Se încarcă pagina ...

Motii din Apuseni cer socoteală Parlamentului pentru Avram Iancu

Data publicarii: 16.11.2015 20:50:00

Luni 16 noiembrie, o delegație a moților din Apuseni (Țara Moților și Țara Zarandului) a depus, la Parlament, un memoriu prin care aceștia cer socoteală parlamentarilor pentru tergiversarea proiectului de lege privind declararea lui Avram Iancu martir și erou național.

 

Proiectul a fost inițiat de scriitorul Laurian Stănchescu încă din 2012 și a fost votat, de ambele Camere, în februarie anul acesta. A fost respins însă de președintele Klaus Iohannis, care l-a retrimis în Parlament.

 

După ce a trecut din nou de Senat, proiectul s-a „pierdut” în Camera Deputaților, unde a fost blocat de UDMR (pe surse). În „contrapartidă”, același Parlament a votat, pe 10 noiembrie, Ziua Limbii Maghiare pe care, cu o grabă care nu-i e specifică, Președintele României a promulgat-o chiar a doua zi (11 noiembrie). Astfel, de acum încolo, Ziua Limbii Maghiare va fi sărbătorită în fiecare an, pe 13 noiembrie.

 

Tratamentul incorect și discriminatoriu față de Avram Iancu i-a jignit pe moți, care au trimis în Parlament o delegație cu un memoriu în care și-au exprimat, în cuvinte civilizate dar tăioase, profunda nemulțumire și indignare. Din delegație au făcut parte: Laurian Stănchescu (scriitor, inițiatorul proiectului), Bogdan Diaconu (președintele Partidului România Unită), Mădălina Corina Diaconu (jurnalist), Lucian Curelariu (fotoreporter) și Dumitru Manea (pseudonim Miron Manega).

 

Foto Lucian Curelariu

 

O copie a memoriului a fost înmânată și Ecaterinei Andronescu, care a promis delegaților că va vorbi personal cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea și se va interesa de soarta proiectului. Iată textul Memoriului:
 

Către

PARLAMENTUL ROMÂNIEI, Camera Deputaților

Domnului Valeriu Zgonea, Preşedintele Camerei Deputaţilor

 

Domnilor Parlamentari,

            Constatăm cu nedumerire și îngrijorare că simbolurile și modelele noastre naționale sunt ignorate  și chiar trădate, fie-ne iertată observația, de chiar aceia care ar trebui să le păzească și să le reprezinte, adică de aleșii noștri pe care îi plătim. Adică de Dumneavoastră.

            Nu înțelegem de ce românilor, fie ei moți, maramureșeni, moldoveni, bănățeni, olteni, dobrogeni, nu li se acordă un tratament egal cu cel al etnicilor reprezentați în Parlament de un ONG, adică al ungurilor. Nu avem nimic cu ei, atâta timp cât ne lasă în pace, dar iată că nu ne lasă. Noi așa credem căci, altfel, ar însemna că vina pentru ceea ce se întâmplă ar fi numai a Dumneavoastră, ceea ce ar însemna bai mare.

            Cum să înțelegem noi, moții - și noi, românii, în general - indiferența și chiar ostilitatea Dumneavoastră față de un simbol atât de românesc și atât de curat în conștiința noastră, cum este Avram Iancu, moțul nostru și românul nostru? Considerați Domniile Voastre că nu merită Avram Iancu cinstea de a fi declarat erou? Cât trebuie să mai aștepte la rând legea aceea prin care este declarat erou național, că din 2012 tot așteaptă, de parcă Iancu ar fi un proscris și un criminal, cum sunt alții, ai altor neamuri, cărora dumneavoastră le îngăduiți statui și monumente. Poate știți Dumneavoastră că Iancu s-ar face culpabil de o vină asemănătoare, dar atunci vă rugăm să ne spuneți, ca să aflăm și noi.

            Și poate nici nu am fi purces la acest memoriu, că noi suntem răbdători, știți, dacă nu ați fi votat, cu o grabă care ni se pare nelalocul ei, declararea oficială a Zilei limbii maghiare. Fie sănătoși ungurii și limba lor, dar pe noi când ne veți lua în considerare, că nu știm să fi greșit cu ceva, dacă nu cumva iubirea noastră pentru Iancu al nostru o fi vreo greșeală. Nouă ni se pare că atenția acordată nouă românilor, prin dezinteresul (sau ostilitatea) față de Avram Iancu, este un tratament inegal și necinstit, comparativ cu cea acordată conlocuitorilor noștri minoritari, ungurii.

Domnilor Parlamentari,

            Suntem nemulțumiși și tulburați și ne stau pe limbă vorbe pe care n-am vrea să le spunem, pentru că la noi vorbele devin fapte. Noi înțelegem și rațiunile de partid, că doară nu suntem proști, dar mai știm că orice compromis politic trebuie să aibă o limită, iar această limită este interesul național. Noi considerăm că Avram Iancu este o chestiune de interes național, de respect elementar față de propria istorie.

            De aceea, vă rugăm respectuos să vă faceți datoria de parlamentari români, aflați în slujba românilor, și să cumpăniți bine rațiunile de partid și rațiunile de interes național. Acordați atenția cuvenită celor pe care i-am delegat să ne reprezinte: domnul Laurian Stănchescu (cel care, în numele nostru, a inițiat în Parlament legea declarării lui Avram Iancu erou și martir național), doamna Mădălina Corina Diaconu, domnul Bogdan Diaconu, domnul Lucian Curelariu și domnul Dumitru Manea.

Vă rugăm, de asemenea, să ne răspundeți, prin domniile lor sau public, la următoarele întrebări:

1. Pe cine supără atât de tare Avram Iancu al nostru, de tot zăboviți cu supunerea proiectului de lege votului în Camera Deputaților?

2. Cine se opune promulgării acestei legi, în afară de Domnul Președinte al României?

3. Când veți binevoi să votați această lege? Noi am dori să se întâmple înainte de 30 noiembrie când, am aflat din presă, va fi o manifestație la Cluj pentru autonomia Ardealului, pentru care au murit mii de moți și milioane de alți români, ca să facă parte din România. Când, domnilor Parlamentari?

            În speranța că îngrijorările și dorințele noastre au fost bine înțelese, primiți, domnilor Parlamentari, respectele noastre încă răbdătoare.

 

 

 

Pe lângă memoriul moților, Laurian Stănchescu și Lucian Curelariu au depus și ei, fiecare, câte un memoriu individual:

 

 

  

 

 

Afisari: 1636
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter