Se încarcă pagina ...

ADRIAN COSTEA: Alegeri prezidentiale în SUA. Jurnal de campanie electorală

Data publicarii: 09.11.2016 22:40:00

 

În data de 7 noiembrie 2016, ora 21.23, cu o zi înainte de începerea alegerilor prezidențiale propriu-zise din SUA, Adrian Costea mi-a trimis ultimul său text de analiză a campaniei de alegeri. Textul este intitulat „Nu mai sunt decât 24 h”. Zic că era ultimul text - respectiv concluziile - , întrucât, în toată perioada cuprinsă între 27.09.2016 - 20.10.2016 (perioada campaniei electorale), Adrian Costea mi-a trimis în timp real, adică imediat după fiecare confruntare dintre cei doi candidați, Hillary Clinton și Donald Trump, observațiile sale instant despre ceea ce a văzut și a perceput în timpul acelor dezbateri. Le-am păstrat și le public pe toate, așa cum mi-au fost transmise, pentru că mi s-au părut judiciose și consider că merită cunoscute. 

Voi începe cu ultima, cea din 7 noiembrie (cu o zi înainte de scrutin), pentru a confrunta concluziile și previziunile sale cu rezultatul concret al alegerilor. (Miron Manega)

 

 

Nu mai sunt decât 24h 

 

La ora actuală, poporul american s-a divizat în două mari grupuri: cei furioși și porniți împotriva lui Hillary Clinton și a elitelor care o susțin cu virulență și cei cărora le este frică de Donald Trump.

 

Oricum, 80% dintre alegători nu doresc altceva decât ca totul să se termine cât mai repede, ținând totuși cont că 40 de milioane de americani au votat deja.

 

Cei doi candidați, profund atipici, amândoi, au generat extrem de multă agresivitate, fapt care va avea multe și complexe consecințe.

În cazul în care la numărătoare diferența va fi mică între cei doi, atunci conflictul va fi mare.

Alegătorii lui Donald Trump, 74% dintre ei, au declarat că nu vor accepta niciodată o înfrângere.

Și ?

Ce vor face ?

 

La acest capitol, declarația lui Donald Trump este cât se poate de clară: „I will totaly accept the results of this great and historic presidential election – if I win !” 21.10.2016...

 

În „apărarea” lui Donald Trump, aș atrage atenția asupra faptului că în articolul 1 din constituția Chinei, scrie că țara este: „o dictatură democratică” (!!!).

Subiect extrem de vast, care ar necesita o dezbatere pe măsură.

 

Dar să revenim.

Acum, la sfârșitul acestei campanii, eu aș trage următoarele concluzii în privința personajului Donald Trump:

Un om cu imensă poftă și aviditate de putere, orgolios, vanitos, obsedat de a face și reface, vechi aventurier, temerar, un fel de cavaler medieval, inteligent, viclean, învingător avizat, instinctiv, intuitiv, pragmatic, independent, încăpățânat, exploziv, vulcanic, rebel, calculat și calculator, antrenat în ale supraviețuirii, popular, tradiționalist, patriot, atent, rapid, solitar, flexibil, rezistent la dat și încasat lovituri - mai ales sub centură - , brutal, dar și susținător înverșunat al meritocrației, în opoziție totală și violentă cu elitele lui Hillary Clinton, din care oricum el nu a făcut parte niciodată.

 

Să nu uităm nici faptul că este absolvent al unei școli militare (deci și șerif !), în care a intrat la vârsta de 13 ani, nici că a creat și a condus o emisiune de reality show, care a avut o audiență de peste 30 de milioane de telespectatori, și nici faptul că a construit un imperiu cu câteva zeci de mii de angajați.

 

Donald Trump este un fenomen care spune cu voce tare și răspicat cam tot ce ceilalți gândesc, dar nu au curajul să deschidă gura.

Straniu este și faptul că denunță, cu abilitate și ferocitate, un sistem de care a profitat din plin și pe care l-a exploatat cât l-au ținut puterile.

Se pare că rebelul din el tocmai s-a întâlnit cu rebeliunea care dospește demult timp în inima și sufletul americanilor.

Acest context, complet ieșit din comun, îl pune oare pe Donald Trump în poziția și postura zeiței Nemesis ?

Nu știu.

 

Donald Trump rămâne, totuși, un om imprevizibil, neîncadrabil și indefinibil.

După ce a fost mult timp democrat, a devenit republican, demonstrând și faptul că este capabil să transgreseze orice fel de graniță.

Pasionat de putere extremă, este capabil, cu adevărat, să schimbe fața întregii lumi. În această schimbare masivă o „Yalta bis” este mai mult decât garantată. 

 

Adrian Costea, 7 noiembrie 2016, ora 21:23

 

 

Iată, în continuare, „jurnalul de campanie” al lui Adrian Costea privind  alegerile prezidențiale din SUA, pe care le public așa cum mi-au fost trimise, adică scrise cu majuscule și în ordinea cronologică, cu precizarea datei, orei, minutului. Ele reprezintă materialul brut al concluziilor finale, impresiile și reacțiile de moment ale autorului, indignările, decepțiile, uimirile, perplexitățile. Toate acestea, introduse în procesul de analiză și sinteză rațională, au dus la concluziile, uneori în contradicție cu percepția inițială, ale textului anterior. Iată, deci, materialul brut al „jurnalului de campanie” electorală:


27.09.2016, ora 8.14

 

AM URMĂRIT DEZBATEREA ÎN DIRECT DIN U. S. A.


1. SCORUL MEU GENERAL
H.C. # 70 %
D.T. # 30 %

2. SCORUL MEU PENTRU SECTORUL ECONOMIC
H.C. # 55 %
D.T. # 45 %

3. SCORUL MEU PE POLITICĂ EXTERNĂ
H.C. # 75 %
D.T. # 25 %

 

4. ÎN PRIMELE 25 /30 DE MINUTE, D.T. A CONDUS DEZBATEREA, CLAR ȘI DESTUL DE PUTERNIC.
ÎN URMĂTOARELE 60 DE MINUTE, H.C. A LUAT CONTROLUL, CU O ATITUDINE ASCENSIONAL-PREZIDENȚIALĂ CLARĂ, CEEA CE D.T. NU A REUȘIT DELOC SĂ AIBĂ, RĂMÂNÂND BLOCAT ÎN UNIFORMA UNUI AFACERIST NOROCOS ȘI ABIL. INCONȘTIENT DE ACEST DEZAVANTAJ, S-A MAI ȘI ARUNCAT/ÎNGROPAT ÎNTR-O VASTĂ PLEDOARIE AUTODEFENSIVĂ, DEZVINOVĂȚINDU-SE NON STOP ȘI DIN TOATE PUTERILE PE TEME PERSONALE, LIPSITE DE ORICE INTERES NAȚIONAL. A RĂMAS, TIMP DE O ORĂ, BLOCAT UNDEVA ÎNTRE RIDICOL ȘI JENANT.

5. LA TOATE ATACURILE LUI D.T., H.C. A ȘTIUT SĂ RĂSPUNDĂ PE LOC, CU INTELIGENȚĂ ȘI ELEGANȚĂ. NU I-A RĂMAS DATOARE CU ABSOLUT NIMIC. A FOST EXTREM DE EVIDENTĂ EXPERIENȚA EI, DAR LA FEL DE EVIDENTĂ A FOST ȘI LIPSA LUI DE EXPERIENȚĂ. LA ORA ACTUALĂ H.C. ARE STATURA ȘI ANVERGURA NECESARE PENTRU A PRETINDE POSTUL DE PREȘEDINTE U.S.A. D.T. NU O ARE.

6. D.T. ESTE FĂRĂ DISCUȚIE UN ANTREPRENOR ÎNNĂSCUT. PENTRU TOȚI CEI CARE ÎȘI DORESC UN ASTFEL DE OM, EL POATE CREA CHIAR ȘI SENTIMENTE DE EUFORIE OARBĂ. ÎNSĂ AR FI SUFICIENT ?

7. H.C. A LĂSAT ȘI IMPRESIA CĂ POSEDĂ O OARECARE ÎNȚELEPCIUNE MATRIARHALĂ, PROTECTOARE, PENTRU CĂ ESTE LA CURENT CU ABSOLUT TOT CE SE ÎNTÂMPLĂ.

8. D.T. ARE ÎN MOD EVIDENT UN IMPORTANT POTENȚIAL, DAR NU A FOST EDUCAT SĂ-L EXPLOATEZE, NICI CORECT ȘI NICI COMPLET. ESTE FIE PREA MÂNZ, FIE PREA ARMĂSAR. PRACTICĂ CU DISPERARE O EXCESIVITATE CARE ÎL DILUEAZĂ, ÎMPINGÂDU-L ÎN JOS ȘI SPRE MANTINELĂ, O ZONĂ LIPSITĂ DE PRESTANȚĂ, ZONA CELOR CARE AU, DAR NU SUFICIENT. BUN, DAR NU SUFICIENT DE BUN.

 

27.09.2016, ora 17:44

 

TOATE CELE AUZITE ȘI VĂZUTE /CONSTATATE ÎN TIMPUL DEZBATERII PUBLICE, VOR ACȚIONA ȘI ÎN SUBLIMINAL, SCHIMBÂND, ÎN ORELE ȘI ZILELE URMĂTOARE, PERCEPȚIA MASELOR PRIVITOARE.
ELEMENTELE CARE VOR MODIFICA PERCEPȚIA MAI SUS POMENITĂ SUNT URMĂTOARELE :
NEDEPĂȘINDU-ȘI TIMPUL ACORDAT RĂSPUNSURILOR ȘI NEINTERVENIND PESTE ADVERSARUL SĂU ÎN CURSUL DEZBATERII, H.C. A CREAT IMPRESIA ATÂT DE CORECTITUDINE, DAR ȘI CĂ ȘTIE FOARTE BINE CE ȘI CUM FACE CEEA CE FACE.
DE AICI SE NAȘTE IMEDIAT ȘI CONVINGEREA CĂ S-A PREGĂTIT MINUȚIOS, CEEA CE ÎNSEAMNĂ SERIOZITATE, RESPONSABILITATE ȘI RESPECT FAȚĂ DE ȚARĂ ȘI, DECI, DE NAȚIUNE.
TONUL LUI H.C. A FOST CALM, PONDERAT, EGAL ȘI FĂRĂ URME DE AGRESIVITATE. LUĂRILE EI DE CUVÂNT AU FOST APROPIATE, POZITIVE, COERENTE, CURSIVE ȘI LA OBIECT, FĂRĂ URME DE EZITĂRI SAU GOLURI/POTICNIRI.
ÎN TOATE OBSERVAȚIILE DE MAI SUS, D.T. A ACȚIONAT EXACT PE DOS.
ÎN PLUS, EL A FOST PATETIC, CU UN DISCURS SUPRAAGLOMERAT DE VERBE ȘI ADJECTIVE VEHEMENTE ȘI IMPERATIVE, DAR ȘI DE BOGATE ȘI NENUMĂRATE GRIMASE, CARE-I TRĂDAU STAREA DE SPIRIT, EXTREM DE ÎNCORDATĂ, A UNUI OM CARE ESTE GATA SĂ SE IMPUNĂ CHIAR ȘI CU FORȚA. GESTICA SA SPUNEA ACELAȘI LUCRU. LA ACESTEA S-AU MAI ADĂUGAT ȘI LINSUL BUZELOR, DAR ȘI UN MIMAT INTEMPESTIV ȘI SACADAT BĂUT DE APĂ, DINTR-UN PAHAR APĂRUT BRUSC, DE SUBT PUPITRU  (?)
PE TOT PARCURSUL DEZBATERII, PRIVIREA SA A FOST ÎNTUNECATĂ ȘI DISPREȚUITOARE.
TOATE ACESTE ELEMENTE AU DAT ÎN FINAL IMPRESIA UNUI DISCURS DEZAGREABIL ȘI AMENINȚĂTOR.
CA SĂ NU MAI AMINTESC ȘI FAPTUL CĂ, LA UN MOMENT DAT, D.T. A ÎNCEPUT SĂ-ȘI FACĂ SINGUR COMPLIMENTE, CU UN VĂDIT APETIT DE AROGANȚĂ/AUTOPREAMĂRIRE.
AȘA S-A CREAT ÎN AER ȘI UN GUST AMAR ÎNSOȚIT ȘI DE O OARECARE VULGARITATE.
LA SFÂRȘIT, IMPRESIA A FOST CĂ H.C. A PLEDAT PENTRU O CAUZĂ X, ÎN TIMP CE D.T. NU A CĂUTAT ALTCEVA DECÂT SĂ-ȘI OMOARE ADVERSARUL.
TREBUIE TOTUȘI SEMNALAT UN DEZAVANTAJ /GHINION DE CARE D.T. S-A LOVIT ȘI DE CARE HABAR NU ARE.
MICROFONUL SĂU A FOST FIXAT GREȘIT, SUB NIVELUL SĂU DE ACCESIBILITATE NORMALĂ, CEEA L-A OBLIGAT SĂ FACĂ TEMENELE, DE FIECARE DATĂ CÂND ÎNCEPEA / TERMINA DE VORBIT. PE CÂND H.C. A RĂMAS DREAPTĂ ȘI NECLINTITĂ, D.T. A FOST NEVOIT SĂ SE APLECE /RIDICE PENTRU ABSOLUT ORICE INTERVENȚIE LA MICROFON. A FOST UN DU-TE-VINO NEÎNTRERUPT. SENZAȚIA CREATĂ ? UNA DE INDIRECTĂ PLECĂCIUNE/SUPUNERE/IMPLORARE ȘI CHIAR DE ÎNGENUNCHERE.
SUBTIL, DAR GRAV.

CEI NEHOTĂRÂȚI, CEI 18 % - 20 %, SE VOR LĂSA CONVINȘI FOARTE GREU. ACEȘTI OAMENI NU SUNT CAPTIVI. DIMPOTRIVĂ, SUNT RĂZVRĂTIȚI, SUSPICIOȘI ȘI LIPSIȚI DE ORICE URMĂ DE ENTUZIASM SENTIMENTAL. EI VOR PROMISIUNI DETALIATE, PRECISE, MULTE, MARI ȘI GARANTATE  (?).
VOR SÂNGE PENTRU VOTUL LOR.

SĂ NU NE AMĂGIM. D.T. ESTE ȘI RĂMÂNE UN ADVERSAR EXTREM DE PERICULOS. NU VREA ȘI NU ȘTIE SĂ PIARDĂ. POATE PROVOCA O CATASTROFĂ. NOROCUL ESTE CĂ NU-ȘI DĂ NICI EL SEAMA CÂT DE PERICULOS ESTE ȘI CE CĂRȚI REALE ARE ÎN MÂNA. AZI NOAPTE, DACĂ ERA BINE GHIDAT, O PUNEA LA ZID PE H.C. NU ȘTIE CUM SĂ-ȘI UTILIZEZE MUNIȚIA PE CARE O ARE ȘI CARE ESTE MORTALĂ.

 

28.09.2016, ora 17.20

 

DA, H.C. A CÂȘTIGAT PRIMA DEZBATERE, DAR NUMAI DIN PUNCT DE VEDERE TEHNIC.
TONUL SĂU SERIOS ȘI MĂSURAT, DE CENTRISTĂ APROAPE INSTINCTIVĂ, I-A PERMIS TIMP DE 90 DE MINUTE SĂ-ȘI ETALEZE, ÎN VĂZUL TUTUROR, DEOSEBITUL SĂU DEBIT ORATORIAL.
ACEST DEBIT ORATORIAL A AVUT EFECT ȘI DIN CAUZA FAPTULUI CĂ EL A FOST CONSTRUIT DE O INTELIGENȚĂ BINE ARTICULATĂ, BAZATĂ PE IDEI CLARE ȘI O ÎNDELUNGATĂ EXPERIENȚĂ.
H.C. A REUȘIT S-ȘI PĂSTREZE SÂNGELE RECE ȘI SĂ RĂMÂNĂ FERMĂ, FĂRĂ ÎNSĂ SĂ DEVINĂ DISTANTĂ SAU SEACĂ. DISCURSUL EI A FOST COMPACT, TRATÂND CU PRECIZIE O LARGĂ TEMATICĂ GENERALĂ.
PE TOT PARCURSUL DEZBATERII A FOST EVIDENTĂ VIZIUNEA SA OPTIMIST-POZITIVĂ, ÎN CEEA CE PRIVEȘTE VIITORUL.
O FEMEIE CARE SE COMPORTĂ DE O ASEMENEA MANIERĂ ȘI VIZEAZĂ UN ASEMENEA POST, ESTE TOTUȘI, PENTRU AMERICANI, O SCHIMBARE CULTURALĂ MAJORĂ.
ÎN ULTIMĂ INSTANȚĂ, FELUL EI DE A FI ȘI A COMUNICA A STRUCTURAT ÎNTREAGA DEZBATERE ȘI, ÎNCET-ÎNCET, L-A OBOSIT PE D.T., CARE A ÎNCEPUT, DUPĂ NUMAI 30 DE MINUTE, SĂ SE „DESCOASE” VIZIBIL PE LA ÎNCHEIETURI. H.C. A ȘTIUT SĂ PROVOACE, EVIDENȚIEZE ȘI EXPLOATEZE SUSPICIUNILE ÎN CEEA CE PRIVEȘTE VOLUMUL REAL AL AVERII LUI D.T., DAR ȘI VALABILITATEA CALITĂȚII DE MARE OM DE AFACERI. ÎN TOATE ACESTE ÎMPREJURĂRI, D.T. ȘI -A PIERDUT PE LOC CUMPĂTUL, IAR H.C. A ȘTIUT FOARTE BINE CUM SĂ PROFITE.
STILUL PROVOCATOR, VULGAR, INSOLENT ȘI JIGNITOR A LUI D.T. ESTE CONSIDERAT, DE CĂTRE ADEPȚII SĂI, UN SEMN DE MARE AUTENTICITATE, DECI DE VERIDICITATE, DECI DE VALABILITATE.
LA ORA ACTUALĂ, SE CONFRUNTĂ DE FAPT DOUĂ CONCEPȚII TOTAL DIFERITE ALE NOȚIUNII DE ȘEF:
1. H.C., ȘEF DE STAT SOBRU, COERENT, EXPERIMENTAT, INFORMAT ȘI SIGUR PE EL.
2. D.T., ȘEF DE TRIB, PASIONAT, PASIONAL ȘI COLERIC, CARE SE VAITĂ DE SUFERINȚELE ADEPȚILOR SĂI ȘI JURĂ SĂ-I RĂZBUNE, DEMOLÂND SISTEMUL ACTUAL.
DAR, DUPĂ MINE, SINGURA DIFERENȚĂ DINTRE CEI DOI, PRINTRE VOTANȚI, ESTE CĂ H.C. ESTE MAI PUȚIN DETESTATĂ DECÂT D.T. ATÂT.
EA ESTE TOTUȘI PERCEPUTĂ CA FIIND PRODUSUL PUR AL SISTEMULUI ULTIMILOR 30-40 DE ANI, PRODUS POLITIC CARE S-A ULTRAÎMBOGĂȚIT, PRIN ÎNSĂȘI EXPLOATAREA LA SÂNGE A SISTEMULUI AL CĂRUI PRODUS ESTE.
EPISODUL CU PNEUMONIA A RESCOS LA LUMINĂ PARTEA OPACĂ A LUI H.C. AR FI FOST FOARTE BINE PENTRU EA CA ACEST EPISOD SĂ NU EXISTE.
DEZBATEREA NU A LĂRGIT DELOC CÂMPUL VOTANȚILOR VREUNUIA DINTRE CANDIDAȚI. DE FAPT, NU A FĂCUT DECÂT SĂ-I RADICALIZEZE ȘI SĂ-I ÎNCĂPĂȚÂNEZE ȘI MAI MULT .
LUPTA RĂMÂNE APRIGĂ, DIN CE ÎN CE MAI DURĂ ȘI, PROBABIL, ȘI PERICULOASĂ PENTRU ENORM DE MULTĂ LUME.

 

10. 10. 2016 ora 10,12  
DEZBATEREA DINTRE H.C. ȘI D.T. , PE CARE AM URMĂRIT-O ÎN DIRECT

 

SCORUL MEU GENERAL
H.C. # 60 %
D.T. # 40 %

SCORUL MEU ECONOMIC
H.C. # 60 %
D.T. # 40 %

SCORUL MEU CARACTERIAL
H.C. # 60 %
D.T. # 25 %

ANALIZĂ GENERALĂ:
DEZBATERE PLINĂ DE INSULTE, ÎNTRERUPERI ȘI DE MULTE ȘI FOARTE PROASTE SURPRIZE.
NICIUNUL DINTRE CANDIDAȚI NU A CÂȘTIGAT TEREN ÎN FAȚA ALEGĂTORILOR INDECIȘI.
AMÂNDOI ȘI-AU REÎNTĂRIT, ÎNCĂ O DATĂ, BAZINUL LOR ELECTORAL.
URMĂTOARELE 29 DE ZILE VOR FI GRELE, PENTRU CĂ TOTUL ESTE ÎNCĂ POSIBIL, DEOARECE ALEGĂTORII FIECĂRUIA DINTRE CANDIDAȚI AU RĂMAS FERMI PE POZIȚIILE LOR.
LA INDECIȘI, PERICOLUL PENTRU D.T. VINE DE ACUM ÎNCOLO, DINSPRE POPULAȚIA EDUCATĂ ȘI DE CULOARE ALBĂ, CU PRECĂDERE DIN PARTEA FEMEILOR ALBE ȘI EDUCATE.
ESTE EVIDENT CĂ AMÂNDOI SUNT CEI MAI PROST VĂZUȚI CANDIDAȚI DIN TOATĂ ISTORIA U.S.A.
ÎN GENERAL, DEZBATEREA A FOST PLATĂ, DEZAMĂGITOARE, TOTAL NECONSTRUCTIVĂ ȘI CU O PRONUNȚATĂ TENTĂ DE REALITY SHOW.
NU ȘTIU CUM MAI POT URCA, CÂND AU COBORÂT ATÂT DE JOS.
CRED CĂ POPULAȚIA, CĂREIA NU I-AU MAI RĂMAS DECÂT 29 DE ZILE PÂNĂ LA ALEGERI, ESTE DIN CE ÎN CE MAI DEZORIENTATĂ, NEMULȚUMITĂ ȘI CU ADEVĂRAT ÎNGRIJORATĂ SĂ CONSTATE UNDE A PUTUT SĂ AJUNGĂ ȚARA PRESUPUSĂ A FI NUMĂRUL 1 ÎN LUME.
POPULAȚIA ARE ACUM NEVOIE SĂ DIGERE TOT CE S-A PUTUT ÎNTÂMPLA ÎN ULTIMELE 72 DE ORE.
AMERICA ESTE DIVIZATĂ, AȘA CUM EA NU A FOST NICICÂND.

D. T.
AGRESIV, SIGUR PE EL, OBRAZNIC, FĂRĂ LIMITE, INSULTĂTOR  (DE MAI MULTE ORI), AMENINȚĂTOR  (DE MAI MULTE ORI) ȘI ALUNECOS /MANIPULATOR, EVITÂND SĂ RĂSPUNDĂ LA ÎNTREBĂRI ȘI IMPUNÂND RĂSPUNSURI CARE NU AVEAU NIMIC DE-A FACE CU ÎNTREBĂRILE.
ȘI -A MANIFESTAT ȘI AROGANȚA, DAR A FOST ȘI DOMINATOR, CU O VĂDITĂ ATITUDINE DE MASCUL ALFA, UȘOR VIOLENT ȘI BRUTAL.
LIMBAJUL A FOST COLORAT, IRONIC ȘI SPECTACULAR, PE ÎNȚELESUL UNEI POPULAȚII SIMPLE, SIMPLISTE, NEEDUCATE ȘI ÎNECATĂ ÎN DIFICULTĂȚI MULTIPLE.
A ATACAT-O PE H.C. MULT MAI ORGANIZAT ȘI MULT MAI SUSȚINUT CA ULTIMA OARĂ.
PENTRU MOMENT, D.T. A STOPAT, CRED (?), „HEMORAGIA” CARE S-A DECLANȘAT ACUM 72 DE ORE.
SUFICIENT, PROBABIL, CÂT SĂ RĂMÂNĂ ÎN JOC, DAR NU SĂ CÂȘTIGE.
UN FEL DE ÎMPĂRAT DISPERAT, ÎNRĂIT ȘI FĂRĂ REGAT.
ÎNSĂ CEL MAI GRAV A FOST CĂ A ÎNDRĂZNIT SĂ O AMENINȚE PE H.C. CU ÎNCHISOAREA, DACĂ EL VA CÂȘTIGA ALEGERILE PREZIDENȚIALE. ACEST LUCRU ESTE O PREMIERA ABSOLUTA ÎN ISTORIA U.S.A.
ESTE VORBA DE O ATITUDINE FĂȚIȘ DICTATORIALĂ, DEMNĂ DE AFRICA ANILOR 1960 /1970.
ACEASTA ESTE O TEMĂ CARE, DACĂ H.C. ȘTIE SĂ O EXPLOATEZE, ÎN ZILELE URMĂTOARE, POATE DEMOLA  ÎNCĂ O BUCATĂ IMPORTANTĂ /DECISIVĂ, DIN BUNCĂRUL LUI D.T.
AU MAI EȘTI LA SUPRAFAȚĂ ȘI TENDINȚELE LUI ISLAMOFOBE, DAR ȘI CELE DISCRIMINATORII.
UN OM CU MULT POTENȚIAL, DAR EXTREM DE INPREVIZIBIL ȘI PERICULOS.
ÎN ULTIMĂ INSTANȚĂ, D.T. NU A FOST DECÂT EGAL CU EL ÎNSUȘI, CEEA CE ERA DE AȘTEPTAT.

H.C.
ȘI EA EGALĂ CU EA ÎNSĂȘI.
CALMĂ  (PREA), COERENTĂ, CALCULATĂ, CURSIVĂ, INFORMATĂ, DAR NU STRĂLUCITOARE, POATE CHIAR MULT PREA PLATĂ, ÎN FAȚA VULGARITĂȚILOR ȘI ATACURILOR FĂRĂ PRECEDENT ALE LUI D.T.
MĂ ÎNTREB: DE CE OARE H.C. NU L-A „ASASINAT” PE D.T., PENTRU CĂ AVEA ȘI DE CE, ȘI CU CE ȘI, ASTFEL, NEBUNIA S-AR FI OPRIT ACUM ȘI AICI.
???????????
A RĂSPUNS LA TOATE ÎNTREBĂRILE, DAR FĂRĂ SĂ CONVINGĂ CU ADEVĂRAT.
RĂSPUNSURILE EI AU FOST LIPSITE DE VLAGĂ ȘI AUTORITARĂ CONVINGERE.
ATUNCI CÂND A FOST AMENINȚATĂ CU ANCHETA FEDERALĂ ȘI TRIMITEREA LA ÎNCHISOARE, DE CĂTRE DESCREIERATUL  DE D.T., DIN NENOROCIRE PENTRU EA, A TĂCUT. PROBABIL DE COLOSALĂ UIMIRE. SITUAȚIA ESTE ÎNSĂ EXTREM DE GRAVĂ, DAR ȘI IREMEDIABILĂ PENTRU ÎNTREAGA SOCIETATE AMERICANĂ, CARE A FOST DATĂ DE D.T. CU CAPUL DE PEREȚI.
PE UNDEVA, H.C. NU A FĂCUT NICIUN EFORT CA SĂ AVANSEZE, CI S-A MULȚUMIT DOAR SĂ-ȘI PĂSTREZE CEEA CE CREDE CĂ ARE. VIITORUL IMEDIAT VA ADUCE CU EL ȘI ADEVĂRUL.

Completare:

O ZĂBOVIRE MAI ATENTĂ ASUPRA OMULUI D.T. ZICE CĂ :
S-AR PUTEA CA MIZERABILELE DECLARAȚII ALE CANDIDATULUI LA PREȘEDINȚIE SĂ NU SE FI ABSORBIT CU OCAZIA DEZBATERII RATATE DIN NOAPTEA TRECUTĂ ȘI SĂ REVINĂ PE PIAȚĂ, ÎN ZILELE URMĂTOARE.
CE ESTE CLAR, ESTE CĂ, PENTRU MOMENT, ESTE HAOS.
DURITATEA CU CARE CELE DOUĂ BAZINE SE CONFRUNTĂ PRODUCE CEVA CARE ARE AERUL FIE DE URĂ, FIE DE SCHIZOFRENIE, FIE DE AMÂNDOUĂ ÎMPREUNĂ.
ALEGĂTORII LUI D.T. SUNT ÎN STARE DE REVOLTĂ FAȚĂ DE PROPRIA LOR SOCIETATE, CARE I-A PUS ÎN GENUNCHI ÎN FAȚA GLOBALIZĂRII ȘI IMIGRAȚIEI, AMBELE, ÎN EGALĂ MĂSURĂ, DIN CE ÎN CE MAI GREU DE CONTROLAT, PE ZI CE TRECE.
DE UNDE ȘI FUZIUNEA DINTRE D.T. ȘI ALEGĂTORII SĂI: EI REBELI, EL REBEL, ÎNTR-O ȚARĂ ÎN CARE POPULAȚIA ADORĂ SUCCESUL STRĂLUCITOR ȘI DOLARII.
DIN ACEST MOTIV, D.T. ESTE PERCEPUT A FI UN FEL DE MILIONAR AL POPORULUI ASUPRIT, CARE MAI ȘI STRIGĂ ÎN GURA MARE TOT CE POPORUL GÂNDEȘTE, DAR SE CODEȘTE SĂ RECUNOASCĂ.
O FOARTE STRANIE IMAGINE DE SALVATOR DE NAȚIE, DE TEAPA LUI ROBIN HOOD.
ȘI CUM D.T. NU A FĂCUT PARTE NICIODATĂ DIN ADEVĂRATA ELITĂ AMERICANĂ, RĂMÂNÂND CONSTANT LA PERIFERIA ACESTEIA, AZI ACEST FAPT ÎI ÎNLESNEȘTE ALIPIREA DIRECTĂ CU ALEGĂTORII SĂI, MAI ALES CĂ AU STRICT ACELAȘI VOCABULAR BRUTAL, VIOLENT ȘI AMENINȚĂTOR.
PERSONAJUL D.T. , ESTE NARCISIAC, PROVOCATOR, EGOCENTRIC, ÎNGRIJORĂTOR, REVOLTĂTOR, EXPLOSIV, ÎNCĂPĂȚÂNAT, VICLEAN, EXPERIMENTAT ȘI PROTECTOR A TOT CE-ȘI IMAGINEAZĂ CĂ-I APARȚINE.
ȘI TOTUȘI, INDIVIDUL ESTE MULT MAI COMPLEX DE ATÂT ȘI, DECI, GREU DE EVALUAT. NU ARE NICIO IDEOLOGIE ȘI PROFITĂ CU TOATE DEGETELE ȘI MĂSELELE DE SISTEMUL PE CARE, DE ALTFEL, ÎL CRITICĂ.
LA ORA ACTUALĂ, POLITICA AMERICANĂ A DEVENIT UN ADEVĂRAT CIRC, ÎN MIJLOCUL CĂRUIA D.T. SE ÎMPĂUNEAZĂ, SCOȚÂND PENTRU AUDIENȚĂ CÂTE UN CUVÂNT BOMBASTIC, O DATĂ LA CÂTEVA MINUTE.
ASTA A FĂCUT ȘI NOAPTEA TRECUTĂ, CÂND S-A PLIMBAT NECONTENIT DE-A LUNGUL ȘI DE-A LATUL PLATOULUI, CA SĂ-ȘI MARCHEZE TERITORIUL, ȘI PENTRU CA TOATĂ LUMEA SĂ PRICEAPĂ CINE ESTE STĂPÂN ACOLO.
ACEST OM ESTE TOTUȘI O MAȘINĂRIE PERICULOASĂ, CARE ȚINE LA TERFELEALA, DREPT PENTRU CARE TREBUIE FĂCUTĂ FOARTE MARE ATENȚIE.
UN MASCUL DE MAIMUȚĂ, CU VASTĂ EXPERIENȚĂ ÎN ALE JONGLATULUI ȘI ALE GRIMASELOR, ȘIRET, AMBIȚIOS ȘI CU PIELEA F. F. GROASĂ. UN ADVERSAR DE TEMUT, PE CARE ORICUM L-AI LOVII, TOT ÎN PICIOARE CADE.

 

14.10. 2016, ora 01:31

 

NICIODATĂ, DIN 1945 ȘI PÂNĂ ASTĂZI, SITUAȚIA NU A FOST MAI GRAVĂ.
RUȘII AU RIDICAT MIZA FOARTE SUS.
NU NUCLEAR, DAR CONVENȚIONALUL ESTE UNDEVA PE ȚEAVĂ.
VOR URMA NEGOCIERI MARI, NUMAI ÎNTRE BĂIEȚII MARI.
ROMÂNIA VA AFLA CARE ÎI VA FI SOARTA, DE LA UN BULETIN DE ȘTIRI, AL UNEI TELEVIZIUNI  X.
O EPOCĂ S-A ÎNCHEIAT.

 

20. 10. 2016 ora 10,18
DEZBATEREA DINTRE H.C. & D. T.

 

1. SCORUL MEU GENERAL
H.C. # 55 %
D.T. # 40 %

2. SCORUL MEU ECONOMIC
H.C. # 55 %
D.T. # 50 %

3. SCORUL MEU ÎN SINCERITATE
H.C. # 50 %
D.T. # 50 %

4. SCORUL MEU ÎN EMIGRARE
H.C. # 45 %
D.T. # 50 %

5. SCORUL MEU ÎN OFENSIVĂ
H.C. # 35 %
D.T. # 60 %

6. SCORUL MEU ÎN PREGĂTIRE
H.C. # 65 %
D.T. # 40 %

7. SCORUL MEU ÎN CÂȘTIGAREA DE NOI VOTANȚI
H.C. # 0 %
D.T. # 0 % ( MINUS ! )

8. ANALIZĂ GENERALĂ.
O AMERICĂ DEZBINATĂ, ÎNTR-O TRISTĂ ȘI AMARĂ SEARĂ DE TOAMNĂ. DEZBATERE FĂRĂ STRÂNGERE DE MÂNĂ, NICI LA ÎNCEPUT ȘI NICI LA SFÂRȘIT.
AMÂNDOI FOARTE VAGI ȘI ÎNDEPĂRTAȚI DE TOATE PROBLEMELE REALE ALE ȚĂRII.
CREAȚIA DE NOI LOCURI DE MUNCA ESTE ACUM VITALĂ PENTRU U.S.A.
ESTE EVIDENT CĂ PLANEAZĂ O CIUDATĂ ȘI AMENINȚĂTOARE UMBRĂ PESTE ÎNTREG SISTEMUL AMERICAN, UMBRĂ SPRE CARE AMERICANII PRIVESC DIN CE ÎN CE MAI NEDUMERIȚI, DEZAMĂGIȚI ȘI ÎNGRIJORAȚI.
TOȚI CEI DORITORI DE SCHIMBARE ȘI DISPUȘI SĂ SE LUPTE PENTRU EA, SE VOR ÎNDREPTA SPRE D.T.
TOȚI CEI CARE DORESC SĂ PĂSTREZE CEEA CE ȘI CUM EXISTĂ, SE VOR ÎNDREPTA SPRE H.C.
UNA DINTRE CONSECINȚELE ACESTEI ULTIME DEZBATERI, ESTE CĂ H.C. ȘI-A PĂSTRAT BAZINUL EI DE VOTANȚI, DAR NU ȘI D.T.
CRED CĂ REPUBLICANII SUNT ÎN CLIPA DE FAȚĂ FOARTE NERVOȘI ȘI ÎNGRIJORAȚI DE ACEASTĂ ULTIMĂ PRESTAȚIE ÎN CARE D.T. S-A SINUCIS ÎN MOD INEXIPLICABIL.
ÎN CONTINUARE CUVÂNTUL „CIRC” PARE SĂ RĂMÂNĂ MAI DE ACTUALITATE CA ORICÂND.

9. MODERATORUL A FOST, DE ACEASTĂ DATĂ, DE CALITATE, DAR UȘOR AGRESIV, MAI ALES LA ADRESA LUI H.C.
ACEST MODERATOR A ÎMPĂRȚIT DEZBATEREA ÎN 11 CAPITOLE DISTINCTE : POSESIA ARMELOR DE FOC, AVORTUL, EMIGRANȚII, ECONOMIA, ALEGAȚIILE SEXUALE, PROBLEMELE FUNDAȚIEI CLINTON, LEGALITATEA ALEGERILOR, POLITICA MILITARĂ EXTERNĂ, BUGET/DATORII / TAXE ȘI „DE CE SĂ FIU ALES EU?”

10. D.T. - MASCUL TEMPERAMENTAL, DIFICIL, CHIAR CU EL ÎNSUȘI.
CRISPAT, ÎNCRUNTAT, ÎNCORDAT, DRAMATIC, PREOCUPAT, EZITANT /TEMĂTOR, DAR TOTUȘI GATA DE LUPTĂ.
MAI TAȘAT ȘI MAI DISCIPLINAT DECÂT ÎN ULTIMELE 2 DEZBATERI PRECEDENTE, DAR TOT INSULTĂTOR.
DENIGRATOAR AL ÎNTREGULUI SISTEM AMERICAN, INDIFERENT DE SECTOR.
STABIL ÎN PRIMELE 35/40 DE MINUTE, DUPĂ CARE S-A PRĂBUȘIT, INTRÂND NEPROVOCAT ÎNTR-O SPIRALĂ OBSESIONALĂ DE AUTOAPĂRARE, INUTILĂ ȘI DISTRUGĂTOARE.
BRUSC, S-A RIDICAT ÎMPOTRIVA A TOT ȘI A TUTURORA, INCLUSIV A FEMEILOR, MINORITĂȚILOR ȘI A CELOR DE LIMBĂ SPANIOLĂ, DAR ȘI ÎMPOTRIVA GERMANIEI, JAPONIEI ȘI ARABIEI SAUDITE.
DAR, CUM TOATE ACESTEA NU-L MULȚUMEAU, A MAI FĂCUT UN EFORT ȘI A REUȘIT SĂ IASĂ, DIN NOU, COMPLET DIN DECOR, ADĂUGÂND 4 NOI GAFE, CARE ÎL VOR URMĂRI PÂNĂ LA SFÂRȘITUL VIEȚII LUI:

·         A. LA UN MOMENT DAT, ENERVAT, A LĂSAT SĂ-I SCAPE EXPRESIA : "SUCH A NASTY WOMEN ", LA ADRESA LUI H.C.
ÎN MENTALITATEA AMERICANĂ, ACEASTA ESTE O INSULTA GRAVĂ ȘI O MITOCĂNIE LA ADRESA INDIRECTĂ A TUTUROR FEMEILOR.

·         B. LA ÎNTREBAREA MODERATORULUI, DACĂ VA ACCEPTA REZULTATUL FINAL AL ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, INDIFERENT CARE VA FI EL, D.T. A RĂSPUNS: " I'LL KEEP YOU IN SUSPENS ABOUT ACCEPTING ELECTION OUTCOME "...
UN RĂSPUNS FĂRĂ PRECEDENT ÎN ISTORIA U.S.A., CEEA CE ÎNSEAMNĂ CĂ D.T. ESTE GATA SĂ DINAMITEZE ÎNTREAGA CONCEPȚIE A AMERICANILOR DESPRE CE ESTE DEMOCRAȚIA ȘI CU CE SE MĂNÂNCĂ EA.
UN LIDER ESTE LIDER TOCMAI PENTRU CĂ ÎȘI ASUMĂ RESPONSABILITATEA CARE-I DECURGE.

·         C. LA O CONSTATARE FĂCUT DE H.C., D.T. A PLESNIT-O SEC : "YOU 'RE THE PUPPET ". .....
ALTĂ MITOCĂNIE, ALTĂ DOVADĂ DE EXCESIVITATE ȘI IMPULSIVITATE, CARE REAMINTEȘTE TUTUROR, DACĂ MAI ERA NEVOIE, CÂT DE PERICULOS POATE FI ACEST PRETENDENT.

·         D. ÎNTR-O ALTĂ FRAZĂ, PRONUNȚATĂ CHIAR DE D.T., S-A AUZIT, PRINTRE DINȚI, UN CUVÂNT CARE NU FACE PARTE DELOC DIN VOCABULARUL LIMBII ENGLEZE : „HOMBRE”...
ȚINÂND CONT DE CONTEXT, ACEST CUVÂNT ARE O CONOTAȚIE PROFUND INJURIOASĂ, LA ADRESA TUTUROR CELOR CARE SUNT DE LIMBĂ MATERNĂ SPANIOLĂ. DE CE ERA NEVOIE ȘI DE ACEASTĂ OFENSĂ SUPLIMENTARA? NU ȘTIU.
TOTUȘI, CÂND I-A SPUS LUI H. C. „DA, AI EXPERIENȚĂ, DAR AI O EXPERIENȚĂ PROASTĂ”, A VIZAT ȘI LOVIT JUST ȘI LA PUNCT FIX.
DACĂ ȘI CÂND VA PIERDE D.T., VA PIERDE NUMAI ȘI NUMAI PE MÂNA LUI.
AȘ ÎNCHEIA PRIN A SPUNE CĂ, DE ACEASTĂ DATĂ, D.T. S-A ARS.

11. H.C.: CURSIVĂ, VERTICALĂ, PREGĂTITĂ, SIGURĂ PE EA, CREDIBILĂ ȘI CONVINGĂTOARE, ÎN RAPORT CU D.T., DAR ȘI FOARTE VOCALĂ ÎN PROBLEMA AVORTULUI.
OCAZIE CU CARE A REAMINTIT DE VREMURILE ÎN CARE, ÎN ROMÂNIA, AVORTUL ERA INTERZIS.
PROTECTOARE, CLARĂ ȘI LA OBIECT.
FOARTE PREZIDENȚIABILĂ, TOT ÎN RAPORT CU D.T.
PRIN DISCURSUL SĂU PONDERAT, ȘI-A ATRAS FEMEILE ȘI COMUNITĂȚILE BĂLĂCĂRITE DE D.T.
H.C. A ZÂMBIT/RÂS DE 15 ORI, IAR D.T. NUMAI DE 2 ORI. DAR A BĂUT APĂ DE 6 ORI

AICI SE ÎNCHEIE ACEASTĂ ANALIZĂ.

 

Post Scriptum-ul redacției:

Donald Trump a învățat stilul comportamental agresiv de la Roy Cohn, "regele intimidării”

 

Vezi și „APROAPE TOTUL DESPRE SCULPTORUL ADRIAN COSTEA”

Afisari: 1113
Autor: ADRIAN COSTEA
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Aurelian Mușat (Nov, Fri 11, 2016 / 01:32)
Adrian Costea a simțit o nevoie organică de a analiza campania electorală din Statele Unite.
Pe de o parte, prin activitatea sa artistică dar şi/mai ales prin dezvoltarea propriilor afaceri, a fost pe acolo, pe la vârf, lângă importanţi oameni de afaceri şi şefi de stat, fiind adesea direct implicat în campaniile lor. Aşa i-a cunoscut pe Ronald Reagan, Francois Mitterand, Ion Iliescu, Emil Constantinescu. Chiar și pe Trump, când era mai tânăr şi nu se gândea să intre în politică. Soarta l-a purtat peste tot iar curiozitatea şi aviditatea de cunoaştere, dorinţa de a se întrece pe sine dintr-o pulsiune, un zvâcnet către măreţie, către lucruri intangibile pentru alţii, l-a împins şi în Mormântul Domnului. Pentru renovare, când era foarte crud, aproape un adolescent şi a avut nebunescul curaj să se înhame la o astfel de sarcină.
Pe de altă parte, a avut evenimente de viaţă care l-au scos din acel mediu înalt, ozonat, singurul în care învăţase să respire în ultimele decenii şi l-a adus undeva unde se sufocă, "la şes".
Alegerile din marile state ale lumii influenţează toată planeta. Nimeni nu poate fi indiferent. Cu atât mai puţin el. Ca artist, om de afaceri, ca persoană care a suferit mult, pe drept sau nu, este mânat de nelinişti şi caută să construiască permanent ceva, pentru a se regăsi pe sine şi pentru a pune nume lucrurilor.
În realitatea aceasta atât de complexă, contradictorie, atipică prin compararea cu orice algoritmi şi tipare politice, am uitat să ne cunoaştem pe noi înşine. În consecinţă, nu mai cunoaştem nici lumea ori valorile ei. S-a ajuns la conspiraţii de incredibilă criminalitate care, deopotrivă, lovesc în indivizi şi în state.
Adesea, masele se simt dezorientate, cei mai mulți nu-și pot dezvolta personalitatea, cariera și viața. Oamenii sunt striviți, anulați. Se produce o glisare morală majoră, care determină comportamente disimulate (aluzie la cetățenii americani care una au declarat la interviurile electorale și alta au votat. Și nu numai.), dezorientare axiologică, etică, estetică. Lumea este tulburată metafizic şi oamenii caută, la orice nivel, rearanjarea către normal a vieţii cotidiene.
Ca cetăţean al lumii "" ştiu de la el "" Adrian Costea suferă pentru toată umanitatea. Lucrările sale artistice exprimă dragoste de adevăr. Păgubos în politică şi sabotat în afaceri a fost din aceeaşi cauză. Doreşte aproape copilăreşte ca oamenii, dar şi el, să-şi recupereze lumea dezintegrată, identitatea. Pentru că Adrian Costea a trăit din plin ce trăiește omenirea.
Ei bine, din prima zi a jurnalului, am avut onoarea să îmi trimită observaţiile şi analizele sale. Şi, tot de atunci, am răspuns în stilul meu, fiinţă cu reacţie primară şi timp de latenţă de o nanosecundă: "Iese Trump!"
Motivaţia era cea de mai sus: masele, în toate statele, cu democraţii consacrate ori cu tirani înrăiţi în dictaturi, doresc să-şi împlinească aspiraţiile şi, mai ales, cele care păreau a-şi găsi decontarea în cotele formulate de promisiunile electorale. Numai că nu trebuie să fii geniu pentru a-ţi da seama că o nouă campanile este o nouă şansă pentru candidaţi şi încă un eşec pentru propria persoană. Alegătorii sancţionează prin acordarea-neacordarea votului. De aceea, partidele îşi schimbă ciclic poziţiile. Şi în secolul al XIX-lea, în Marea Britanie, Herbert Spencer a observat aceasta ("Individul împotriva statului").
Orice haos are o regulă şi orice minte poate descoperi regula, mai ales dacă este simplă (mintea, nu regula; ori este o minte precisă, organizată, intelect rafinat şi conexiuni fulgerătoare, ori una directă, pragmatică, stimulată mai degrabă de instinct şi nevoi imediate, bazale).
Toată lumea este acum străbătută de proliferarea populiştilor. În Europa mai de mult, acum iată că şi America.
Ciclicitatea politică face ca după câte jumătate de secol să se schimbe fundamental orientările maselor. În democraţie prin vot. În societăţile predemocratice prin răscoale, revoluţii, perioade anarhice.
Să ne gândim la 1776 în America, 1784 la noi, 1789 Franţa. Apoi jumătatea secolului al XIX-lea, cu revoluţiile sale în Europa şi secesiunea americană. Primul Război Mondial cauzat de lupta pentru sfera de influenţă colonială şi cearta dintre trei veri "" împăratul german, regele englez şi ţarul rus. Pe urmă o ceartă mai mare între mai mulţi "veri", începând cu Germania nazistă și Rusia bolșevică și încheind cu Japonia, productivă dar fără resurse. Cei care au trăit în anii `50 își aduc aminte iar ceilalți află de propaganda comunistă care spunea că războiul pornit de Germania se datora unui concern. Aflăm de curând că desecretizarea documentelor procesului de la Nurenberg aduce această "mare noutate și adevăr": I. G. Farbenindustrie a declanșat conflagrația.
Astăzi altele sunt determinările. Corporațiile vor intrarea în desuetudine a valorilor de bază ale omenirii: democrația, libertatea, familiile, guvernele, religiile, identitatea ființei umane. Presiunile sub care trăiesc oamenii îi stimulează să-și caute fiecare și în grupuri din ce în ce mai mari, aceste drepturi și libertăți.
MASĂ CRITICĂ: se întâlnesc energiile popoarelor cu energia de organizare a corporațiilor care manipulează.
Adrian Costea știe bine ce este cu lumea asta. Analiza sa este nu numai pertinentă, ci fină, exactă și sociologic impecabilă.
Chiar dacă nu mai înseamnă nimic după numărarea voturilor, rămâne un manual pentru candidatul aflat în campanie, dar și pentru alegător, ca să-și înțeleagă opțiunea.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter