Conditii preliminare, propuse de ASOCIATIA EUROPEANĂ A CADRELOR DIDACTICE, pentru numirea Ministrului Educatiei

Data publicarii: 03.10.2018 13:46:00

Articol apărut în numărul 24 al revistei „CERTITUDINEA”.

Uneori realitatea politică se transformă în propria ei caricatură. Astfel, după ce Ministrul Educației și-a dat demisia, neacceptând compromisul Partidului Social Democrat cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, s-a ajuns, prin mecanismul legii, ca portofoliul de ministru al Educației să fie preluat, provizoriu, de cea mai puțin alfabetizată persoană din guvernul Dăncilă: chiar Viorica Dăncilă. Ironie a sorții, dar și spectacol grotesc al unei apocalipse educaționale fără precedent , care ar trebui să ne dea fiori.

Ca o reacție la această situație, Asociația Europeană a Cadrelor Ddidactice ne-a remis, spre publicare, acest comunicat-propunere adresat Guvernului, Parlamentului și Președinției, dar și, spre luare aminte, întregii societăți civile:

Asociația Europeană a Cadrelor Ddidactice, Secțiunea Națională Română consideră util ca, înainte de a fi numit, ministrul Educației să facă, obligatoriu, dovada că îndeplinește cele patru condiții stabilite de Spiru Haret, în 1898, pentru obținerea diplomei de absolvire a 4 clase:

1. Abilitatea de a scrie corect după dictare;

2. Cunoașterea celor 4 operații aritmetice (n.r. a nu se confunda cu „armetice”, care nu înseamnă nimic);

3. Capacitatea de a redacta o cerere către autorități;

4. Cunoașterea celor 7 note muzicale.

Aceste patru condiții constituie criteriul minim de eligibilitate stabilit, tot de Spiru Haret, în 1865, prin memorabila frază: „Cum arată astăzi școala, așa va fi mâine țara”.

CONDUCEREA AECD-SNR

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mireia Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor