Se încarcă pagina ...

De ce nu se cântă muzica lui Enescu la Festivalul International "George Enescu"?

Data publicarii: 01.09.2015 09:28:00

 

Festivalul Enescu este o investiÈ›ie de valoare pe care o face România, dar se confruntă cu problema ruÈ™inoasă a lipsei partiturilor enesciene, ale căror drepturi de autor sunt deÈ›inute de două edituri franceze, spune Mihai Constantinescu, organizatorul evenimentului, într-un interviu MEDIAFAX.

 

Mihai Constantinescu – directorul Artexim, o instituÈ›ie publică a Ministerului Culturii prin care este organizat Festivalul InternaÈ›ional „George Enescu” – este omul din spatele cortinelor celui mai important eveniment muzical al României, care în acest an se desfăÈ™oară în perioada 30 august – 20 septembrie.

 

„România este È™i ea alături de celelalte forÈ›e culturale ale lumii È™i încearcă prin acest festival să îl promoveze mult pe Enescu, dar È™i cultura românească”, declară, în interviul acordat MEDIAFAX, Mihai Constantinescu, cel care organizează din 1991 acest eveniment.

 

DeÈ™i au trecut de atunci 24 de ani, Mihai Constantinescu spune că Festivalul Enescu continuă să se confrunte cu probleme delicate. Una dintre cele mai importante este lipsa partiturilor cu lucrările lui Enescu, ale căror drepturi de autor sunt deÈ›inute de editurile franceze Salabert È™i Enoch. În acest caz, spune Constantinescu, este necesară o campanie naÈ›ională.

 

El precizează că editurile franceze care deÈ›in drepturile de autor pentru lucrările lui Enescu ar fi dispuse să le vândă „È™i mâine”. „Problema este că cineva trebuie să le È™i cumpere sau trebuie să se înÈ›eleagă cu ele (cu editurile, n.r.)”, afirmă Mihai Constantinescu.

 

O altă dificultate cu care se confruntă Festivalul Enescu este aceea că BucureÈ™tiul nu este încă pregătit să facă faÈ›ă cu uÈ™urinÈ›ă organizării unui eveniment de o asemenea anvergură. Cele mai simple exemple date de Constantinescu în acest sens sunt problema parcării È™i cea a transportului de noapte. „Încă din punct de vedere al circulaÈ›iei sunt probleme, pe care noi evident încercăm să le rezolvăm (…) AÈ™a cum la niÈ™te meciuri de fotbal sau È™tiu eu ce se întâmplă pe stadioane se iau niÈ™te măsuri speciale, ar trebui È™i pentru festival să se ia măsuri speciale”, spune Mihai Constantinescu.

 

În ciuda unor astfel de aspecte, potrivit lui Constantinescu, Festivalul Enescu a reuÈ™it să se impună într-o piaÈ›ă care este destul de dificilă, dovedind că este o investiÈ›ie de valoare pe care o face România.

 

Astfel, publicul va putea să vadă la cea de-a XXII-a ediÈ›ie a festivalului patru dintre cele mai bune orchestre ale momentului – Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena È™i London Symphony Orchestra. De altfel, vor fi peste 60 de evenimente la Festivalul Enescu 2015, la care vor participa peste 2.500 de artiÈ™ti străini È™i în jur de 500 de artiÈ™ti români.

 

Printre vedetele festivalului se numără Filarmonica din Berlin, care vine în România după 18 ani de tatonări, È™i violonista Anne-Sophie Mutter, care va apărea pe o scenă românească pentru prima dată după 12 ani de discuÈ›ii cu organizatorii festivalului. „Sunt artiÈ™ti care au înÈ›eles greu că în România se desfăÈ™oară un festival important, la care e bine să vii”, explică Mihai Constantinescu.

 

Filarmonica din Berlin pune È™i cele mai multe probleme organizatorice, având în vedere că va veni la BucureÈ™ti cu o logistică imensă – 110 metri cubi de material È™i 11 tone de instrumente. De altfel, Filarmonica din Berlin este È™i cel mai scump „artist” al acestei ediÈ›ii, având un onorariu de 300.000 de euro pentru concertul extraordinar pe care îl va susÈ›ine pe 3 septembrie, la Sala Palatului, avându-l la pupitru pe legendarul dirijor Sir Simon Rattle.

 

În ciuda importanÈ›ei artiÈ™tilor care vin la Festivalul Enescu 2015, organizatorii nu au avut anul acesta solicitări inedite din partea lor. „În decursul anilor am avut un Nigel Kennedy care ne-a mâncat sufletul (…) E o mare diferenÈ›ă în comportament între Nigel Kennedy, de exemplu, È™i David Garrett (…) David Garrett n-a cerut nimic în plus, iar la Nigel Kennedy am avut de la sushi, la apă nu È™tiu de care, la temperatură nu È™tiu de care, la nu È™tiu câte cartoane de bere È™i lăzi de vin”, spune Mihai Constantinescu.

 

Bugetul ediÈ›iei din acest an a festivalului este de peste 8 milioane de euro (de la bugetul de stat, din vânzarea de bilete È™i sponsorizări). Din bugetul de stat se cheltuie pentru Festivalul Enescu 2015 o sumă de 28 de milioane de lei, dar, după cum spune Mihai Constantinescu, obrazul subÈ›ire cu cheltuială se È›ine, iar evenimentul a dovedit deja că este „o investiÈ›ie care merită”.

 

Constantinescu vorbeÈ™te în interviu È™i despre ediÈ›ia din 2017 a Festivalului Enescu, pe care o pregăteÈ™te, după retragerea lui Ioan Holender, alături de un nou director artistic, al cărui nume nu l-a dezvăluit, însă despre care a precizat că nu este român, că este tânăr È™i că este sigur că va fi apreciat în momentul în care va fi anunÈ›at de Ministerul Culturii.

 

Printre starurile ediÈ›iei din 2017 a Festivalului Enescu se vor număra pianistul chinez Lang Lang, care va veni pentru prima dată în România, È™i Scala din Milano, care va reveni la eveniment după 16 ani È™i va cânta o lucrare de George Enescu.

 

În legătură cu organizarea ediÈ›iei de peste doi ani, Mihai Constantinescu spune că, până la urmă, tot banul decide dacă se va face sau nu, iar dorinÈ›a sa este ca Parlamentul să aprobe bugetul festivalului. „Promisiuni sunt È™i sper că oamenii să înÈ›eleagă din ce în ce mai mult că e o investiÈ›ie care merită”, mai afirmă Mihai Constantinescu.

 

În ceea ce priveÈ™te viitorul, Festivalul Enescu va continua să se dezvolte, spune Mihai Constantinescu. Dar ne putem aÈ™tepta ca la un moment dat o să o vedem È™i pe soprana Angela Gheorghiu pe scena festivalului? „Doamna Angela Gheorghiu a fost invitată de trei ori. Decizia dânsei a fost de a nu veni. Acum, dragoste cu sila nu se face. Dacă dânsa, la un moment dat, o să considere că poate să vină în condiÈ›iile pe care le pune festivalul, cu mare plăcere va fi invitată”, precizează Constantinescu.

 

Sursă: România Breaking News

 

 

Afisari: 2341
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: altmarius (Sep, Tue 01, 2015 / 11:23)
dar se cinta muzica lui Enescu! A inceput festivalul cu "Rapsodia I''', iar astazi, Israel Philarmonic Orchestra (si Zubin Mehta) vor interpreta Vox Maris. Eu nu cred ca un asemenea festival trebuie sa interpreteze numai muzica lui Enescu, sau ne intoarcem la epoca "Cerbului de aur"?
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter