Se încarcă pagina ...

CONSTITUTIA CETĂTENILOR este marea noastră sansă de a redeveni un stat functional

Data publicarii: 24.05.2020 23:41:00

 

Articol apărut în numărul 9 al revistei „CERTITUDINEA”

 

Secolele trecute au învăÈ›at oamenii să gândească liniar È™i dihotomic, în adevarat-fals. S-a ignorat astfel complexitatea realităÈ›ii È™i s-a trecut la experimentalism ca unica bază de confirmare a corectitudinii gândirii.

 

Ca o consecinÈ›ă secundară a acestui fapt, a venit epoca secolului 20, în care s-a încercat să se explice totul printr-un instrument unic de gândire. Noi am ajuns acum, datorită acestor mode cultural, la următorul paradox: toată lumea È™tie ce are de făcut, dar ceea ce face nu satisface pe nimeni:


- educaÈ›ia, destinată anterior dezvoltării personalităÈ›ilor, acum vinde diplome È™i dezvoltă memorii inutile pieÈ›ei muncii sau societăÈ›ii;
- sănătatea, destinată prevenirii bolilor, acum vinde medicamente È™i produce boli gestionabile ce fidelizeaza consumatorul;
- băncile, destinate anterior sprijinirii sistemului economic, acum fac camătă;
- agricultura, destinată anterior hrănirii populaÈ›iei, acum ucide mediul natural prin produse chimizate È™i îmbolnăveÈ™te oamenii;
- construcÈ›iile, destinate anterior bunăstării umane, acum distrug pădurile, producând dezechilibrarea ecosistemică È™i deteriorarea definitivă a acestei bunăstaăi, iar lista poate continua pe orice direcÈ›ie de analiză.

 

Vedem astfel cum fiecare dintre direcÈ›iile amintite - si altele, neamintite - creează contradicÈ›ii paradoxale, periculoase unei stări normale, mai vedem cum "bitcoin" încearcă să ia locul monedei curente, însă tot fără a avea o acoperire în ceva palapabil.

 

Aceste încercări noi nu conduc decât la crearea unor noi bule de criză ce se vor autogenera permanent, pana când una din două: ori lumea va gândi complex È™i conform unor sisteme de gandire naturale, ori lumea va ajunge la distrugere. Există È™i varianta a treia, în care o parte din oameni va ajunge la această gândire complexă È™i îi va vor ajuta pe ceilalÈ›i să-È™i depăÈ™ească limitele.

 

Spun toate acestea în vederea analizei modelului de constituÈ›ie a cetăÈ›enilor, care a fost construit astfel încât să asigure mecanismele complexe ce pot permite funcÈ›ionalitatea statului în condiÈ›iile iniÈ›iale pe care le È™tim. Îmi dau seama că experienÈ›ele trecute vor zice că nu respectă forma È™i standardele oficiale. Dar ceea ce trăim în această perioadă nu mai respectă nimic din funcÈ›ionalităÈ›ile necesare. Suntem totuÈ™i o È›ară mică, prin comparaÈ›ie cu oraÈ™ul Tokio, de exemplu.  

 

Și totuÈ™i, oraÈ™ul Tokio funcÈ›ionează, deoarece a fost planificat să funcÈ›ioneze ca un organism viu, care respectă soluÈ›iile naturii.Pentru noi, această ConstituÈ›ie este marea È™ansă de a ne reveni, folosind priceperea fiecarui om, È™i de a redeveni un stat funcÈ›ional. Nu este suficient să ne adunăm împreună, ca să miÈ™căm ceva din loc, trebuie ca omul potrivit sa ajunga la locul potrivit. Și, acolo, să facă ceea ce poate aduce cel mai mare beneficiu celorlalÈ›i È™i mediului natural în care trăim cu toÈ›ii. Trebuie, mai ales, să ne deschidem minÈ›ile È™i sufletele È™i să vedem ce este bun în fiecare om È™i fiecare eveniment, nu numai ce este rău sau urât. Cu alte cuvinte să nu mai judecăm dihotomic, în bun-rău, frumos-urât, adevărat-fals, ci să vedem rolurile funcÈ›ionale È™i echilibrele. Marea schimbare începe cu noi înÈ™ine.  Dumnezeu să ne ajute să reuÈ™im!

 

Afisari: 3129
Autor: Dr. FLORIAN COLCEAG
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: gheorghe (May, Mon 25, 2020 / 11:37)
Daca renuntam la morala, a noastra - Crestina, doar ortodoxa - nu mai are sens sa vorbim de bunastare ci doar de confort; ajungem unelte vorbitoare.
Stergand trecutul, orice "putere" trecatoatre poate schimba directia existentiala.
Daca nu ai morala, nu ai simtul "calitatii" in nici o directie.
Ai estetica - nu ai "frumos"
Ai "educare"=conformare - nu ai "invatare"=intelegere si discernere
Ai etica - nu ai "bunatate"
Ai psihanaliza - nu ai duhovnicie
Ai self-esteem - nu ai smerenie.
Ai "diete" - nu mai tii post...
Ai avere = ai succes, oricum vei fi facut-o.
s.a.m.d.
=========
Orice Constitutie daca nu porneste de la sursa "legii" ramane un statut de functionare a unei corporatii, o baza tehnologica pentru productia viitoare si regulator al vietii sociale in functie de obiectivele corporatiei - profitul.
Sa fie Constitutia Romanilor, si nu a cetatenilor. Cetateanul fals-roman a ajuns prin viclenie si corupere sa preia conducerea "romanilor", sa-i imprastie prin lume si sa-i exploateze pe cei "ramasi", in folosul strain, nepedepsibil "legal".
==================
Dl. Profesor a sesizat corect (desi cam tarziu...):
Nu poti aduna termeni pozitivi si sa obtii o suma negativa.
Asta se intampla de 30 de ani.
Nu pentru ca nu facem ce "trebuie" sau este "legal".
Ci pentru ca tocmai ceea ce "trebuie" si ceea ce este "legal" nici nu "trebuie", nici nu respecta "LEGEA". Legea morala.
A romanilor crestinati, nu a a unei lumi iudaizate in fuga dupa profit care duce la trecerea intregii "naturi" in stapanirea absoluta a celor care controleaza aceasta economie, prin "imprumutul de bani", "piata libere" - in special a mincinoaselor tranzacti de capital [al lor] international, prin santajarea borfasilor scapati la putere, camata si coruperea "cazutilor" moralmente.
MORALA, Dl Profesor - asta e baza oricarei conduceri atat a individului cat si a societatii. La "noi" - crestina.
Altfel - doar un lagar de munca, o cusca poleita si margele de sticla digitala oferite in dar.
========
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter