Se încarcă pagina ...

COMUNICAT U.Z.P.R. Ungaria ar trebui să fie recunoscătoare României si Tratatului de la Trianon

Data publicarii: 05.08.2018 20:19:00

           

             În legătură cu prezenÈ›a È™i, mai ales, cu discursul premierului ungar Viktor Orban la cea de-a 29-a ediţie a Universităţii de Vară „Tusvanyos”, organizată la TuÈ™nad de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar din România, Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România îÈ™i exprimă îngrijorarea profundă È™i atrage atenÈ›ia mediului politic asupra pericolului major pe care-l constituie tolerarea unor astfel de manifestări. În plus, lipsa de reacÈ›ie a guvernului român È™i a instituÈ›iei prezidenÈ›iale atrage automat asupra acestora suspiciunea de complicitate la subminarea istoriei noastre.

 

            În perspectiva propriilor proiecte, în special proiectul „Trianon 100”, acÈ›iunile insolente ale guvernului ungar faÈ›ă de România pot fi considerate meritorii, pentru că denotă o consecvenÈ›ă È™i o continuitate care nouă, la nivel instituÈ›ional, ne lipsesc cu desăvârÈ™ire. Cu atât mai mult cu cât Ungaria nu e singură în aceste demersuri, simpatia exprimată a premierului ungar faÈ›ă de Rusia fiind, în opinia noastră, interfaÈ›a unei alianÈ›e. AfirmaÈ›ia acestuia făcută la TuÈ™nad („Uniunea Europeană duce o politică primitivă faţă de Rusia”) denotă apropierea Ungariei de Rusia È™i distanÈ›area de Uniunea Europeană, în scopuri secesioniste, exprimate aproape direct: „Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă (…). Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei (adică noi, românii, n.n.) că pentru noi nu e un moment festiv”.

 

            În opinia noastră, a Uniunii ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România, logica istorică ar impune ca Ungaria să fie recunoscătoare Tratatului de la Trianon pe care-l contestă, întrucât, de la bătălia de la Mohacs È™i până în 1920, Ungaria nu a mai avut un teritoriu propriu È™i o capitală proprie, de sine stătătoare. Ungaria a fost mai întâi paÈ™alâc turcesc, apoi provincie austriacă, după care, din 1867, parte a dualismului austro-ungar, cu capitala la Viena.

 

            Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România consideră, de asemenea, că Ungaria ar trebui să-È™i exprime nu ostilitatea, ci recunoÈ™tinÈ›a faÈ›ă de România, pentru că, la 4 august 1919 (s-au împlinit, pe 4 august, 99 de ani), trupele române au eliberat Budapesta È™i întreaga Ungarie de regimul maghiaro-bolÈ™evic al lui Bela Kun, redându-i demnitatea È™i integritatea. Suntem în drept să avem aÈ™teptări în acest sens, fără însă a avea È™i pretenÈ›ii, căci suntem edificaÈ›i asupra corectitudinii politice a vecinilor noÈ™tri. Poate că singura atitudine de demnitate naÈ›ională le-au dat-o - È™i ne-au dat-o - , în 1919, doi È›ărani olteni, sergentul Iordan È™i caporalul Bivolaru, care È™i-au exprimat identitatea ridicând, pe catargul de pe clădirea Parlamentului, deasupra drapelului ungar, o opincă românească găurită. O lecÈ›ie de istorie - severă, dar de mare abilitate (cei doi È›ărani analfabeÈ›i n-au încălcat nicio lege) - de la care Ungaria, dar mai ales România, ar trebui să înveÈ›e..

 

            Ne exprimăm regretul că autorităÈ›ile române (Guvernul, Parlamentul, PreÈ™edinÈ›ia) ignoră sau se tem, pur È™i simplu, să dea o ripostă diplomatică atitudinii revizioniste È™i insultătoare a lui Viktor Orban în România, ale cărui cuvinte sunt, de fapt, o somaÈ›ie adresată întregii naÈ›iuni române: „Când se sărbătoreşte Centenarul, atât doar, vă rog frumos, să faceţi, să recitiţi declaraţia de la Alba Iulia. Aţi promis autonomie”.

 

            Considerăm recomandarea binevenită È™i ne folosim de acest prilej pentru a recomanda, la rândul nostru, premierului ungar, să mai citească o dată punctul II al RezoluÈ›iei de la Alba Iulia, la care, de fapt, s-a refeit: II. Adunarea NaÈ›ională rezervă teritoriilor sus indicate AUTONOMIE PROVIZORIE PÂNĂ LA ÎNTRUNIREA CONSTITUANTEI ALEASĂ PE BAZA VOTULUI UNIVERSAL” (s.n.). Nu cred că ne mai aflăm sub incidenÈ›a provizoratului.

 

            Având în vedere cele menÈ›ionate, Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România sugerează autorităÈ›ilor române competente (Ministerul de Externe, Guvernul, PreÈ™edinÈ›ia) să-È™i afirme cu fermitate prerogativele într-o situaÈ›ie care reclamă demnitate naÈ›ională, atât în faÈ›a Europei, cât, mai ales, în faÈ›a cetăÈ›enilor săi care, în acest moment, se simt jigniÈ›i È™i nereprezentaÈ›i. Să nu uităm că suntem în anul Centenarului, ANUL MARII NOASTRE DEMNITĂÈšI NAÈšIONALE.

 

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNI

 

 Sursă: UZPR

 

Afisari: 397
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: TARABOSSTES (Aug, Mon 06, 2018 / 10:45)
Felicitari UZPR!
Subscriu acestui CP si somez la randul meu cele 3 autoritati ale statului roman inclusiv comisia de politica externa a Parlamentului -nu inteleg de ce nu a fost chemat la raport ambasadorul Ungariei la Bucuresti, sa ia atitudine asa cum este mentiunea din comunicat in caz contrar voi depune un Denunt penal la Parchet!
Pe de alta parte, imi exprim indignarea fata de votul dat in cele 2 camere ale Parlamentului legii Vexler si avand in vedere faptul ca inca din sec XIX israelitii din Romania i-au mituit pe facatorii de legi din Romania, voi solicita Politiei romane si Parchetului General ancheta cu privire la modul in care legea Vexler a fost votata! E CLARA SPAGA OFERITA?
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter