Se încarcă pagina ...

Abuzul de drept ca solutie de avarie

Data publicarii: 02.07.2018 17:06:00

Cu ceva timp în urmă, de la o adresă cam ciudată - justiÈ›e.uzpr@gmail.com - a fost pus în circulaÈ›ie un text care, de la titlu È™i până la ultima silabă, ar trebui să bage frica în oase unei anumite categorii de cititori! AÈ™adar, sub o  semnătură despre al cărei posesor È™i utilizator vom discuta mai pe îndelete ceva mai încolo, aflăm că ,,justiÈ›ia a decis definitiv!’’. Ceea ce înseamnă că secÈ›ia penală a Judecătoriei Sectorului 1 a pus în miÈ™care acÈ›iunea de urmărire penală privindu-i pe preÈ™edintele UZPR, Doru Dinu Glăvan È™i pe membrii Comitetului Director al uniunii, pe motiv că au fost acordate adeverinÈ›e de membri ai uniunii în condiÈ›ii nestatutare È™i nelegale. Acuză care a mai fost adusă lui Doru Dinu Glăvan È™i cu ceva vreme în urmă, dar care nu a putut fi confirmată faptic.

            Pe aceeaÈ™i cale mai aflăm că la originea acestui nou demers se află o plângere depusă de către un grup de ziariÈ™ti reprezentaÈ›i de Gheorghe Frangulea. Cât priveÈ™te capetele de acuzare invocate de către iniÈ›iatorii demersului ar fi vorba, după cum am menÈ›ionat ceva mai înainte, despre niÈ™te anumite dosare de membri ai UZPR care ar fi fost întocmite în condiÈ›ii de certă incorectitudine - de către cei incriminaÈ›i, fireÈ™te - È™i asupra cărora, susÈ›ine textul-denunÈ›, curajoÈ™ii È™i vigilenÈ›ii fără seamăn au sesizat conducerea UZPR, dar demersul lor a rămas fără răspuns. Drept pentru care, neosteniÈ›ii militanÈ›i – È™i, mai ales, militari! - au pus mână de la mână È™i au dat un puci în toată regula. Silindu-l pe Doru Dinu Glăvan, preÈ™edintele statutar ales al uniunii să se ,,autosuspende’’(!), după care au confiscat sediul, cheile, È™tampila, adresa de internet È™i toate cele aparÈ›inând, de fapt È™i de drept, UZPR È™i, în acest fel, punând în mare dificultate activitatea sa normală. 

 

Ba, să nu greÈ™esc, un răspuns clar a dat È™i - culmea! - chiar justiÈ›ia. Care, după cum prea bine se cunoaÈ™te, a confirmat caracterul legal al Adunării Generale a UZPR din 8 septembrie 2017. Nu acelaÈ™i lucru putându-se afirma È™i despre aÈ™a-zisa Adunare Generală din 2 septembrie, orchestrată de grupul de comandă ,,manu militari’’ din care face parte È™i Ion Petrescu, semnatarul textului despre care am vorbit mai înainte. Text care, după ce a apărut pe pagina proprie È™i personală a sus-numitului, a mai fost transmis, spre luare aminte, anumitor cititori, printre care mă prenumăr. De prisos să mă mai mir de unde È™i până unde are Ion Petrescu adresa mea de poÈ™tă electronică, de vreme ce ea figurează în baza de date a uniunii pe care puciÈ™tii au sechestrat-o anul trecut, iar ca să îl am printre prietenii online nici nu am de gând È™i nici plăcere nu îmi face. Cât îi priveÈ™te pe adrisanÈ›ii mesajelor cu pricina, ar fi de adăugat amănuntul că, mai mult sau mai puÈ›in întâmplător, ei nu fac parte nici din nucleul dur al puciÈ™tilor, È™i nici dintre simpatizanÈ›ii lor. SimpatizanÈ›i care, la ora asta, sunt din ce în ce mai puÈ›ini… 

 

Pe bună dreptate se pune întrebarea: de unde È™i până unde redeschiderea unui dosar care fusese închis? Răspunsul are cel puÈ›in două orizonturi de abordare. Prima variantă trebuie să ia în calcul faptul că Juriul de Onoare, Disciplină È™i Arbitraj al UZPR a iniÈ›iat È™i derulează discuÈ›ii cu membri ai uniunii noastre, care au fost implicaÈ›i, într-un fel sau în altul, în evenimentele perturbatoare comandate de unii confraÈ›i cu epoleÈ›i, care sunt cam foarte fără respect faÈ›ă de breasla noastră È™i de normele sale deontologice elementare. O spun în deplină cunoÈ™tinÈ›ă de cauză, aceste discuÈ›ii nu au (È™i nici nu puteau să aibă!) un scop punitiv, cu atât mai puÈ›in o agendă secretă sau o listă de posibili prohibiÈ›i, aÈ™a după cum încearcă să se autovictimizeze anumiÈ›i colegi de meserie care s-au implicat, efectiv, în uneltirile puciÈ™tilor. Scopul discuÈ›iilor a fost numai È™i numai acela de a elucida circumstanÈ›ele care au favorizat evenimentele perturbatoare de anul trecut È™i, în egală măsură, de a ajuta la detectarea acelor neajunsuri care, nerezolvate la timpul potrivit, au fost speculate de către comandoul cu epoleÈ›i. Cu această ocazie, într-un climat de sinceritate È™i de respect reciproc, uniunea noastră a început deja să cunoască o serie de detalii semnificative despre modul în care au acÈ›ionat fruntaÈ™ii diversiunilor manipulatoare, ceea ce face să ajungem la concluzia că a existat un număr semnificativ de confraÈ›i care au fost atraÈ™i în jocurile destabilizatoare, dar care, după ce au avut acces la informaÈ›ii corecte È™i nepărtinitoare, È™i-au reevaluat atitudinea È™i doresc sincer să  contribuie la bunul mers al uniuni noastre. 

 

După cum era de aÈ™teptat, încet dar sigur, se configurează È™i capătă îndreptăÈ›ire concluzia că evenimentele perturbatoare de anul trecut au fost generate de un număr restrâns de persoane, printre care îi regăsim atât pe Ion Petrescu, Adrian Fulea, Benone Neagoe, precum È™i pe Gheorghe Frangulea. De aici È™i starea de agitaÈ›ie în care, ei È™i comilitanÈ›ii, au intrat. Și, tot de aici, soluÈ›iile de extremă urgenÈ›ă pe care le-au adoptat, dintre care abuzul de drept È™i accesul liber la justiÈ›ie, care li se par, până una-alta, cele mai eficace. FireÈ™te, ar rămâne, totuÈ™i, de văzut dacă, în sprijinul petiÈ›iei lor, Gheorghe Frangulea È™i cei pe care pretinde că îi reprezintă în faÈ›a procurorilor È™i, eventual, a judecătorilor, au adus probe noi care să le susÈ›ină demersurile. Dar, cum este foarte greu ca asemenea date să existe, nu rămâne decât să spunem că este vorba despre o făcătură tendenÈ›ioasă È™i... cam atât. Pe care, în disperare de cauză, Ion Petrescu È™i Gheorghe Frangulea et comp o trâmbiÈ›ează ca fiind, nici mai mult nici mai puÈ›in, ca validat printr-o sentinÈ›ă definitivă! 

 

Din păcate, mârÈ™avele ticluieli ale puciÈ™tilor au reuÈ™it să atragă luarea aminte a unei publicaÈ›ii de redutabilă È›inută care, din motive asupra cărora nu vreau să mă pronunÈ›, le-a preluat È™i le-a difuzat. Ceea ce - de ce nu aÈ™  recunoaÈ™te-o? - îmi lasă un gust amar. Colegial vorbind, mă întreb È™i eu, ca tot omul: oare nu era mai bine ca, înainte de a difuza zvonul lui Ion Petrescu È™i al băieÈ›ilor săi, colegii de la respectabila publicaÈ›ie să se fi adresat È™i celui direct vizat, lui Doru Dinu Glăvan, È™i să îi afle punctul de vedere?… 

 

Cum spuneam la început, deocamdată ne aflăm faza punerii în miÈ™care a acÈ›iunii de urmărire penală, aÈ™a încât nu are rost să construim scenarii È™i contra-scenarii. Ceea ce, însă, nu înseamnă că putem asista, pasivi sau chiar resemnaÈ›i, la proliferarea unor minciuni sfruntate È™i, în acest fel, să dăm satisfacÈ›ie unor personaje care se agaÈ›ă cu atâta disperare de orice chichiÈ›ă pretins justiÈ›iară, numai pentru a mai prinde o gură de oxigen până la aflarea definitivă È™i irevocabilă a adevărului. 

Vor fi fiind, ele, întortocheate È™i îndelungate căile justiÈ›iei, dar È™i minciuna, fie ea È™i pavoazată în lozinci sforăitoare, tot picioare scurte are până la urmă!

 

Afisari: 408
Autor: Șerban Cionoff
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter