Se încarcă pagina ...

GALERIA "PUCISTILOR" DIN UZPR. Adi Cristi, 300.000 de euro din spatii de la Primărie

Data publicarii: 12.09.2017 08:54:00

Foto Reporter IS

Simirad şi Nichita au avut grijă de bunăstarea celui care nu scăpa nici o ocazie să-i laude. Afacerile cu spaţii din patrimoniul public l-au făcut milionar pe jurnalistul Adi Cristi. Terenul şi clădirea de pe Elena Doamna, precum şi două spaţii comerciale de pe strada 14 decembrie 1989 i-au adus în conturi o avere. Anterior, le cumpărase de la Primărie, la preţuri modice, în rate. 

 

Aflat, ani la rând, în siajul Puterii din Iaşi, jurnalistul şi poetul Adi Cristi s-a căpătuit pe viaţă: a obţinut trei imobile valoroase din patrimoniul public. Le-a vândut pe toate, obţinând sute de mii de euro şi acum s-a retras în lumea studiului: predă la o universitate privată, ocupă un post de director la o instituţie publică şi este doctorand în Ştiinţe Politice.

 

81.000 lei pentru 83 mp

 

Adrian Rosentzveig, alias Adi Cristi, patronul primului cotidian ieşean de după Revoluţie, a jucat ani buni alba-neagra cu spaţiile Primăriei. Fesenist şi apoi social-democrat convins, Adi Cristi s-a înscăunat în vârful politicii şi administraţiei ieşene, ca propagandist desăvârşit pentru interesele administraţiilor Simirad şi Nichita. Pentru serviciile de imagine aduse, Adi Cristi a fost recompensat cu beneficii imobiliare importante, care au derivat atât din capitalizarea imaginii sale de propagandist de curte, cât şi de lider al revoluţionarilor ieşeni din Asociaţia „22 Decembrie 1989”.

 

Astfel, în mai 2008, Primăria Iaşi, prin primar Gheorghe Nichita şi secretar Lăcrămioara Vernica, au căzut de comun acord să-i vândă lui Adrian Rosentzveig, în calitate de reprezentant al SC Trustul de Presa 24 Ore SRL, un spaţiu din strada 14 Decembrie 1989 nr. 11. Preţul a fost unul derizoriu: pentru o suprafaţă de 82,43 mp şi teren în cotă indiviză de 41,22 mp, Adi Cristi a plătit 81.000 lei, cu termen scadent în anul 2011. Printr-un act adiţional încheiat trei ani mai târziu, noii administratori ai Trustului de Presă 24 Ore SRL - Constantin Rădeanu şi Cătălin Crişu, au cumpărat şi terenul cotă indiviză, cu 30.105 lei.

 

Terenul de pe Elena Doamna şi spaţiile de pe strada 14 decembrie 1989, mană cerească pentru Adi Cristi (Foto: Reporter IS)

 

Una din marile tranzacții din 2010

 

Rădeanu şi Crişu, doi dintre greii imobiliarelor din Iaşi, cumpăraseră în 2010, de la Adi Cristi, firma Trustul de Presă 24 Ore SRL al cărei „diamant” era însă un alt spaţiu primit de acesta din patrimoniul public: clădirea şi terenul de pe strada Elena Doamna nr. 25 în care a funcţionat mulţi ani gazeta 24 de ore. La pachet, cei doi au luat şi spaţiul de pe strada 14 decembrie 1989 nr. 11, pe care l-au vândut, anul trecut, unui anume Filioreanu. Chiar dacă tranzacţia a avut loc în plină criză economică, este sigur că miile de metri pătraţi de pe Elena Doamna şi spaţiul din central Iaşului i-au adus lui Adi Cristi o sumă cu cinci, dacă nu cu şase zerouri, în euro.

 

Un nou spaţiu la distanţă de 2 ani

 

Cu banii la teşcherea, Adi Cristi nu s-a lăsat şi a atacat din nou, de data asta sub faţada revoluţionarului. În aprilie 2013, Primăria Iaşi i-a închiriat pe aceeaşi stradă, la numărul 4, un spaţiu comercial cu suprafaţa utilă de 92,91 mp, în temeiul Legii nr. 341/2004 privind contribuţia la Victoria Revoluţiei din 1989. `Potrivit acestei legi, dar şi în conformitate cu dispoziţiile HCL nr. 320/18 decembrie 2012, spaţiul comercial cu suprafaţă utilă de 92,91 mp, situat în strada 14 Decembrie 1989 nr. 4, parter, a fost închiriat d-lui Adrian Rosentzveig, conform contractului nr. 38551/22 aprilie 2013. Ulterior, în temeiul Legii 341 şi a HCL nr. 370/28.11.2014, acest spaţiu comercial a fost cumpărat de Adrian Rosentzveig, conform contractului nr. 138/12.06.2015”, se arată într-o adresă a Primăriei Iaşi.

 

„Nu deţin niciun spaţiu”

 

Aşadar, într-un an de zile, Adi Cristi reuşeşte să devină din chiriaş proprietar, cu plata cash, dar tot în rate. În acelaşi an 2015, Adrian şi Ana Rosentzveig vând spaţiul din strada 14 Decembrie 1989 către Marius şi Loredana Avădani. „Potrivit evidenţelor noastre, cu excepţia spaţiului de pe 14 Decembrie 1989 nr. 4, nu au fost atribuite alte spaţii comerciale domnului Adrian Rosentzveig”, ne-a declarat Letiţia Palaga, directoarea Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat (DAPPP) Iaşi. Adrian Rosentzveig nu a binevoit să ofere un punct de vedere până la închiderea ediţiei, după ce, în urmă cu mai bine de o lună de zile, declara pe marginea aceluiaşi subiect că nu a deţinut şi nu deţine niciun spaţiu comercial pe strada 14 Decembrie 1989.

 

Preţuri fabuloase pentru spaţiile lui Adi Cristi

 

Într-o analiză făcută de reprezentanţii Fidelia Casa, preţul pe metru pătrat, la închiriere, pe zona 14 Decembrie 1989, ajunge la 11 euro. În schimb, când vine vorba de vânzarea de spaţii, preţurile explodează. „La vânzare, preţul pe metru pătrat al unui spaţiu comercial dispus la mezaninul acelei clădiri construite în anul 1905, cu minime lucrări de igienizare, ajunge la 2.000 euro/mp, în timp ce un metru pătrat pe aceeaşi stradă, într-un spaţiu comercial situat la parter, deci cu deschidere la trotuar, ajunge şi la 2.500 euro pe metru pătrat, asta şi pentru că sunt clădiri vechi. Dacă ne deplasăm câţiva metri doar, pe Bd. Ştefan cel Mare, un metru pătrat de cumpărat într-un spaţiu comercial mult mai nou, bate spre 5.500 de euro”, a precizat Gabriela Iftimie, consultant imobiliar Fidelia Casa.

La aceste prețuri, Adi Cristi a încasat, pe cei aproximativ 180 mp din Centru, minim 360.000 de euro.

 

În ceea ce priveşte terenul de peste 2.000 mp şi clădirea de pe Elena Doamna, este foarte probabil ca acestea să fi valorat între 600.000 şi 800.000 de euro. Aceste calcule indică faptul că Adi Cristi a încasat, în total, circa 1 milion de euro din tranzacţiile cu spaţiile din patrimoniul public.

 

NOTA ISPRAVNICULUI. O fi sau n-o fi adevărat ce scrie presa ieșeană despre fostul vicepreședinte al UZPR, Adrian Rosentzveig (alias Adi Cristi), travestit, printr-o pseudo-Adunare Generală a uniunii, în președinte? Nu știm, dar atâta fum trebuie să fi avut la bază un pic de foc...  

 

Sursă: Reporter IS

Autor: Nelu Păunescu

 

Afisari: 935
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Avram Iancu (Sep, Tue 12, 2017 / 12:56)
Reiese din articol ca omul e lider, ziarist, capitalist, om de afaceri de succes, si ca si-a cumparat proprietatile in rate, din munca lui.Afilierile si preferintele lui politice precum si abilitatile de gazetar nu constituie decit cel mult un "delict de opinie", de care se face vinovat orice roman cu principii si reactii.Iar voi faveti rating pe imaginea lui, incercind ceva acid, fara haz si cu o argumentatie jurnalistica precara, informatii partial adevarate sau incomplete. Reusit pamfletul. Eu l-as propune pe acest om la primaria Iasului, ar scoate din mizerie si obscurantism acest al foamei
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircia Chelaru, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter