Bătălia pentru laser. Culisele nebuloase ale unei decizii aberante

Data publicarii: 14.09.2020 08:51:00

AÈ™a cum se È™tie, în data de 14 august, Ministrul EducaÈ›iei, Monica Anisie, a mai luat o decizie catastrofală, în perfect acord cu nivelul competenÈ›elor dovedite până atunci: l-a demis din funcÈ›ia de director al Institutului NaÈ›ional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică È™i Inginerie Nucleară, pe academicianul Nicolae Zamfir, cel mai titrat cercetător român, „părintele” Laserului de la Măgurele, numindu-l în locul lui pe sindicalistul Nicolae Mărginean.

Se pare însă că, de data asta, decizia nu a fost luată din capul ei, ci din capul altora. Eliminarea lui Nicolae Zamfir avea loc cu cinci zile înainte de efectuarea testelor de anduranÈ›ă pentru sistemul de transport al fasciculelor laser, deci înainte de încununarea unei munci de 8 de ani, de când savantul conduce proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure –Nuclear Physics).

Gérard Mourou: „Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut!”

Reamintim că Nicolae Zamfir s-a întors în România în 2004, de la Yale University, SUA, unde a fost professor È™i cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004. Institutul de Fizică Nucleară „Horia Hulubei” este instituÈ›ia care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure –Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia, în 2013. „Sunt oameni de È™tiinÈ›ă foarte, foarte buni – oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă - declara în urmă cu doi ani Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică. Din punctul meu de vedere, platforma din România oferă o combinaÈ›ie unică de lasere de înaltă intensitate È™i fizică nucleară. Aceasta va ridica probleme pe care doar România le poate rezolva”.

Nicolae Zamfir È™i Gérard Mourou

ExplicaÈ›ia aberantei decizii a Monicăi Anisie pare a sta în faptul că, în 2018, Zamfir a reziliat un contract de 66 de milioane de euro încheiat pentru un sistem de fascicul Gamma cu un consorÈ›iu din care făceau parte italieni, dar È™i francezii de la Centrul NaÈ›ional de Cercetare ȘtiinÈ›ifică din FranÈ›a.

„ConsorÈ›iul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma - declara Zamfir, în octombrie 2018. A plătit penalităÈ›ile de întârziere, dar nu întreprind nimic È™i ne îndreptăm cu paÈ™i mari către rezilierea contractului. Dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face. Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcÈ›iune Sistemul gamma È™i, dacă nu îl pun în funcÈ›iune, contractul se reziliază de la sine”. De atunci, italienii au intentat în total 38 de procese părÈ›ii române, dintre care institutul roman a câÈ™tigat 24, celelalte fiind în derulare.

În octombrie 2019, compania americană Lyncean Technologies a câÈ™tigat licitaÈ›ia pentru construirea celui de-al doilea mare echipament de cercetare din proiectul laserului de la Măgurele: Sistemul Gama de Energie Variabilă. Centrul ELI-NP de la Măgurele anunÈ›a atunci că a semnat contractul, în valoare totală de 49 milioane euro. Se pare că miÈ™carea lui Nicolae Zamfir i-a enervate pe cei de la ConsorÈ›iul EuroGammaS, care sperau ca România să rămână fără finanÈ›are.
Francezii, membri influenÈ›i ai ELI Delivery Consortium - asociaÈ›ie fondată în 2013 cu scopul de a susÈ›ine implementarea coordonată a celor trei instalaÈ›ii de cercetare din România, Cehia È™i Ungaria - le-au cerut celor trei state ca fondurile europene atrase pentru cele trei lasere să nu mai fie gestionate naÈ›ional, ci la nivelul consorÈ›iului.

Răspunsul României (respectiv al lui Nicolae Zamfir) a fost radical împotriva renunÈ›ării la gestionarea de către administraÈ›ia guvernamentală a fondurilor europene, atrase tocmai pentru cercetarea la ELI-NP. Răspunsul tranÈ™ant al lui Zamfir a iritat, se pare, partea franceză.

În mai 2020, Ungaria È™i Cehia care, alături de care România, a primit în 2012 finanÈ›are din partea Comisiei Europene, pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), au depus la Bruxelles proiectul formării unui ConsorÈ›iu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC). România, contrar deciziei de aprobare a proiectelor ELI, a fost exclusă de francezi din proiect.

Acesta este contextual în care Monica Anisie, ministru EducaÈ›iei, l-a demis pe directorul Institutului NaÈ›ional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică È™i Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” È™i al proiectului ELI-NP.

„O zi istorică pentru cercetarea È™tiinÈ›ifică din România”: a fost demis un savant!

Demiterea academicianului Nicolae Zamfir a stârnit bucuria fără margini a FederaÈ›iei Sindicale Hermes, care a dat imediat un comunicat de satisfacÈ›ie. Un comunicat de-a dreptul stalinist, în sensul cel mai strict al cuvântului, asemănător în expresie cu comunicatul radio de la 23 august 1944, când s-a declarat „eliberarea României de sub jugul fascist:

Monica Anisie

„O zi istorică pentru cercetarea È™tiinÈ›ifică din România, după o luptă lungă a fost demis ayatollahul de la Măgurele, Nicolae Zamfir, din funcÈ›ia de director general al IFIN-HH.
Îi felicităm pe colegii din IFIN-HH care au stat drepÈ›i în faÈ›ă terorii instaurate de Zamfir, îi felicităm pe cei care au fost în primele rânduri ale acestei lupte.
14 august este ziua în care autorităÈ›ile au întors armele împotriva imposturii È™i terorii, doamna Anisie a scris astăzi o pagină importantă a istoriei cercetării È™tiinÈ›ifice româneÈ™ti È™i a făcut primul pas pentru reîntoarcerea în Europa.
Îl felicităm È™i pe noul director general interimar Nicolae Mărginean pentru curajul pe care îl are acum când soarta IFIN-HH este în joc. FederaÈ›ia va sprijini IFIN-HH să îÈ™i recâÈ™tige locul pe care îl merită în rândul INCD-urilor È™i în Europa.
Solidaritate È™i curaj!”

ACADEMIA ROMÂNĂ: „Este evidentă existenÈ›a unor interese obscure, al căror scop se situează în afara intereselor cercetării È™tiinÈ›ifice româneÈ™ti È™i ale României”

În data de 17 august, Academia Română, cu o lăudabilă promptitudine, a luat poziÈ›ie împotriva acestei decizii absurde, printr-un protest public din care cităm:

„Biroul Prezidiului Academiei Române a luat act cu profundă dezamăgire de decizia Ministrului EducaÈ›iei È™i Cercetării, doamna Monica Cristina Anisie, de revocare nejustificată a colegului nostru, acad. Nicolae-Victor Zamfir, din funcÈ›ia de Director General al Institutului NaÈ›ional pentru Fizică È™i Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ (IFIN-HH). Cariera ştiinţifică, prestigiul È™i rezultatele academicianului Zamfir în conducerea IFIN-HH È™i a Proiectului ELI-NP sunt de notorietate la nivel naţional È™i internaÈ›ional. În virtutea colaborării dintre Academia Română È™i Ministerul EducaÈ›iei È™i Cercetării, ne-am fi aÈ™teptat la un dialog, înainte de luarea unei asemenea grave decizii.

Academia Română a dezavuat deja, prin punct de vedere făcut public în data de 21 mai 2020, acÈ›iunile concertate de discreditare a României, a Centrului ELI-NP, È™i a atras atenÈ›ia, la acel moment, asupra evidenÈ›ei existenÈ›ei unor interese obscure, al căror scop se situează în afara intereselor cercetării È™tiinÈ›ifice româneÈ™ti È™i ale României. Membrii Academiei Române consideră că proiectul ELI-NP este reprezentativ pentru plasarea României pe harta È›ărilor puternice în domeniul cercetării È™tiinÈ›ifice È™i dezvoltării tehnologice.

Actul şi maniera demiterii de către Ministrul EducaÈ›iei È™i Cercetării a Directorului General al Institutului care implementează Proiectul ELI-NP sunt de neînţeles. În plus, ele au conotaÈ›ii mai largi, reprezentând o ameninÈ›are reală de blocare a evoluÈ›iei clar ascendente a cercetării È™tiinÈ›ifice româneÈ™ti la nivel mondial. Proiectul ELI-NP înseamnă investiÈ›ii în tehnologii de vârf, unice în lume şi deja puse în funcÈ›iune, înseamnă atragerea de specialiÈ™ti de cea mai înaltă calificare din întreaga lume, valorificarea inteligenţei româneşti la cel mai înalt nivel È™i, nu în ultimul rând, readucerea în România a tinerilor plecaÈ›i tocmai din cauza lipsei infrastructurii performante de cercetare. Demiterea conducerii Institutului în momentul când ELI-NP începe să fie operaÈ›ional pune în pericol finalizarea proiectului, având grave consecinţe financiare È™i afectând imaginea României. În aceeaÈ™i măsură, gestul nejustificat al acestei demiteri ilustrează, din păcate, incapacitatea factorilor decizionali de a acÈ›iona coerent È™i predictibil È™i de a arăta lumii că România are potenÈ›ialul È™i capacitatea de a fi partener cu drepturi egale în cel puÈ›in un domeniu de referinÈ›ă la nivel mondial: cercetarea È™tiinÈ›ifică.

Biroul Prezidiului Academiei Române consideră că este de datoria celui mai înalt for de ştiinţă şi cultură al ţării să dezaprobe public astfel de practici È™i să atragă atenÈ›ia asupra pericolului ca o administraÈ›ie neconsolidată în plan strategic să contribuie la distrugerea domeniului deschis de ELI-NP. Academia Română trage un semnal de alarmă către Guvernul României, cerându-i să se implice în stoparea unor astfel de acÈ›iuni contrare intereselor È›ării noastre”
.

GÉRARD MOUROU: „În momentul de faÈ›ă, România este la vârful cercetării. Este un moment istoric”

Academia Română se exprimă, evident, eufemistic, atunci când se referă la „evidenÈ›a existenÈ›ei unor interese obscure, al căror scop se situează în afara intereselor cercetării È™tiinÈ›ifice româneÈ™ti È™i ale României”. Căci demiterea lui Nicolae Zamfir din ambele funcÈ›ii înaintea efectuării testelor de anduranÈ›ă pentru sistemul de transport al fasciculelor laser (deci înainte de culegerea roadelor propriei munci) este nu numai de o mârÈ™ăvie fără seamăn, dar È™i suspectă de colaboraÈ›ionism cu „existenÈ›a  unor interese obscure, al căror scop se situează în afara intereselor cercetării È™tiinÈ›ifice româneÈ™ti È™i ale României”. Prin decizia luată, Monica Anisie îi scapă pe francezi È™i italieni de incomodul savant român.

Institutul NaÈ›ional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică È™i Inginerie Nucleară de la Măgurele

În data de 19 august, pe platforma de la Măgurele, marele eveniment È™tiinÈ›ific, respectiv efectuarea testelor de anduranÈ›ă pentru sistemul de transport al fasciculelor laser, a avut loc, fără Nicolae Zamfir ca director de institut È™i de proiect. Director este contestatarul său, Nicolae Mărginean. O anomalie ruÈ™inoasă, posibilă doar în România. Academia Română a salutat, printr-un alt comunicat, „excepÈ›ionala performanÈ›ă a Centrului ELI-NP, eveniment È™tiinÈ›ific care plasează România în topul cercetării mondiale”. Cităm din comunicat:

„În data de 19 august 2020, la ora 14:37, a fost tras primul puls laser de 10 PW, cea mai mare putere din lume a unui fascicul laser. AcÈ›iunea se înscrie în seria testelor de anduranÈ›ă pentru sistemul de transport al fasciculelor laser. În cursul acestor teste au fost trase 33 de pulsuri cu o putere între 3 È™i 10 PW de-a lungul unei ore, ceea ce a demonstrat robusteÈ›ea sistemului laser de la ELI-NP Măgurele. În acest experiment a fost implicat întregul sistem laser de la ELI-NP: amplificatoare, compresor, sistem de transport laser.

La eveniment au participat, prin teleconferinÈ›ă, profesorul Gérard Mourou, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 2018 È™i membru de onoare al Academiei Române, È™i o serie de oficialităÈ›i din Guvernul României È™i cercetători din alte centre din lume.

La finalul testelor, profesorul Mourou, pe a cărui tehnică de amplificare se bazează sistemul laser de la Măgurele, a declarat: „În momentul de faÈ›ă, România este la vârful cercetării. Este un moment istoric. Ne aflăm la vârful È™tiinÈ›ei laserelor […]. Este frumos la acest proiect È™i faptul că pune împreună toÈ›i aceÈ™ti oameni buni în aceeaÈ™i echipă, să lucreze pentru acelaÈ™i È›el. Trebuie să mulÈ›umim României, FranÈ›ei […] È™i Europei”
.

Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere, ESTE COORDONAT, încă de la înfiinÈ›are, în anul 2012, de academician Nicolae Victor Zamfir, preÈ™edintele SecÈ›iei de È™tiinÈ›e fizice din Academia Română.

Academia Română felicită întreaga echipă de cercetători implicaÈ›i în acest proiect de mare anvergură È™tiinÈ›ifică È™i susÈ›ine continuarea dezvoltării lui pe platforma de la Măgurele, locul unde s-au obÈ›inut mai multe rezultate elocvente, care au culminat cu generarea celei mai mari puteri a unui laser È™i care a propulsat România în centrul atenÈ›iei comunităÈ›ii È™tiinÈ›ifice internaÈ›ionale”.

Una din întrebările care decurg din această situaÈ›ie e următoarea: sub ce conducere va continua Institutul dezvoltarea proiectului de pe platforma de la Măgurele? Sub cea a FederaÈ›iei Sindicale Hermes? Sau, direct, sub cea a Ungariei È™i Cehiei?

Altă întrebare: nu cumva preÈ›ul continuării proiectului la IFIN-HH este „capul” lui Nicolae Zamfir? Doamna Monica Anisie È™i prietenii ei È™tiu de ce...
Și, în sfârÈ™it, care o fi adevăratul moment istoric? Cel la care se referea FederaÈ›ia Sindicală Hermes (demiterea lui Zamfir), sau cel la care se referea laureatul Premiului Nobel, Gérard Mourou, vorbind despre succesul experimentului din 19 august?

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor