Se încarcă pagina ...

Ucis de comunisti, hulit de SUA si Institutul Wiesel, dar validat de istorie: MIHAIL MANOILESCU, fondatorul Braziliei moderne

Data publicarii: 17.05.2016 18:00:00

Pe 15 aprilie 2016, BNR a lansat trei monede, din aur, argint È™i cupru, celebrând trei personalităÈ›i ale perioadei interbelice. Una dintre acestea este Mihail Manoilescu. Emisiunea numismatică a fost criticată de Institutul NaÈ›ional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” È™i Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. BNR nu a avut însă nicio reacÈ›ie până când Ambasada SUA nu s-a declarat „dezamăgită” de comemorarea unui „nazist”.

 

Abia atunci, BNR a anunÈ›at că reanalizează colecÈ›ia È™i că pe viitor, pentru a evita „situaÈ›iile regretabile”, va colabora cu instituÈ›ii reprezentative. A fost însă un răspuns diplomatic fără consecinÈ›e, pentru că pe 16 mai colecÈ›ia se afla încă la vânzare, în toate sucursalele BNR. Se pare că È™i guvernatorul Mugur Isărescu a început să fie nervos È™i să le dea peste mână celor care se bagă unde nu le fierbe oala.

 

Să ne înÈ›elegem: Mihail Manoilescu apare pe emisiunea numismatică nu pentru că l-a susÈ›inut pe Carol al II-lea, sau pentru că a fost legionar, ci pentru că a fost guvernator al Băncii NaÈ›ionale în perioada interbelică. Replica de bun simÈ›, la criticile lipsite de bun simÈ› ale Ambasadei SUA sau ale Institutului Elie Wiesel, ar putea fi ca în bancul cu Radio Erevan, unde un ascultător a întrebat dacă e adevărat că Piotr Ilici Ceaikovski a fost homosexual. Radio Erevan a răspuns: „Da, e adevărat. Dar noi nu pentru asta îl preÈ›uim”.

 

Cât priveÈ™te valoarea universală a acestui mare economist, despre care noi nu È™tim aproape nimic, sunt de reÈ›inut următoarele...

Un mare diplomat brazilian, José Jeronimo Moscardo de Souza, fost ambasador al acestei ţări în România, a făcut, în 2003, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa, din partea Academiei Române, o declaraţie cel puţin descumpănitoare: „Vreau să mulţumesc României şi în special domnului Eminescu, datorită căruia Brazilia a avut cea mai mare dezvoltare economică din lume”.

 

AcelaÈ™i José Jeronimo Moscardo de Souza, ceva mai târziu, în acelaÈ™i an, a acordat în Formula AS un interviu lămuritor pentru această declaraÈ›ie bizară. Eminescu „ajunsese” în Brazilia prin intermediul unei lucrări de mare importanÈ›ă mondială a economistului român Mihail Manoilescu, discipol al marelui poet È™i gânditor. Teoria despre stat a lui Eminescu (Teoria Statului Organic) fusese încorporată în lucrarea lui Manoilescu, „Théorie du protectionism et de l’échange international” care, tradusă în portugheză în 1932, a ajuns în Brazilia, unde a devenit curs universitar, iar din 1970 program economic pentru întreaga È›ară.

 

 

Iată ce spunea Moscardo de Souza în interviul amintit, referitor la Manoilescu: „În privinţa economică, se credea că suntem condamnaţi să rămânem o ţară agrară, ca şi România la un moment dat. Dar a dat Dumnezeu să existe un mare român, fost ministru de Externe al ţării dumneavoastră şi un economist de talie mondială: Mihail Manoilescu. După traducerea, în 1932, a lucrării sale geniale, «Teoria protecţionismului şi schimbului internaţional», aceasta a fost, până în ziua de azi, inspiratoarea dezvoltării economice a Braziliei. [...] Prin Manoilescu, responsabilii brazilieni şi-au clarificat originile inegalităţii, rolul proiectelor de dezvoltare industrială, raporturile dintre industrie şi agricultură, dintre exporturi şi importuri etc. Astăzi, Manoilescu este considerat unul dintre fondatorii Braziliei moderne”

 

După imixtiunile fără jenă ale Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, ale Institutului Elie Wiesel È™i, mai ales, ale Ambasadei SUA la BucureÈ™ti, într-o problemă internă a statului român È™i a Băncii NaÈ›ionale a României (ColecÈ›ia numismatică „Guvernatori ai Băncii NaÈ›ionale”), putem aprecia cam care este gradul de subordonare a României în faÈ›a Statelor Unite, a Uniunii Europene È™i a Institutului Wiesel, ca de altfel în faÈ›a tuturor celor care vor să ne subordoneze.

 

 

Comunicatul Ambasadei SUA este foarte dur la adresa BNR, tonul admonestării fiind ca de la dirigintele de clasă la È™colar: „Ambasada SUA isi exprima dezamagirea cu privire la decizia Bancii Nationale a Romaniei de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Bancii Nationale din perioada interbelica, prin lansarea unei monede omagiale. Manoilescu a promovat si a contribuit activ la ideologia fascista si sentimentul antisemit in Romania, care in final au condus la cea mai intunecata perioada a acestei tari”.

 

Ambasadorul Hans Klemm nu È™tie, probabil (iar în cazul ăsta ar fi trebuit să se abÈ›ină) că „cea mai întunecată perioadă a acestei È›ări” a fost perioada stalinistă, la care Mihail Manoilescu nu a contribuit decât în postura de victimă. Au contribuit în schimb SUA, prin abandonarea României în ghearele lui Iosif Visarionovici Stalin.

 

”In timp ce Ambasada SUA recunoaste dreptul Romaniei de a sarbatori traditiile institutiilor sale, aceste celebrari nu trebuie sa includa imagini ale unor persoane care au fost condamnate de catre istorie si care, prin faptul ca sunt onorate, sunt validate - mai scrie în comunicat. Aceasta practica contravine fundamentului institutional democratic al Romaniei, promovarii statului de drept si protectiei drepturilor fundamentale ale omului", se mai arata in comunicat. Adică: noi recunoaÈ™tem „dreptul Romaniei de a sarbatori traditiile institutiilor sale”, dar numai alea pe care le vrem noi, altfel „practica contravine fundamentului institutional democratic al Romaniei, promovarii statului de drept si protectiei drepturilor fundamentale ale omului"!

 

Nu, domnule ambasador, Mihail Manoilescu n-a fost condamnat de Istorie, ci de Tribunalul Poporului, care nu cred că reprezintă Istoria. Decât, poate, pentru dumneavoastră. Judecarea È™i moartea sa se înscriu în cea mai ruÈ™inoasă antologie a injustiÈ›iei umane. După ce a fost întemniÈ›at fără proces È™i deÈ›inut în închisorile de la Jilava, Ocnele Mari şi Sighet, Mihail Manoilescu a murit în ultima, la sfârşitul lui 1950, fiind înhumat la groapa comună de la Sighet. Nu a fost iertat însă nici după moarte: a fost judecat È™i condamnat,  la 12 aprilie 1952, la…15 ani de închisoare, precum şi la confiscarea averii. Familia a fost anunţată de moartea lui Manoilescu mult mai târziu...

 

Acesta a fost, în linii mari, Mihail Manoilescu, cel pentru care Ambasada SUA È™i Institutul Wiesel trag de urechi Banca NaÈ›ională, pentru că a îndrăznit să editeze o medalie cu chipul său.

 

 

Afisari: 3081
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Ionascu Gheorghe (Jun, Wed 01, 2016 / 21:14)
Bravo domnule Miron Manega!
Prea isi baga unii nasul unde nu le fierbe oala!
E destul cat am fost dirijati de rasarit! Acum trebuie sa suportam si apusul?
Sanatate si spor in toate!
Gh. Ionascu
Nume: Lucian Ardeljan (Jun, Sat 04, 2016 / 06:11)
Stimata redactie
Profund impresionat de acest "colt de rai" pe care cu multa maestrie il coordonati, sau "oaza a ratiunii" care ne invioreaza convingerea ca valorile adevarate strabat dicolo de neputinta biologica, vreau sa va zic un simplu "multumesc si bravo". Umila mea rugaminte ar fi, dacase poate in vreun anumit fel intra in posesia continutului din aceste capodopere ale umanitatii: Teoria statului organic si Teoria protectionismului si schimbului international? Cu profunda stima si apreciere, Lucian.
Nume: Lucian Ardeljan (Jun, Sat 04, 2016 / 06:11)
Stimata redactie
Profund impresionat de acest "colt de rai" pe care cu multa maestrie il coordonati, sau "oaza a ratiunii" care ne invioreaza convingerea ca valorile adevarate strabat dicolo de neputinta biologica, vreau sa va zic un simplu "multumesc si bravo". Umila mea rugaminte ar fi, dacase poate in vreun anumit fel intra in posesia continutului din aceste capodopere ale umanitatii: Teoria statului organic si Teoria protectionismului si schimbului international? Cu profunda stima si apreciere, Lucian.
Nume: mariana berechet (Jun, Tue 07, 2016 / 23:19)
Foarte interesant. Nu am avut cunostinta de de aceasta figura din istoria noastra.
Ambasadorul asta il continua in tupeu si obraznicie pe cel dinainte. si m-am tot intrebat cum i s-ar putea da o riposta publica.
A mai circulat pe net, si eu am fost una din putinele persoane care au distribuit, o riposta foarte buna data de Adrian Severin. Evident ca nu a avut ecou.
Nume: CALIN BUZATU (Aug, Mon 03, 2020 / 18:36)
MULTUMESC DE INTERESANTUL ARTICOL

SI

ASTEPT SI ALTYE ARTICOLE INTERESANTE

MULTUMESC CALIN
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter