Se încarcă pagina ...

Opinii

MARIO VARGAS LLOSA: "În 2017, Nobelul pentru Literatură va reveni unui fotbalist"
18.01.2017 10:32
Această frază maliţioasă a lui Mario Vargas Llosa, el însuşi laureat Nobel, a apărut ca reacție la atribuirea Premiului Nobel pentru Literatură în 2016 lui Bob Dylan. Cuvintele sunt reproduse în revista franceză Magazine littéraire din decembrie într-un grupaj referitor la şocanta distincţie a juriului suedez. La rubrica lui de umor, François Bon imaginează un dialog cu cântăreţul american pe tema premiului. Bon: ''Aţi fost surprins?'' Dylan: ''Au fost amabili, nu sunt un pianist chiar aşa de bun''. Bon: ''Veţi primi banii cuveniţi?'' Dylan: ''Ştiu că Beckett a refuzat cecul, dar nu cântăm aceeaşi muzică''.
citeste tot >>
CACIALMAUA UNEI REABILITĂRI. Poezia "Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!", condamnată încă o dată la moarte
04.01.2017 13:16, Miron Manega
Unul dintre cei mai netrebnici și mai înșelători termeni juridici din legislația românească este acela de REABILITARE. Iar c0ea mai elocventă ilustrare a acestei netrebnicii este sentința din 4 mai 2011, a Tribunalului Bucureşti, în cazul dosarului de revizuire a condamnării lui Radu Gyr pentru poezia ''Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!'', prin procesul deschis împotriva Statului Român și a Ministerului Public de fiica sa, Simona-Carmen Popa, în iunie 2010. Calificativul de ''netrebnic'' nu se referă la termenul în sine, ci la modul în care a fost și este el instrumentat. Astfel, sentința dată de Tribunalul București nu a fost una de ACHITARE, ci una de REABILITARE, ceea ce a făcut ca, la recurs, Curtea de Apel București să respingă acordarea de daune morale reclamantei (Simona-Carmen Popa, fiica poetului).
citeste tot >>
Cibernetica psihologică si excelenta unui mod de gândire academic
21.12.2016 22:07, Dr. Ing. fizician Dumitru Grigore - Preot psiholog
Decernarea, vineri 16 decembrie 2016, a Premiului ''Constantin Rădulescu-Motru'' al Academiei Române pe anul 2014, la Secțiunea XII. FILOSOFIE, TEOLOGIE, PSIHOLOGIE ŞI PEDAGOGIE, profesorului univ.dr.ing. Titi Paraschiv și profesorului univ. dr. Viorel Iulian Tănase, pentru lucrarea Cibernetică psihologică, reprezintă o binemeritată recunoaștere academică a unei activități complexe de cercetare a celor doi autori, din experiența cărora, prin intermediul acestui excepțional studiu, ne putem și noi împărtăși.
citeste tot >>
ADRIAN COSTEA: Alegeri prezidentiale în SUA. Jurnal de campanie electorală
09.11.2016 22:40, ADRIAN COSTEA
În data de 7 noiembrie 2016, ora 21.23, cu o zi înainte de începerea alegerilor prezidențiale propriu-zise din SUA, Adrian Costea mi-a trimis ultimul său text de analiză a campaniei de alegeri. Textul este intitulat ''Nu mai sunt decât 24 h''. Zic că era ultimul text - respectiv concluziile - , întrucât, în toată perioada cuprinsă între 27.09.2016 - 20.10.2016 (perioada campaniei electorale), Adrian Costea mi-a trimis în timp real, adică imediat după fiecare confruntare dintre cei doi candidați, Hillary Clinton și Donald Trump, observațiile sale instant despre ceea ce a văzut și a perceput în timpul acelor dezbateri. Le-am păstrat și le public pe toate, așa cum mi-au fost transmise, pentru că mi s-au părut judiciose și consider că merită cunoscute.
citeste tot >>
Da, este posibil!
19.10.2016 00:57, Miron Manega
Citesc cu amuzament, pe internet, un articol ''sub acoperire'', care încearcă să creeze o fisură, o tulburare cât de mică, în rândul greviștilor de la Sanitas. Rezultatul e jalnic, căci se văd toate cusăturile croielii. Pe scurt, articolul este, mai mult ca sigur, comandat de cine-știe-ce ''dezbinator'' politic sau guvernamental și în niciun caz de conștiința autorului. Articolul este intitulat "Este posibil să faci grevă în sectorul sanitar pentru salariații din alt sector?" și a apărut pe site-ul ''Vocea Europei'' (sic!) în preziua grevei din Sănătate. Înainte de a comenta pe scurt cele scrise acolo, mă grăbesc să-i răspund ''întrebătorului'' așa: DA, ESTE POSIBIL SĂ FACI GREVĂ ÎNTR-UN SECTOR, PENTRU SALARIAȚII ALTUI SECTOR! Explicația este simplă și se numește SOLIDARITATE. Fără legătură, evident, cu Federația Solidaritatea Sanitară, care am înțeles că nu participă la această acțiune de... solidaritate.
citeste tot >>
Scena unei farse: Bob Dylan si Premiul Nobel pentru literatură
15.10.2016 15:30, DAN C. MIHĂILESCU
Mărturisesc brusc şi sincer că fac parte dintre cei pentru care Nobelul literar nu mai reprezintă demuuult altceva decât un mit cultural, un joc de societate întemeiat pe criterii geo-etno-politice şi care n-ar trebui să ne trezească suprareacţii de niciun fel. Nici extaz, nici agonie. De altminteri, orice premiu conţine un coeficient anume de aleatorism, fie, dimpotrivă, este rezultatul tactic deliberat al unei strategii perfect calculate.
citeste tot >>
Cel mai grav dosar al lui Klaus Iohannis a fost topit
02.10.2016 10:43, Miron Manega
Toată agitația mediatică privind casa obținută ilegal de Klaus Iohannis, înainte de a fi ceea ce este, pare făcută anume pentru a ascunde sub preș cel mai grav dintre dosarele sale, survolat destul de expeditiv de media mainstream. În data de 23.08.2014, revista CERTITUDINEA, preluând informații din spațiul public (Justițiarul.ro), publica articolul Klaus ''Iohannis, un nazist cu acte în regulă, candidat la președinție''. Reluăm pe scurt povestea acestei spețe.
citeste tot >>
UN MESAJ DIPLOMATIC CARE-TI DĂ FIORI: Putin donează 100 de euro pentru "Cumintenia Pământului"
27.09.2016 12:39, Miron Manega
Ambasada Rusiei a anunţat luni seara (26.09.2016) că a donat 100 de euro pentru ''Cumințenia Pământului''. Suma și gestul în sine sunt mai mult decât umilitoare, întrucât, într-un limbaj diplomatic extrem de sarcastic, ne comunică gradul de apreciere pe care îl are Rusia pentru România ca stat. Este ca și când ai da un leu de pomană unui cerșetor. Iar România s-a comportat realmente ca un cerșetor în cazul ''Cumințeniei Pământului''. Căci, în momentul în care lucrarea a revenit juridic stăpânilor de drept (oricât de discutabilă ar fi fost sentința) Guvernul trebuia, cu demnitate, s-o cumpere, pur și simplu, căci era vorba aici și de conștiința națională, și de imaginea României în lume, prin felul în care aceasta își apreciază patrimoniul.
citeste tot >>
NESIMTIRE NATIONALĂ SI RAFINAMENT FRANTUZESC: Casa de la Hobita si vinurile Brâncusi
21.09.2016 20:31, Miron Manega
Circula pe vremuri o definiție hazos-cinică a șampaniei, cum că aceasta este o băutură pe care o beau muncitorii prin reprezentanții lor. Butada se poate parafraza, înlocuind șampania cu prostia și definind-o pe aceasta din urmă ca fiind o caracteristică a poporului român, manifestată prin reprezentanții săi. Lucrurile stau ceva mai complicat, însă, la vîrful structurilor de putere, căci aici nu e vorba numai de prostie, ci și de lăcomie, răutate, cinism etc. și, mai ales infracționalitate sistemică.
citeste tot >>
De ce-aţi jurat, mă?...
17.09.2016 15:50, Miron Manega
Toţi oamenii politici din România, aflaţi în funcţii de demnitate - preşedintele ţării, toţi senatorii şi toţi deputaţii, toţi preşedinţii de Consilii judeţene, toţi primarii, toţi cei care conduc diferitele servicii secrete, parchetele generale şi direcţiile generale, ICCJ, CCR, chiar şi primul-ministru ''tehnocrat'' actual, inclusiv adunătura de ''tehnocraţi'' din actualul guvern, toţi au depus, în momentul în care au fost învestiţi în funcţii, Jurământul solemn de credinţă şi de apărare a unor cauze fundamentale, sfinte, faţă de ţara ai căror cetăţeni şi demnitari sunt, şi faţă de poporul român!...
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Carmen Sylva
I.L. Caragiale
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru

Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Dorel Vişan, Dumitru Grigore, Florian Colceag, Florin Chilian, Ion C. Rogojanu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Marius Ionescu, Mircea Coloşenco, Miron Manega, Nagy Attila, Sergiu Găbureac

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter