Se încarcă pagina ...

APEL UZPR. Nu-l reînviati pe Stalin!

Data publicarii: 30.07.2020 09:48:00

 

Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România ia act cu îngrijorare de È™tergerea, blocarea sau interzicerea conturilor de Facebook ale mai multor pagini, site-uri È™i bloguri româneÈ™ti ale unor jurnaliÈ™ti din România È™i Republica Moldova, considerate „neconforme”, în terminologia guvernamentală actuală, sau pentru că „încalcă standardele comunităÈ›ii”, în terminologia Facebook.

 

S-au blocat, fără niciun avertisment sau explicaÈ›ie, conturile de Facebook ale unor site-uri È™i bloguri de prestigiu, unele cu vechime de peste 20 de ani („NaÈ›ional”).

 

A fost interzis glasul.info, dar È™i blogul unuia dintre veteranii presei româneÈ™ti de peste Prut, Ștefan Secăreanu, director al ziarului „Èšara” È™i deputat în Parlamentul de la ChiÈ™inău (secareanu.wordpress.com). De asemenea, a fost blocat contul de Facebook al site-lui http://roncea.ro/ al ziaristului Victor Roncea, căruia i-au fost È™terse È™i toate cele 5.000 de articole publicate de-a lungul anilor. De asemenea, la momentul în care scriem aceste rânduri, contul ziarului „NaÈ›ional” este È™i el radiat.

 

Având în vedere precedentul cu închiderea abuzivă a site-ului https://www.justitiarul.ro/, printr-o decizie a ANCOM, în urma sesizării făcute de Grupul de Comunicare Strategică, în perioada OrdonanÈ›ei de UrgenÈ›ă, Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România îÈ™i exprimă suspiciunea unei legături între autorităÈ›ile române (MAI, de exemplu) È™i divizia din România a reÈ›elei de socializare Facebook.

 

Considerăm că cenzura naÈ›ională È™i internaÈ›ională intermediată prin platforma Facebook s-a ridicat la un nivel periculos pentru însăÈ™i democraÈ›ia României, presa liberă fiind ilustrarea consacrată a acestei democraÈ›ii È™i a libertăÈ›ii cuvântului. Or, lanÈ›ul de interdicÈ›ii È™i blocări ale conturilor de Facebook care „încalcă standardele comunităÈ›ii”, fără avertisment È™i fără a face precizări în ce constă aceste „standarde” , ne obligă să ne punem întrebări È™i chiar să găsim răspunsuri. Iar unul dintre răspunsuri este acesta: blocarea selectivă a conturilor amintite identifică „standardele comunităÈ›ii” Facebook cu cele ale „comunităÈ›ii guvernamentale”, care se află demult în stare de beligeranÈ›ă cu libertatea cuvântului în România.

 

Având în vedere È™i luând în considerare aspectul de blocare comandată a conturilor amintite, repetăm întrebarea cu răspunsul inclus: există vreo legătură între structurile „vigilente” ale statului român È™i Facebook România?

 

UZPR atrage atenÈ›ia tuturor structurilor de putere, de la PreÈ™edinÈ›ie, Guvern, Parlament, JustiÈ›ie, până la ANCOM È™i Grupul de Comunicare Strategică, în cazul vreunei implicări mijocite sau nemijlocite  a lor în această situaÈ›ie, că numărul „asimptomaticilor” care pun dreptul la liberă exprimare mai presus de alte drepturi e mult mai mare decât al celor „simptomatici”. AceÈ™tia din urmă pot fi identificaÈ›i uÈ™or, pentru că, exprimându-se la vedere, pot fi blocaÈ›i, aÈ™a cum pe vremuri erau arestaÈ›i. CeilalÈ›i, mai greu, pentru că sunt… asimptomatici.  

 

Constatăm aÈ™adar cu stupoare că a început un nou sezon al interdicÈ›iilor în presă. Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România este alături, din datorie profesională, responsabilitate de breaslă, spirit civic È™i menire istorică, de toÈ›i jurnaliÈ™tii care-È™i asumă libertatea cuvântului, a căror cauză o susÈ›ine considerând-o propria cauză,  È™i dezavuează discriminarea lor în mediul online, pe care o consideră propria discriminare.  Rămânem până la capăt fideli principiului de bază al democraÈ›iei, exprimat cu simplitate de cuvintele marelui om politic Ion RaÈ›iu: Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge pentru ca dumneata să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!”.

 

StimaÈ›i conducători, suntem în primii 20 de ani ai mileniului trei, nu în anii ‘50 ai secolului XX. Nu-l reînviaÈ›i pe Stalin! Nu reinventaÈ›i Tribunalul Poporului! Nu-i stârniÈ›i pe „asimptomaticii” liberei exprimări! 

 

Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România

Departamentul de Comunicare

 

Sursă: uzp.org.ro

Afisari: 474
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Boboc Petrache (Aug, Sun 02, 2020 / 07:56)
Convingerea mea că ultima lovitură de stat, sångeroasă È™i televizată, a însemnat trădarea È™i uzurparea românilor È™i nu are nimic de a face cu DEMOCRAÈšIA.7
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter