Ar fi timpul ca guvernul nostru să-i expulzeze din tară pe politicienii unguri iredentisti

Data publicarii: 06.11.2019 18:33:00

De ce nu este declarată persona non grata un politician iredentist de extremă dreapta din Ungaria, care în România ridică pretenţii privind revizuirea frontierelor şi instigă împotriva ordinii sociale constituţionale a ţării?!

De curând, am petrecut câteva zile în Ungaria, având ocazia să răsfoiesc ziarele budapestane mai importante. Și iată ce-am aflat, printre altele:

„Taberele de vară din Transilvania sunt manifestări publicitare ale unor partide  politice  din  Ungaria.  Universitatea  de  Vară şi Tabăra Studenţească „Tusványos”, care se organizează de regulă la Băile Tuşnad, aparţine partidului FIDESZ, iar tabăra Asociaţiei Tinerii Maghiari din Transilvania (EMI), aparţine partidului de extremă dreapta Jobbik. Aşa cum „Tusványos” îi aparţine premierului Viktor Orbán, şi Tabăra EMI îi aparţine preşedintelui Jobbik, Gábor Vona. „Tusványos” este un fel de staţiune particulară pentru Viktor Orbán şi Guvernul condus de domnia sa. Tabăra EMI s-a aflat anul acesta (n.r. 2013)  la a VIII-a ediţie şi a fost organizată într-o localitatea de la poalele munţilor Bucin, Borzont. În acest an, preşedintele Parlamentului ungar, László Kövér,  nu a participat la această tabără, în timp ce anul trecut   a fost, împreună cu Gábor Vona,  oaspete de onoare. Partidul   lui Viktor Orbán, FIDESZ, a fost reprezentat de deputaţii în Legislativul ungar, Zoltán Kőszegi şi Ilona Ékes, iar din partea Jobbik au fost prezenţi, pe lângă preşedintele partidului, Gábor Vona, şi deputaţii Zoltán Balázs şi István Szávay.
În cadrul dezbaterii privind politica naţională – dezbatere al cărei coordonator a fost Zoltán Kőszegi, cel responsabilul cu mass-media în timpul procesului de reînhumare a poetului  József  Nyirő. Acesta a subliniat, în legătură cu autonomia Ţinutului Secuiesc că realizarea autonomiei în Transilvania este inevitabilă”.  În continuare, Kőszegi a abordat problema revizuirii graniţelor stabilite prin Tratatul de la Trianon, subliniind: „Dacă FIDESZ va deveni mai puternic în viitor, iar Ungaria se va consolida din punct de vedere economic, se va putea ridica problema privind revizuirea frontierelor şi în mod oficial. Potrivit deputatului FIDESZ, Tratatul de la Trianon ar putea să fie revizuit chiar peste opt ani”
.

Urmând exerciţiul FIDESZ, şi partidul condus de Gábor Vona s-a lansat în luptă pentru acapararea electoratului din Transilvania. După cum a estimat Gábor Vona, Jobbik va obţine peste 20% din voturile exprimate la viitoarele alegeri parlamentare din Ungaria, şi mizează şi pe voturile din Transilvania. Ceea ce înseamnă că partidul ungar de extremă dreaptă va începe campania electorală şi în Transilvania.

Nu voi continua enumerarea exemplelor din ziarele budapestene. Este arhisuficient pentru ca oricine să-şi dea seama că atât FIDESZ-ul lui Orbán, cât şi partidul făţiş antieuropean, rasist si iredentist al lui Vona, consideră Transilvania - parte integrantă a României - teren de vânătoare unde cele două partide, în goana după obţinerea a cât mai multor voturi, printr-o retorică patriotardă deşănţată îi amăgesc şi tulbură pe maghiarii din Transilvania.

Astfel, am avut ocazia să ascultăm ani la rând, la Universitatea de Vară „Tusványos”, discursurile populiste ale premierului ungar în care acesta dădea lecţii de democraţie României şi, ignorând Constituţia ţării aflată în vigoare, a precizat de fiecare dată: „Doar autonomia teritorială pe bază etnică poate asigura viitorul maghiarilor din Transilvania, iar în efortul depus pentru obţinerea acestei autonomii, comunitatea maghiară transilvăneană poate conta pe sprijinul maximal al Guvernului ungar, condus de Viktor Orbán”.

Cu asemenea teze politice instigatoare şi ideologii menite să stabilească anumite direcţii pentru maghiarii transilvăneni, efectuează vizite tot mai dese   în România vicepremierul ungar, Zsolt Semjén, şi preşedintele Parlamentului, László Kövér. În această situaţie întrebarea vine de la sine: ce-ar spune Orbán, dacă, de exemplu, premierul român ar face vizite similare în Ungaria, unde ar organiza campanii electorale şi ar instiga, contrar prevederilor constituţionale ale Ungariei, împotriva intereselor de bază ale ungurilor, aşa cum procedează de ani de zile Orbán în Transilvania?!

Atitudinea maghiarotardă a unor politicieni ungari şi instigările lansate de ei împotrivia Constituţiei României merg până acolo încât nici partidul și nici guvernul lui Orbán n-au fost capabile să se delimiteze de provocarea lansată de deputatul ungar Zoltán Kőszegi (FIDESZ) în discursul său rostit în Tabăra EMI în care a pledat pentru revizuirea Tratatului de Pace de la Trianon. În schimb, purtătorul de cuvînt al Guvernului ungar, Gabriella Selmeczi, n-a întârziat să vină în ajutorul Executivului şi, delimitându-se de poziţia lui Kőszegi, să precizeze: „Este de presupus că Zoltán Kőszegi şi-a exprimat opinia personală, uşor nechibzuită”. (Krónika, Cluj-Napoca, 2012 august, numărul 17-19). Ce se poate spune despre această manipulare a purtătorului de cuvânt al Guvernului ungar, despre acest delir deplorabil? Despre această reprezentare politică ruşinoasă?! Evident că Zoltán Kőszegi a procedat în mod conştient când s-a lansat în această revoltătoare provocare agresivă şi revizionistă, şi a fost chibzuit când şi-a prezentat această provocare în faţa opiniei publice din România, a ştiut foarte bine că prin aceasta va genera o mare agitaţie.

Este incalificabilă această provocare politică la care s-a dedat Kőszegi şi la care trebuia să reacţioneze în modul cel mai ferm însuşi premierul Viktor Orbán, şi nu purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În timpul şederii mele recente în Ungaria, mai mulţi prieteni m-au întrebat: „Cum poate fi explicată toleranţa, indiferenţa nemărginită a autorităţilor române prin care acceptă provocările antiromâneşti ale unor lideri din Ungaria?”. Am fost deconcertat în faţa acestei întrebări pentru că n-am vrut să le zic toate câte am spus şi eu, şi alţi colegi publicişti români în mass-media, şi anume faptul că, din păcate, în asemenea cazuri autorităţile române de regulă nu îşi fac datoria, nu acţionează în spiritul legilor în vigoare!
Am convingerea, precum numeroşi compatrioţi ai mei, că ar fi cazul, în sfârşit, să învăţăm din practicile democraţiilor Occidentului şi să dovedim prin fapte, prin măsuri ferme, că suntem – ca adepţi neclintiţi ai statului de drept – adevăraţi europeni și că luptăm împotriva ideologiilor şi aspiraţiilor retrograde. Putem învăţa, de exemplu, din poziţia adoptată de Israel, care l-a declarat persona non grata şi a interzis intrarea pe teritoriul său a preşedintelui Parlamentului ungar, László Kövér, deoarece sub egida acestuia s-a comis reînhumarea poetului hitlerist şi fascist József Nyirő.

Ar fi timpul ca şi autorităţile noastre să aibă curajul şi să-i expulzeze din ţară pe unii politicieni din Ungaria care elogiază figuri retrograde, iredentiste, instigatoare şi fasciste. Procedând astfel, vor acţiona în spirit european, ocrotind patria noastră, poporul nostru, pacea noastră, şi, în acelaşi timp, şi Patria comună, Europa.

(Hajdu Győző,
„La mulți ani, singura noastră patrie natală, ROMÂNIA CENTENARĂ!
, Asociația Culturală și de Prietenie „Együtt - Împreună”, 2018)

Autor: HAJDU GYŐZŐ

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor