Se încarcă pagina ...

Baronul secui JOSEPH FAY, 1919: "Poporul secuiesc va fi una din pietrele cele mai sigure la edificiul României Mari"

Data publicarii: 30.09.2014 00:53:00

 

Există un document istoric excepÈ›ional, ignorant sau ocultat de istorici. Atât de cei români, cât şi de cei maghiari. Pentru cei din urmă este de înţeles, pentru cei dintâi nu. Nici de înţeles, nici de acceptat. Este vorba de declaraÈ›ia baronului JOSEPH FAY, în numele secuilor din Transilvania, declaraţie prezentată în plenul Adunării DeputaÈ›ilor din februarie 1919. Ar fi de recomandat ca acest document să apară şi în manualul de istorie a secuilor, dacă acest manual este scris cu un minim respect pentru Adevăr.

 

Joseph Fay a fost doctor în drept internaÈ›ional, specialist în istorie È™i poliglot, a ajuns deputat al secuilor în primul parlament al României Mari („), prieten politic cu Octavian È™i Eugen Goga, Oct. C. Taslăuanu s.a., a devenind ulterior ambasadorul României la Tokio È™i Bruxelles. SoÈ›ia acestuia cobora din spiÈ›a lui Ioan Kemeny, general È™i principe al Transilvaniei (1660-l662). Este È™i autorul unor Memorii faimoase (publicate în 1856 de Academia Ungară), o excepÈ›ională cronică a Transilvaniei pentru o perioadă de treizeci de ani. TradiÈ›ia s-a continuat prin căsătoria lui Ștefan Fay (fiul) cu Voica Bogdan, descendentă mai multor familii domnitoare din Moldova – Bogdan, Cantemir, Sturza – È™i strănepoată a lui Grigore Ghika, ultimul domn al Moldovei.

 

Despre Joseph Istvan Fay vorbeşte, într-un interviu publicat în Ziarul Financiar, şi nepotul acestuia, scriitorul Ştefan Fay: ”Bunicul meu după Tată, Iosif de Fay, s-a nascut în Transilvania şi s-a căsătorit cu Gabriela Kemeny, descendentă din Ioan Kemeny. A fost mai intâi Capitan de Fagaras, apoi Principe al Transilvaniei. Ioan Kemeny se tragea din familia Micula de pe Somes cu numele maghiarizat in Kemeny. Iosif de Fay, la indemnul insistent al lui lui Octavian si Eugen Goga, al lui Octavian Tăzlăuanu si al altor mari patrioţi români, a fost deputatul secuimii din Odorhei în Parlamentul României, iar discursul sau în română pe care abia o învăţase pentru acea ocazie, pe 19 februarie 1920, nu numai că a fost ovaţionat, dar şi remarcat de Nicolae Iorga, pe atunci preşedintele Parlamentului. Regele Ferdinand i-a propus bunicului meu intrarea în diplomaţie. A fost numit responsabilul Legaţiei Române de la Tokyo şi, învăţând pe lângă alte 13 limbi şi japoneza, a fost ales de ansamblul Corpului Diplomatic din Japonia să ţină discursul la aniversarea Mikado-ului. Apoi a ajuns prim-secretar de ambasadă la Bruxelles unde se pare ca a fost asasinat. În orice caz, a fost găsit fără viaţă, în condiţii neelucidate. Pentru meritele sale, a fost decorat cu Coroana României, Steaua României şi Ordinul Soarelui Răsare al Japoniei”.

 

Din discursul deputatului secui Joseph (Iosif) Fay din februarie 1919 răzbate ideea că secuii au înÈ›eles comandamentele politice generate de Unirea Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918. Mai mult , parlamentarul promite că secuimea va deveni un factor important în consolidarea È™i dezvoltarea României Mari. Prezentăm mai jos declaraÈ›ia deputatului secui, reprodusă în „Dezbaterile Adunării DeputaÈ›ilor nr. 41/1919-1920“: