Se încarcă pagina ...

"CERTITUDINEA", "mediatizată" intens în publicatiile maghiare online din Ungaria si România

Data publicarii: 02.11.2017 12:00:00

   

   

 

   

 

Nici nu apăruseră primele trei numere din „CERTITUDINEA”, că publicația a și început să fie atacată. Și nu din România, ci din Ungaria. 11 site-uri maghiare, printre care câteva și din țara noastră, au lansat semnalul de alarmă: a apărut o publicație antimaghiară, sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România!

Iată cum arată „CERTITUDINEA” promovată de cele 11 site-uri maghiare: 

 1. http://itthon.ma/erdelyorszag.php?cikk_id=22285
 2. https://althir.org/magyarellenes-lapot-inditott-egy-roman-ujsagiro-szervezet-10628995.html
 3. http://www.hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=108824http://szekelyfold.ma/hirek/gyulolkodo-magyarellenes-lapot-inditottak
 4. http://polgarportal.hu/magyarellenes-lapot-inditott-egy-roman-ujsagiro-szervezet
 5. https://starthirek.hu/2017/10/30/magyarellenes-lapot-inditott-egy-roman-ujsagiro-szervezet/
 6. http://hir-ozon.hu/hirek/magyarellenes-lapot-inditott-egy-roman-ujsagiroszervez
 7. https://nemzeti.net/magyarellenes-lapot-inditott-egy-roman-ujsagiro-szervezet-2-10630274.html
 8. http://www.szek-helyek.ro/index.php/karpat-medence/hatarok-nelkuel/12549-nemzeti-sajtofigyelo-10-31-magyarellenes-lapot-inditott-egy-roman-ujsagiro-szervezet
 9. http://www.maszol.ro/index.php/kultura/87926-magyarellenes-lapot-inditott-egy-roman-ujsagiro-szervezet
 10. http://transilvania24.ro/maszol-magyarellenes-lapot-inditott-egy-roman-ujsagiro-szervezet/
 11. https://www.lapszemle.ro/2017/10/29/magyarellenes-lapot-inditott-egy-roman-ujsagiro-szervezet/

 

Nu știu dacă să să mă bucur sau să mă îngrijorez. Să mă bucur - pentru că „CERTITUDINEA” este mediatizată pe site-urile maghiare la un nivel incomparabil mai mare și mai intens decât în mediul online românesc? Sau să mă îngrijorez - pentru că în Ungaria „CERTITUDINEA” e percepută ca un pericol (pentru ce? Pentru „Trianon 100”?), ceeea ce va atrage, în România, represalii de sus în jos, împotriva publicației? De ce „represalii”? Din motive deja previzibile: pentru că ar fi antimaghiară, antirusească, antieuropeană antiamericană sau antisemită, pentru atitudinea politicește incorectă față de „Directivele UE pentru Europa de Est”, pentru că n-avem bască sau pentru că am aruncat chiștoace pe stradă. Se vor găsi motive, nu-mi fac probleme.

 

Îngrijorarea mea se bazează și pe atitudinea profund antiromânească a structurilor puterii din România. Reamintesc un detaliu care a trecut aproape neobservat, în legătură cu concursul de logo-uri pentru Centenarul Unirii, organizat de Ministerul Culturii și încredințat de acesta unor agenții de publicitate. Ei, bine, recomandarea formulată de Ministerul Culturii și IDENTITĂȚII NAȚIONALE către aceste agenții, pentru alegerea conceptului cel mai „inspirat”, a fost următoarea: „Fără hărţi, fără să folosim în comunicare «România Mare», fără să ne poziţionăm teritorial“.

 

Singurul comentariu pe care-l pot face este convingerea personală că o parte din cele 300.000.000 de euro alocate de Guvernul Ungariei pentru proiectul „Trianon 100” a ajuns și în Guvernul României. Pentru că orice vânzare de țară - căci despre asta e vorba! - se face pe bani...

 

Și ca să fie batjocura completă, propunerea câștigatoare la concursul de logo-uri a fost cea a FCB Bucharest, denumita „Hora”. Logo-ul este alcătuit din cifra 1, urmată de două zerouri alăturate, formate  din doua cercuri reunite în simbolul infinitului. Cercurile sunt compuse din puncte colorate care formează, în succesiunea lor, culorile tricolorului. Numai că tricolorul drapelului național, sugerat de logo-ul „Hora”, ARE CULORILE INVERSATE!... Logo-ul ales va fi folosit pentru toate materialele dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918.

 

Revin la site-urile ungurești care au tras semnalul de alarmă că ar fi apărut în România o publicație antimaghiară. Este uimitor cât de repede au reacționat jurnaliștii angajați la aceste publicații online (care, probabil, sunt și tipărite). Ceea ce i-a făcut să sară ca arși a fost articolul lui Mihai Eminescu publicat în CERTITUDINEA cu titlul „Prin ce au contribuit ungurii la înaintarea omenirii?”, care este, de fapt, un fragment dintr-un articol amplu, nimicitor la adresa ungurilor, publicat în ziarul „Federațiunea” din Pesta, în aprilie 1870, cu titlul „Equilibrul”. Panica stârnită a fost întărită de încă două aspecte: 1) faptul că revista a apărut sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști, singura uniune de breaslă recunoscută în România ca fiind de creație și de utilitate publică și 2) prezența, în rândurile semnatarilor, a unui secui din Harghita, Nagy Attila, care „îndrăznește” (la rubrica „Meditațiile unui secui”) să repudieze ura antiromânească a maghiarilor și pretențiile teritoriale ale Ungariei.

 

Așadar, îngrijorarea mea este întemeiată. Tot ce este românesc și tot ce pledează pentru valorile identitare este trecut la index. În acest context, simt nevoia să fac următoarea precizare: „CERTITUDINEA” nu este nici antimaghiară, nici antisemită, nici antirusească, nici antieuropeană, nici antiamericană. Dar este, cu CERTITUDINE, împotriva a tot ce este antiromânesc.

Nu știu câtă viață va avea (sau i se va permite să aibă) această publicație dar, atâta timp cît va trăi, va fi vie!

 

Afisari: 816
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter