Se încarcă pagina ...

Opinii

Nesemnând o lege-simbol, Iohannis refuză să recunoască teritoriul României. Ca si Viktor Orban
08.06.2020 08:06, MIRCEA POPESCU
Parlamentul României a votat cu mare majoritate o lege cu o simbolistică aparte pentru români, Legea prin care la 4 Iunie să fie sărbătorită ziua la care s-au semnat la Trianon actele de recunoaștere internațională a granițelor României Întregite. Președintele României a refuzat să o semneze. Prin nesemnarea Legii sărbătoririi Trianonului, Klaus Iohannis, ca președinte al României, are o poziție incalificabilă. Este o recidivă. Să nu uităm că la ședința solemnă de la Parlament de pe 27 Martie 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la care a participat Casa Regală, Patriarhia, Academia, partidele, doar președintele României a lipsit.
citeste tot >>
Cel mai important gest prezidential din ultimii 30 de ani
01.05.2020 15:01, Miron Manega
Nu pot să mă dezic de opiniile mele, exprimate explicit și dur la adresa președintelui Klaus Iohannis. Nu pot și nici nu vreau, căci nu cred că un om, fie el și președintele unei țări, se poatre schimba peste noapte. Deci Klaus Iohannis rămâne pentru mine ceea ce am scris de-a lungul timpului. Ieșirea lui la rampă într-o problemă extrem de sensibilă pentru toți românii din lume a fost însă cel mai important gest prezidențial din 1990 încoace. Important în sensul cel mai lăudabil cu putință. Sancționarea - în sfârșit! - a celei mai aberante formațiuni politice din istoria României (și o dată cu ea, a adversarilor politici din ''marele PSD'') are, pur și simplu, o indubitabilă rezonanță istorică.
citeste tot >>
Precizări pe marginea unui odios fake cotrocean
29.04.2020 22:13, Col.(r) Dr. Mircea Dogaru
De două zile avem parte de ''indignări viforoase'' în media și în lumea politică, pe teme patriotice sensibile. Mai ''viforoase'' decât cele, autentice, ale tot mai regretatului Corneliu Vadim Tudor! Și nu putem să nu ne întrebăm: dar până acum unde ați fost, patrioților? Din 18 decembrie 2019 până în 16 martie a.c., spectrul politic românesc a fost preocupat, exclusiv, de promovarea/contracararea Anticipatelor și de cumpărări de voturi în Parlament. Iar media ''națională'' s-a ocupat exclusiv de Dincă din Caracal, un mafiot de doi bani din rețeaua criminală de răpit și traficat minore, și de diverse ''Veverițe''... Subiecte de ''Breaking News'' și de mare ''interes național''!
citeste tot >>
Opriti carantina!
11.04.2020 08:59, Prof. dr. h.c. KARIN MÖLLING
Cred că ceea se întâmplă acum se întâmplă mai mult sau mai puțin în fiecare iarnă. Acum doi ani a fost ceva notabil cu gripa. Testul pentru SARS-Corona 2 nu era pe atunci cunoscut. S-ar putea ca acest virus să fi jucat un rol. Nimeni nu știe. Vi se spune în fiecare dimineață câți oameni mor din cauza SARS-Corona 2. Dar nu vă spun câți oameni sunt afectați de gripă în această iarnă și câte morți a provocat... Ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Așa că lucrurile nu sunt puse în contextul care trebuie. Poate că nu ar trebui să ne agităm atât împotriva ideii ca tinerii să petreacă împreună și să se infecteze unul pe altul. Trebuie cumva să ne construim o imunitate. Cum se poate întâmpla acest lucru dacă nu avem contacte unii cu alții? Tinerii duc infecția mult mai bine.
citeste tot >>
Eminescu este jefuit si tulburat în linistea mortii sale...!
26.11.2018 11:20, Laurian Stănchescu
Într-un articol publicat în revista, ''Arhitectura'', în 1924, scriitorul Ioan Slavici făcea o extraordinară dezvăluire: ideea ridicării la Bucureşti a unei catedrale ''în care mulţi creştini pot să se roage împreună pentru binele obştesc'' aparţine poetului naţional Mihai Eminescu. Ea fost lansată în paginile ziarului ''Timpul'' imediat după anunţarea cuceririi redutei Griviţa, la 30 august / 11 septembrie 1877 de ostaşii români în cadrul Războiului de Independenţă.
citeste tot >>
DAN ALEXE - un mercenar rătăcitor
14.03.2018 10:13, Dumitru Pădeanu
Citindu-i o carte, ''Dacopatia și alte rătăciri românești'' - Editura Humanitas 2015, răsfoindu-i biografia şi ascultându-i nişte interviuri am părerea că nu e nimic mai mult decât un mercenar în căutare de stăpâni. Este convingerea mea personală, de cititor pe rânduri şi printre rânduri, de călător şi critic social, despre autorul volumului despre dacopati la care trebuie să adaug, de la început, că autorul este inteligent, educat, perfid şi mefistofelic, angajându-se numai la stăpâni ce plătesc foarte bine, indiferent ce i se cere să execute. Este punctul meu de vedere după atentă lectură. Fiind foarte bine înzestrat, cu abilitate, fără regrete sau remuşcări, poate îndeplini orice îndeletnicire, făcând parte din aceea categorie de indivizi superior dotaţi ce pot deveni foarte periculoşi când îşi transformă cutia craniană în cutia Pandorei şi o deschid!!
citeste tot >>
LANSARE DE CARTE: "Miracolul reîntregirii"
13.03.2018 23:34, Mihai Popescu
Homer ne spunea că vitejia eroilor trebuie cântată de sufletul luminos al poeților pentru ca ''vorbele înaripate'' să poată trece pragul nemuririi. Volumul de poeme al lui Christian Mocanu este închinat ''miracolului prea visat de Decebal, o Dacie independentă, Mare'', autorul mărturisind că ''m'au obligat strămoșii mei și Cerul să scriu istoria cum o simt eu'', despre sine spunând cu smerenie că este doar ''copistul ce le urcă'n curcubeu''.
citeste tot >>
Despre Dragnea-Iohannis-Vasilica sau transfomarea "binomului" în "trinom"
11.03.2018 19:04, Miron Manega
Întemeiată sau nu, notorietatea faptului că Liviu Dragnea este executantul obedient al ordinelor primite de la Moscova este în afara oricărui dubiu. La fel de notorie este obediența președintelui Klaus Iohannis față de Bruxelles. Deci stereotipurile raportărilor geopolitice erau Dragnea = Rusia, Iohannis = UE, ceea ce a generat și schema gândirii publice în privința celor două personaje politice. Desemnarea (de către Dragnea) și numirea (de către Klaus Iohannis) a noului premier (premieră istorică din toate punctele de vedere!) mă face să abandonez stereotipul amintit de care, mărturisesc, și eu eram contaminat.
citeste tot >>
Miron Manega - Secvenţe eminesciene
02.03.2018 09:00, Ionel NECULA
Deşi despre Eminescu s-a scris mult iar bibliografia poetului a devenit atât de bogată că nu mai poate fi parcursă într-o singură viaţă de om, nu se poate spune că s-a scris destul sau că subiectul poate fi considerat epuizat. Eminescu rămâne o fântână cu adâncimi genuine, niciodată secătuite, căci poetul are această proprietate de a se re-împrospăta continuu, din propriile sale izvoare cristaline, din care ţâşneşte apă curată şi limpede, dătătoare de luciditate şi de judecată sănătoasă. Orice nouă lectură a publicisticii sale se deschide altor descoperiri şi ne obligă la alte înţelesuri, nesesizate anterior. Poezia, dar mai ales publicistica sa, ne furnizează atâtea idei şi fapte lămuritoare privind devenirea românească încât putem spune că toate la un loc alcătuiesc un adevărat catehism al fiinţei româneşti şi al modului de fiinţare românesc.
citeste tot >>
Tudose, Dragnea si autonomia Tinutului Secuiesc
13.01.2018 22:36, Miron Manega
Declarația neașteptat de fermă a primului ministru Mihai Tudose, referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc, revendicată de UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România, PCM (Partidul Civic Maghiar ) și PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania), a descumpănit pe toată lumea. ''Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi sa sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept ca nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter