"Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie!"

Data publicarii: 23.01.2018 15:31:00

Articol apărut în numărul 6 al revistei „CERTITUDINEA”.

La 20 noiembrie 1861 Imperiul Otoman ╚Öi puterile europene au căzut de acord că unirea Moldovei cu ╚Üara Românească, fiind deja un fapt împlinit, trebuie acceptată. Drept pentru care, Imperiul Otoman, sub a cărui suzeranitate încă se aflau, a eliberat Firmanul de organizare administrativă a Moldovei ╚Öi ╚Üării Române╚Öti. Unirea era acum deplină. La 11 decembrie 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a dat citire Proclama╚Ťiei de la Ia╚Öi. A fost cea mai scurtă ╚Öi mai penetrantă cuvântare din întreaga sa domnie. ╚śi una dintre cele mai frumoase din istoria noastră:

„Români! Unirea este îndeplinită. Naţionalitatea Română este întemeiată. Acest fapt măreţ, dorit la generaţiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldură de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă, de Puterile garante şi s-a înscris în datinile Naţiunilor. Dumnezeul părinţilor noştri a fost cu ţara, a fost cu noi. El a întărit silinţele noastre prin înţelepciunea poporului şi a condus Naţiunea către un falnic viitor. În zilele de 5 şi 24 Ianuarie aţi depus toată a voastră încredere în Alesul naţiei, aţi întrunit speranţele voastre într-un singur Domn. Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie. Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări. Să trăiască România!”

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firi╚Ťă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircia Chelaru, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor