Se încarcă pagina ...

Tudose, Dragnea si autonomia Tinutului Secuiesc

Data publicarii: 13.01.2018 22:36:00

   

 

DeclaraÈ›ia neaÈ™teptat de fermă  a primului ministru Mihai Tudose, referitoare la autonomia Èšinutului Secuiesc, revendicată de UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România, PCM (Partidul Civic Maghiar ) È™i PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania), a descumpănit pe toată lumea. „Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băÈ›ul prin gard, noi sa sărim la ei, ei la noi, È™i anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept ca nu trebuie ignoraÈ›i, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura pe instituÈ›iile de acolo, toÈ›i vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare” - a spus el la emisiunea „Jocuri de putere” de la Realitatea Tv.

 

E clar că riposta lui Mihai Tudoase fost o răbufnire necontrolată, venită într-un moment de enervare maximă, faÈ›ă de o situaÈ›ie absurdă care umpluse paharul. DeclaraÈ›ia sa a fost, poate, incorectă politic în sine, dar perfect legitimă în context. Căci, trecând peste toate subterfugiile de budoar politic È™i È™antajele electorale derulate de UDMR de-a lungul timpului, de anticonstituÈ›ionalitatea funcÈ›ionării sale ca partid politic etc., iată ce urât È™i obraznic sună rezoluÈ›ia comună a celor trei structuri maghiare, până mai ieri divergente între ele (aparent, desigur!). Rezoluţia a fost semnată luna aceasta la Cluj, de preşedinţii celor trei formaţiuni: Kelemen Hunor (UDMR), Biro Zsolt (PCM) şi Szilagyi Zsolt (PPMT).

 

"Noi, reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiare din România, ai Partidului Civic Maghiar şi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, reprezentanţi responsabili şi legitimi ai comunităţii maghiare, stabilim de comun acord următoarele principii fundamentale pentru armonizarea conceptelor de autonomie: 1. Maghiarii din Transilvania trăiesc în situaţii interetnice diferite, au posibilităţi, proiecte şi viziuni diferite şi, din aceste motive, au nevoie de forme de autonomie diferite: autonomie regională pentru maghiarii din ţinutul secuiesc, autonomie administrativă pentru localităţile unde populaţia maghiară este majoritară şi autonomie culturală pentru toţi maghiarii din România. 2. Considerăm că autonomia teritorială a ţinutului secuiesc trebuie să se concretizeze ca o regiune autonomă în limitele sale istorice. Organismul său de decizie ar trebui să aibă competenţe legislative şi executive regionale în domeniul educaţiei, culturii, informării, economiei, dar şi în domeniul funcţionării propriului aparat de administraţie publică. În ceea ce priveşte statutul limbii maghiare în regiune, acesta ar trebui să fie egal cu cel al limbii române. Credem că administraţia ţinutului secuiesc poate fi eficientă şi va servi interesele cetăţenilor, dacă are la bază structura fostelor Scaune Secuieşti, ţinându-se cont de schimbările care au avut loc de atunci”.

 

E greu să nu te enervezi citind o asemenea rezoluÈ›ie, jignitoare pentru orice român din È›ară sau din afara graniÈ›elor. Ceea ce face ca reacÈ›ia premierului să fie moralmente justă È™i în rezonanÈ›ă cu enervarea generală a românilor, ea putându-se transforma rapid în capital politic. Pentru că, până acum, niciun premier nu a a îndrăznit să fie atât de categoric în respingerea pretenÈ›iilor maghiare. Dar, indiferent dacă reacÈ›ia lui Mihai Tudose a fost sinceră sau calculată, ea a surprins pe toată lumea, inclusiv (sau mai ales) pe Dragnea, care avea alte înÈ›elegeri cu UDMR. De altfel, primii care au sărit ca arÈ™i au fost chiar liderii acestui ONG. Iată ce scrie Porcsalmi Balint, preÈ™edintele executiv al UDMR, pe pagina de Twitter a lui Kelemen Hunor, È™eful său:  „DeclaraÈ›iile premierului Mihai Tudose din cadrul emisiunii Jocuri de Putere sunt profund iresponsabile, nedemne pentru poziÈ›ia sa. Prin MESAJUL SĂU PRIMITIV, CARACTERISTIC EVULUI MEDIU (s.n.), primul ministru a jignit profund È™i a ameninÈ›at nevoalat comunitatea maghiară din Secuime. Domnia sa poate să fie sau să nu fie de acord cu o declaraÈ›ie politică sau cu un proiect politic, însă nu-i poate trimite la spânzuratoare pe cei cu care nu este de aceeaÈ™i părere. Premierul ori nu este informat, ori nu a înÈ›eles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu românii pe tema autonomiei. Îi cerem premierului să-È™i retragă imediat declaraÈ›ia È™i să îÈ™i ceară scuze public!”

 

Kelemen Hunor, la rândul lui, distorsionează sensul figurat al declaraÈ›iei lui Mihai Tudose, atribuindu-i pur È™i simplu intenÈ›ia introducerii pedepsei cu moartea: „În Uniunea Europană nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe”.

 

Acum, fie vorba între noi, „mesajul primitiv, caracteristic evului mediu” aparÈ›ine mai degrabă lui Kelemen Hunor, căci pretenÈ›iile lui de „autonomie secuiască” se bazează pe o perioadă istorică chiar din Evul Mediu, mai exact de dinainte de 1526 (bătălia de la Mohacs), moment de la care Ungaria, ca unitate statală, cu hartă È™i capitală proprie, n-a mai existat până la Tratatul de la Trianon. Ea a devenit, atunci, mai întâi paÈ™alâc turcesc, apoi provincie a Imperiului Habsburgic, apoi, de la 1876 È™i până în 1918, parte componentă a Imperiului Austro-Ungar. Stat de sine stătător a redevenit abia după Tratatul de la Trianon, pe care, astăzi, Ungaria lui Viktor Orban îl contestă. Cât priveÈ™te expresia „comunitatea maghiară din Secuime”, aceasta e o grosolană contradicÈ›ie în termeni, care scoate în evidenÈ›ă propriile confuzii sau trucaje politice. Păi, ori este comunitate maghiară, ori e secuiască? Și dacă e maghiară, de ce È›ine UDMR-ul, ca gaia-maÈ›ul, de Èšinutul Secuiesc?

 

În privinÈ›a lui Kelemen Hunor, atât pentru declaraÈ›ia de mai sus, cât È™i pentru faptele sale antiromâneÈ™ti de până acum, cred că merită din plin vorbele indignate ale părintelui Vasile Antonie TămaÈ™ din comuna Vâlcele, judeÈ›ul Covasna, care i se adresează cu apelativul de „nimeni”: „Uită-te la tine, nimeni! VorbeÈ™ti limba română ca portarul de la lagărul din Siberia È™i alÈ›i anti-români te-au pus ministru. Nu eÈ™ti cetăÈ›ean al României! EÈ™ti doar o viperă mongoloidă care pune venin în pahare româneÈ™ti È™i ungureÈ™ti”.

 

Ministerul de Externe Ungar a luat È™i el atitudine „europeană”, chemându-l la ordine pe ambasadorul României la Budapesta, să-l tragă de urechi pentru ce-a zis Tudose. Pretext, de fapt, ca să-È™i justifice următorul comunicat: „Semnalăm, totodată, faptul că dezbaterea în spaţiul public pe acest subiect survine în contextul în care iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic, s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluţiei comune a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie. Aceste demersuri, pe o temă care ţine strict de ordinea constituţională a României şi asupra căreia s-au pronunţat anterior atât factorii politici cât şi instanţa constituţională din România, nu contribuie la menţinerea unui spirit de convieţuire interetnică armonioasă şi nici la progresul în relaţia bilaterală”.

 

Dar atitudinea cea mai arogantă È™i mai insultătoare, atât pentru Mihai Tudose, cât È™i pentru toÈ›i românii în general, i-a aparÈ›inut fostului preÈ™edinte al Consiliului JudeÈ›ean Covasna, Demeter János, care a postat, pe pagina sa de Facebookok, o fotografie È™i următorul text:

 „Domnule prim ministru! Dumneavoastră aÈ™a trebuie să onoraÈ›i Drapelul Secuilor cum îl onorează Doamnele È™i Domnii din poză. Și să mulÈ›umiÈ›i Secuilor pentru ataÈ™amentul lor faÈ›ă de pământul strămoÈ™esc, pentru impozitele plătite, pentru munca È™i devotamentul lor, pentru că duc È›ara asta înainte!” (Nos, miniszterelnök úr! Önnek úgy kell tisztelegni a Székelyek Lobogója elÅ‘tt, mint a képen látható Hölgyek és Urak! És megköszönni a Székelyek hazaszeretetét, adófizetését, munkáját, tudását és ennek az országnak a gyarapítását).

 

 

Mihai Tudose a rămas însă consecvant declaraÈ›iei iniÈ›iale, pe care a întărit-o pe pagina sa de Facebook: „În calitate de român È™i de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părÈ›i a României. Este o încălcare a ConstituÈ›iei acestei È›ări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea È™i indivizibilitatea statului român. DiscuÈ›iile despre autonomia È›inutului Secuiesc sunt în afara legii È™i nu merită luate în seamă, reprezintând doar o încercare de destabilizare a unităÈ›ii României în anul Centenarului”.

 

AÈ™adar, în acest moment, premierul Mihai Tudose este în război pe faÈ›ă cu „falanga” Dragnea a PSD-ului, cu UDMR-ul, cu PCC-ul È™i PPMT-ul, cu Ungaria lui Viktor Orban È™i cu acoliÈ›ii lui Demeter János din Èšinutul Secuiesc. De partea lui se află o grupare mai mult sau mai puÈ›in consistentă a membrilor PSD (majoritatea la fel de corupÈ›i ca È™i cei ai lui Dragnea) È™i simpatia prudentă a câtorva cetăÈ›eni români, cărora nu le-a fost indiferentă atitudinea sa faÈ›ă de chestiunea „autonomiei”.

 

PuÈ›ine È™anse să câÈ™tige războiul! Dar dacă-l va pierde luptând, va câÈ™tiga ceva mult mai preÈ›ios decât vremelnicul post de premier: statutul de lider autentic, care nu se lasă cumpărat sau călcat în picioare. Crearea unui nou partid n-ar fi o problemă pentru el. Deci înfrângerea lui Mihai Tudose îi oferă acestuia È™ansa de a se relansa în politică pe propriile picioare. CondiÈ›ia ar fi, aÈ™a cum am spus, să piardă luptând, nu în poziÈ›ia ghiocelului. În privinÈ›a perspectivei de a-l învinge pe Dragnea, rămânând prim-ministru, È™ansele tind spre zero. Ar fi posibil numai dacă numărul È™i ura opozanÈ›ilor din PSD împotriva lui Dragnea ar fi mai mari decât frica lor de Dragnea. Ceea ce e puÈ›in probabil, căci vorbim de pesediÈ™ti, nu de paÈ™optiÈ™ti. Ar mai fi È™i varianta clasică a trecerii sale în barca opoziÈ›iei, dar asta ar însemna reintrarea definitivă în anonimat. Oricum, Mihai Tudose are o carte importantă de jucat. Probabil cartea vieÈ›ii sale de politician.

 

Afisari: 4156
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Mircea Ovidiu Ciuche (Jan, Sun 14, 2018 / 20:35)
Multumim pentru articol!
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter