Frica de Coronavirus, antidot împotriva antiromânismului maghiar

Data publicarii: 15.03.2020 22:55:00

Evenimentul se cunoaÈ™te, a fost relatat de Baricada.ro È™i preluat de mai multe site-uri. Am să-l reiau, totuÈ™i, pe scurt. Pe la jumătatea lunii februarie, după o alarmă falsă de coronavirus, în timpul căreia s-a descoperit că aeroportul Ferenc Liszt din capitala Ungariei nu este pregătit cu efecte medicale specifice, Budapest Airport a cumpărat de urgenÈ›ă din Rusia câteva sute de baxuri cu măÈ™ti medicale.

Numai că SRL-ul rus care furnizase marfa era doar un intermediar de vânzări, măÈ™tile fiind tranzacÈ›ionate din România, unde producătorul era o firmă din Câmpia Turzii. Avizată în privinÈ›a destinatarului final, firma românească s-a gândit să le facă ungurilor o surpriză, imprimând măÈ™tile în culorile tricolorului naÈ›ional (românesc).

Evident, purtarea măÈ™tilor a fost considerată umilitoare È™i jenantă pentru orice funcÈ›ionar maghiar, motiv pentru care baxurile cu efecte au fost aruncate într-o magazie. Numai că, la câteva zile după incident, întreg personalul a fost mobilizat de urgenÈ›ă pentru gestionarea unei situaÈ›ii de criză, apărută ca urmare a aterizării pe Aeroportul Ferenc Liszt a două aeronave ce aduceau în Budapesta turiÈ™ti de naÈ›ionalitate maghiară din Roma È™i Milano. LuaÈ›i prin surprindere, vameÈ™ii au fost nevoiÈ›i să apeleze urgent la detestatele măÈ™ti anti-coronavirus imprimate cu tricolorul românesc, păstrate nefolosite în magazia cu efecte a aeroportului, pe care le-au purtat volens-nolens timp de câteva ore.

Întâmplarea e amuzantă în sine È™i constituie o mică revanÈ™ă împotriva iredentismului maghiar. Dar, dincolo de palma umoristic-morală pe care niÈ™te români hâtri au aplicat-o ungurilor (în acelaÈ™i registru cu celebra opincă arborată pe Parlamentul Ungar în 1919), întâmplarea are È™i un tâlc profund: frica în faÈ›a unui pericol iminent ne face pe toÈ›i egali, fără aroganÈ›e sau orgolii goale de conÈ›inut. Ne reduce pe toÈ›i la condiÈ›ia umană primară È™i pură, făcându-ne cumva fraÈ›i. Căci, iată, frica de Coronavirus a fost mai puternică decât ura faÈ›ă de români.

Nume: balicrator (Mar, Mon 16, 2020 / 12:19)
Dar de ce nu s-a serbat 15 Martie in ungurime ?

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor