INCHIZITIA ROMÂNIEI: Consiliul National pentru Combaterea Discriminării

Data publicarii: 03.12.2019 09:17:00

Prin tradiÈ›ie istorică, InchiziÈ›ia a fost asociată cu Spania È™i, într-o măsură mai mică, cu Portugalia. Dar nu cu România. După abolirea monarhiei, însă, România a avut È™i ea parte de o InchiziÈ›ie. Pe vremea totalitarismulul era cunoscută ca „Securitate”, iar din 2000 încoace e cunoscută sub denumirea Consiliul NaÈ›ional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Românilor le era groază de Securitate iar azi sunt îngrijoraÈ›i cînd primesc o reclamaÈ›ie ori o citaÈ›ie din partea CNCD. Dacă Securitatea ne putea băga la închisoare fără să mai vedem lumina zilei, poate pentru tot restul vieÈ›ii, CNCD-ul ne sancÈ›ionează, uneori, cu amenzi exorbitante, care ne rămân întipărite în minte tot pentru restul vieÈ›ii. Cazul celebru È™i bine cunoscut din ultimul timp e cel al doctorului Leon Dănăilă, Senator în Parlamentul României, membru în PNL, un om realizat, în vârstă, un om înÈ›elept. A fost amendat cu 2.000 de lei pentru „delict de opinie”, dânsul formulând unele opinii la adresa homosexualilor, opinii pe care aceÈ™tia nu le-au agreat È™i pentru care au făcut plângere împotriva sa la Consiliul NaÈ›ional pentru Combaterea Discriminării. Acesta l-a găsit vinovat de „discriminare” pe distinsul medic neurochirurg octogenar, È™i l-a amendat cu 2.000 de lei. Ceea ce este de-a dreptul alarmant, din mai multe puncte de vedere, care ar trebui să îngrijoreze pe fiecare cetăÈ›ean al României care crede, la fel ca noi, în democraÈ›ie, în drepturile omului È™i în statul de drept.

Comentariul lui Mihail NeamÈ›u

În prima săptămînă a anului, Mihail NeamÈ›u a publicat două scurte comentarii la adresa acestui incident, în care se întreba dacă nu cumva ne confruntăm în România cu o InchiziÈ›ie, opinând că CNCD e o instituÈ›ie neconstituÈ›ională. Și AlianÈ›a Familiilor din România a fost victima a unei decizii neconstituÈ›ionale a CNCD È™i afirmăm ceea ce am spus de ani de zile È™i încă înainte de a fi penalizaÈ›i È™i noi pentru delict de opinie: CNCD s-a transformat într-o instituÈ›ie neconstituÈ›ională, lipsită de sens, una care îÈ™i găseÈ™te plăcerea în monitorizarea gândirii È™i exprimării cetăÈ›enilor È›ării, cu scopul de a-i amendă, dacă fac afirmaÈ›ii care lezează sau È›intesc anumite grupuri minoritare din România. CNCD este copia, în  România, a unei alte instituÈ›ii europene, discreditată È™i anti-democrată, de care foarte puÈ›ini È™tiu ori au auzit - The Fundamental Rights Agency (AgenÈ›ia Drepturilor Fundamentale) cu sediul în Occident, mai precis la Viena. Despre asta, însă, vom scrie cu o altă ocazie.

Similitudinile dintre Securitate È™i CNCD sunt multe È™i izbitoare. Securitatea era o invenÈ›ie a statului totalitar, desemnată să afle cum gândesc È™i ce gânduri exprimă cetăÈ›enii, pentru a „proteja” statul comunist de oamenii care gândeau contrar ideologiei comuniste, adică de cei ce gândeau È™i se exprimau liber. CNCD e o creaÈ›ie identică, însă a statului secular, care e la fel de intolerant È™i de totalitar ca È™i statul comunist. Statul secular, la fel ca statul totalitar, nu vrea competiÈ›ie. Nu vrea opoziÈ›ie, ci doar cetăÈ›eni obedienÈ›i care absorb ideologia seculară È™i se identifica în totul cu aceasta È™i cu idealurile mereu în schimbare ale statului secular. CetăÈ›enii care gândesc ori se exprimă tradiÈ›ional constituie È›inta primordială a intolerantului stat secular. CNCD, e intolerant asemenea SecurităÈ›ii. Monitorizează tot ce gândesc scriu ori zic cetăÈ›enii È›ării È™i decid dacă aceÈ™tia gândesc ori se exprimă contrar ideologiei seculare, dominante, de astăzi. Scopul însă e acelaÈ™i cu cel al SecurităÈ›ii: să pedepsească pe cei care gândesc ori se exprimă diferit È™i, în felul acesta, să protejeze statul secular. După cum se vede, e o unealtă fidelă a statului secular. Nu doar în România, ci în fiecare È›ară europeană. Promovează „valorile europene” care în mare măsură contravin valorilor tradiÈ›ionale. Gândireea seculară e fundamentată pe mentalitatea capricioasă È™i intolerantă, la modă în zilele noastre, care a fost amplu comentată È™i descrisă în mai multe cărÈ›i care au apărut în Occident în doar ultimii puÈ›ini ani.

CNCD – InchiziÈ›ia statului secular

Dacă Securitatea a fost InchiziÈ›ia statului comunist, CNCD e InchiziÈ›ia statului secular, intolerant, al zilelor noastre. Acest stat e gelos. Nu vrea cetăÈ›eni care gândesc ori se exprimă contrar ideologiei oficiale care, în zilele noastre, e secularismul. ExistenÈ›a, în democraÈ›ie, a instituÈ›iilor de tip CNCD, e o ruÈ™ine, o contradicÈ›ie a democraÈ›iei, o instituÈ›ie neconstituÈ›ională, antidemocrată, incompatibilă cu statul de drept. Nu sunt de fel, aÈ™a cum se cred È™i se autodefinesc ele, piloni ai democraÈ›iei. Spre deosebire de Europa, însă, în Statele Unite nu există instituÈ›ii de tip CNCD. JurisprudenÈ›a CurÈ›ii Supreme a Statelor Unite e foarte directă È™i clară, în acestă privinÈ›ă, È™i protejază până în pânzele albe dreptul cetăÈ›enilor de a gândi È™i de a se exprimă liber, chiar dacă, exercitând aceste drepturi, ei ofensează statul ori pe alÈ›i cetăÈ›eni. La urmă urmelor, asta înseamnă libertatea de expresie. Singură limită e bunul simÈ› È™i calomnia, care se pedepseÈ™te aspru.

Doctrina Tribunalului Suprem de „viewpoint discrimination” interzice statului de a penaliza cetăÈ›enii pentru punctele de vedere pe care le exprimă. E bine È™tiut că judecătorii Tribunalului Suprem din SUA critică din când în când jurisprudenÈ›a È™i judecătorii CurÈ›ii Europene a Drepturilor Omului, pentru că subminează libertatea de exprimare. Canada este, în schimb, mult mai aproape de Europa, în războiul împotriva libertăÈ›ii de expresie, decât Statele Unite. Recent, AdministraÈ›ia Premierului Trudeau a anunÈ›at că va exclude din programele finanÈ›ate de stat, pentru crearea de locuri de muncă de vară, instituÈ›iile È™i organizaÈ›iile care dezavuează avortul, homosexualitatea ori căsătoriile homosexuale. Este de necrezut. E un exemplu clasic de “view point discrimination”, adică de discriminare oficială, din partea statului, împotriva cetăÈ›enilor care nu împărtăÈ™esc ideologia de stat.[...].

Sursă: Alianta-familiilor.ro

NOTA ISPRAVNICULUI. Pe vremea guvernului Petru Groza circula următoarea epigramă-pamflet:

Caligula Imperàtor
A făcut din cal, senàtor.
Petru Groza, mai sinistru,
Și-a făcut din bou ministru.

„Boul” era Romulus Zaroni, un ţăran cu şapte clase primare, ajuns ministru pentru că era omul de casă al lui Petru Groza (prim-ministrul României, în perioada 1945-1952). Pe vremea  „respectatului”, pamfletului i s-au mai adăugat două versuri:

Ceaușescu, mai galant,
Și-a făcut vaca savant.

Știm cu toÈ›ii cine era „vaca”. Și mai È™tim că Securitatea nu prea a luat măsuri de sancÈ›ionare a autorului, mai ales că acesta, anonim fiind, era greu de identificat. E adevărat, nu se inventase nici CNCD-ul care, cu siguranÈ›ă, l-ar fi găsit. SituaÈ›ia recent expirată din guvernul României, la nivel de premier, ar fi impus o continuare, un upgrade, dar, după ce au păÈ›it Leon Dănăilă È™i Cristian Tudor Popescu, cine mai îndrăznea? În plus, nu mai aveam (È™i continuăm să nu avem) nici faună de curte pentru sistemul de referinÈ›ă...

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor