Se încarcă pagina ...

LIBERTATEA PRESEI VĂZUTĂ DE LA CONSILIUL EUROPEI

Data publicarii: 02.05.2020 10:23:00

  „Criza COVID-19 nu trebuie folosită pentru a-i reduce la tăcere pe jurnaliÈ™ti”

(MARIJA PEJCINOVIC BURIC, secretar general al Consiliului Europei)

 

 

Pe 3 Mai vom celebra Ziua Mondială a Presei, într-un context nu tocmai fericit. Pandemia de COVID 19 a devenit motivul (sau pretextul) ca libertatea presei să fie pusă între paranteze. Mai brutal spus, libertatea presei a devenit parodia propriei imagini. O batjocură chiar. MăÈ™tile anti-coronavirus seamănă din ce în ce mai mult cu o botniÈ›ă, nu doar în aspect, ci È™i în sens. Sub pretextul protecÈ›iei populaÈ›iei, comentariile sau atitudinea presei care nu se „aliniază” unei direcÈ›ii stricte, impuse (nici nu È™tim dacă de la Guvern sau din altă parte) e taxată ca fake-news È™i sancÈ›ionată prin radiere, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Cazul cel mai „spectaculos” este cel al revistei online „JustiÈ›iarul” care, în interval de o săptămână, a fost închisă de două ori: o dată din „greÈ™eală”, a doua oară din răutate, a doua zi după ce s-a redeschis. În orice caz, cu o uÈ™urinÈ›ă care aminteÈ™te de anii '50, când în orice clipă puteai fi arestat pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Trăim vremuri staliniste, nu numai în România, ci în toată lumea. Pericolul a fost sesizat È™i la nivelul Consiliului Europei, de unde Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului, a tras un semnal de alarmă. Mesajul ei a fost preluat de site-ul „Lumea JustiÈ›iei”, într-un articol semnat de Valentin Busuioc, articol pe care-l prezentăm È™i noi. (Miron Manega)
________________________________

 

 

 

Joi, 30 aprilie 2020, Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului le-a atras atenÈ›ia autorităÈ›ilor de pe tot globul să nu invoce criza  coronavirusului că pretext pentru a pune botniÈ›ă presei. Mesajul vine în contextul în care se apropie dată de 3 mai – Ziua Mondială a LibertăÈ›ii Presei.

 

Chiar dacă Pejcinovic l-a exprimat în termeni diplomatici, motivul pentru care Consiliul Europei a luat atitudine este unul evident: guvernele se pot deda la o serie de nereguli sau acte de corupÈ›ie sub paravanul gestionării crizei COVID-19. De aceea, este datoria jurnaliÈ™tilor să demaÈ™te aceste manevre. La rândul lor, ziariÈ™tii ar trebui să îÈ™i facă meseria cu responsabilitate, evitând relatările panicarde, a adăugat secretarul general al Consiliului Europei, sugerându-le reprezentanÈ›ilor mass media să nu ignore exemplele pozitive ale cadrelor medicale care se luptă cu coronavirusul. 

 

Iată mesajul secretarului general al Consiliului Europei:

În contextul în care sărbătorim dreptul fundamental la liberă exprimare, cu ocazia Zilei Mondiale a LibertăÈ›ii Presei, guvernele de pe tot globul se confruntă cu provocări fără precedent pe durata crizei COVID-19. Unele drepturi au fost restrânse, pentru a putea lupta mai bine împotriva pandemiei.

Dar situaÈ›ia nu trebuie folosită pentru a-i reduce la tăcere pe jurnaliÈ™ti sau a le îngreuna activitatea. Mass media trebuie să fie libere să relateze despre toate aspectele crizei. JurnaliÈ™tii au un rol-cheie È™i o responsabilitate specială pentru a-i furniza publicului informaÈ›ii în timp real, exacte È™i de încredere. Ei trebuie să poată investiga în detaliu deciziile pe care autorităÈ›ile le iau ca reacÈ›ie la pandemie.

De asemenea, prin relatări responsabile, jurnaliÈ™tii pot preveni răspândirea panicii È™i pot evidenÈ›ia exemplele pozitive de solidaritate din societăÈ›ile noastre. Personal, am fost impresionată È™i încurajată de multele relatări mediatice privind cetăÈ›eni care se ajută reciproc, precum È™i în ceea ce priveÈ™te infirmieri, asistenÈ›i, doctori È™i alÈ›i eroi de pe frontul crizei.

În acelaÈ™i timp, sunt îngrijorată de ceea ce a descoperit Platforma Consiliului Europei pentru ProtecÈ›ia Jurnalismului È™i SiguranÈ›a JurnaliÈ™tilor – mai exact, o tendinÈ›ă de violenÈ›ă È™i intimidare împotriva jurnaliÈ™tilor în ultimul an. Vom face tot ce putem ca să inversăm această tendinÈ›a. De asemenea, sunt conÈ™tientă de situaÈ›ia economică dificilă în care mulÈ›i jurnaliÈ™ti se găsesc astăzi.

Încurajez toate statele să protejeze rolul jurnaliÈ™tilor de „câini de pază” È™i de parte importantă în mecanismele de control È™i echilibru ale societăÈ›ilor democratice. De Ziua Mondială a LibertăÈ›ii Presei, aducem un omagiu muncii esenÈ›iale a jurnaliÈ™tilor, în special în vreme de criză”.

 

România a pierdut o poziÈ›ie în clasamentul libertăÈ›ii presei 

 

În 21 aprilie 2020, ONG-ul Reporteri Fără Frontiere (Reporters Sans Frontieres – RSF) a publicat ediÈ›ia din acest an a Indicelui LibertăÈ›ii Mondiale a Presei. România a coborât de pe locul 47 pe locul 48 faÈ›ă de 2019, organizaÈ›ia non-guvernamentală acuzând inclusiv cenzura din partea autorităÈ›ilor. Deasupra României se clasează, în această ordine, Senegal, Papua Nouă Guinee, Statele Unite ale Americii È™i OrganizaÈ›ia Statelor Est-Caraibiene (care cuprinde 9 mici È›ări insulare situate în Antile). Alte state care ne-au depăÈ™it la capitolul „libertatea presei” sunt Botswana (locul 39), Burkina Faso (poziÈ›ia 38), Ghana (30) È™i Samoa (21).

 

Cu aceeaÈ™i ocazie a lansării Indicelul LibertăÈ›ii Mondiale a Presei, secretarul general al RSF, Christophe Deloire, a avertizat că „epidemia este ocazia pentru statele cel mai jos clasate să aplice „strategia de È™oc” teoretizată de Naomi Klein: ele profită de stupoarea publică È™i de slăbirea mobilizării pentru a impune măsuri imposibil de adoptat în vremuri normale”, relatează Agerpres, citând AFP.

 

Autor: Valentin Busuioc

Sursă: Lumea JustiÈ›iei

 

Afisari: 2147
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter