Se încarcă pagina ...

Cauza scandalului "Venus" si "mobilul crimei"

Data publicarii: 11.01.2020 04:53:00

Se pare că explicaÈ›ia declanÈ™ării acestui scandal se află chiar în mediul universitar de la TârgoviÈ™te, nu la Tolontan sau la „Libertatea” (ceea ce nu exclude, totuÈ™i, o complicitate vinovată). Căci, chiar în contextul scandalului, profesorul Mircea Anghelinu, decanul FacultăÈ›ii de StiinÈ›e Umaniste a UniversităÈ›ii Valahia din TârgoviÈ™te (È™i fost elev al lui Marin Cârciumaru), a dat, pentru Libertatea.ro, o declaraÈ›ie pripită È™i vădit subversivă, prin care arunca o suspiciune în plus asupra autenticităÈ›ii È™i vechimii statuii de la Piatra NeamÈ›:

 

Ceea ce s-ar fi cuvenit făcut însă ar fi fost o analiză microscopică detaliată a urmelor de prelucrare È™i de uzură, care să asigure comunitatea È™tiinÈ›ifică È™i publicul larg cel puÈ›in că statueta nu a fost realizată cu trei zile înainte de descoperire. Prelevarea de mici eÈ™antioane din interiorul inciziilor (care ar putea identifica, de exemplu, urme stânjenitoare de… metal) ar fi putut completa aceste analize. SpecialiÈ™ti È™i laboratoare capabile să realizeze această analiză există atât în România, cât È™i în străinătate. Din păcate, descoperitorii, care È™i-au pus problema autenticităÈ›ii È™i au trecut sub tăcere problemele contextului de descoperire, nu au apelat la (sau nu au făcut publică) o asemenea certificare”.

 

Profesorul Anghelinu s-a grăbit însă iar graba asta seamănă cu o autodeconspirare, căci acea analiză microscopică detaliată a urmelor de prelucrare È™i de uzură, care să asigure comunitatea È™tiinÈ›ifică È™i publicul larg cel puÈ›in că statueta nu a fost realizată cu trei zile înainte de descoperire” fusese făcută încă din luna iulie de È™efa de lucrări a cercetării, dr. Elena NiÈ›u. Iar observaÈ›iile asupra analizei au fost făcute de unul dintre cei mai buni specialiÈ™ti din străinate, dr. Nejma Goutas din FranÈ›a. Iată declaraÈ›ia Elenei NiÈ›u, apărută pe site-ul B1.ro:

 

„Datările radiocarbon (AMS) au fost făcute pe cărbune È™i os recoltate din stratul în care a fost descoperită statueta, aÈ™a cum se face pentru orice descoperire arheologică. Cele două laboratoare sunt Beta Analytic din SUA È™i RoAMS de la IFIN-HH Măgurele. Asupra statuetei s-a realizat un studiu de microscopie pentru determinarea urmelor de prelucrare, utilizându-se inclusiv un microscop digital cu fibră optică (Keyence VHX-600), cu putere de mărire de până la 200 de ori. ObservaÈ›iile au fost făcute de unul dintre cei mai buni specialiÈ™ti din străinate, dr. Nejma Goutas (CNRS, ArScan, UMR-7041, Ethnologie Prehistorique, FranÈ›a), încă din luna iulie, acestea urmând să fie publicate în studii È™tiinÈ›ifice. Urmele observate sunt revelatoare pentru vechimea statuetei. Nu s-a identificat, în niciun caz, folosirea unor unelte contemporane care să sugereze un fals, aÈ™a cum s-a declarat în unele interviuri. De asemenea, nu a fost identificată o patină artificială modernă sau stigmate de prelucrare proaspete”.

 

Ceea ce este inexplicabil (vorba vine) È™i profund condamnabil din partea profesorului Anghelinu este faptul că ȘTIA de efectuarea analizei microscopice, întrucât aceasta s-a făcut pe aparatura existentă la Universitatea Valahia. Și s-a făcut cu ACORDUL SĂU, conform dreptului la replică al echipei de arheologi („Microscopul se află în dotarea Departamentului de Istorie al FacultăÈ›ii de ȘtiinÈ›e Umaniste din TârgoviÈ™te È™i a fost utilizat cu aprobarea decanului, prof. univ. dr. Mircea Anghelinu”). Acest drept la replică a fost publicat pe site-ul UZPR È™i, ulterior, pe certitudinea.ro. Ulterior a fost preluat È™i de Libertatea.ro.... Mă abÈ›in să merg mai departe cu deducÈ›iile privin „mobilul crimei”...

 


Afisari: 3974
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: AH (Jan, Tue 14, 2020 / 09:23)
ERECÈšIA MORTULUI VIU ,
DELIRUL RĂMĂȘIÈšELOR CUFURITE , MESTECĂ MELANCOLIC , RAHAT DE TRANDAFIRI CU ÈšEPI.
A LUI NIMENI , COPII LUI ZERO VIRGULĂ ZERO , CEI PRIMITIVI ȘI MEDIOCRII , SUNT ÎN CĂUTARE DISPERATĂ DE UN CEVA CU ȘTAIF ȘI SCÂRÈš , CĂ SĂ - ȘI PUNĂ - N CAP ȘI PE PIEPT ȘI ASTFEL SĂ LE DEA UN SENS VIEÈšII LOR SEARBĂDE ȘI FĂRĂ NICI UN SENS.
AICI , INTRĂ - N SCENĂ PROSTU ' , MELCUL CU PICIOARE ȘI COCOAȘE DE SMARALD.
LA BALUL IDIOÈšILOR HANDICAPAÈšI , IMPOSTURA DĂ LA MANIVELĂ IAR RIDICOLUL SODOMIZEAZĂ FIECARE APOGEU NEÎNGRĂDIT ȘI NESUPRAVEGHEAT.
PROSTIA SUBCARPATICĂ , PARVENITĂ È˜I ÎNFOMETATĂ , CU MUCII CURGÂND , DUHNIND BĂLOS , SUPRALICITEAZĂ CERȘIND ETERNITĂÈšII , FĂRÂMITURI DE IDENTITATE , FIE ELE CHIAR ȘI ILEGALE , FALSE ȘI PERVERSE ȘI DE CE NU , CHIAR ȘI SCOASE LA MEZAT.
INEXISTENÈšA ANCESTRALĂ DOARE VISCERAL , IAR MURIBUNZII EI PARVENIÈšI ȘI DEVOTAÈšI , PLÂNG URLÂND PRIN MLAȘTINILE PESTILENÈšIALE ALE UNEI SINGURĂTĂÈšI EXCOMUNICATOARE ȘI PE DEPLIN MERITATE.
FROSINO , STAI ÎN
CUȘCA DESTINULUI TĂU , LEOAICA GUENNOL NU - I DE NASUL TĂU , RĂMÂI LA PRAZUL TĂU OMOLOGAT.
AMIN.
Nume: Bacosca Antoanela Iustina (Jan, Wed 15, 2020 / 09:10)
Interesant...Dupa parerea mea,lucrurile s-au lamurit.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter