Se încarcă pagina ...

Muzica

CONFESIUNILE UNUI OLTEAN DIN CANADA: SERGIU CIOIU (III). Cum împiedicăm muzica autentică să devină "muzică uitată"
17.03.2017 21:28, Sergiu Cioiu
România a fost şi este un teren al folclorului, iar românul rezonează la acest filon mioritic sau teluric care îl caracterizează, ce este original şi legat de aerul pe care-l respiră, de pământul pe care calcă şi joacă. Aproape toate cântecele de singurătate, doinele, baladele, chiuitura, cântecele de voie bună sau de petrecere, cele de jale, de dor, de ocnă, de cătănie, sunt ceea ce are mai pur şi mai aproape de suflet poporul nostru. În ceea ce priveşte muzica uşoară, muzica pop, jazul, cântecul dansant, șansonul sau cântecul poetic, e ştiut că anumite culturi au nu numai nostalgie, ci şi respect pentru ceea ce a marcat o anumită epocă în acest domeniu, atât de efemer, supus modelor şi, totodată, demodării.
citeste tot >>
CONFESIUNILE UNUI OLTEAN DIN CANADA: SERGIU CIOIU (II). Primarii se schimbă, cântecele rămân
30.12.2016 20:10, Sergiu Cioiu
A te menține pe val e o chestiune de structură, de talent, de farmec, de repertoriu, de interesul ce-l poate suscita, atît repertoriul, cît și maniera sau stilul interpretului dar, mai ales, de prezența lui în actualitate, în mijlocul evenimentelor, ce se petrec în showbiz. Nu știu și nu cred că pe vremea aceea putea fi vorba de showbussines, în România noastră cea mioritică și frumoasă ca-ntr-un bazm. Dar oamenii erau atenți și bucuroși să-l asculte pe un Dan Spătaru, să o urmărească pe tînăra aceea cu ochi surprinzător de albaștri, Margareta Pâslaru - de-i ziceau, deja, ''Margareta'' - sau să-i asculte pe Ion Dolănescu și Maria Ciobanu, cu mic cu mare umplînd chiar și stadioane. Prezența mea în acea actualitate a durat aproape 20 de ani. Apoi, pauză. O pauză ceva mai lungă, în care nu am mai fost auzit.
citeste tot >>
CONFESIUNILE UNUI OLTEAN DIN CANADA: SERGIU CIOIU (I). De ce Loredana?
21.12.2016 19:59, Sergiu Cioiu
Venirea mea la București, în noiembrie, a fost legată de lansarea oficială a albumului, ''Sergiu Cioiu cântă Alexandru Mandy'', dar titlul albumului era ''Vântule! - și alte cântece''. Trecuseră 50 de ani de cînd acest cîntec a fost lansat la Festivalul Mamaia, sărbătoare a muzicii ușoare la acea vreme...''Cântecul Vântului'' a lansat fenomenul Mandy, autor de cântec, și pe Sergiu Cioiu, actorul, l-a adus în vizibilitate, în plutonul așa-ziselor vedete.
citeste tot >>
Sergiu Cioiu si întoarcerea la "locul său de pe pământ"
17.11.2016 10:45, Miron Manega
''Sunt un actor care cântă'', spune cu nejustificată modestie Sergiu Cioiu, una dintre cele mai proeminente voci ale muzicii ușoare românești din anii '70. N-are dreptate, căci este în egală măsură cântăreț și actor, așa cum au dovedit-o și o confirmă cariera și succesul. S-ar putea spune, parafrazându-l, că e un muzician care joacă teatru. Muzica marca Sergiu Cioiu s-a impus prin timbrul inconfundabil al vocii, prin textele extraordinar de pregnante și prin muzica lui Alexandru Mandi cu iz de șansonete, care nu a fost de nimeni mai bine și mai consistent expusă decât prin vocea Sergiu Cioiu.
citeste tot >>
LEONARD COHEN: "The Guests"
13.11.2016 13:27
Unul câte unul, oaspeții sosesc,/ Oaspeții trec prin mine/ cu inima deschisă - mulți,/ cu inima zdrobită - puțini// și nimeni nu știe unde se duce noaptea/și nimeni nu știe de ce vinul curge.// Oh, iubire, am nevoie de tine,/ am nevoie de tine,/ am nevoie de tine,/ am nevoie.../ Am nevoie de tine acum.// Și cei ce dansează încep să danseze/ și cei ce plâng încep să plângă
citeste tot >>
"CIOCÂRLIA" la Latin Grammy, în Las Vegas. ARA MALIKIAN, un Paganini pe arcuri
26.10.2016 01:20, Miron Manega
Omul-spectacol ARA MALIKIAN reinventează ''CIOCÂRLIA'' lui Angheluș Dinicu. Varianta lui interpretativă este un magnific show muzical și coregrafic în același timp, sugerând fie un spadasin în duel, fie un toreador în arenă. Sau un Paganini pe arcuri. Cunoscutul violonist armean de origine libaneză (s-a născut la Beirut, în 1968) locuiește în Spania - țara sa adoptivă - unde este concert-maistrul Orchestrei simfonice din Madrid. A cântat însă și cu alte numeroase orchestre de prestigiu: Tokyo Symphony Orchestra, Bamberg Symphony Orchestra, Zürich Chamber Orchestra, London Chamber Orchestra, Geneva Chamber Orchestra, Orchestra Sinfonica de Portugal, Chamber Orchestra of Tübingen, Belgrad Filarmonica, Toulouse Orchestra Camera, Armenia Filarmonica etc. A avut un concert și în România, anul acesta în mai, la Sala Radio.
citeste tot >>
TUDOR GHEORGHE: "Voi intră în politică doar atunci Guvernul va acorda 10% din PIB pentru cultură!"
11.02.2016 08:30, Dana Andronie
Dacă Vivladi are patru anotimpuri, Tudor Gheorghe are cinci: Primăvara, Vara, Toamna, Iarna și... Femeia. ''În privința anotimpurilor suntem doi artiști serioși: eu și Vivaldi!'', spune artistul. ''Chiar vreau să realizez un set de patru albume, care să se numească ''Anotimpurile mele'' Până atunci, pe 3 martie, la Sala Palatului, Tudor Gheorghe ne va prevesti anotimpul trezirii la viață, reluând ''Primăvara simfonic'', sub baghetă lui Marius Hristescu.
citeste tot >>
PENTRU REGINĂ SI TARĂ: "Sub Zodia Mariei"
20.10.2015 10:23, Miron Manega
Spectacolul ''SUB ZODIA MARIEI'' va fi reluat pe scena Teatrului de pe Lipscani pe data de 30 octombrie (ora 19,30), fiind ''încadrat'' cronologic de două mari evenimente istorice: data de 29 octombrie, când se împlinesc 140 de ani de la nașterea celei mai iubite regine a României, și data de 3 noiembrie când, la dispoziția Casei Regale, inima Reginei Maria (''Inima de la Balcic''), așezată în caseta originală, va fi transportată și depusă, pentru a-și continua somnul de veci, în locul în care ea a bătut pentru ultima oară: Castelul Pelișor de la Sinaia.
citeste tot >>
A cincea Marie si "Inima de la Balcic"
17.10.2015 11:31, Miron Manega
Data reluării spectacolului nu a fost aleasă întâmplător, el fiind programat la o zi după celebrarea a 140 de ani de la nașterea Reginei Maria (29 octombrie 1875), în jurul personalității careia a fost construit întregul spectacol. De asemenea, ''SUB ZODIA MARIEI'' precede cu 4 zile un moment cu semnificație de reparare istorică: pe data de 3 noiembrie 2015, inima Reginei Maria va fi dusă, în cadrul unei ample ceremonii militare și religioase, la castelul Pelișor de la Sinaia, locul în care această inimă a bătut pentru ultima oară.
citeste tot >>
De ce nu se cântă muzica lui Enescu la Festivalul International "George Enescu"?
01.09.2015 09:28
Festivalul Enescu este o investiție de valoare pe care o face România, dar se confruntă cu problema rușinoasă a lipsei partiturilor enesciene, ale căror drepturi de autor sunt deținute de două edituri franceze, spune Mihai Constantinescu, organizatorul evenimentului, într-un interviu MEDIAFAX. Mihai Constantinescu, directorul Artexim - o instituție publică a Ministerului Culturii prin care este organizat Festivalul Internațional
citeste tot >>
 
Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter