodată. Eu am știut de 2.000 care au fost băgați în gara Iași într-un vagon, presați acolo și au murit de asfixiere și m-am dus și am protestat [...]. M-am dus la Iași și am vorbit cu comandantul general german, pentru că Iașul era atuncea în zonă militară germană, acolo operau trupele germane și era și zona de front și tot Iașul era ocupat de germani, de trupele care trebuiau să treacă Prutul. Și atuncea m-am dus la Iași și am vorbit cu generalul german și i-am spus: „Dacă se mai repetă acest lucru, dau telegramă Führerului și las comanda frontului”. Și atunci, generalul german mi-a spus: „Vă asigur, domnule general, că nu se va mai întâmpla”. [...]

 

Majoritatea probelor directe și a documentelor care ar fi probat fără drept de apel nevinovăția mareșalului în privința acuzațiilor de Holocaust, au dispărut. Unele însă au scăpat ca prin minune și încep să apară. Unul dintre aceste este ordinul secret al generalului Ion Antonescu (era general la momentul acela) din data de 4 iulie 1941 și transmis tuturor unităților de poliție aflate în subordinea Ministerului de Interne. De altfel, explicția salvării acestui document este aceea că el se afla în arhiva Ministerului de Interne, nu în cea a Armatei, pe unde au cotrobăit „hoitarii”. Iată textul acelui ordin, care confirmă depoziția ulterioară a Mareșalului, în rușinosul proces din 1946:

 

 

„Domnul Ministru de Interne cu ordinul Nr. 4914 din 4 iulie a.c., strict secret, arată că Dl. General Antonescu, Conducătorul Statului, luînd cunoștință de cele întâmplate la Iași în zilele de 28. VI a.c. - 1.VII a.c., a dat ordinul următor:

            „Dezordinele întâmplate acum câteva zile la Iași au pus armata și autoritățile într-o lumină cu totul nefavorabilă, cu ocazia evacuării Basarabiei, a fost pentru armată o adevărată rușine că s-a lăsat insultată și atacată de evrei și comuniști, fără a reacționa. Rușinea este și mai mare când soldații, din proprie inițiativă și de multe ori numai în scopul de a jefui sau maltrata, atacă populația evreiască și omoară la întâmplare, astfel cum a fost cazul la Iași

            Neamul evreiesc a supt, a sărăcit, a speculat și oprit desvoltarea neamului românesc timp de câteva secole; nevoia de a ne scăpa de această plagă a românismului este de nediscutat, dar numai Guvernul are dreptul de a lua măsurile necesare. Aceste măsuri sunt în curs de aplicare și ele vor fi continuate după normele ce voiu hotărî. Nu este admisibil ca fiecare cetățean sau fiecare soldat să-și asume rolul de a soluționa problema evreiască prin jafuri și masacre.

            Prin asemenea procedee arătăm lumii că suntem un popor nedisciplinat și necivilizat și punem autoritatea și prestigiul Statului Român într-o lumină cu totul neplăcută. Opresc dar, cu desăvârșire orice acțiune pornită din inițiativă individuală și fac răspunzătoare autoritățile militare și civile de executarea întocmai a acestui ordin.

            Crime de asemenea natură constituie o pată rușinoasă pentru neamul întreg și ele sunt plătite mai târziu de către alte generații de cât aceia care le-a comis. Cei ce se vor abate ori s-au abătut dela ordinul de mai sus vor fi dați în judecată și li se vor aplica sancțiunile cele mai severe, prevăzute de lege”. 

Acest ordin va fi adus la cunoștința tuturor unităților polițienești din subordine,raportând de executare.

DIRECTORUL GENERAL AL POLIȚIEI STATULUI 

General de Divizie Em. Leoveanu”

 

Este clar că Ion Antonescu nu-i iubea pe evrei (cum, de altfel, nu-i iubea nici pe nemți, nici pe ruși). Dar la fel de clar este că n-a avut nicio implicare, nici personală, nici instituțională, în tulburările de la Iași, soldate cu moartea câtorva mii de evrei. Care, însă, mă îndoiesc să fi fost 13.266.

 

Nu știu cine a scris pagina din Wikipedia referitoare la „Pogromul de la Iași”. E scrisă însă vindicativ, cu întunecată pasiune, cu ură. Finalul acelei prezentări, în care Ion Antonescu, Mihai Antonescu, Constantin Vasiliu și Gheorghe Aexianu sunt numiți, apăsat, criminali de război, mi-a dat, pur și simplu, fiori:

„Condamnat la moarte la 17 mai 1946 de Tribunalul Poporului (din București), Ion Antonescu a fost executat la Jilava la 1 iunie 1946, alături de foștii colaboratori, CRIMINALI DE RĂZBOI (s.n.) Mihai Antonescu, fost ministru de externe și vicepreședinte al consiliului de miniștri, generalul Constantin Z. Vasiliu, fost subsecretar de stat la Ministerul de Interne (3 ianuarie 1942 - 23 august 1944) și Gheorghe Alexianu, fost guvernator al Transnistriei”.

 

Cât de „criminali” au fost cei executați la Jilava la 1 iunie 1946 istoria nu a dovedit încă. A dovedit, în schimb că regimul care a dictat execuția lor a fost un regim criminal. De aceea, cred, procesul acela ar trebui rejudecat, cu toate probele la vedere.

 

Citește și:

SERBAN ALEXIANU: Si cu tata cum rămâne?

PAUL GOMA: De ce tac evreii?

_____________________________________________

 

Afisari: 2555
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: ioana... (Apr, Mon 27, 2015 / 22:11)
Articolele dvs. sunt foarte interesante si instructive, domnule Miron Manega!...Ioana are, insa, un obicei foarte prost si ciudat...Inexplicabil, citind, se opreste la cate o fraza/ propozitie pe care o alege (Dumnezeu stie de ce!...) drept esenta a intregului mesaj al respectivei sciituri...

Ioana nu poate sa separe creatorul de...creatura:)...

De data aceasta stiti care e acea propozitie?

"Care, însă, mă îndoiesc să fi fost 13.266."

Cutremurator, intr-adevar...
Nume: ioana... (Apr, Mon 27, 2015 / 22:14)
corectare: scriituri in loc de sciituri
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter